Rôzne

Je toto Habanero?

afataga - fotkaafataga, 18. februára 2013

Viem, že sú tu odborníci na štipľavosti, prosím o názor, či je toto naozaj habanero. ďakujem


@zareaguj


Diskusia k téme

afataga
jaj a este som sa zbaudla opytat, ako ich mam uskladnit, ci nasusit alebo zamrazit?
radox1
ano,je.moze byt aj inej farby podla stupna dozretosti-syto cervena.davam aj do mrazaka nakrajane na platky.
baka123
Ja som nakrájala na malé kúsky a nechala som vysušiť, dala som do pohárka od horčice a budem pomaly pridávať do gulášu. ešte som to v obchode nevidela, pestovala som ich na balkone v truhlíku
afataga
dakujem vam za rady, @dodo46 ocenujem tvoju namahu, ako ti to len oplatim? :-) to ich mrazis cele? potom si z nich odhryzas?
afataga
@dodo nadhera, ako a ich davas naklicit? citala som cosi na nete, ale tam to radia akosi zlozito, uvitam nejaky zjednoduseny navod, ak budes od tej dobroty
dodo46
vysušiť semená, posadiť asi 1,5 - 2 cm hlboko do poliatej a pohnojenej /Harmavitom / zeme asi 5 cm od seba. Keď dorastú, presadiť do väčších kvetináčov /max 2 rastlinky do jedného/ polievať a hnojiť podľa potreby a návodu. Nech ti pekne rastú. Ak máš skleník , máš po problémoch. Na balkóne sú ťažké podmienky.
dodo46
zabudol som napísať - ja som zlikvidoval babke muškáty a sadil som ich do tých válovčekov. Na parapetách ostali až pokiaľ nebolo vonku dosť teplo.
radost
@dodo46
po vytiahnutí z mrazáku nie sú "mazľavé"..??sú štipľavejšie ako čili?už si teraz sial?..papriku muž už vysial...
afataga
dakujem @dodo46 , lebo podla toho navodu na nete by sa mi to nechcelo, sklenik nemam ani balkon, v lete budu musiet vydrzat vonku na terase, uz ta nebudem trapit, posledna otazka, ze kde mas polozene tie kvetinace ked su papricky este v stadiu zasadenia semienka?
afataga
@dodo46 este raz dakujem, dam ich na zem, mame podlahove kurenie, mas moje symfonie :-)))
dodo46
som rád , že som vám mohol trocha poradiť. Doma ich jedávam len sám
a jedna stačí na týždeň, niekedy aj dva. Je to dobré proti hlístam ,pásomnici, bacilom a mikróbom. Prečistí a dezinfikuje vám potrubie od hrdla až po výfuk. Veľa zdaru pri pestovaní.
radost
@dodo46
môj syn temer denne vyhľadáva kapsicín..hovorí-že vyplavuje hormon šťastia....:-))jemu zaváram..suším...i ja i manžel máme radi štipľavé-kde sa hodí-tam dáme...no nepreháňame...:-)pekný večer
silvia68
@dodo46 ty si trieda, vďaka za skvelý popis, ja veľmi rada pálivé, posadím tento rok tieto, dúfam že zoženiem semená
afataga
@silvia68 kup si tieto a budes mat semena, neboli drahe, uz presne neviem kolko stali, cosi okolo 1,3 €
@kimlo vdaka, nebola som si ista, zmiatla ma ta farba
marianna76
ja mám habanero také, čo vyzerá ako lampášik... a je stráááááááášne štipľavé.... teraz by sa mali sadiť semienka... mám ich nachystané.... aspoň si myslím, že je to habanero, pošlem ti foto
dodo46
@kimlo
kde si bol doteraz. Máš väčšie skúsenosti - pomôž radami dievčencom.
radost
@kimlo
ty si kráľ kapsicínový....tak sneh sa postaral-foliovník musí byť nový...:-(
eraserhead
raz som piekol taký slaný koláč s touto žltou potvorou, odporúčam jesť ešte teplé-horúce = vynikajúca kombinácia pre milovníkov extrémnych zážitkov


2010
U nas sa vari s chilli denne ale nie s habanero, tazko sa s nimi vari lebo malokdo si uvedomuje rozdiel v stiplavosti medzi madarskou feferonkou a habanero , no paprika ako paprika na omyle ...
Madarske fefronky 3,000 - 8,500 SHU
Habanero 100,000 - 350,000 SHU
radox1
zopar ich mam v mrazaku a nejako mi z nich neubuda.len raz som dal pol papricky do viedenskej rostenky a bola nejedlá.
afataga
@marianna76 posli, som zvedava
@eraserhead uz len pri pohlade na to mnozstvo ma stipu aj usi :-) tak toto neviem, ci by som mala odvahu
@2010 ja tiez vela pouzivam chilli, habanero som mala len raz, vyzeralo tak isto ako toto, ale bolo cervene, pouzivala som ho velmi opatrne, takze sme to prezili
@radox1 tak to si trochu prehnal :-) odvazny chlanisko :-)
tiginko
jejda, to je nejaka jednotka stiplavosti @2010 ? By ma zaujimalo, ako sa to meria :-)
afataga
@tiginko aj ked nie som @2010 odpovedat ti viem, ze ano, je to jenotka stiplavosti, ako sa meria, to uz ja netusim
kimlo
Citát z wikipedie:
Stupnice je pojmenována po americkém chemikovi Wilburu L. Scovilleovi (1865–1942), který v roce 1912 publikoval metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. Základem je roztok z paprik, cukru a vody, který je následně ředěn vodou a zkoušen ochutnávači (většinou nejméně pěti) do té doby, než zmizí pálivost.

Stupeň naředění měříme na Scovilleho stupnici. Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hodnotu 0 (paprika je celá, neředěná a nepálí). Naproti tomu jedna z nejpálivějších papriček habanero má pálivost 300 000 a více SHU, z čehož plyne, že roztok musí být 300000krát ředěn vodou, než je kapsaicin nedetekovatelný. 15 Scovilleho jednotek odpovídá množství kapsaicinu naředěného 1 k miliónu, proto nejvyšší možná dosažená hodnota – pro čistý 100% kapsaicin – dosahuje 15 milionů SHU.
tiginko
dakujem, velmi zaujimave...chudaci ochutnavaci :-)
2010
@Kimlo super ,
este im posli z tvojej zbierky fotky tych kvalitnejsich odrod nad Habanero aby sme omylom neprisli o Varechacky
(pisem z mobilu)


viera1
Raz som to ochutnala a potom som musela vložiť do úst 2 KL masla,je to fakt sila...
stefanm
... toto videjko som si raz vyrobil k môjmu receptu ... !!! :)



afataga
@ajka134 neprovokuj :-) aj ja idem sadit, tak si potom mozme ukazovat :-)
@stefanm dakujem :-))))))) som sa narehnila, ale je to aj vystraha :-) dufam, ze sem este niekto pride a tiez sa pobavi
marienka44
@Ajka134 ,aky je postup, prosim podrobne. :-) Aj ja to chcem zadadit, nic sa mi nedari dopestovat, tak snad toto. :-)
marianna76
Ja som tiež už posadila... tak uvidíme, ... čili narástli.... tak aspoň dajakú štipľavicu budeme mať....
jerica
mne už nahodila paprika habanero plody, som zvedavá do akej farby budú keď dozrejú :-)



mirop
ano je to habanero, milujem ho, extremny zazitok je to aj na druhy den ale stoji to za to :)))
mimochodom velmi sa mi paci tvoje uvodne slovo ohladom bambina, cery, palmy, vegety a dalsich nevyhnutnych zloziek slovenskej kuchyne :)
afataga
@mirop uz viem, ze je to habanero a uz ma aj deti :-), ale akosi nechcu kvitnut potvory, ja na druhy den s nim nemam problem, asi mam lepsie potrubie :-), nedavno som ho pouzila do fazule na mexicky sposob a dakujem, myslim, ze mame podobne nazory
kimlo
Ked sa vam nepaci vegeta, skuste Podravku, s tou varia aj v TV relaciach... :-)
kimlo
Skusit to s cistym glutamanom, da sa kupit v Korea Food na Bajkalskej... :-)