Nápady

Kozie mlieko - spracovanie

lenkaf - fotkalenkaf, 22. augusta 2013

Varechári, vy ste takí zdatní v netradičných spracovaniach -
potrebujem radu.... dostala som 6 litrov kozieho mlieka
/neprevarené, čerstvé/, no zistila som, že mi asi skyslo... :-( chytilo
taký divný buket.... viem ako chutí čerstvé kozie mlieko, aj ako voní,
no toto nie je ono.... a teraz otázka - čo s ním? vyliať je ho škoda,
myslela som, že tvaroh, alebo syr, alebo tak nejako, no nemám
poznatky ako na to.... díky za každú radu :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

an3da
Treba ho nechať v teple, a teraz to nie je problém, 3-4 dni, ono by malo stuhnúť a oddeliť sa od syrovátky. Potom sa to postupne zahrieva na neveľkom ohni-teplote a položíme si plienku-plátenko do nádoby, tam ten obsah prelejeme, potom konce plienky dobre zviažeme a zavesíme, necháme tú nádobu tam pod aby nám netieklo po podlahe. Výborný tvaroh, mali sme kozu ked nám decká boli malé ale asi si znovu kúpime pre zdravie.
mracik9
lenkaf,pridaj tam trochu kyslého mlieka kravského, aby skôr skyslo,je to akoby kultúra,keď necháš tri dni bude smrdieť :),potom klasický ohrej a budeš mať fantastický tvaroh.Zo sladkého som robila syr,ej to bola dobrota.
cyrko
Ahoj lenkaf, mi sme včera teda syn zo 6 litrov urobil kozí syr to je dobrota a ešte keď sa do neho pridajú bylinky (mlieko kozie by sa malo pasterizovať 20 minút na 70-ke NIE VARIŤ, aby sa nezničili všetky výživné látky-túto dobrú radu mi dala kamarátka Danka, týmto ju srdečne zdravím ) . Škoda, že si nechala tak veľa zdravého mlieka ....
mi sme 11 mesiacov na dedine a kozičku Mišku máme 5 mesiacov, takže sa tiež učíme. Tak ako ti radí mráčik už len ten tvaroh urobiť.
hubata
Jasné, že je to škoda! Urob tvaroh, zamraz a podľa potreby budeš vyťahovať z mrazáka na sladké alebo slané pomazánky. Vieš čo sa koza natrápi kým nadojí 1 liter mlieka?
tori111222
ja som chovala kozy12 rokov, mala som 20 kusov kôz...vychovala som na mlieku dcéru.. robila som často syr, ale syridlo som kupovala v drogérii.. sú dva druhy syridla. jedno je na kravské mlieko a druhé na kozie.. syr bol vynikajúci, dal sa vyprážať, robila som s paprikou, bylinkami, ale nechala som ho aj presušiť a robila som bryndzu, tú som mala v drevenej diežke natlačenú, zasypanú paprikou, zakrytú plátnom a zaťaženú kameňom, vydržala dlho.. vlastne kým sme ju nezjedli, vydrží takto odložená aj 3 mesiace
logico
Co robit aby mlieko alebo syr vydrzalo dlhsie bez toho aby zacalo zapachat?