Zdravá výživa

Je vhodné mlieko do kávy?

simonkamatkova - fotkasimonkamatkova, 21. marca 2014

Som počula že mlieko nieje vhodné do kávy žeby sa mala používat len smotana že vraj mlieho sposobuje dlkšim užívanim hnačky čo si myslíte??

@zareaguj


Diskusia k téme

harknessy
Davam si do kavy mlieko nejakych 16 rokov a hnacku som z tohonikdy nemal - pijem teda aj cisto ciernu kavu aj so smotanou - jednoducho to striedam. Jediny negativny aspekt mlieka v kave je ten, ze mlieko zcasti neutralizuje kofein, cize ak ma kava prebrat tak by mala byt bez mlieka, ale toto konkretne plati aj pri smotane cize neviem.
rulik
tiež som niekde čítal o nevhodnosti mlieka a aj smotany do kávy, ale zabijem sa ked mi to tak chutí(zakázaného najväčší krajec)
enge149
nie je to nevhodná kombinácia, s výnimkou tých,čo nemôžu sladké mlieko..káva má nižší kofeínový účinok,ak mám niekto problémy so žaludkom doporučuje sa aj mám tento problém,ale už nie sladiť,mlieko obsahuje mliečny cukor laktozu a štiepy ho enzým podž-žľazy "laktáza",káva s cukrom vyvoláva kyselinu,kto má veľa žal.kyseliny..je dobrý zvyk piť kávu nesladenú alebo niekedy s vaječ.konakom,káv.konakom to už je "špecialita"..
tiginko
mne sa už asi rozum zastaví... Chvalabohu, ja už dlkšie milujem kávu bez
mariamka
ja si myslim, ze to treba vyskusat, osobna skusenost je osobna skusenost
svedka
Mlieko spomalí však vstrebávanie účinných látok z kávy do krvného obehu. Je to cítiť hlavne na spomalenom stimulačnom účinku kofeínu. Človek má preto pocit, že káva s mliekom alebo so smotankou je svojimi účinkami slabšia než samotná čierna káva. Pridanie mlieka do kávy, prípadne pitie kávy typu capuccino alebo latte možno cielene využívať pre získanie lepšej fyziologickej tolerancie kávy samotnej v porovnaní s čiernou kávou, kde je vstrebávanie kofeínu rýchlejšie a fyziologické reakcie môžu byť nápadnejšie. Z obsahu antioxidantov neubudne a kofeín sa vstrebáva pomalšie.
Využívanie mlieka pri pití kávy však aj z gastronomického hľadiska vôbec nie je na škodu veci!Napriklad cappucino,latte.....MLIEKO NEZNIZUJE UCINKY KOFEINU,LEN SPOMALUJE :)
Mam za sebou aj caffee,aj latte kurz.Odbornici tvrdia,ze dobru kavu kombinovat s mliekom je hriech,ale...chutny hriech :) A hnackyJedine ak ma niekto problemy s toleranciou laktozy atd
finczi
Nuž, koľko ľudí, toľko chutí... Ja mám rada kávu s mliekom, som zdravá, problémy nemám. Ale čítala som názor na www.cestaksebe.sk
evanaaa
Ja som kedysi pila čiernu (mletú) kávu bez mlieka a aj bez cukru, neskôr už s cukrom, potom aj s mliekom a teraz bez smotany už ani neviem kávu piť, dokonca si robím " miešanú" kávu, čo iste nei ej bezpečné pre žalúdok, ale mne tak chutí, nepijem ju ani tak kvôli účinkom ako pre chuť a zvyk. Ale tiež som nedávno čítala o tom, že mlieko a smotana do kávy nepatria, dokonca je takéto spojenie nebezpečné, bolo to aj vysvetlené, ale podrobnosti si nepamätám. Lenže ja už ani neviem, čomu vlastne veriť........
silvi
aj keby som sa mala posr...dit z tej kavy, ved na daco treba umret!
sovka62
Som zvyknutá na espresso s ničím. Ale v Taliansku som ochutnala capuccino a dostalo ma. Inú kávu som tam potom ani nepila, žiadne zažívacie, ani iné problémy som nemala. Problém som mala až keď som sa vrátila domov a dala som si capucciino v našej kaviarni, hehe... Na to talianske sa veľmi nepodobalo, tak som s ním skončila. Ale vrátim sa k nemu v septembri, k tomu originál talianskemu. Už sa teším.
seniorka
Pridám aj ja osobnú skúsenosť. Kedysi, asi 25 rokov dozadu, som píjavala niekoľko rokov kávu zásadne bez mlieka a bez smotany, len s troškou cukru. Keď nastali problémy s pálením záhy, ktoré sa postupne stupňovali až tak, že po vypití kávy ma hrozne tlačilo na hrudnej kosti, oblial ma priam smrteľný pot a bolo mi na odpadnutie, ale kávy som sa nevedela zriecť, lebo bola pre mňa už drogou, tak vtedy mi sestra poradila, aby som si do kávy začala dávať mlieko, alebo aj smotanu, že ju to zjemní a nebude taká agresívna pre žalúdok. Poslúchla som ju a odvtedy akoby sa stal zázrak, problémy so žalúdkom a pálením záhy po vypití kávy zmizli a ja si ju týmto spôsobom vychutnávam dodnes. A to pijem 2 - 3 silné kávy denne.
gubics
ja pijem kávu stále so smotanou,nikdy mi nepoškodila. Myslím si, že poniektorí si vymýšľajú rôzne teórie a snažia sa ich aj vedecky dokázať, ale ruku na srdce, komu môže dnes človek veriť? A tzv, vedecké dôkazy si tiež nemáme možnosť overiť, tak ich buď uveríme alebo nie.
harry
S mliekom či smotanou ... hlavne treba dobrú, kvalitnú kávu. A možno potom ani nebudeme uvažovať o prísadách ;-)
Treba skúšať a nájsť si tú ideálnu kávu. Už aj na Slovensku máme kvalitné pražiarne. Aj zopár akcií kde sa dá spraviť pekný prehľad.  www.kavacajcokolada.sk
Ak espresso, tak ho chutnám čisté, no priznávam, že sú chvíle, kedy vyhrá cappuccino a to aj prisladím. A mlieko/ smotanu neodmietnem ešte vtedy, ak mi niekto naservíruje domácu "kávičku" ;-)