Varenie

Halušky ako príloha

braxi - fotkabraxi, 11. apríla 2010

Dobrý deň varecháči. Varila som halušky k perkeltu a boli šedé, lepivé a nepekné. Múku som dala hladkú, ako vždy... V poslednom čase sa mi nedarí navariť halušky k mojej spokojnosti...kde robím chybu?

@zareaguj


Diskusia k téme

evas13
Nie vždy je múka rovnaká, aj keď máš doma stále rovnakú značku. Ja robievam halušky z polohrubej múky a takto sa mi vždy podaria.
bambulka51
Vážne to záleží na tej múke,naša mama vždy hovorila,že najlepšia múka je s označením 00.Je to kvalitná múka,@braxi vyskúšaj ju a daj polohrubú ako Ti radí evaska.Určite Ti vyjdú.ahoj
evusik
ja robím halušky z miešanej múky, keďže to robím od oka neviem presné množstvá, ale najviac dám hladkej múky asi tak 3 diely, trocha menej asi tak 2 diely polohrubej múky a 1 diel hrubej múky, vajíčka, vodu a zarobím redšie cesto. Cesto nesolím, lebo niekde som čítala že halušky z osoleného cesta sú tvrdé, neviem, ale cesto nesolím - varím v osolenej vode a to stačí.
braxi
Ďakujem Vám za rady...skúsim z polohrubej. Keď som bola mladučká, varila som halušky často, lebo dcéra to mala rada a vždy boli super, že by to bolo vekom?
braxi
A vajce som nedávala! Len múku, vodu a soľ.
1x pn
gittka
ja ich robím z miešanej múky,ale zarábam ich s mliekom.niekde som čítala,že s mliekom budú mäkké.aj domáce slíže robím s mliekom.
neviem každá má svoj gríf...
veronika353
Já jsem vždycky dělala halušky z hladké mouky, ale nebyly tak dobré jako ty, které vaří manžel z polohrubé mouky.Dáváme tam ještě vajíčka a vodu podle množství mouky.Vaříme v osolené vodě s olivovým olejem, po uvaření tam přidáme ještě trochu oleje, aby se nelepily.Ale ne moc, aby nebyly mastné.Akorát teď v pátek jsme měli perkelt z hlívy a k tomu ty halušky.Já to mám strašně ráda a tak jsem si odložila i na sobotu.
cinkla
Halusky ako noky ? Tiez ich robim z polohrubej muky a s 1 vajickom plus vodu podla potreby a trosku soli. Posledne roky ale aj pri peceni , aj pri vareni - do kazdej bielej muky pridavam tak 1/3 PLNOZRNEJ alebo raznej alebo "dinkel "- je to tiez psenicna muka , ale taka prirodnejsia a neupravovana - predsa su tieto muky zdravsie ako cista biela psenicna. A ze je cesto tmavsie ? To je len vec nazoru a vkusu. Ak vieme, ze je to zdravsie, tak sa nam aj ta farba paci ....
frezia68
Cinkla: tiež všetko čo sa dá postraším celozrnou múkou a ako Ty,najviac 1/3 a farba nevadí.Ani veľkonočný koláč nebol bielučky a nevadí.....
braxi
Ešte raz vďaka za diskusiu...myslím že to nevzdám a budem halušky variť naďalej...ak sa mi vydaria, tak sa Vám pochválim. Cestovina je tiež fajn, ale halušky sú halušky.
sjuz
Ja tiež robievam z polovice plh. múka a z polovice hladká, bez vajca, s vodou a mliekom.
abend
Ja robím halušky z hrubej múky +1vajce, soľ a voda, cestíčko nechám min. 1/2 hodinky postáť až potom hádžem do vriacej osolenej vody. Treba vyskúšať, možno vám budú chutnať.
marsis
Pozor, na trhu je ako hladká múka aj polotmavá, ja som ju nevedomky kúpila s tým, že je klasická svetlá, lebo aj obal bol bielomodrý ako pri klasickej múke. Takže v tom môže byť "tajomstvo", ktoré zmätie aj skúsenú gazdinku. Inak ja robím halušky len zo zmesi múka (hladká a voda) celý život. Tak ich robili ženy u nás v rodine. Vajce vraj spôsobuje tvrdosť.
jerica
Mám najlepšiu skúsenosť s múkami , ktoré majú na obale SLNIEČKO , poradila mi ju kamarátka z malej obci Vlky, ktorá je vynikajúca kuchárka,ťahaná štrúdla je pre ňu z tejto múky " ľavá zadná " keď som sa jej pýtala ako je možné , že tak dobré knedle , koláče robí ,povedala, len z tejto slniečkovej múky varí. Teraz inú nepoužijem. Tá múka ma nikdy nesklamala , žiadne akciové nekupujem , už som sa tak raz dostala , nie len , že bola škaredá sivá , ale aj bez vône .
@marsis niekedy robím ako ty , múka , voda, keď chcem ich mať žlté dám aj vajíčko,ale to nie je vždy.
evas13
Tiež sa mi to stalo, nedávala som pozor na to čo vyberám, až doma som zistila omyl. Nevadí, tmavé múky používam takmer všade.
janazjarku
Slniečková múka to je to pravé orechové ako moja mamka vraveli a tá veru skúsenosti s múkou mala nie hocijaké. Môj otec sa pradávno vyučil za mlynára a tak sa moja mamka stala "Pani majstrová" keď mala celých 16 rokov !! Nuž také boli vtedy časy :-D Za krátku chvíľu sa stala vychýrenou múkovou odborníčkou a to boli časy, keď sa chlebík piekol doma na dvore v obrovskej peci. Stalo sa vraj nie raz ak otec nepomlel múku ktorá bola hodná, aby si zababrala ruky kváskom tak sa s úsmevom obrátila na otca s poznámkou :"nuž milý Janko čo si si namlel tak si aj upeč!" Takže naše kuchárske úspechy sú spojené naozaj s kvalitou múky ! A prečo tá Slniečková, lebo vraj zo Žitného ostrova je jednoducho najlepšia a priznám sa ak sa nachodím u dolných susedov v Hungárií vždy si prihodím do košíka aj špecialnu langošovú múku :-D z tej langoše kysnú tak, že utekajú z misky jedna radosť !
ches
Ja tiez pouzivam hrubu muku.A pre farbu aby boli zlte pridavam koreninu je to bez chuti vola sa curcuma.Aj ja myslim , ze to ide rokmi a ked to nevarime tak casto tak vyjdeme z praxi.A preto je sa dobre drzat a davkovat podla receptu. Ked som to robila od oka tak sa my nikdy nepodarili.Teraz robim halusky aj bryndzove perfekt.Jak kedy moja mama.
braxi
ches...tak prosím daj recept a presné dávkovanie...a že kurkuma nemá chuť? to nie je pravda!!!
evas13
Braxi dnes so dala recept na halušky do varechy.
viera1
Ak dáš hladkú múku,budú halušky mazľavé,ak hrubú.budú tvrdé.Treba zmiešať,prípadne použiť polohrubú múku.Pridám vajce,0,5dl oleja a cca 1dl vody a zaváram do osolenej vody.
tothka
Nuž halušky bez vajca som ešte nerobila,vyskúšam.
braxi
viera1...koľko múky?...dakujem :))
viera1
Jaj,braxi,tak toto neviem,až ich budem robiť,napíšem.Ale cca 600gr.To cesto nesmie byť tuhé,ja nerada strkám ruky do cesta a mám na to drevenú vidličku a ide to dobre rozmiešať.Poučím sa a ozvem sa s príspevkami,až budem môcť byť konkrétna.Je to môj prvý príspevok,tak sa ospravedlňujem.Po uvarení precediť,poliať maslom,príp.olejom a trošku osoliť.
bozulka
Ja robievam asi tak ako píše @viera1 z polohrubej múky asi pol kila 1 vajíčko,trošku soli asi lyžice oleja a vodu/ alebo mlieko/podľa potreby do žiadanej hustoty./každá múka znesie tekutinu ináč/.Zaváram do osolenej vriacej vody cez haluškáreň,ktorá mi mimochodom slúži celých 5O rokov.Keď halušky vyplávajú,nechám variť asi 5 minút,vyberiem,rýchlo prepláchnem a omastím olejom alebo maslom podľa toho k čomu halušky podávam.Nie všade a vždy dostať slniečkovú múku a kúpila som aj akciovú a bola dobrá,ale bola aj zlá.
@janazjarku ,tvoja mamička sa mala!
cukrarka
bozulka aj ja robím presne takýmto pomerom halušky - ale tiež nepozeram na pôvod múky , akú dostanem takú kúpim a halušky, ako príloha máme radšej ako cestoviny.... aj keď tie sú tiež dobré...
granny
@Braxi

Dobrý deň. Ja robím halušky k mäsu z polohrubej múky a bez vajca. Do múky pridám pol lyžičky kurkumy a sú žltučké, akoby tam boli vajcia. Všetko robím odoka. Múku rozriedim vodou a keď sa cesto odliepa od misky môžem ich hádzať do vriacej vody. Keď sa k tomu pridá paprikáš, vyzerá to na tanieri bombovo.
1x jerica
braxi
@Granny (16.3.2018 17:42)

pekný večer...ďakujem za príspevok...zajtra varím halušky a perkelt... :o)