Rôzne

Jablkový mošt?

douglas - fotkadouglas, 8. marca 2011

V lete sme zavarili veľkú sklenicu (od uhoriek) nastrúhaných jabliek a po jej otvoreni sme zistili, že začal prebiehať proces kvasenia a jemne je z nich cítiť alkohol. Ovocie nie je skazené ani napadnuté plesňou.Je nám ľúto celú letnú námahu bohapusto vyhodiť. Poraďte, ako z toho získať napr. mošt. Vďaka.

@zareaguj


Diskusia k téme

pacik
Koláče by som z nich napiekla, alkohol sa teplom vyparí. Skôr ako mušt (ten by bol aj s alkoholom) by som z jabĺk urobila džus. Rozmixovať s prevarenou vodou, osladiť, ochutiť trebárs pomarančovou tresťou, alebo vhodným sirupom. Rozriedením by sa znížil aj obsah alkoholu. Ale za volant by som po vypití džusu aj tak radšej nesadla. Len aby jablká fakt neboli ničím napadnuté a aj chuť mali dobrú.
vcelka
Vyliala by som to, nie je tam nebezpečný etylalkohol?
vcelka
Zmizlo mi tam M, metylalohol, teda nie etla, ale metla ľudstva...?
celeblith
Mozno by sa mohli nechat vykvasit uplne a bol by z toho jablcny ocot :) (neviem)
gittka

mne toto večne spravia nastrúhané jablká.som z toho na infark.neviem kde robím chybu.ja to potom dám zvieratam(nech su veselé...)
douglas
Všetkým Vareškárom ďakujem za komentáre. Vzala som si radu od pacika a dnes od rána vypekám :P Uf-Uf. Včera ráno som do sklenice s jablkami pridala cca 30-40 dkg cukru, priliala vodu a opäť zatvorila. Dnes som sklenicu s jablkami vyliala do hrnca a celé povarila. V kuchyni to alkoholovo rozvoniavalo asi tak, ako keď prelejete štamperlík vodky. Keď celá hmota prešla varom, dávala som ju do cedníku. Do jablkovej hmoty zbavenej nadbytočnej šťavy som pridala hrozienka a strúhanku. Náplň do koláča na jedničku! Šťava je veľmi chutná, dobrá za tepla. Vychladnutá až tak dobre nechutí :). Presne ako Gittka píše, aj ja som bola na infarkt, lomcovala so mnou zlosť a slzy bezradnosti sa mi drali do očí. Osobne som presvedčená, že chybu nerobíme, akorát sa vo fľaši samovoľne spustí proces kvasenia. U tejto fľaši som mala šťastie, že som proces podchytila ako sa vraví o päť minút dvanásť!
pacik
@douglas ja som po takejto skúsenosti začala vyrábať čučoriedkové víno. pred rokmi mi začalo kvasiť asi 12 veľkých kompótových pohárov čučiek. Tak som všetko preliala do demižóna, pridala vodu a cukor a prvé víno bolo po čase na svete. Chutilo, tak sme začali vyrábať bez kompotovej predohry. Už sa mi teraz s tým nechce prplať, ale stále spomínam na tú bezmocnosť, keď mi pracne nazbierané a zavarené čučoriedky začali kvasiť.
douglas
Jejda! Tak moja fľaša nastrúhaných jabliek oproti tým Vašim malým tmavomodrým "hňupom" s názvom čučoriedka sa ani nedá porovnať.... To muselo byť hrozné! Ja som to taktiež nechcela vzdať, len tak jednoducho to všetko vyhodiť(!!) a myslím, že som urobila dobre s ich tepelnou úpravou. Výsledok je na  varecha.pravda.sk/recepty/jemny-jablkovy-kolac/15035-pouz...
.
zzdravo
teda, nam este nastruhane jablka nikdy nekvasili. ale do tak velkeho pohara som nedavala, vzdy davam do sedmicky, to je tak akurat na jeden kolac alebo strudlu.
pacik
@douglas ja tiež zaváram strúhané jablká do sedmičiek a tie mi našťastie nekvasia, ale už sa mi stalo, že fľaša chytila pleseň. Len jablká natlačím, nechám asi 1 cm priestor pod viečkom, sterilizáciou sa nadvihnú a sterilizujem pri 100°C a radšej dlhšie, ako kratšie
douglas
Venované všetkým, ktorí napísali komentár do tejto diskusie.
Keď v savane skvasí ovocie na strome :D


evanaaa
No, to video bolo úžasné. Takí obri ako sloni a neudržali sa na nohách....páčili sa mi tí bociani ( žeriavy?lebo čo?), ako sa na potácajúcich pozerali. A tie opice - spité pod obraz človečí.
douglas
:D, spité pod obraz človečí - tak toto, milá @evanaaa , si musím zapamätať. Tých vtákov na vysokých nohách privátne voláme ŠTB-áci. :).