Varenie

Kotlíkový guláš

dabodado - bez fotkydabodado, 12. marca 2011

Nazdar všetci,
v prvom rade by som rád reagoval na staršiu tému z jesene 2009, keď som zaregistroval recept Jarca aj s fotkou a následnú reakciu Lionela, ktorý ho "zvozil". Väčšina reakcií však bola pozitívna a povzbudivá.
K tomu asi toľko: Ono známe "koľko ľudí, toľko chutí" stále platí a je minimálne neetické navážať sa do ľudí len za to, že nerobia veci tak ako ja.
V druhom rade, aj keď s Lionelom v niektorých ohľadoch súhlasím v otázke prípravy kotlíkového guláša, nesúhlasím úplne vo všetkom a už vôbec nie v jeho reakcii na odlišnosti varenia druhého.
Nemienim tu rozpisovať celý môj recept, každý má ten svoj a okrem toho tých receptov je na webe dosť, ale uvádzam niekoľko mojich postrehov, ktoré som si overil vlastnou skúsenosťou a budem rád, ak to niekomu pomôže:
1) guláš sa mi osvedčil z viacerých druhov mäsa, t.j. móčing + bravčové stehno (prípadne + kto čo má rád); dôvod - každý druh mäsa má svoje "prednosti", napr. móčing sa pri varení "rozpúšťa" (nie nadarmo sa nazýva glejovka) a dodá špecifickú chuť, hustotu a farbu, a pod. Samozrejme, mäso z diviny je mäso z diviny, ale nie každý ho "musí" a pokiaľ to nemá byť čerstvá divina, tak radšej na to zabudnem a robím z "normálneho" mäsa. Tu by som pridal ešte jednu drobnosť, na ktorú som veľmi háklivý: doslova a do písmena neznášam, ak niekto do guláša nahádže "odrezky" a mäsitý odpad, len aby potvrdil názov jedla, ktoré pripravuje. Aj guláš má svoju etiku a žuť kusy šliach a tzv. "chlunty" - ďakujem, neprosím, pri príprave mäsa si dávam záležať
2) od začiatku pridávam vodu postupne podľa potreby, naraz nie priveľa, aby guláš neprihorel a aby sa chuťové ingrediencie postupne "zapracovali" aj do mäsa, nielen do vody - tá sa časom odparí a ostane len farba
3) do guláša dávam aj paradajky, aj pretlak - každé z nich ma svoju charakteristickú chuť a ovplyvní farbu
4) papriku pridávam po spenení cibule (príprava na masti je o poznanie chutnejšia ako na oleji) spolu s mäsom a koreninami, nechám trochu nech mäso pustí šťavu a až potom dolievam vodu. Pri pridávaní štipľavej papriky ale pozor, ja používam "originál" maďarskú a s tou treba narábať opatrne, nakoľko má výraznejšiu chuť a rovnaké množstvo maďarskej v porovnaní s klasickou z obchodu môže spôsobiť nemilé prekvapenie (už som sa o tom poučil, keď som robil domáce klobásky a tej maďarskej papriky som "doprial požehnane"), takže radšej "přiměřeně" rovnako ako so soľou - dochutiť sa dá vždy neskôr podľa potreby
5) niekedy - v závislosti od prítomných stravníkov a ich požiadaviek - dávam do gulášu hríby (kvalitné dubáčiky), ktoré urobia taktiež špecifickú chuť
6) guláš zahusťujem čisto strúhaným zemiakom, avšak nakoľko používam kotlinu (táto má veľkú výhodu v tom, že nezávisle od aktuálneho počasia udržiava relatívne konštantnú teplotu závisiacu len od intenzity prikurovania), strúhaný zemiak dávam až 1/2 hodiny pred koncom. Intenzívny oheň mi zaručí nielen dôkladné uvarenie hovädziny, ale aj rozvarenie zemiaka. Tu sa dá polemizovať s tým, že na miernom ohni sa síce z gulášu neodparí toľko vody, ale príprava trvá oveľa dlhšie a to predovšetkým s ohľadom na dôkladné uvarenie hovädziny, ktorá sa musí na jazyku "rozplývať", resp. závisí od druhu použitého mäsa, poveternostných podmienok, dispozičného času, celkového hladu okolostojacich, vypitého alkoholu, atď.
7) pokiaľ je chuť nevýrazná, stačí pred koncom pridať gulášové korenie alebo mäsový bujón a tieto príchute dokonale nahradia vegetu alebo podobné "veci" a sú "prirodzenejšie" pre guláš
8) na koniec pridám majoránku; riadim sa podľa hesla, že majoránka nič nepokazí, aj keď pridám viac, naopak, dodá výraznejšiu korenistú arómu a jednoducho patrí do guláša. Jediné na čo dávam pozor, aby som ju tam dal až po odstavení kotlíka mimo oheň, nie počas varenia.

Takže toľko z mojej strany, pokiaľ sa na tieto pripomienky niekto nas..., je to jeho vec, ja to mám odskúšané a nepotrebujem iných voziť pod čiernu zem len za to, že robia veci inak ako ja. :)

@zareaguj


Diskusia k téme

altyn
@vcelka , na začiatku je to napísané, treba to čítať poriadne... Ja takmer plne súhlasím s @dabodado -om a páči sa mi jeho námet na diskusiu. A to, v čom sa líšime, je, že nemám rád "pretlak"! Radšej ho nahradím paradajkami, ale všetko ostatné je tak, ako by som to sám napísal... :-)))))))))
vcelka
Môj zlatý @altyn , čítať viem - Jarco vz. Lionel. Téma: guláš. Termín: jeseň 2009. Zvláštne znamenie: ostatným chutilo. Ale ako vidíš, dalo sa to konkretizovať, za čo ďakujem @sandratamer aj "vertikálnemu" @milan2.
vcelka
Ešte raz ďakujem za link, však som v tamtej diskusii našla aj seba.
:-)
sracz
....... mudro, inteligentne, gramotne_mily "Dabodado" ! Kazdy gulas je obrad, ritual a zasluzi si obdiv a uctu ako on sam, tak aj jeho autor_kuchar! I tak se da, aj tak se da!
verka1
Sranda ,u nás sa robil guláš len z klišky a cibule. No a jasné soľ a čierne korenie a červená mletá paprika. Bola som šokovaná, keď na Liptove robili guláš vlastne na leči, ale chutil výborne. Teraz už aj ja vymýšľam a robím kvoli času aj s bravčového pliecka. Tak dobrú chuť ku všetkým gulášom na svete.
bazulienka
Nedá mi,aby som sa nezapojila do diskusie.V júli ,keď sú prázdniny,tak sa na chalupe zídeme celá rodina a tradične sa varí guľaš.Vnúčata zo Švajčiarska volajú už v júni- babka ,dedko a bude guľaš párty? Je to náš taký rituál. Keď sme už všetci na chalupe tak v sobotu poobede varíme náš chaluparský guľaš.Lenže našim chlapom sa ešte nikdy nepodarilo uvariť rovnaký guľaš.Raz ho podliali trochou vodky ,inokedy vínom ,alebo pivom.to už podľa nálady v akej boli.Lenže vždy ho navarili vynikajúci. Vždy sa všetko zjedlo a hlavne ,že chutil vnúčatam.Oni sa netešia len na ten guľaš,ale hlavne na ten rituál---varenie v kotliku.To im tak svietia očička,že možu priložiť pod kotol polienka na oheň,pomiešať guľaš veľkou varechou,alebo pridať do kotlika zemiačky alebo mäsko.A tu je hlavný dôvod varenia guľaša.:Sme spolu,posedíme,zabavíme sa a je nám dobre. Myslim si,že každy by si mal uvariť guľaš ,ktorý má rád a ktorý mu chutí. Súhlasím so @sraczom. :aj tak še dá---aj tak še dá.Hlavne že je uvarený s láskou a každý sa cíti fajn. Dobrú chuť všetkým. PS: pridám naš chalupársky guľaš,ale foto pridám až v lete keď ho budeme variť.Na narodky mám sľúbený foťak ,dúfam ,že to zvládnem.
evusik
ja sa priznám, že nie som moc gulášový typ, to znamená že niekde na jarmoku by som si guláš nikdy nedala.... zjem iba guláš ktorý navarí môj manžel a guláš ktorí varia chlapi na chalupe - proste guláš párty..... to znamená že žiadny recept ako variť ten najlepší guláš nemám..... prečo teda píšem? preto lebo si myslím, že žiaden zaručene pravý recept na guláš neexistuje, alebo áno?? a v tom to asi je, že niekto navarí guláš, niekto navarí dobrý guláš a niekto navarí majstrovský guláš :-))) môžem mať recept na ten najlepší guláš na svete, ale taký dobrý gulášik ako môj muž nenavarím a to som ešte neokoštovala od teba @dabadado takže presne ako píšeš, nech chlapi varia guláš podľa svojho a nech kvalitu toho ich gulášiku dokazujú prázdne, vyjedené taniere a blažený úsmev na tvári :-)
arasidka
Pekne napísané, a pre mňa veľmi zrozumiteľné. Môžem súhlasiť so všetkým, ale nedá mi, aby som nenapísala o tom, ako mi môj manžel pri jeho varení gulášu urobil prednášku o tom, aké rôzne druhy gulášu sú vo svete známe. Do niektorého sa dáva majoránka, /a ja som za majoránku/, do iného nie. No môžem prehlásiť, že mne je to úplne jedno, aký guláš navarí, ja ich zbožňujem všetky. Aj kotlíkový, ktorý tiež má viaceré svoje podoby a niekedy skutočne záleží len od toho, na aký máme zrovna chuť. Apropo, v chladničke stojí malý strieborný kastrólik, v ktorom je ešte jedna porcia vynikajúceho gulášu, ktorý včera môj manžel navaril.Tentokrát v ňom bola aj majoránka :)))
frezia68
@bazulienka :napísala si aj za mňa...:-))) užívame si to len raz v roku a potom ešte spomíname.A guláš je vždy výborný a atmosféra tiež.
arasidka
a aby som si to nerozhádzala s babicou - fazuľou , veď ju poznáte - biela, strakatá všelijaká , taká veľká, že sa do huby zmestia tri - štyri fazuľky a je plná.Tak túto používame na výborný "faguláš". Naučila ma to moja kamarátka - susedka z mladých čias, keď sme spolu bývali v jednom vchode.Ja som bola síce začínajúca gazdinka a učila som sa stále niečo nové, hoci už dve deti boli na svete a tretie sa hlásilo ozlomkrky na svet. Volala sa Julka a bola Maďarka a bola raz tak stará ako ja . No to sa ani nedá o nej nepovedať, nebolo by to úplné. Julča mala muža "lampasáka" a hoci obaja sa hlásili s slovenskej národnosti, boli to ˇMaďari ako tá bumbura. NIkdy nezabudnem, keď jedno víkendové ráno prišla Julča k nám a šup zvesela na rohovú lavicu v kuchyni. Len čo jej oblý zadoček dopadol na lavicu, zrevala, vstala a rukou si čosi šmátrala vzadu v mieste, kde chrbát končí svoje poctivé meno:
"Jemináčku... podívej, já pikla riťku..."
A ukázala nám v ruke malú sicherajzku, čím mala byť pripevnená malá vlajka na stene . Táto veta nám zostala podnes v pamäti a keď sa niekto z rodiny pichne, tak túto vetu povie.
Naša tetka Julča hovorila česk-oskovensko-maďarsky, ako sa na priadnu lampasákovú ženu v tých časoch patrilo. Veď ich lifrovali z kasárni do kasárni, ako tie ovce po grúňoch.V "Karlovic Varú" sa naučila čosi po česky, na slovensku po slovensky a maďarčinu jakživ nezabudla.
A tak ma učila niektoré jedlá, ktoré som z mamkinej kuchyni nepoznala. Jedným z nich bol aj tento slávny FAGULÁŠ. A keď ho ona navarila, jaj, veru bolo na čo spomínať, ešte aj tej fazuli babici nádcha prešla a slzila dlhé, než sme ju strávili. Jasné, že Julčin faguláš mal rez, ako keby ho niekde pred mexickými hranicami uvaril Sam Hawkins aj s Old Pettržálom, aby ho použili miesto fajky mieru. Kto pozná tento guláš, nech sa ozve, či ho má rád, lebo ja a moja rodina IGEN.
arasidka
Vieruš, nuž, nenapísala som ho, lebo som očakávala, že mnohí sa ozvú a povedia, že ho poznajú. No ale v skratke. Je jasné, ako sa guláš robí, hlavne dobrý cibuľový základ, paprika, restovať potom na tom za stáleho miešania mäsko, ktoré sme si zvolili. Ja mám najradšej móčing - hovädzinu teda, a hneď do toho dám variš fazuľu, ktorú sme deň predtým namočili, alebo, ak je priamo zo záhrady čerstvá - mladušká, ešte neusušená, tak šup s ňou k mäsku, trošku to poprevraciame a máličko podlejeme. Schválne nepíšem ingrediencie, lebo je jasné, že sa okrem papriky primieša mleté korenie, . A ˇako sa to pod pokrievkou varí, pridáme trošku fefči, a môže byť aj trošku rajčinového pretlaku, ale nemusí / toto sú báječné recepty, každý si do toho gulášu môže dať čo chce, ale ani nemusí...:)))/. Ja žiadne iné koreniny, ani len tú Vegetu, ako niekto spomínal, do gulášu nedávam, a hlavne nie veľa vody, nie veľa vody. Ak cibuľku nakrájaš a restuješ ju na oleji, nenáhlli sa, pomaličky, a nechať ju vyšťaviť, nech vypustí šťavu, až potom pridať papriku a hneď mäsko Znížiť teplotu, nie aby sme po pridaní mäsa spálíili papriku prudkým teplom. Môžeme počas varu pridať ešte vodu, to je jasné, lebo sa vyparí, a podľa toho, či chceme mať hustú dobrú šťavu, pridávame aj obsah vody. Ak vystihneme obsah vody tak, že po zovretí je dosť šťava hustá, stačí, keď tam pridáme za lyžicu horčice. Ak je viac vody, ako sme očakávali, nechajme ju ešte vyvrieť , za pár minút by sa méhol nadbytok vody vypariť. A ak nechceme čakať, tak čo už, môeme zahustiť strúhaným zemiakom, alebo troškou múky, ktorú rozhabarkujem v šťava z gulášu, ktorú pred tým, než do nej dám múku, trochu ochladím.
Mojou zásadou pri varení je , dávať iba minimálne množstvo vody, ktoré pokryje všetko, čo sa v nej varí. Až sa to všetko v tej vode uvarí, potom pridávam - vlastne tvorím šťavu. Vždy je lepšie dať menej, ako viac. Výnimku tvorí hovädzia polievka, vtedy hrniec naložím do vrchu a než sa polievka dovarí, odparí sa z nej trošku a podľa chuti polievky buď dolejem, alebo nedolejem, záleží to od toho, čo všetko sa vo vode varilo.
Božíčku, mne sa dríme, musím skončiť, lebo zaspím nad klávesnicou.
milan2
Jazz nie je len hudbobný štýl, je to spôsob myslenia.
Kung-fu nie je len bojové umenie, je to životný štýl.
Guláš nie je len jedlo, je to rituál.
Jazz, kung fu aj guláš je výsostne individuálna záležitosť.
Toš tak.
arasidka
fertig, babo, zakry sa.... je odtrúbené ....Milan , máš pravdu!!!
baculata
Ja len tolko arasidka, dobru si mala učitelku, u nás sa hovorí, Madarka do kuchyne, Slovenka do roboty........
sovka62
@baculata , nehovor, ja som pol na pol, takže asi ideálna (lebo dve babky maďarky). Musím informovať svoju krajšiu polovičku, akú dokonalú zmes má doma.