Reštaurácie

Kedy ste mali naposledy v reštaurácii skvelé jedlo?

timara - fotkatimara, 30. júla 2013

Kedy ste naposledy boli v reštaurácii a mali tam jedlo o ktorom ste si povedali, tak to stálo za to? To bolo úžasné, tu sa ešte určite vrátim. Prečo je to len priemerné a podpriemerné jedlo, ktoré by sme si doma uvarili lepšie, z kvalitnejších surovín a omnoho lacnejšie? Prečo už dlho nepočúvame od známych, bol som v tej a tej reštaurácii a fakt jedlo na úrovni. Prečo nedostanem Cézar šalát, keď uvádzajú že je to Cézar šalát a nenájdem v ňom ani len rímsky šalát, ani parmezán a o sardelkách a dijonskej horčici ani nehovorím. Prečo myslia, že keď namiesto parmezánu použijú lacný syr, tak si nikto nič nevšimne? Prečo proste ak už obetujete peniaze a chcete niečo výnimočné a nechcete zaplatiť 100 eur za večeru, tak dostanete na tanieri len sklamanie. Aké sú vaše skúsenosti? To naozaj bude len toľko reštaurácií spočítaných na prstoch jednej ruky, kde varia z čerstvých surovín, jedlá, ktoré vás tam budú lákať prísť aj druhý, tretí , štvrtý krát . . . Aké máte skúsenosti vy?

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Lámem si hlavu už hodnú chvíľu a konečne som si spomenula. Asi pred pätnástimi rokmi v Trnovci nad Váhom. Na budove (oproti stanici) bol síce názov Reštaurácia, z ulice sme ale vošli rovno do zadymeného výčapu, ale hneď vpravo bol vchod do jedálne. Teda, asi štvrtá cenová skupina, ale maďarský guláš, ktorý som si priala bez knedlí, mi doniesli v polievkovom tanieri s lyžicou, porcia ako pre slona (inde by to rozdelili najmenej na tri porcie), k tomu dva chrumkavé rožky, dlhé skoro ako moje predlaktie. Verte či nie, zožrala som všetko, lepší guláš som v živote nejedla a už ani nebudem. A aby som nezabudla, pri platení som upozorňovala, že platím aj za vodiča, ktorý mal černohorský rezeň so zemiakmi a šalátom, ale oni tvrdili, že tých pár je za všetko komplet.
adsys
Ja som bola ocarena naposledy pred dvoma tyzdnami, v budapestianskej restauracii Hoppá! - pre vacsinu z nas je to sice od ruky, ale kazdopadne sme tam vdaka odporucaniam od kamaratov nasli domacke prostredie, prijemneho a ochotneho majitela/casnika, domaci chlieb (ktoreho nam po poziadani ochotne pridal a nasledne ho neuctoval), uzasne tvarohove knedlicky s kyslou smotanou, mrkvovy kolac, perkelt a najlepsi gulas, aky sme s priatelom kedy jedli. Vsetko domace, cerstve a poctive. Takze ked dobre jest v Budapesti, tak urcite na adrese Kertesz 46 :)
tetuska
minule sme šli z práce s kolegyňou a dali sme si vyprážané šampiňóny so zemiakmi a šalátik, boli vynikajúce, my sme boli hladné, takže žiadny problém... stalo sa mi, že ma priateľka pozvala do vychýrenej reštaurácie a objednali sme si zapekanú brokolicu so syrom, brokolica tvrdá, nedovarená, obsluhujúci nám ju dal ešte do mikrovlnky, ale ani to nepomohlo, už viac som v tejto reštaurácii nebola, na druhýkrát by som jedlo vrátila a pokoj, človek si zaplatí za kvalitu... oni sa ponáhľajú, majú veľa hostí a robotu odfláknu... zákazník zaplať a ešte poďakuj a za čo???
abdul
Oné, podobne ako @sovka62 , obec Vinica v okrese Veľký Krtíš. Obed + kolegyňa + vodič, dedinská krčmička uprostred križovatky a zastávky autobusu. Tuším patrila družstvu. Polievka kuracia, mäsa asi z polovice kuraťa, vyprážaný bravčový rezeň ako lopata, nové zemiaky, uhorkový šalát. Príprava bez hlúpej normy, podľa chuti a skúsenosti dedinských kuchárok. Pokiaľ som šiel okolo, vždy som sa zastavil. Dodnes na to spomínam. Obed komplet za osobu 15,20 Kčs. Písal sa rok 1991. Neviem, či to ešte funguje.
hubata
Asi to bude troška bokom od témy, ale ja sa teším na obedy v robote aj keď sú z reštaurácie: každý deň na výber 2 druhy domácich polievok, 2 mäsové, 1 zeleninové a 1 múčne hlavné jedlo, šalát každý deň iný, 1 krajec chleba a 2,5 dc minerálky. V piatok si môžme napísať, čo by sme na budúci týždeň chceli mať v jedálničku. Vozia nám to z vedľajšej dediny a predpokladám že kuchárkami sú miestne ženy.
micanela
Nakolko musim dodrziavat antihistaminovu aj pecenovu dietu mam v restauraciach dost problem si nieco vybrat. U nas je takmer vzdy s niecim problem/resp. problem nie je keby nebola tolka neochota. Zato ked sme boli v Prahe, tam problem nebol s nicim ani v jedinej restauracii - je to len a len o ochote ludi. Dokonca sa mi tam viackrat stalo, ze sa mnou prisiel priamo kuchar aby sa presne opytal co do jedla moze dat /obycajne restauracie na ulici, ziadne 5* hotely/. A to sa priamo na Vaclavaku najete za menej penazi ako tu.
Netvrdim, ze je to tak vsade, ale toto je moja skusenost.
sovka62
@micanela , veru tak. Slovenské reštaurácie sú ako z iného sveta. Ale pozri na predchádzajúce príspevky, tam kde sa nesnažia byť hogo-fogo podľa najnovších gastronomických výmyslov (lebo nech mi je prepáčené, neznášam prázdny tanier s dvomi sústami nechutného jedla a dozdobený farebnými tekutinami neznámeho pôvodu), sú ľudia spokojní. Takže variť vieme a aj dobre varíme, len by sme sa ako šuster mali držať svojho kopyta a nenapodobňovať svet, hlavne ak to nedokážeme spraviť tak, ako to vo svete robia.
julica
Mám na Slovensku hostí z Belgicka a akýmsi zázrakom jeme ako králi, az na jednu výnimku sme zatial sli naslepo, teda za mojim nosom. Vyberam restauracie, kde maju aj nieco ine ako tisic druhov reznov s broskynami a kadecim, cesnacku, halusky, z bezmasitych zapekanu brokolicu. Na tejto obycajnej strave si clovek prosto nepochuti, len zaplni prazdne miesto. No nic, v Trnave nas miestni posielali do akehosi patriota, nezdal sa nam ani nazov, ani svalnate osadenstvo, pokracovali sme dalej a nasli restaurciu s peknou terasou Avenue. teda, od domacich gnochi az po domace ovocne sorbety, vsetko vytvorene s laskou a napadom, jedine minus za personal nehovoriaci inym ako slovenskym jazykom. Dalsi den v Devine restauracia u Srnčíka, menu luskova polievka a parene buchty slubovalo domaci prislub. Az na to, ze ten sa prejavil aj pritomnostou vegety v jedlach (neprezradila som nas, ale brucho ma bolelo). Hostom chutilo: jahnacie koleno na pive s grilovanou zeleninou (jedina mozna nesacharidova priloha v slovenskych restauraciach), sumci paprikas, jeleni gulas s domacou knedlou, klobaskovy tanier (klobasky im chutia nesmierne!). Minus - ziadna anglictina, ziadna nemcina... V piatok utocime na Bratislavu, drzte nam palce! :)
micanela
sovka, presne ako pises - nasi ludia vedia varit a velmi dobre. len su priserne neochotni, to je cele.
na ziadnej dovolenke problem nemam napriek tomu ze som urcite neoblubeny host kvoli zdravotnym problemom ale vzdy sa aspon snazia vyjst v ustrety, u nas nie.
lubja
Cestou z dovolenky v Čechách sme sa zastavili v reštaurácii Zavadilka. Expresná obsluha, úžasný výber jedál - z diviny,domáce - porcie sme nevládali zjesť. Všade kde sme v Česku jedli bolo výborné jedlo, ceny mierne.(takú výbornú kôprovku neurobím ani keby som sa ............
micanela
a inak teraz pozeravam "ano sefe usa" - fakt nie som velky priaznivec amikov ale toto sa mi paci - cokolvek sa im nezda, jedlo okamzite vratia a stazuju sa. slovacisko by asi sedel a tlacil do seba polosurove cosi...
trencanka
Pred tyzdnom, v nedelu. Mam tu u nas v TN jednu oblubenu restauraciu-penzion, kde sa vzdy dobre najem. Bohuzial, len jedna taka je tu. A na skvele jedlo na ostrove Kalymnos v jednej malej rodinnej taverne nemozem zabudnut uz rok! Krasny ostrov a este lepsia taverna. Chcem sa tam este vratit! Ich jahnacie lytka su proste bezkonkurencne chutou, vonou a cenou! Len 11 eur a nebicko v papulke.
samanka
po niekoľkých rokoch som bola na dovolenke v Taliansku, zašli sme na večeru do "luxusnej" reštaurácie-v úvodzovkách preto, lebo každého hosťa usádzali, žiadne, že vojdeš a sadneš si, úžasne to tam rozvoniavalo, ale nemilovník morských plodov čože si dá? Pizzu na nejaký spôsob....bola to ich špecialita-najdrahšie jedlo-za 10 €. samozrejme, zjesť sa to nedalo na posedenie, pekne nám to pribalili. Reštaurácia bola plná, čašníci lietali, najedli sme sa do hodiny.....a pri vchode už stálo asi 20 ľudí čakajúcich na miesta...aj s nápojmi sme zaplatili za 3 osoby nejakých 40 €. Pri odchode sa s nami pekne rozlúčili pozdravom....a na Slovensku som naposledy jedla chutne pripravené jedlo v BA v Kolkárni-panenka zapečená v bielom chlebe s chrenovým zemiakovým pyré...a ešte si spomínam, pred pár rokmi na jednej benzínke bola taká samoobslužná reštaurácia, pravidelne sme tam chodievali na obed, lebo neskutočne dobre varili....
timara
No presne. Aj ja pozerávam Áno šéfe USA a tiež som sa divila, že vrátia jedlo pre každú aj tú najmenšiu chybičku a kuchár je z toho nešťastný a robí jedlo nanovo. U nás, akoby im to bolo jedno. Nechápem, ako sa nemôže za to kuchár hanbiť, keď to pošle z kuchyne. Pred pár mesiacmi sme boli s mamou v reštaurácii Carolina tu v Žiline a dali sme si cestoviny. Sme ich vrátili s tým, že horšie jedlo sme nejdeli. Rozvarené, nechutné cestoviny. Ja som mala "bolognese" ale po mäse, mrkve, zelere a parmezáne ani chýru ani slychu, ani chuť to nemalo ani nič a obsluha nepovedala ani ospravedlujeme sa, ani prerobíme, ani nezaúčtujeme vám to, keď ste neziedli. Nič. Tak sme tam boli na posledy.
julica
Dakujem za tip @2010 , uz vyberiem asi daco "exotickejsie", tej typickej slovenskej stravy uz maju, s prepacenim, po krk. Najma jeden host neje ziadne mucne veci, nechcem, aby si musel vybrat uz piateho pstruha s grilovanou zeleninou :)
amelie
žiaľ, som zase v BA a tam do reštík nechodím, je to trápne alebo nenormálne drahé. Radšej si odskočíme do Maďarska. Ale v jeseni sa vrátim do Narbonne, ustrice už nebudú mľandravé od tepla:-))) Do Furmanskej sa pozriem, možno našej gastronómii krivdím:-)))
timara
A tiež sa niekedy zamýšľam, ako prezentujeme svoje národné jedlo. Je to niečo na čo máme byť hrdí, urobiť to ako najlepšie vieme, veď ho ponúkame aj zahraničným turistom. A naozaj som ešte NIKDY nejedela vynikajúce bryndzové halušky v reštaurácii (kolibe, chate)! Neviem či riedia bryndzu, alebo zarábajú halušky z prášku alebo ja neviem. Ale najlepšie bryndzové halušky si spravím doma. Ako potom majú vidieť zahraniční turisti naše jedlo? Sa nečudujem, že to neurobí na nich dojem, že sa tvária pochybovačne, že toto je vaše TOP? Že im to nechutí. Po pravde, ani mne nechutia. A to som ich vyskúšala už zopárkrát v Terchovej, na Liptove aj Orave. To taký Wiener schnitzel vo Viedni, to vždy spomínam naň ešte pol roka :))
frezia
Pred par dnami sme boli v Tatrach. Vyborne sme sa najedli v Kolibe v Smokovci. Jedno,co sme si objednali,chutilo vyborne,bola tam vynikajuca obsluha a casto tam hra ciganska muzika. Dali sme si napr. jeleni gulas v kotliku,bryndzove halusky,gazdovsky tanier,pecena klobasa (taku dobru som davno nejedla),pstruha, zivansku,steak z tatranskeho jelena. Nabuduce sa tam aj ubytujeme.  www.kolibasmokovec.sk/menu/...
egresik
Kolkovni davam tiez palec hore boli sme tam niekolko krat, k masu casto zvolia prihu, ktoru by som si sama nevybrala a po ochutnani neverim, ze aj napr. nieco petrzlenove pyre vie byt uplne lahodne. Podavali to k jahnaciemu kolenu ( ale ako pozeram jedalnicek asi sa s velkym uspechom nestretli, lebo uz k tomu podavaju krokety)
 www.kolkovna.sk/index.php?show=menu&place=19...

Kolkovna River park presla zmenou majitelov zaciatkom roka, lebo sa zacala zhorsovat kvalita. Po zmene som tam este nebola. Ale na kolkovnu Eurovea som nepocula zleho slova este.
afataga
pred dvoma tyzdnami - Hrabovo, Chata pod Brdom, fantasticke pecene kolena som vsetkym, co k tomu patri
samanka
@egresik ja som bola v Eurovei...a tiež som neverila, že napr. petržlenové pyré môže byť pochúťka, veď varený petržlen bŕŕŕ.....až som to raz vyskúšala k dusenému hovädziemu krku (z nejakého časopisu), odvtedy ho z času na čas robievam a veľmi mi chutí...
rea1
ja nedám dopustiť na reštauráciu SAMOVAR, v Bratislave Trnávke, na konečnej trolejbusu č. 205. Majiteľ, kuchár a čašník dohromady je ukrajinec, ochotný, milý, poradí, jedlá dokonca podáva v rôznych "veľkostiach", napr. boršč 0,5 a 0,3 litra, vysvetlí vám, prečo sa k pirohom podáva miska s octom a ešte iné nezvyčajné veci robí. jedlá sú čerstvé, domáce, ukrajinské, mimoriadne chutné a ceny neuveriteľné. stojí za návštevu. @julica , možno by nebolo od veci zobrať tvoju návštevu tam.
egresik
Este mi chutilo na farma Priroda, za Stupavou. Najlepsie halusky som tam jedla, z pomedzi vsetkych restauracnych zariadeni. A este jeden typ ale to uz je vyssia trieda El Gaucho
sovka62
@timara , prečo si myslíš, že bryndzové halušky sú slovenským národným jedlom? Na západe našej krajiny sa veru nejedávali, kým sa do Bratislavy nepresťahovali východo a stredoslováci. Myslím si, že Slovensko nemá jedlo, ktoré by sa mohlo považovať za národné, v rôznych regiónoch sa varili a varia rôzne jedlá.
A znovu zopakujem, čo som už na Vareche napísala viac razy. Bryndzové halušky nie sú pre zahraničné návštevy vhodným jedlom, možno by sa im dali ponúknuť ako rarita v rámci viacerých chodov, ktorú môžu a nemusia ochutnať. Ale chutnali by neradi, ver mi, mám to vyskúšané.
arasidka
@2010 , máš pravdu, tie šúľance robia vynikajúco, ale oproti vo Wellnesse ponúkajú "Malú nočnú búrku", odporúčam ti ju vyskúšať a potom si dať zase vo Furmanskej bryndzové halušky. :)
arasidka
@egresik - poznám bio farmu za Stupavou. Rada sa tam vraciam, aj s mojím Al Rašidom - tento si tam pošmákne na baranom guláši.
njdevil
@timara , uplne suhlasim s clankou, ktory si pridala do diskusie, aj co sa tyka bryndzakov a hlavne vyprazaneho syra, o tom fakt v zahranici nikto nema ani ponatia...ked som si prvy krat pytala narezat syr na taku a taku hrubku, predavacka sa ma opytala co s tym budem robit...inac najlepsi vyprazany syr sa kedysi podaval v Kosickej Vevericke na Hlavnej,+ capovana Kofola... tam som chodila za svojich studentskych cias pravidelne...to boli casy....je to velmi smutne,, ze restauracne zariadenia nevedia predat slovensku tradiciu tak, ako sa patri...je to prekrasna krajina...mohla by sa uzivit z turistiky...
soncya
@njdevil , ešte lepší syr robili oproti veveričke v srdiečku. Dávali miesto tatárky diabolskú omáčku a stálo to 8 korún, čo som ako vysokoškoláčka ocenila.
Vždy mi chutilo v motoreste Hron pri Zvolene. Haluštičky chutne drobne nasádzané, bryndza akurát a k tomu výborné baranie klobásky.
njdevil
@soncya ,na srdiecko som zabudla, prepac, ale na fazulovicu a drzkovy gulas z Malej Fajky NIKDY!:-)
soncya
@njdevil , to bola naša žravá tour - fazulovica z malej fajky, potom po ceste gofry a na záver zmrzka u Jusufiho. Spomienky..
arasidka
@ najbližšie si urobíme výlet a okúsime :) Tak hoď ešte dáky dobrý tip!
julica
Mám aktualizáciu, požiadavku cigánskej kuchyne, neviete o nejakej reštaurácii v Bratrislave či okolí, ktorá takéto špeciality ponúka, najlepšie spolu s hudbou? ak viete, prosím, poraďte. zatiaľ som našla len hotel perugia, ale vyzerá to dosť turisticky...
zolik
Pred 2 rokmi som pozvala priatelov z Viedne do BA a samozrejme som im chcela ukazat slovensku restauraciu. Uz dlhy cas v BA trvalo nezijem, ale zafixovanu som mala "Slovensku restauraciu" na Hviezdoslavovom namesti oproti Hotelu Carltonu. Tak to bol ozajstny sok! Interier sa nezmenil a tusim ani personal, ale tie ceny!!! Vyssie ako vo Viedni v centre mesta. Tak to teda neee. Isli sme smerom cez Hlavne namestie a na Dibrovom namesti sme objavili restauraciu len uz zial neviem ako sa vola. Je to rohovy dom s odhalenymi nastennymi freskami na fasade a vchadza sa cez dvor. Stoji sikmo oproti byvalej Devin banke. Jedlo bolo pripravene len z cerstvych surovin, obsluha mila, interier velmi vkusne upraveny a ceny na taku restauraciu a stred mesta velmi prijatelne. Ked najblizsie zavitam do mojho rodneho mesta urcite sa tam pojdem opät najest. Mozno by varechacky Bratislavcanky vedeli tuto restauraciu identifikovat - pomenovat.
katka90
ja som mala kedysi velmi rada Harley vo Vrutkach, tam vzdy navarili perfektne, boli sme tam vela krat. ale momentalne byvam v BA takze to mam daleko :( v BA mam pocit ze uroven restauracii je dost zla, pomer kvalita cena vacsinou uplne otrasny, uz som sa nad tym par krat zamyslala ze hlavne mesto, a neda sa tu poriadne dobre najest. jedine co ma napada, ze to stalo za to, bol burger v BeAbout kusok od Safka, ktory sme mali na zlavovy kupon. na ten sme boli 2x a urcite este niekedy pojdeme :)
denyany
doživotne si asi zapamätám ako skvelé jedlo tzv. miešaný sač v hoteli Tokalijev v Pomorí v Bulharsku pred 3 rokmi. bolo to mäso hovädzie, kuracie a bravčovevé pečené s rôznymi druhmi zeleniny v špeciálnej nádobe, ktorú vám donesú priamo z pece s ešte bublajúcim pokrmom a uložia do podstavca. oodtiaľ sme si naberali na taniere. celková hmotnosť jedla bola vyše kila a stálo to do 8 eur. ale ide o to, že to jedlo bolo fantastické. mäso šťavnaté a tak akurát upečené, zelenina tiež, dohromady to ohromne ladilo a tá vôňa...
arasidka
@hej , ty ročnýk 2010, nejako to tam velyce len dobre poznáš!! Asnaj si tú fazulovicu nevaril sám ! :)))
janulo8191
velmi dobre som sa najedol v restauracii u sv.Jakuba v Kezmarku.Nadherne rodinne prostredie,,zabavka aj ppre deti.A to jedlo.Bolo naozaj urobene s laskou.