Varenie

Kysnute cesto - tuhe, polotuhe...?

zuzik01 - fotkazuzik01, 29. januára 2012

Ahojte,
mam otazku na skusene varechacky. Uz rok sa mi uspesne dari piect
rozne kolace z kysnuteho cesta, ale aj chlieb. Chcela by som sa
opytat na aky typ kolacov alebo chleba by malo byt ake cesto?
Myslim tym to zname "tuhe" alebo "polotuhe" cesto. Ak dam napr.
viac mlieka a cesto bude redsie, znamena to, ze bude viac
nadychane, t.j. ze viac narastie, alebo ako to vlastne je?

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Tuhé cesto používaš vtedy keď ho potrebuješ vyvaľkať na doske napr. na pagáčiky, prekladať a mať ho tuhé, aby ti pagáčiky držali tvar.
Ale napr. kysnuté cesto ak chceš použiť na pečenie s ovocím nemusí byť tuhé, urobíš ho redšie a vyleješ na pomastený plech. A len tak vrch posypeš ovocím, alebo na slano slaninkou a podobne. Myslím že nie je rozdiel v "nadýchanosti" ani že by viacej "narástlo".
sovka62
@hubata to vystihla na jednotku, len dodám, že napr. cesto na knedle, ktoré sa budú variť vo vode musí byť tuhšie ako na tie, ktoré pôjdu do pary.
zuzliak
je to ako v sporte: tuhe to je ako fitness, polotuhe, to je "len" aerobic :)
zuzik01
dakujeme za vam za rady. Znamena to, ze aj ked je cesto tuhsie tak nebude po upeceni tvrde? Co napriklad chlieb? HOci mam pekarnicku a pekavam ho aj v rure, nikdy neviem aka je ta spravna "hustota"... minule som napriklad skusala piect zemiakovy chlebik podla receptu, ale cesto bolo kvoli zemiakom take riedke, ze som musela pridat dost velka muky navyse...
evanaaa
@zuzik01 , napríklad ak by si šla robiť lievance - už ten názov hovorí, že cesto má byť redšie, liate. A zemiakové cestá, je pravda, že ak sa ručne sparacovávajú, terba rýchlejšie vymiesiť, lebo čím dlhšie sa s ním "hráš", tým viac ti zredne, má teda tendenciu rednúť a ta ti múka nepomôže, ak by si pridávala, bolo by tuhé. No v pekárničke, neviem, možno je dlhší ten miesiaci program nevyznám sa v tom, ale môže to byť. Snáď ti ešte poradia.
evanaaa
A ešte - pri niektorých receptoch ti priamo radia, aké má byť cesto - akože: vymiesime si polotuhé,.....atď. A pridané suroviny by mali tiež vystihnúť konzistenciu cesta, ale záleží aj na nich.
marcy
mám skúsenosť,že záviny,pečené plnené buchty nahusto v plechu sú vynikajúce z redšieho cesta,chlieb pekávam z tuhšieho cesta...tentoraz mi veľmi zredlo od čerstvých zemiakov,veľa som pridávala múky ...pomohol iba recept pečenia od @pusty ,inak na plechu by bola súvislá 50cm vrstva bez tvaru :) viď výsledok na foto
zuzik01
ja som vzdy hutala nad tym, ze preco sa niekedy dava viac vajec alebo len zltka, preco viac alebo menej mlieka, masla atd. Treba je mi to uz trosku jasnejsie. Takze v skratke, ak chcem robit pecene buchty, mala by som ich robit podla receptu na pecene buchty a nie napr. moravske kolace a pod...
rybarkuchar
Viem Ti poradiď ako získaš správne cesto na chlieb. Nie som rokmi ošľahaný pekár ale od kedy som postavil na záhrade klasickú pec na pečenie chleba - snažím sa. Potvrdila sa mi rada od starších - cesto sa Ti musí odliepať od ruky a od nádoby v ktorej miesiš. Vždy je lepšie zamiesiť tuhšie cesto a dolievať vodu ako naopak.
teodora
Ja si vždy múku najskôr preosejem,hlavne na kysnuté. cesto sa musí odliepať od misy a nemalo by sa lepiť na ruky. Ako napísal rybarkuchar. Používam väčšinou česrtvé kvasnice.nemám dobré skúsenosti so sušenými. Zemiaky používam uvarené v šupke a pretlačené najemno.Receptov je veľa,ja používam už len jeden. je to síce zábava na poobedie,ale oplatí sa. A tá vôna. Rascu do chlebíka sme si nazbierali a usušili.Ja cesto nechám podkysnúť v mise asi 15 minút a potom ho yberiem z misy a prekladám ešte 2 krát po 15 minútach ako lístkové cesto. Chlebík nemá chybu. Ak bude čas,napíšem ho do receptov.