Varenie

Kysnuté cestá, alebo som z toho jeleň :-)

afataga - fotkaafataga, 11. januára 2012

Dlho sa mi nedarilo kysnuté cesto, až som to nakoniec vzdala, ale od kedy mám pekárničku, dávam ho do nej vymiesiť a podarí sa.
Čomu ale nerozumiem, prečo je toľko rcp na ich prípravu, v každom je iný pomer múky, mlieka a masla, niekde sa dáva vajce, alebo žĺtko, niekde nie. Prosím skúsené pekárky, čo robia s kysnutým už dlho o nejaké rady, aké cesto je na čo vhodné.
Ďakujem vopred

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Ja mám toto univerzálne cesto od @Sovka uložené, je dobrou pomôckou, lebo aj ja som sa zamýšľala nd tým, čím sa jednotlivé cestá líšia. Ale je to tak aj napríklad pri klasickom piškótovom ceste - rovnaký základ, ale predsa sa menia druhy múky, množstvo , počet a váha jednotlivých surovín a to isté je teda aj pri ceste kysnutom. Alebo také linecké cesto, pomer 1:2:3, a podobne.
sovka62
@afataga , je to pomerne jednoduché. Záleží na tom, čo budeš z cesta robiť. Ak napr. buchty, v ceste musí byť menej tekutiny, aby sa buchty dali tvarovať a dala sa do nich zabaliť náplň. Ak budeš robiť napr. osúchy, cesto musí byť redšie, aby dobre roztiahlo po celom plechu. Ak pečieš niečo parádnejšie, napr. slávnostnú vianočku, do cesta treba viac žĺtkov a namiesto oleja maslo (v krajnom prípade margarín), aby cesto bolo jemné a vláčne. Na moravské koláče tiež pridávam len žĺtky a maslo, lebo to je tiež taký slávnostnejší koláčik, ale bežné buchty pečiem podľa receptu uvedeného v predchádzajúcom komentári, ale používam polohrubú múku namiesto hladkej. Skúšaj podľa receptov, je ich tu celé more a ak by si si niečím nebola istá, pokojne sa mi ozvi na mail (v profile), rada ti poradím kým to dostaneš "do ruky".
ainy
@janger presne ten istý recept od sovky som chcela poradiť aj ja :-)
@afataga neboj sa receptov, ktoré sú tu na vareche, neviem prečo je každý iný, ale to nech ťa netrápi....poskúšaj si aj sladké, aj slané a budeš spokojná s rozmanitými výsledkami
afataga
velmi pekne Vam vsetkym dakujem a hlavne Tebe @sovka62 za vycerpavajucu prednasku :-) ja vobec do pecenia nepouzivam margarin, citim potom taku divnu chut, vacsinou maslo obcas olej.
Na moravske kolace sa necitim, ale robila som uz nieco, co mali byt buchty, ale malo to trochu chut ako sisky :-) v nedelu chcem skusit nejaky zavin, este raz dakujem
slavnicanka
robila som kysnuté koláče podľa Sovkinho receptu,a už ináč ani nerobím.Ďakujem
tatranocka
Pani Eva (sovka) je strašne zlatá a trpezlivá,mala by som sa naučiť naspamäť jej recepty a rady.Ďakujem za Váš čas,venovaný Vareche.
baculata
Afataga, netreba sa bát ani moravských koláčov, ked vyberieš dobrý recept, určite sa podaria.Ak možem rada
ti poradím výborný recept na buchty od Varecháčky čistinky su uvedené pod názvom Honzove makove buchty.Už som ich robila aj s makovou a dnes s tvarohovou náplnou. Pri dodržaní predpísanej gramáže Ti vznikne kvalitné cesto budeš spokojná.Buchty z tohto cesta mi najviac pripomínaju buchty mojej svokry, ktorá bola vynikajuca kuchárka.
frkacule
Afataga, tak Ti teda dam aj ja jednu radu...
Nemam sice recept, lebo vsetko kysnute cesto robim od oka, aaaaaaaaaaale, ak ides robit parene buchty a knedlu, vzdy si rob kvasok z vody, ak robis pecene kysnute cesto, rob ho z mlieka a skus dat do neho mast, ci bravcovu resp. vyborna je kacacia. Ja davam do cesta vzdy zltok a podla toho co idem robit prisposobujem hustotu. Muku vzdy miesam hladku s polohrubou v pomere 2:1. Treba viacej krat skusit, aj ja som sa dost napiekla az som prisla na najvhodnejsiu vairantu a potom to tiez pojde bez receptu. Zelam vela uspechov.
afataga
dakujem aj Tebe @frkacule , aj ked bez receptu si to neviem predstavit, Ty musis byt riadny profik :-) isto nebudem robit parenu knedlu, ja skor kolaciky, buchty, zavin a pod.
gubics
Kysnuté cesto potrebuje poriadne vypracovanie. Dovtedy ju musíš ručne miesiť kým sa to cesto prestane lepiť na ruky, a odlepuje sa od steny misky v ktorej ju pripravuješ. Pravdepodobne to bol dôvod, že sa Ti teraz darí , keď cesto Ti vymiesi stroj. Okrem toho veľa závisí aj od kvality múky.
sovka62
@gubics , ja sa s vypracovaním netrápim. Na začiatku len všetko zmiešam dokopy, premiesim po pätnástich minútach a hotovo. Kedysi som aj ja, podľa pokynov mojej mamy, miesila do zblbnutia, naozaj kým sa cesto neoodeľovalo od ruky, alebo varechy a aj misy, ale týmto novším postupom mám koláče kvalitnejšie a nenarobím sa.
mariaklara
Ja miesim len strojom, lebo moja ruka by to nezvládla, no a koláče mám vždy dobré. Prečo by som si nepomohla, keď je na to pomocník? A na kysnutie tiež používam pomocníka " misku-rýchlokysku ". Ušetrí kopec času.