Rôzne

Dusená krupica

vanilka111 - fotkavanilka111, 16. decembra 2011

Milé varecháčky,milujem sladké krupicové rezance. Takéto rezance
robievala moja babka a milovala som ich. Žiaľ, už mi nestihla ukázať
ako robí krupicu,iba mi to hovorila,ale lepšie raz vidieť ako stokrát
počuť a mne sa podarila hádam raz podobne udusiť,inak vždy mám
z toho zlepené chuchvalce skoro kašu :-(,ale zlé je to vždy ked tam
tú vodu nalejem naraz. keď ju tam len tak kvapkám,tak je to
lepšie,len to neskutočne dlho trvá. Poradíte mi,prosím,polopate, ako
sa to naozaj robí? používam hrubú krupicu a vodu vriacu. ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

arasidka
Vanilka,ono to pre mňa tiež pripadalo kedysi ako veľmi ľahký úkon a veľa razy to skončilo tak, ako ty píšeš. Ale hlavu hore, ber širokú panvicu, či kastról, nasyp krupice dľa chuti - ak to robíš iba pre seba, tak za hrsť, ak to robíš aj pre iného, tak za dve plné hrste, ak to robíš pre celý rodokmeň, tak "přiměreně - přiměřeně" .
Krupica tam už, zoberieš olej , trošku to tým olejom pokropíš, na jemnom ohni za stáleho miešania necháš krupicu "chycit barvu", ale neurob z nej Núbijčanku! Stoj pri tom a neustále miešaj, sem-tam potras panvicou, že by sa pekne rozpadla.
No A to máme ešte furt suchú krupicu!
My ale chceme z nej mať poddajnú, čo nevŕzga medzi zubami.
Tak si zoberieme hrnček s vodou, a jemnúčko tú opálenú do zlatova krupicu podlievame - bacha, netopíme ju, len pekne do kolečka trošku s tým najnižším prúdom vodičky z hrnčeka lejeme. Nemusí tej vody byť veľa, presnú dávku ti neurčím, ale máš to v oku - a keď si uvedomíš, že krupica sa vo vode nevarí, ale potrebuje trošku nasiahnuť vodou, aby sa tá z nej vyparila, tak sama prídeš na to, že vody netreba veľa. No a to aj pri tom liati stále miešaš, na úplne slabučkom ohni - miešaš - trasieš panvicou dopredu - k sebe, dopredu k sebe.... a zase miešaš a zase dopredu -k sebe....To nevadí, že tá krupica najprv vyzerá taká akási nijaká, tzv. "Bratři držme se", tým, že ju budeš miešať ona sa začne rozsýpať.

No a ešte ti dám jeden recept: Ak tú krupicu budeš mať hotovú, nemusíš všetko robiť nasladko, hoci sladké krupicové rezance trošku aj oškoricované celkom ľúbim, ale odkedy som si pripravila krupicové rezance na slano, tak tie majú prednosť. Jednoducho dáš krupicu na rezance,, ale ešte predtým do krupci pridáš roztlačený cesnak. Zamiešaš a fertig. A k tomu uhorkový šalát, alebo civkľový s chrenom...alebo aj kyslé uhorky, alebo aj iný šalát - no bašta - Bába-lába - nebíčko v papuli!
Vanilka, skúšaj, raz to uhádneš!!!!
1x jana
sovka62
Asi sa ti lepí preto, že ju máš málo mastnú. Takže 100 g krupice, 100 g masti alebo 1 dl oleja, do kastrólika, popražiť do ružova, priliať 1/2 dcl vody, zakryť a dusiť na veľmi miernom ohni takých 8-10 minút. Nezľakni sa, keď po zdvihnutí pokrievky zbadáš čosi ako červenkastú kašu. Zamiešaj a krupica sa rozpadne na zrnká.
A či sladké alebo slané rezance? Ja jedávam slané ako hlavný chod a po nich sladké so škoricou ako dezert a nemusím sa medzi nimi rozhodovať, xixixixi. Takto jedávam aj kapustové fliačky, najprv slané s korením a potom sladké so škoricou, pažravec.
1x jana
rea1
ja sparenu krupicu priam milujem. dokonca som ochotna si ju spravit len tak, samotnu krupicu a so salatom si z nej spravit veceru. u nas sa je hlavne na slano a obaluju sa v nej nielen rezance ci na tretiny polamane spagety ale posypam nou aj zeleninu. robim ju takto:
na suchej panvici necham krupicu aby sa zafarbila. potom si natocim obycajnu studenu vodu z vodovodu v pomere cca 1:0,75 cize na jeden pohar krupice asi 3/4 pohara vody. pokrievku chytim pred seba ako stit, na horucu krupicu nalejem vodu a vzniknuty vybuch pary rychlo priklopim pokrievkou. necham par minut aby krupica vsiakla vodu, zmakla a prestala besniet, potom odklopim pokrievku a dokladne premiesam, aby sa oddelili zrnka. ja osobne mam celkom rada, ked mi v nej ostanu male hrudky (ale iba male). miesam drevenou vidlickou, nie vareskou. robila to tak moja mama, jej mama, robim to tak ja a dufam, ze bude aj moja dcera.
1x jana
alena45
rea1, toto sa hodí aj mne, lebo si pamätám z detstva štrúdľu plnenú touto sparenou krupicou a s višňami. Minule som to skúšala, ale dopadla som ako vanilka, potom mi druhá kamarátka poradila, aby som len opražila krupicu, posypala ňou cestou akoby orechami, pokvapkala maslom a dala veľa višní. A tak sa to ako-tak podarilo. Lenže ja si pamätám, že stará mama robievala takú plnku ako Ty. Ďakujem.
3sandra3
aj ja by som si to prosila do kk,,, nemohli by ste to zaradiť, prosím, medzi recepty? Ďakujem .
hubata
Niekto takto robí aj strúhanku ako krupicu - podlieva vodou. Ale strúhanka je lepšia keď chrúpe medzi zubami.
U nás sa robí aj krupicový závin - na slano, s oškvarkami alebo údenou slaninkou - a tiež je to veľká dobrota k takej nejakej hustej kyslej polievke.
tinca
@vanilka111 my sme vždy krupicu robili tak ako strúhanku. kvalitné maslo+ krupica stále miešať a opražíme do ružova. My sme nikdy vodu nedávali, skús takto mne veľmi chutí no a potom práškový cukor a šup na rezance. U nás išla verzia nasladko:)
1x jana
alzbetka2
Aj ja robievam a mám ju veľmi rada. Ja na troche oleja /masti/ tiež hrubú krupicu popražím za stáleho miešania, pridám vodu studenú z vodovodu 1:1, osolím, pomiešam a zakryjem. Na miernom ohni dusím, kým voda vsiakne do krupice 5-10 min.
vanilka111
veľmi pekne Vám všetkým ďakujem, dnes som tu moju krupicu-kašu zjedla len tak s cukrom bez rezancov,ako píše rea1. Chutila,ale ten zlepený kopec by som nedala nikomu inému. V týždni skúsim znova,hneď v pondelok a v utorok a v stredu... :-) ĎAKUJEM
vanilka111
ále čoby v pondelok,už teraz ju robím a vodičku len tak cícerkom kvapkám kade tade a zatiaľ sa to dobre vyvíja ;-)
babkamt
Ja sa priznám , že tiež neviem spraviť dobrú krupicu na slížiky , hoci ich mám rada . V prípade núdze , mi vždy vypomohla suseda. No skúsim sa ju naučiť robiť podľa vás. Len škoda , že ste návod na prípravu nedali do receptov.
marcy
u nás je to neznáme.....fakt som sa s tým nestretla,ale skúsim :o)
evanaaa
Aj nám mama robievala krupicové slíže, ale tak, ako píše aj @Tinca , len osmažiť na tuku ( mama len na masti), pekne do ružova, prisypať cukor a - hotovo! Veď ani keď sa praží strúhanka na ovocné knedle, nedáva sa voda, len sa opraží.
babidka
no teda , u nas sa take nerobieva ! Musim niekdy skusit - ale niektrora z vas pridajte recept nielen na takuto krupicu ale aj na jej prakticke vyuzitie :-)Prosiiiiiiiiiiim...
elekra
Najlepšie vie krupicu upražiť môj manžel. A robí ju tak, že na troche oleja (no, aby som bola presná na dosť veľkej troche oleja) ju popraží do ružova a potom zaleje vriacou vodou, nechá ju prikrytú spariť asi 10 minút, už vypnutú a potom ju vidličkou rozmieša a rozdrobí a osolí, lebo my jedávame krupicové rezance na slano.
hubata
@evanaaa - asi si si nevšimla, ale určite ju mama poprskala vodou, hrubá krupica by zostala tvrdá, surová, musela ju trochu naparenú vodou podusiť. Strúhanku - prézle po našom sa neprskali vodou to je pravda, lebo nie sú surové, len sa opražili na omastku aby boli chrupkavé.
Na Záhorí sa robili nielen krupicové slíže, ale aj krupicové hríby - čo sa volali sviňúvky a aké boli dobré - opýtaj sa pamätníčok na lavičke hehe!
hubata
pre @babidka : na Záhorí sa robili:
1. krupicové slíže a ešte sme si do nich pridali slivkový lekvár. Zavariť do mlieka namiesto detskej krupice a urobiť krupicovú kašu.
2. krupicový závin (klasické kysnuté slané cesto) naplniť posekanými oškvarkami, údeným alebo opraženou slaninkou, posypať opraženou krupicou. To sa jedlo s kyslými polievkami (kapustová, fazuľová).
3. ako závarka do polievok mäsovej, slepačej: rozmiešať s vajíčkom, č.korením, petrž. vňaťou, cesnakom na kašu, pridať trošku vody. Potom malou lyžičkou formovať halušky. Do zapražených polievok (napr. hráškovej) sa dávala hrubá krupica namiesto múky opražiť na omastok.
4. K mäsu ako príloha: robiť veľkou lyžicou obrovské "nokrle", vyvariť ich a pováľať v šťave napr. z pečeného bôčika. K tomu šalát z kyslej kapusty alebo cviklový s chrenom.
5. hríby s krupicou: na Záhorí sa tie hríby volali sviňuvky, ale tie rastú len v strelnici na záhoráckom piesku, neviem o tom že by sa inde po SK také hríby vyskytovali. Nahradiť by sa dali tvrdšími druhmi ako napr. kuriatkami, smržami, jarnými špičkami alebo kupovanými umelo pestovanými.
1x jana
vanilka111
včera to dopadlo: no vcelku sa to dalo,krupica nebola celkom sypká,v podstate to bola zmes polcentimetrových hrudiek,ale asi najlepšie zo všetkých doterajších pokusov. len som to pokazila ryžovými rezancami-tie sa na toto jedlo vôbec nehodia,ale poslušne som to zjedla. krupicu som dusila častým kropením a rovnako častým miešaním. tu som sa dočítala v elekrinom postupe,že ju podleje a nechá prikrytú 10 minút. robím chybu tam? nemám to po pokropení 10 minút vôbec odokrývať a nijako s tým hýbať? prepáčte mi moju nechápavosť :-))
hubata
@vanilka111 - áno tam robíš chybu: musíš ju dať na omastenú panvicu, troška popražiť a "přiměřene" zaliať vodou, skôr pokropiť, premiešať a už ju nechať na pokoji nech dôjde pod pokrievkou cca tých 10 minút . A potom ochutnáš a keď zistíš že je udusená, ponadvihuješ vidličkou aby vyšla zbytočná voda a zostala len omastená. Pekne to popísala @cistinka v priloženom linku na krupicovú tašku.
No a tie čínske rezance! To ako keby si namiesto makových pupákov spravila na Štedrý deň makové špagety......... hehe!
vanilka111
ďakujem pekne,toto som potrebovala počuť, či skôr čítať :-) najbližšie to vyskúšam,len teraz ma začal trápiť žlčník,tak radšej nebudem dráždiť tigra :-)

vanilka111
dnes! dnes som sa odhodlala a urobila nový pokus... úspešne!!! :-))
podarila sa krásne sypká a mäkučká krupica. ďakujem,ďakujem Vám všetkým :-))