Varenie

Kvásková vianočka

martamm - fotkamartamm, 11. apríla 2020

Ahojte priatelia. Som zufala, snazim sa upiect kvaskovu vianocku. Rozkvas som mala 12 hodin na linke, zamiesila som, cesto dalsich 12 hodin a ani bublinka. Kvasok mam zdravy, chlieb mi vzdy nakysne. Poradite mi, kde robim chybu?

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia68
Neporadím.Ja som ráno piekla bezlepkovú a miesto peknej vysokej vianočky ( chlieb mám vydarený) mám asi 4 cm posúch.Ale je chutný,čo už? Fakt ale je,že som robila " od oka" a to sa neoplatí.
haji
Může to být i moukou. Moc neporadím, peču jen kváskový chlebík. Neprekyslo? Ještě jednou bych to premiesila - propracovala znovu těsto, aby se dostal vzduch /netuším jak bude těsto reagovat, či dodat kapku vody, múky.../. Pak hlídat, či sa pohne hore. Oh, držím pěsti!
frezia68
A rozkvas bol bublinkový? Lebo ak nebol,škoda miesiť cesto. A moja vianočka bezlepková je takáto :-)))))).Ale hostia nebudú a ja som skromná.....veď nevyhodím?


haji
@frezia68 (11.4.2020 11:58)
A mně se líbí, určitě je chutná, tak co?! Někdy je to od oka na houby. Zvlášť já si to mohu dovolit jen v případě litého těsta, tam to odhadnu. Kynuté, či tam kde má těsto "držet" tvar, tam nenene, hezky se držet receptu. Horší, když se i při dodržení receptu stane něco mezi nebem a zemí... Požehnané Velikonoce přeji!
haji
Myslím či neprekyslo hotové těsto. Rozkvas by měl vyskočit, opadnout - pak je hotový, nachystaný. Když se mi rozkvas nezvedá, čekám dýl. Joj, teď mě napadlo!! Už se mi to jednou přihodilo. Síto na mouku jsem neumyla a bylo kontaminované od předchozí mouky smíchané s práškem do pečiva!! A to mi udělalo šarapatu jak s rozkvasem, tak s těstem!! Uvědomila jsem si to, až už bylo PO. Od té doby dodržuji naprostou čistotu síta. Jeden se pořád učí.
smejkad
Ja som včera zamiesila na vianocku s LM a po 8 hodinách ani ťuk. Nechala som ju tak. Predsa len, je tam šľahačka, žĺtka...
A ráno bola skoro plná miska.
Tak som zaplietla a aj keď sa v recepte píše, že po 3 hodinách bude vhodná do rúry, tipujem, že budem piecť v noci alebo ráno. Jednoducho tu kysne pomalšie. Riadim sa objemom, nie časom.
Druhá vec, je to moja prvá kvaskova vianocka, tak je možné, že sa mýlim
frezia68
@Haji : Vieš,kysnuté cesto z bežnej múky som vždy rada piekla a ozaj od oka.Tam som váhu nepotrebovala,veď roky praxe.Ale s tou bezlepkovou a ešte kvások,to už je komplikované.Chlieb sa mi darí,ak presne dodržím váhu.Minule som myslela,že to už mám v malíčku,ale sa na plechu roztiahol...v košíku držal tvar.Teda už zas poctivo vážim.
smejkad
Tak som ju upiekla vecer
Chutovo OK,ale ocividne este par hodin potrebovala
1x haji
martamm
@smejkad (12.4.2020 07:52)

Ja som tej mojej este dala sancu, ale nezdvihla sa zni o milimeter. Bude pre sliepky, dnes zamiesim znova
1x haji
tiginko
@smejkad (11.4.2020 13:37)

pekávam občas vianočku s LM a zvyčajne mi cesto kysne 3-4 hod a zapletená vianočka tak 4 max 5 hod, dosť ma prekvapili tak dlhé časy. Asi máš doma nižšiu teplotu. Ja pomáham často cestu aj vianočke tak, že ju dám do rúry úplne dole a kysnutie prebieha pri zapnutom svetielku. Vianočku zvyknem prikryť papierom na pečenie a postriekam ho občas trošku vodou. Kvások má rád vlhko a trochu tepla. A v tom máš veľkú pravdu, treba sa riadiť objemom a nie časom, každý kvások je iný, aj podmienky
1x haji
tiginko
@martamm

ja by som už asi dosť podozrievala kvások, tie časy nie sú vôbec v poriadku. Ono niekedy kvások ešte zvládne vykvasiť chlebík, ale mastné vianočkové cesto už neutiahne. Bude zrejme potrebné omladiť kvások. Ja keď mám pocit, že nejako zlenivel, tak mu dám dvojdňovú kúru: vždy jednu čajovú lyžičku (nie viac!) zmiešam s 50g ražnej múky a 50g vody, zamiešam, nechám na linke vykvasiť, a tento proces zopakujem niekoľkokrát počas dvoch dní. Bohužiaľ vzniká odpad, ale je to nevyhnutné pre oživenie kvásku. Dá sa zo zvyškov skúsiť niečo upiecť, aspoň lievance a pod
smejkad
Odpad je výborné hnojivo,popolievajte čokoľvek
Ja uvazujem použiť na margaretkinu jednoduchú vianocku, akurat neviem, kolko kvásku dat mieto drozdia?
jack
Hrnčeková vianočka sladké LM
jack
Neviem prečo neukázalo recept v prvom komentári.Takže tu je:
ROZKVAS:1hrnček polohrubá múka(250ml)
120-130g LM(pšeničny kvások)
1 hrnček mlieko.
CESTO:Rozkvas,2 hr.hladká múka00, 4 PL kryš.cukor,1 vajce,soľ,50 g maslo roztopené,1 vanilka,citr.kôra,hrozienka,1 vajco na potretie.
POSTUP:
Všetko vymiesiť na hladké cesto,nechať kysnúť na dvojnásobok.Urobiť guľky,20 min.relax.možme zapletať.Zapletené kysnúť na dvojnásobok,potrieť vajíčkom,piecť180-190' ,30-40 min.
smejkad
Podobná margaretkinej, akurát som dala viac kvásku
smejkad
Kvasok parada, cesto parada, vianocka od tretej zapletena (2,5 hodiny) a ani ťuk :-(
martamm
Tak som asi prisla na chybu, ktoru som spravila. Zrejme som pouzila malo vychladnute mlieko a tym som zabila kvasinky v rozkvase. Dnes som upiekla krasnu vianocku, vlozila by som fotku, ale neviem ako. Dakujem Vam vsetkym za rady, vazim si, ze ste mi chceli pomoct
1x haji
smejkad
Malo chladné? A ja ze ma byt všetko izbovej teploty
smejkad
Inak po 4 hodinách trosku nakysla, tak som supla do rury a tam vybehla celkom pekne,tak som zvedavá
1x haji
martamm
@smejkad (13.4.2020 19:07)

Myslela som to tak, ze mlieko som zohriala, aby sa rozpustilo maslo a cukor. Potom som ho este dost teple pouzila na miesenie
1x haji