Rôzne

Kompostovanie na balkóne

alena45 - fotkaalena45, 3. decembra 2013

Vždy mi je veľmi ľúto, keď čistím zeleninu a vyhadzujem do koša veľa
zelenej hmoty, tak som si myslela, že by som skúsila kompostovať na
balkóne. Máte s tým nejaké skúsenosti ? Zatiaľ dávam zvyšky len do
väčšej igelitovej tašky, ale neviem čo ďalej. Poradíte ? Alebo to nie je
dobrý nápad. Na záhradu začnem chodiť až na jar, potom by som si
to preniesla tam.

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Alenka, skúste kalifornské dážďovky, urýchlia proces kompostovania, akurát na balkóne by im mohlo byť zima. dajú sa objednať, známi si ich chvália  www.agrospol.sk/?p=3...
〈=sk
honestka
Alenka, tiez sme mali cez zimu 2 krabice s dazdovkami a fungovalo to vyborne lebo jeden cas sme velmi dzusovali a aj ked som urcite duziny vyuzivala dalej, odpadu bolo vzdy dost /Hlavne z korenovej zeleniny/.
Kompost je to prekrasny a vobec nesmrdi, pretoze to spracovanie a premena je velmi rychla. Musis vsak velmi pravidelne doplnat denne nove zvysky, inac ti dazdovky nepreziju.
gubics
Kompost by dlho nemal byť v sáčku, lebo začne hniť a smrdieť.Potrebuje prevetrať.Dobrý kompost musí mať príjemnú vôňu.Ja nemám skúsenosti s dažďovkami, skúste si niečo vygoogliť
amelie
@alenka , skúšala som bioodpad na balkóne, dobré, až na osy, ktorých sa teraz nemôžeme zbaviť ani my, ani susedia, tak neviem...
arasidka
Mám na balkóne umelé vedro, všetko ide doňho a raz za týždeň ho syn zoberie na záhradu, a dá do kompostovej jamy. Minulú zimu, keď už v kalendári pomaličky končila, ale prišli tie tuhé mrazy a sneh, náš kompost zachránil maličké srnky, ktoré sa dostali dákou dierou v plote až na naše záhrady. Vyjedli všetko, čo tam bolo. A že bola zima naozaj veľmi tuhá, svedčí o tom aj to, že stáda srniek sa zatúlali až k nášmu domu a kľudne sa špacírovali po našom sídlisku, hlavne okolo kontajnerov.
radost
neviem poradiť-či kompost na balkone áno..či nie..my máme kompost na záhrade-5km-tu na balkone vedierko-tam dávam všetok bioodpad-a nosíme na záhradu-dľa počasia..teraz ešte obdeň..v komposte máme dáždovky-prirodzenou cestou sa samoubytovali..:-)
to by ste si asi na ten balkon museli kúpiť kompostovač..alebo urobiť..
na záhrade máme až tri oddelenia-manžel to dáko prehadzuje-podľa veku..:-)a presýpa hlinou..
alena45
veľmi pekne ďakujem za komentáre, tušila som, že to nebude také jednoduché. Zatiaľ to nepáchne, ale to preto asi, že je zima. Na budúcu zimu sa pripravím lepšie.
kimlo
My máme pri každom paneláku kontajner na bioodpad.
hannah22
zbieram šupky z banánov a škrupinky z vajíčok, s tými nemám problém, ale odpad zo zeleniny radšej nezbieram cez zimu, chce to velké vedro a prekladat vrstvy zeminou , to na balkone je trochu problém... :))
alena45
na budúci rok sa lepšie pripravím, aj dážďovky si nazbieram, veď by išlo len o jedno vedro, ak by to fungovalo. Len je mi naozaj ľúto tých šúp z cvikle, listov z kelu, karfiolu, zvyškov zeleniny, škrupín z vajca a pod. Po celý rok, keď kosím dvor, tak všetko zelené nastieľam pod rajčiny, papriky, rozhádžem okolo tekvíc, všade, kde sa dá, už aj preto, lebo sa do záhrady dostanem raz za týždeň a pôda toľko nevysychá. Po dvoch týždňoch dážďovky spracujú mulč a môžem kosiť znovu a mulčovať. Ešte je len mesiac, čo som naposledy robila v záhrade a už na nič iné nemyslím. Sorry.
jeka
V obchode(kauf.)som minulé videla "urychľovač kompostu.Až niekedy zavítate a zíde na rozum,skúste to phľadať a prečítať si návod,či sa da použíť aj na balkon.Inač je to dobrá vec.
alena45
@yana , ďakujem, zaujímavé čítanie, už som videla aj článok o pestovaní na hrobliach, tiež zaujímavé.
babidka
Alenka , citala som niekde /ojoooj, ale kde?/ radu ako kompostovat na balkone v obycajnom plastovom vedierku .nemam to overene a dokonca si ani nepamatam presne pomery surovin , tak to tak aj ber:-) Teda : na dno si dame lopatku hliny , na to hadzeme asi 5 cm vrstvu odpadkov/teda supky z ovocia a zeleniny a pod./ potom trochu poprasime praskovym /?/ vapnom a zasa dame malu vrstvu hliny.Pokracujeme po vrstvach /hlina- odpad-vapno-hlina-odpad-vapno atd./ pokial sa vedro nenaplni. Vrchna vrstva je vapno - ma to byt akasi dezinfekcia .Vraj sa to da robit iba v jeseni a zime , v jari uz musi vedierko do normalneho kompostu . Vravim - nemam to odskusane , iba som o tom citala . Snad si casom spomeniem , kde som tu radu citala a v takom pripade sa ti ozvem a preposlem ti link na tu stranku .
radost
@babadka
môže to tak byť..ved to tak isto-pravda vo väčšom-robíme aj na záhrade...
hubata
Na balkóne som už skúsila všeličo: pestovať rajčiny, zemiaky do výšky.... minule som čítala v českom "Receptári" o komposte s dážďovkami na balkóne.... Ja myslím že ak si vyhliadneš nejaké nenápadné miesto trošku ďalej od bytovky a tam si vykopeš jamku kde budeš hádzať kuchynský odpad, za 1-2 roky si môžeš vo vedre odniesť na záhradu kvalitný kompost (len ho treba preosiať). Alebo ho použiješ pod kvety pri dome, prípadne do kvetináčov. Rozmýšľam že to nie je až taký zlý nápad urobiť niekde pri činžiaku nejaké skryté kompostovisko, koľko kuchynského odpadu vyprodukuje taký činžiak za rok ..... Dážďovkám by sa potešili aj rybári.
alena45
ďakujem všetkým za záujem. @katchaxx , to je dobrý nápad, len škoda, že sa o to nestará úrad. @hubata , ale už máš záhradku, nie ? Tam to rastie všetko lepšie. Ja mám severnú stranu, ani muškátom sa až tak nedarí.