Rôzne

JOSTA

junior - fotkajunior, 13. júla 2015

Milé varecháčky a varecháči.! Obraciam sa na Vás s prosbou, či by ste mi nevedeli poradiť, ako mám v kuchyni spracovať JOSTU /Ribes nidi grolaria/. Urodilo sa mi jej neúrekom, doteraz som to zvládal zjesť, ale už nevládzem. Našiel som tu nejaké recepty na koláče a pod., ale ja by som rád z toho urobil nejaký lekvár, džem, alebo niečo podobné... Nemáte s tým nejaké skúsenosti? Bol by som Vám veľmi vďačný, keby ste mi poradili. Vopred Vám ďakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

luss44
robila som lekvár, jostu prepláchla pod vodou, rozvarila neodstopkované, prepasírovala, čistú masu povarila ešte s cukrom, množstvo podľa chuti, ja nedávam všeobecne do lekvárov veľa cukru. Takto robievam aj ríbezľový, černicový. Podobných rcp tu nájdeš veľa. Zvyšky /šupky/ po pasírovaní som zaliala vodou, pridala trochu cukru, povarila a precedila, získala som chutný sirup na okamžitý konzum. Jostu dávam aj mraziť, v zime nám chutí do rôznych smotanových a tvarohových nepečených dobrôt.
marcel83
Veru... Jostu si treba vazit, pokial rodi a spracovat, ako sa da... Krik/stromcek ma rodivost tak 3-4 roky.... Potom klesa.

Je to krizenec ciernej rybezle a egresa, cize spracovat rovnako ako rybezle/egrese...
1x junior
junior
@luss44 , veľmi pekne Ti ďakujem, dám sa na ten lekvár, ale rozmýšľam aj nad @lorak40 , mám sušičku, vyskúšam, len neviem, či im bude stačiť 24 hodín sušenia?
@marcel83 , ďakujem za "oživenie" diskusie...Mne je to úplne jedno, či sú to rYbezle, alebo rIbezle. Vidím, že @jojo Ťa má neskutočne rád, a to sa mi páči.
Ešte raz, vďaka!
ubka
@junior ,mám skúsenosti:-) ríbezle odstavim,netreba sterilizovat, šťavu mám pokusne 3.rok a nepodlieha žiadnym vplyvom,používam do čaju, s minerálkou,s pouzitim cukru možno pripraviť sirup,džem..ale najčastejšie ako príchuť do bylinnych maceratov.
junior
@ubkaq , ďakujem, tiež dobrý nápad....Budem aj sušiť, aj lekvár robiť a manželka rada robí šťavy.
oldomachac
moja rodina spracovava z josty lekvar uz dlhe roky a to klasicky, ako kazde bobuloviny, ale aj tzv. misunk, zmes ovocia, ktore prave dozrelo a musim potvrdit, som chlap, ze chut je vynikajuca a ja si veru na nom s chutou pomaskrtim moja manzelka ich dava aj do kelimkov a do mrazaka na neskorsie tiez su vynikajuce