Lečo na surovo fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 23. augusta 2012

Toto je veľmi jednoduchý recept na prípravu leča na zimné obdobie,stačia len rajčiny,paprika a soľ. Ja osobne nemám rada lečo v ktorom cítim ocot,alebo Zobraziť celý popisToto je veľmi jednoduchý recept na prípravu leča na zimné obdobie,stačia len rajčiny,paprika a soľ. Ja osobne nemám rada lečo v ktorom cítim ocot,alebo cukor a pod.Toto lečo chutí aj uprostred zimy tak, akoby bolo z práve nazberanej zeleniny. :-)

Suroviny





Postup

  1. 1

    Pripravíme si rajčiny a papriku.

    Lečo na surovo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko očistíme a nakrájame a vložíme do veľkého hrnca.

    Lečo na surovo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Posypeme soľou a dobre premiešame.

    Lečo na surovo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mala som toho viac,tak som musela použiť až 3 nádoby.:-)

    Lečo na surovo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Množstvo neuvádzam,každý spraví podľa množstva aké má,ani ja to nikdy nevážim.Solím tiež len od oka tak,aby paprika zmäkla a rajčiny pustili šťavu.

    Lečo na surovo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po asi 2 hodinách to takto pustí šťavu a môžme ládovať poháre.Dobre ich natlačíme,navrch zalejeme šťavu a sterilizujeme 15 min. na 85 stupňoch.

    Lečo na surovo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    šťavu ktorá nám zostala nalejeme do fliaš a odložíme v chladničke,komu by chutila taka slaná,môže ju vypiť,ja ju použijem do rajčinovej kapusty.No a v zime stačí zapeniť cibuľku,pridať lečo s pohárika, chvíľku podusiť a dalej to už poznáte.:-)

    Lečo na surovo (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

emivarga
je super ja pridávam ešte cibulu a polejem olejom ......
tatranka
Zaváram lečo každý rok.No robím ho ináč.Vyskúšam aj tvoj recept.Páči sa mi tento spôsob.
izabella929
takto som to robievala pred pá rokmi aj ja...ale ako ho robím teraz sa mi lepšie páči.-)) šikulka...vyrábaš zásoby na zimu ako na bežiacom páse.-))
dogagador
@margaretka28 : ano, po tom, ako mi moja svokra pred asi 30 rokmi poslala prvy raz zavarane leco, co sa nedalo jest, lebo bolo komplet urobene a zavarene a straaaasne vyrazny olej pouzila, takze to slo kade lahsie, aj ja som zacala robit leco tymto sposobom a som si myslela, ze je to moj vymysel, lebo mi to nikto nepovedal, iba ma to tak napadlo :-)...
udaska
Presne takto robím aj ja,je to super recept!!!
daniela1
aj ja roky robím takto, na kg zeleniny dávam 2 dkg soli.
Je ako čerstvé a vo vlastnej šťave. Aj zeleninu som niekedy tak zavárala, mrkvu, petržlen, kaleráb.
1x 45678
garanco
Ja tiež zaváram, akoby mala prísť vojna:-))), aj som rozmýšľala, že by som urobila lečo na surovo, ale nemal mi kto poradiť. Ďakujem za nápad! (ešte budem škrečkovať, lebo sa tohto roku hojne urodilo)
margaretka28
No vidím, že slovenské gazdinky sa nezaprú a každá zavára, hlavne že je čo.Všetkým dakujem za komentáre.:-)
afataga
cosi podobne ako moje paradajky, mozno este urobim zopar poharikov, bola som na dovolenke a teraz neviem co skor :-)
marta23
aj ja tak zaváram. Veď olej časom v pohári zostarne a cukor môže kvasiť. Raz som už tak musela vyhodiť pár pohárov leča. Cukor,ocot do zaváraného leča nepatrí.
1x natatt
evanaaa
Ja som robila minulý týždeň lečo, ale len 8 pohárov, nám to stačí, len som ho robila podusením paprík a paradajok na masti, surové so skúšala len raz, ale neviem prečo nám to tak nechutilo, uvidím, ako sa mi toto " ujme". Cukor a ocot som nedávala, to by bola skôr čalamáda a to som nechcela, stačila soľ.
marta5
Robím ho takto už veľa rokov a môžem potvrdiť,že je super.
vini55
Ja viem, že ma ukameňujete, ale mám veľkú záhradu, dosť papriky, rajčín, ale lečo kupujem v maďarskom Lídli /mám to skoro čo by kameňom dohodil/ čas,robota, fľaša, energie /neberiem do úvahy suroviny a kúpiť lečo /a skutočne dobré!/ (ako od maminy/ za 56 centov, tak to moje papriky a rajčinky pôjdu na iné vzácnosti. Ale aby ste vedeli, býval som aj v Žiline a tešil som sa z každej rajčinky /dopestovanej na balkóne/ takže nech Vám všetkým Vaše lečo chutí a majte sa lepšie ako ja.
1x 45678
torticka
Ja do takého leča ešte pridám trocha cibule. Robila som ho aj tohto roku. Ruky ma pálili z papriky aj napriek tomu, že som mala rukavice. Toto lečo som kedysi objavila v časopise Slovenka asi pred 18 rokmi. Doporučujem ho, nie je až taká robota robiť ho.
dajanca
Lečo u nás frčí... 19 menších a 4 veľké... predtým som papriku s rajčinami dusila a horúce dávala do pohárov a už nesterilizovala, už minulý rok som skúsila toto na surovo a zdá sa mi to menej pracné, čo sa týka chuti rozdiel v tom nevidím, vždy som dávala len papriku, rajčiny a soľ...
:-)
popletko
Ja nedavam ani sol, len paradajky a papriku.Ak totiz chcem dat leco pod maso, nemusim davat pozor kolko posolit. Len to posolim spolu aj s masom a obedik ako vysity ;-)
torticka
Ja pridam este zopar cibul. Ked dam sterilizovat, po zovreti odlozim. Takto to uz robim roky.
marienka44
Chválim recept, od cibule leco v pohari horkne. Tú mozeme pridat v case prípravy leca hocikedy. Aj mast a tuk potuchne, stací takto na surovo. Moze ist aj pod maso.
marienka44
@Marienka44 (16.9.2016 17:03)

Ďakujem za recept, dnes som zavarila 5 malých pohárikov, teším sa.
Papriku som kúpila lacno na trhu (hrubostenná) a paradajky mi podarovala suseda. Môže byť do gulášu, perkeltu ap.
martamm
Tiez robime takto, jednoducy postup a leco je mnamkove :)))))
radost
@Martamm (26.8.2018 08:15)

pridávam sa-i ja už takto zo 40 rokov..jednoduchý polotovar..so širokým použitím...:-)
finczi
Tiež robím iba takto, vo vlastnej šťave. Použitie všestranné, chuť pre mňa výborná.
evcok
nezda sa mi teplota sterilizacie, nema tam byt 185 stupnov?
anastaz
Odkedy som našiel tento recept, tak už ináč nerobím. Trocha zmeny robím v tom, že si paradajky ošúpem, lebo všetci aj tak potom z leča tie šupky nechávaju na okraji taniera. Po ošúpaní ich nakrájam na sitko, a nechám odkvapkať do hrnca. Šťava tým pádom nie je slaná. Keď po nasolení celej zmesi to nepustí dosť tekutiny, tak to zo zachytenej šťavy doplním a zbytok vypijem.
Všetko vážim, ešte pred čistením. Moje pomery sú na dve kila rajčín jedno kilo papriky a 60 g soli (20 g na kilo).
Lečo nemá chybu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia