Rôzne

Lečo - koľko čoho

cuketa - fotkacuketa, 1. septembra 2012

Ahojte šikovníci a šikovníčky,
chcem zavárať lečo a neviem v akom pomere donho dať cibuľu, papriku a paradajky. Prosím, pomôžte, ak viete. Dík

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Každý má inú chuť. Ja dávam 2 diely papriky, 1 diel paradajok a 0,5 diel cibule. Švagriná dáva rovnakým dielom papriku aj paradajky a tiež je dobré.
ancicka
Ked robievam lečo do guľašu,tak dám 2 kg paradajok,1 kg papriky a 1 kg cibule.Ked chcem pod mäsko,alebo do preženice cez zimu,tak rovným dielom.
Moja kamáratka zasa iba na dno fľaše dá trocha cibule,potom papriku a paradajky ,trocha soli a tak zasterilizuje surové .Ja som takto raz skúšala,ale mne sa to nepáčilo.Ved každy si robí podľa svojej chutí a tak isto to musíš sama vyskúšať,čo tebe bude naviac chutiť. skúšala
danielas
Ja robím bez cibule.
5 kg tenkostennej papriky
2kg paradajky
Papriku posolíme,dáme na 10min dusiť-bez vody a bez oleja
pridáme paradajky a ešte 15 min dusíme.
Naliať do pohárov a sterilizovať 15 min na 85 C
lordmirec
Ja robím zasa bez oleja - skončí mu záručná doba a dovtedy určite neskonzumujeme všetko. Dám chvíľku popražiť cibuľu nasucho, pridám papriku, máličko podlejem vodou a o cca 5 - 10 minút pridávam paradajky. Pomery sú vždy podľa toho, čoho je práve v záhradke viac - u nás je obvykle viac rajčiakov.... Ale nech je akýkoľvek pomer, vždy je lečko výborné
majkahra
Ja robím bez cibule. Stačí podusiť posolenú papriku a pridať paradajky v pomere dva ku jednej. Ešte horúce naliať do pohárov/samozrejme teplých, aby nepraskli/, uzavrieť poháre a nechať chladiť, netreba už ani sterilizovať.Ja to dávam do rúry na plech, ktorú nahrejem na asi 70 stupňov
rulik
my sme dávali v pomere 2:1 a bez cibule,tá sa dá až pri použití
damisa
ja robím lečo tak, že nakrájam naspodok pohára jednu papriku , na to dám dve pokrájané paradajky posolím potlačím a opakujem pokým nemám plný pohár, potom poriadne potlačím a nechám chvílu postáť kým trochu pustia šťavu popritláčam a ak treba tak ešte dokrájam do plného pohára a dám sterilizovať.
damisa
C:UsersDankaDesktop376741_453575181329474_1950627873_n[1].jpg
pachola
robím bez cibule, dám rovnako paradajky aj papriku, najprv papriku varím,pridám paradajky,povarím,naložím do fliaš a sterlizujem
hubata
robievala som tak ako @damisa za surova, vo vlastnej šťave z paradajok, bez cibule Potom môže byť z toho aj zimný šalát po pridaní cibule, cesnaku, kapusty, uhorky a podobne.
soncya
ja robím v pomere 3:2:1 (paradajky, paprika, cibuľa) už roky je výborné.
alicaz
u nas nedostat tenkostennu papriku, tak robim z hrubostennej... nevazim, ale skor to meriam na objem - rovnaky objem (cela miska) paradajok, papriky a polovica cibule. Bud ho zjeme, alebo zamrazim.. nemam dobre skusenosti so zavaranym...
Mrazim take mensie porcie - tak pre 2 ludi, to mi akurat staci aj do gulasu :)
snehy
... každého chuť ako mu pasuje, ale ako môže byť akékoľvek jedlo bez cibule??? :-) veď bez toho sa k hrncu ani nestaviam ...
No a ako to robím ja?
Cca 2:1:0,5 (paprika/paradajka/cibuľa - váhovo). Papriku režem na drobnejšie, paradajku na väčšie mesiačiky a cibuľu tak stredne ;-)
Spravím si zmes soľ, trošku čier. korenia, peperon ako kedy poprípade papriku sladkú mletú a všetko rozmixujem s olejom. Soľ a olej je prirodzený konzervant. Ten zvyšok je iba dochucovadlo a efekt ;-)
To dobre premiešam a nechám na chladnom mieste odstáť 12-24 hod. podľa teploty. (zvyknem to robiť večer a ráno to dotiahnem)
Potom už iba dobre žmýkam a tlačím do pohárov. Ak je to fajne "nadupané", zalejem trocha šťavou čo ostáva.
Poháre som si umýval v umývačke aj vrchnáky a tak samo to aj končí. Sterilizujem v umývačke.
Inak ako v umývačke už ani nezaváram a všetko robím bez varených nálevov.
Kto je chlap nech otvorí ten vršok :-D

alena45
ja robím, vlastne robievala som tak, že paradajky som sparila, dala dole šupku , pokrájala, vložila do hrnca, potom som pokrájala papriku, varila, kým paprika nezmäkla tak akurát. Naliala vriace do pohárov a dala do deky. Pri použití som dávala čerstvú pokrájanú cibuľu, na to nejakú údeninu, lečo z pohára a vajcia. Teraz robievam len čerstvé, a namiesto papriky použijem hocijakú cukinu alebo patizón alebo tekvicu. Práve sme dojedli. Je to ľahšie stráviteľné, dostatočne sýte a dobré.
Kamarátka nerobí lečo klasické, ale pokrája paradajky, papriku, nechá povariť, zmixuje a tak leje vriace do pohárov a zabalí do deky. Výborné pod hocijaké mäso alebo niektoré druhy polievok a gulášu.