Varenie

Husacia pečienka

lubjak - bez fotkylubjak, 12. októbra 2014

Čas ako stvorený na husacie hody. Pečená hus, alebo kačica, červená alebo biela dusená kapusta, lokše. Bašta.
Alebo už len spomienky? Čoraz viac ľudí sa stravuje zdravšie až diétne. Vo veľkom si strážime váhu.(Priznajme si ,že nie je to len módny trend ,ale ženie nás k tomu aj zdravie.) Nehovorím o predsudkoch ,že pečeň je čistiareň a je v nej odpad.
Chcem sa len podeliť o zaujímavý recept ako pripravovala husaciu pečeň moja stará pani suseda, ktorá bola kuchárkou v židovskej rodine.
Pečeň z vykŕmenej husi sa varila vo vriacej vode. Vyvarila sa masť a vraj aj všetko zlé, čo v tomto chutnom pokrme nemá byť. Uvarená sa zaliala husacou masťou a buď sa zjedla ihneď, alebo sa krájala so stuhnutou masťou na studeno.
Solila sa až po uvarení.
Skúsila som tento recept. Pečeň bola veľmi chutná. Dokonca väčšia, lebo sa škvarením nescvrkla. Možno sa nájde niekto ,kto pozná tento recept a fundovane napíše presný popis.

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
aj moja mama tak robí, myslím, že musí byť celá ponorená vo vode aby nevysychala
tothka
Husaciu pečeň robím tak, že na panvici ju podlejem asi 1 - 2 dl vody a nechám dusiť pod pokrievkou asi 15 min. Pečeň asi v polovičke pečenia obrátim. Nechám ju vychladnúť a prípadný zbytok vody sa potom dá ľahko vyliať. Najradšej ju máme studenú. keď sa nezje naraz, tak ju dávam roztlačenú vidličkou alebo pokrájanú na tenké plátky do pohára a zalejem tukom. Odložená však dlho nevydrží, pretože taký tukový chlebík s pečienkou je veľká pochúťka.
kora
Moja babka v 60-80 tych rokoch minulého storočia chovala húsky aj kačky,keď som bola na prázdninách tak sme ich chodili pás aj kúpať,no a potom na jeseň sa niektoré pozatvárali do klietok a futrovali sa varenou kukuricou.To bola potom pochúťka.Naraz ich bolo aj 7,8,babka z nich povyberala sadlo,dala do hrnca,trochu podliala vodou a škvarila.Keď bolo sadlo spolovice vytopené,tak tam dala všetky pečienky a pomaly sa varili,dusili aj piekli v tej masti.Museli byť celé ponorené v tej masti.To bolo tááááááááááááááááááák dobré,že vtedy som pomaly ani inšie nechcela jesť.Teraz keď mám chuť na pečienku,kúpim si od nášho terajšieho dodávateľa aj kilo spolu s husacou alebo kačacou masťou a si ich tak pripravím a je to ozaj dobrotka,s čerstvo upečeným chlebíkom,