Rôzne

Kokosový tuk

lizatko - bez fotkylizatko, 12. decembra 2014

Prosím Varecháčky o nazory a skúsenosti co sa týka kokosového tuku cisteho, vo forme - konzistencii nášho margarínu (kocka). Da sa použiť do lineckých, alebo vanilk. rožkov a pod. miesto Hery, Palmarinu, masla a tak?

@zareaguj


Diskusia k téme

zizaster
Kokosový tuk som ešte nepoužívala,ale kokosový olej používam úplne bežne namiesto klasického rastlinného oleja, tak si myslím,že by mal byť vhodný ako náhrada za tieto tuky. Každopádne by som vyskúšala z menšej dávky a rada si prečítam,či to funguje:-)
evanaaa
Čítala som, že kokosový olej nie je vhodný na konzum, ale len ako kozmetický prostriedok, no neviem.....al práve preto by ma zaujímalo, či všetky tie tuky a oleje sú na varenie, alebo len niektoré? Alebo, ako to vlastne je?
tiginko
kokosový tuk=kokosový olej používam často, hlavne ako náhradu oleja. Môže sa použiť na prípravu koláčov, ale nemala by som odvahu dať ho do cesta, ktorého sa mám dotýkať rukami a niečo z neho tvoriť. Kokosový tuk sa totiž topí už pri nejakých 22-23 stupňoch a mení sa na olej, preto by sa všetky druhy vianočného pečiva zrejme vôbec nedali z neho tvoriť. @evanaaa je vhodný na konzum, nielen ten voňavý po kokose na sladkosti, ale aj ten zbavený vône, ktorý je vhodný na varenie alebo aj vyprážanie nesladkých jedál.
stefik
Pouzivam ho vsade kde ide cera, v rakusku ceru nemajú. Napr: do čokolady, do potahoviek, praliniek a podobne.
1x huck
silvia68
Vo forme kocky ako margarín som ešte nevidela, ale kupujem si v DM kokosový tuk vo fľaške, alebo si nosím z Nemecka. Tak ako píšu vyššie asi ťažko do cesta , ktoré sa miesi rukami, vezmi si kúsok do dlane a uvidíš že sa ti za chvíľku úplne roztopí. ja ho používam ako @stefik a tiež si s ním natieram ruky, tvár , vysušenú pokožku. Ale keď sa odhodláš vyskúšať daj vedieť ako to dopadlo.
alexdidi
Tiež som počula v telke, ako píše @evanaaa , od odborníka na výživu, že kokosový tuk nie je vhodný na konzum, len na kozmetické účely.
methi
Kokosovy olej (nie tuk, inak nevhodny pre ludi s vysokym cholesterolom) pouzivam len na vlasy.
tiginko
ja teda neviem, čo myslíš @methi pod pojmom tuk a čo olej, lebo podla mňa je to stále to isté. A čo sa týka cholesterolu, práve naopak, pomáha ho znižovať, viem to z vlastnej skúsenosti. Teda presnejšie by som povedala - nezvyšuje zlý cholesterol a zvyšuje dobrý. Mávala som hraničný cholesterol s nie celkom ideálnym pomerom medzi LDL a HDL cholesterolom a odkedy som prešla na zdravé tuky, hlavne kokosový, tak mám všetko úplne v poriadku a to ich nekonzumujem až tak málo. Nielen na varenie a pečenie kokosový (voňavý + nevoňavý), ale po lyžičkách aj ďalšie zdravé oleje - rybí, makový, hroznový. A čo sa týka kozmetiky, je úžasný na odličovanie a na pleť všeobecne.
O kokosovom oleji už tu bolo pár diskusií, napr. táto:
 varecha.pravda.sk/diskusie/kokosovy-olej/5658-forum.html...

nejaké články (na internete ich je kopa):
 www.plodyzdravia.sk/kokosovy-olej-12-sposobov-jeho-vyuzitia...

 clanky.vareni.cz/kokosovy-olej-a-jeho-vyuziti-nejen-v-ku...

1x huck
methi
No neviem, mojmu muzovi doktor zakazal jest kokos, kokosovy olej kvoli zvysenemu zlemu cholesterolu. Nie som odbornik, neposudim. A co sa tyka olej-tuk, tak ono sa to predava kazde akoze kaze je nieco ine :) tak tuk, ked je ten olej stuhnuty by som si na vlasy nenamazala, takze rozpusteny olej. """Proponents of coconut oil say that the type of saturated fat it contains boosts metabolism and is quickly burned for energy. These claims have not been proven and remain anecdotal. Until studies prove otherwise, treat coconut oil as any other saturated fat and limit the amount, as you would with any other saturated fat. """  www.livestrong.com/article/317502-will-coconut-oil-increas...
Info z internetu co su zarucene o kokosovom olieji akosi ani necitam. Inak na tie vlasy ho odporucam, naozaj vyborna vec.
tiginko
nuž je to tak veru Miška ako so všetkými informáciami - každý si musí vybrať sám, podľa svojho vedomia a svedomia. Ku všetkému nájdeš protichodné informácie. Pochopila som to vtedy, keď nám roky vtĺkali do hlavy pred pár rokmi, ako máme jesť čo najviac celozrnných obilnín, s plevami že sú najzdravšie. A potom vyšla informácia, že pozor, nepreháňať to s celými zrnami, lebo všetko svinstvo z prostredia, a ťažké kovy a pesticídy z pôdy sa najviac ukladajú práve v obaloch jadier a zrniek :-(
Inak ja keď kúpim kokosový olej, tak je vždy stuhnutý, závisí od teploty okolia. V lete ho mám v kuchyni ako olej a keď si ho dám na ruku, tiež je z neho olej :-) Teraz mám na balkóne ten istý tvrdý ako skala :-)
svedka
Tu sa clovek docita zaujimavosti teda :) To je tak,ako ked si moja znama myslela,ze olivovy olej kuchynsky je ten isty,co je v drogerii,vsak olej-olej :) tak sa aj pouzil univerzalne...ale to je o inom.Inak kokossovy olej je dobry na vlasy,ale no taaaak,to je uplne nieco ine ako potravinarsky tuk.Zhoduju sa akurat v tom,ze su ,,vyrobene,, z rovnakej suroviny....kto naozaj nepouziva/alebo nema skusenosti s normalnym kok.tukom v kocke,nech radsej nepise,lebo to su len take domnienky zavadzajuce...
1x svedka
svedka
@tiginko nie,nie...a nerob zo mna zas debila,ze sa hram na najmudrejsiu,len bezne tento tuk pouzivam ,nemam ani vysoky cholesterol a ani sa tento tuk neodporuca natierat niekam na telo,tak neviem :)
svedka
@tigi tak to bude nieco ako ten olej na kuchynske vyuzitie,co si poslala v linku...lebo to ani takmer necitit po kokose a neprepaluje sa...fiii ale tie ceny teda,ovela drahsie :) Ale aj tak si myslim,ze je to zdravsie,ak sem tam clovek pouzije namiesto oleja,masla ,masti...
lidia3
ja som ešte kokosovy olej tekuty nevidela,kupujem kokosovy v biopotravinach ale stuhnuty a velmi rychlo zmekne pri miernej teplote použivam aj na telo aj do varenia
tiginko
@svedka kúpim si 2,5kg kýblik, dám kilo dcére a vydrží mi veľmi dlho, pár mesiacov hádam, neviem, nemám spočítané. Používam okrem neho aj oleje, masť, maslo, ghee... a voňavý v BIO kvalite používam na telo a tvár a tiež do sladkého pečenia. Máme lacný zdroj s dovozom zo Srílanky, ten nekupujeme na Paleoshope.
methi
@svedka nepochopila si, co som tym asi chcela povedat. To nevadi. Samozrejme na vlasy nepouzivam kuchynsky kokosovy olej. Spomenula som to len ako vyrobok (ked o kokosovom oleji) a ze je to dobra vec na vlasy, ak by niekto chcel skusit (chcela som len prispiet do diskusie, no uz to lutujem). To ze ty nemas vysoky cholesterol je pekne, ale ludia co ho uz vysoky maju (ten zly) by vraj nemali kokos a vyrobky pouzivat (povedal odbornik; samozrejme sa tym mysli prehnane pouzivanie). Nesmies sa nad vsetkym tak rozohnovat.
methi
Dik za link @2010 Ten clanok v podstate pise o tom, co lekar povedal nam.
gabriele
@2010 ty sa spoliehas na informacie tohoto pana? ...
@methi mozno najrozsiahlejsie vyskumy o prospesnosti kokosoveho oleja pre ludsky organizmus sa robia prave v Indii...vyskumom sa zaobera hlavne University of Kerala a
Indian Institute of Science...mnohe ich clanky boli uverejnene napr. v The British journal of nutrition...Indian journal of experimental biology...Canadian Journal of Physiology and Pharmacology... @tiginko ...tak podobne kombinujem tuky a oleje aj ja :)
methi
@gabriele o nevhodnosti kokosu a vyrobkov z neho pre ludi s UZ vysokym zlym cholesterolom nam povedal indicky lekar v Mumbai, kde manzelovi robili testy. Kedze kokos vela v kuchyni pouzivam musela som s tym na nejaky cas celkom prestat. Manzelovi sa hladiny upravili a kokos zasa po troche pouzivam, ale krotime sa.
methi
Samozrejme dieta na znizenie hladin nebola len vynechat kokos.. (a fyzicka aktivita okrem diety) to som si domyslela, ze bude kazdemu jasne. To len na doplnenie, ak by sa toho niekto chcel rychlo chytit ;) Pekny vecer.
1x huck
svedka
@methi ved to mas pravdu, ze je super na vlasy. Aspon teda budem vediet, ze ak mi vyskoci ten cholesterol, treba sa stranit :)
pusta1
ak to dobre čítam, môže ísť o
1. ľahšiu formu získanej hypercholesterolémie, pretože stačili dietologické opatrenia všeobecné + pohybová aktivitta.
2. nie je isté, že bola vylúčená či diagnostikovaná familiárna hypercholesterolémia a riadne zaklasifikovaná
3. všetky závery okolo hypercholesterolémie sú tu predčasné, neodôvodnené a preto neoopodstatnené.
1x pusta1
slawi
Ja som robila s kokosovym tukom v kocke suhajdy.
Su dobre, ale ak dlhsie postoja v izbe tak coko trochu zmakne.
Ja to pouzivam tam, kde potrebujem ceru.
Do ceste by som to nepouzila :)
slavka2012
Ja ho pouzivam na varenie, zvycajne v zmesi s inym olejom/ tukom, aj do posypky na crumble, staci ho dat o 1/3 menej ako masla. Posypka ma trochu odlisnu strukturu ale je chutna a a vonava. Robila som s nim aj linecke kolieska, ale v zmesi s maslom, polovicu pdpisaneho mnozstva masla a asi 1/3 kokosoveho tuku, cesto som rozdelila na mensie gulky a drzala v chladnicke az do valkania a vykrajovania, boli OK.
evanaaa
@tiginko , vďaka za objasnenie, o to mi išlo, o ten rozdiel medzi voňavým a tým zbaveným vône, iste by som napr. nevyprážala mäso vo voňavom, aj keď je tá chuť a vôňa pekná, pri slaných potravinách by mi asi prekážala. Ja mám malý pohárik, tuším Bio, musím sa podívať. A ešte - to, že je zbavený vône niekde tam píšu alebo si to musím overiť vlastným čuchom? Aby som vedela, ktorý je aký? Vďaka za odpoveď!
gabriele
@2010 ja nepodlieham modnym trendom vo vyzive...a uz vobec nie vselijakym ohlupovacim marketingovym tahom ci podradnym internetovym strankam...
astheart
Kokosový olej je totéž jako kokosový tuk, při pokojové teplotě je v tuhém stavu. Koupila jsem ho taky v kostce v Dánsku v obchodě s potravinami. Byl bez vůně a bez chuti. Co se týká škodlivosti nebo prospěšnosti, situace je poněkud zmatečná. Někdo tvrdí, že je v pořádku, jiní zase, že škodí. Je to, ostatně, stejné se všemi tuky. Vědci a lékaři na ně mění názory jako na obrtlíku. Kdysi jsem si myslela, že toho o tucích dost vím; teď aby se v tom čert vyznal. :D
lizatko
No tak, mile "Varechacky", dakujem za prispevky vsetkym, mrzi ma ze niektore sa kvoli tomu pochytili, ale uz si zacinam aj na to tuna zvykat :-)) , a asi mi nic nezostava len vyskusat, spravit trochu cesta na labky do formiciek a snad tie suhajdy, z toho mi to nema kam "vytiect", a vykrojim z labkoveho cesta par "lineckych", co to spravi volne na plechu ... " V mene Bozom..."
pipnat
ja používam kokosový olej z dm, s vôňou - väčšinou ako telový olej, nočný krém na tvár, dokonca deťom na suchú, podráždenú, zapálenú pokožku, ale bežne aj do jedla, napr. na chlieb, do pudingu, aj do kávy....neviem sa ho nabažiť:)mám dokonca aj kokosový tuk v kocke, ten je stále tuhý aj pri izbovej teplote a ten používam skôr na varenie, do cesta (napr. vianočkového), už som s ním robila aj keksovité koláčiky, takže vyskúšaj a uvidíš:)