Karlovarské rohlíky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 18. apríla 2013
Karlovarské rohlíky (fotorecept)
Foto: babkamt

Tento recept pridala Cistinka . Pri odchode z varechy zmazala všetky recepty . Možno sa niekomu zíde .Recept som si zapísala do svojej písanky Zobraziť celý popisTento recept pridala Cistinka . Pri odchode z varechy zmazala všetky recepty . Možno sa niekomu zíde .Recept som si zapísala do svojej písanky .

20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
125 g
200- 220 ml
25 g
2 čl
2 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Ako prvé som si zarobila kvások z droždia , cukru, trocha múky a vlažnej vody. Medzitým som múku preosiala aj so sušeným mliekom. Zarobila som cesto .

    Karlovarské rohlíky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté som rozdelila na 16 častí. Sformovala som ich do malých bochníčkov. Nechala som ich prikryté podkysnúť .Pomocou valčeka som z bochníčka spravila ovál , ktorý bol na jednej strane hrubší. Z hrubšej strany som zrolovala rohlík.

    Karlovarské rohlíky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sformované rohlíky som dala na plech. Prikryla som ich utierkou , aby ešte trochu nakysli , kým sa mi zohreje rúra .Rúru som vyhriala na 200 °C. Do rúry som vložila nádobu s horúcou vodou , aby vznikla para. Rohlíky som piekla 20 nim . Pred vložením rohlíkov do rúry som ich natrela maslom .

    Karlovarské rohlíky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené som dala na mriežku ,aby vychladli.

    Karlovarské rohlíky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

anka22
vyzerajú velmi dobre, ale chcem sa spýtat či stačí 200ml vody, či to cesto nie je velmi husté,lebo raz som robila rožky ale obyčajné a mala som ich dost také tažké neviem čím to bolo, dakujem
1x sracz
ewag
Chcem sa opýtať - keď ich položíš hotové na papier ostane po nich mastný fľak? Ak áno, v sobotu ich pečiem.
marianne
oooo,dakujem pekne,mne sa zidu,ked uz to tak vsetko pobalili,tusila som, ze tu i su,len som zabudla,ze boli u @cistinky aj na topreceptoch som ich videla..dakujem @babkamt ,mas ich naozaj vydarene a skutocne tak chutia ako tie prave karlovarske?...20 rokov som ich hadam nejedla,ale tu chut si pamatam stale...skoda,ze ich prestali piect...
1x sracz
spetkasoli
@babkamt , máš ich pekne upečené, narobila si mi chute, zajtra si upečiem, naozaj:))@marianne , však pribehni do Pardubíc, tu ich ešte stále predávajú, aj ich upečiem a rada ti ponúknem, lebo je pravda, že domáce sú domáce. Pekný jarný víkendík všetkým šikulkám z varešky
1x sracz
babkamt
@evag pozri bod číslo 3 . Ja som rohlíky piekla na silikónovej podložke . Neviem ti povedať či zostane na papieri mastný fľak . Tvoju otázku mám brať ako žart ?
Ďakujem všetkým , čo si otvorili môj recept a dali si tú námahu a napísali komentár.
mariamka
prepacte ze sa miesam do diskusie, tiez ma zaujal ten mastny flak :) autor asi myslel na prirovnanie "nezostal po nom ani mastny flak" :) cize ci boli take chutne, tak asi boli :) mne sa tiez pacia :)
1x sracz
dogagador
som prave spravila cesto na chlebik, ale tento recept si necham otvoreny!
babkamt
@mariamka , pri prečítaní otázky či na papieri zostane mastný fľak som sa iba pousmiala . @dagador , @tatranka ,ďakujem za tvoje slová . Od takej vychýrenej kuchárky ako si ty potešia .Ty si perfekcionalistka . Každý recept do detailu zdokumentovaný , perfektne nafotený .
mariamka
pozorujem. ze na Vareche je asi najdolezitejsi zmysel pre humor :)
ancicka
Ja si ich tiež uložím na najbližšie pečenie rohlikov.kk
ariela6
dobre že si ho sem pridala ja som ho mala uloženy ale po odchode cistinky mi bol vymazany čo som lutovala pretože ich chcem skusit super že si ich upiekla a pridala sem
babkamt
@ariela6 tiež som ho mala uložený v kk . No plánovala som ich upiecť , tak som si recept opísala . Recepty od cistinky som mala uložené v samostatnej kolónke , tak ako skvelé recepty ďalších členov našej početnej Varechy - mojich obľúbených .
sisuk
joj, veru sa mi nechce ísť do obchodu 7 km, idem zamiesiť. Vyzerajú nádhere!!!
1x sracz
ewag
Pýtam sa na mastný fľak preto, lebo som starší ročník a karlovarské rožky som si kedysi často kupovala. Oproti iným rožkom sa líšili tým, že keď mi ich dali do papierového vrecka, tak ten sa od nich zamastil. O suché "karlovarské rožky" nemám záujem, ale "mastné" by som si upiekla.
1x sracz
luss44
v pekárni v Častej /pri BA/ ich znovu pečú, sú chuťovo dosť podobné tým, čo sa piekli voľakedy.
mariamka
ja tu machrujem s porekadlami a pozrime, ono je to cisto sedliacky rozum :)
helanka
cim je karlovarsky odlisny od rozka. tym maslom? asi som ho este nejedla
marianne
tak to ma tesi,ze aspon niekde na Slovensku sa pecu...ja som to stastie nemala na ne natrafit,odkedy komaci padli...
luss44
v Častej je stará pekáreň, kupovali sme odtiaľ chleba ešte za komunistov, pečú tam samé dobré veci, chlebík kupujem len ich alebo si upečiem.
@helanka - hej, je to tým maslom, karlovarský je na povrchu chrumkavý a krehký a vo vnútri jemne maslový, najlepší je úplne samotný, mňam
serena
ďakujem lebo už ho nemám ani v kuchárskej knižke!
kaixi
ďakujem za recept - milujem rohlíky! neviete ako nahradiť to sušené mlieko??
kaixi
ďakujem za recept - milujem rohlíky! neviete ako nahradiť to sušené mlieko??
kaixi
ďakujem za recept - milujem rohlíky! neviete ako nahradiť to sušené mlieko??
kaixi
ďakujem za recept - milujem rohlíky! neviete ako nahradiť to sušené mlieko??
babkamt
@kaixi pri zarábaní cesta použi namiesto 200 ml vody 200 ml mlieka .To by malo nahradiť to sušené mlieko . Prajem ti veľa zdaru pri realizácii tohto receptu .
iva2111
@babkamt - mléko je maličko hustší, než voda, takže bych použila i 220 ml mléka.
Ale můžu potvrdit, že v těchto rohlících není mléko třeba a to ani to sušené.
Recept na karlovarské rohlíky mám i na svých stránkách, na 480 g mouky dávám 205-210 g vody a místo másla obyčejný tuk (nejčastěji Stelu - Hera nebo i máslo moc výrazně voní), těsto vyrábím na omládek - rohlíky více kynou, jsou voňavější a déle vydrží..........určitě budou výborné všechny varianty těchto proslavených rohlíků :-) a doufám, @babkamt , že se za mou připomínku nebudeš hněvat :-)
babkamt
@iva2111 vieš ako sa vraví :Viac hláv , viac rozumu. Som rada , že si sa podelila s nami o svoje skúsenosti.Ďakujem za rady.Pozriem tvoj recept.
soncya
@babkamt , robila som tieto rožky, v popise v prvom bode ti chýba do kvásku voda. Ja viem, že to gazdinky vedia zo skúsenosti, ale ver že nie všetky, moja neter sa rozhodla robiť, ja som jej odporučila tvoj recept, a ona mi za chvíľu volá, že ako som robila kvások len z múky cukru droždia... je ešte mladučká ale chytá sa aj do pečenia.
Odkaz pre @ewag : rožky po upečení nechávajú na papieri mastný fľak! :)
Ešte foto:


babkamt
@soncya rožky na fotke sú nádherné. Ďakujem za upozornenie, už som žiadala redakciu o uvoľnenie receptu. Pripíšem vodu do bodu číslo 1. Verím, že mladé začínajúce pekárky si nevšimnú, že v surovinách je voda písaná. Skúsené vedia, že do kvásku treba pridať aj tekutinu. Pekný deň ti prajem.
pivonka
Ahoj, @babkamt ! Kedysi som už tieto rožky podľa Čistinkinho receptu piekla a boli výborné. Dnes som sa chcela do nich pustiť zas a v kuchárskej knihe nič! Ale našla som tvoje a som veľmi rada, že si ich zrealizovala a dala na Varechu, chýbali by tu. Dobrý počin. Už kysnú, ale pridala som mlieka, bolo potrebné (sušené mlieko nedržím, tak som sa riadila tvojou radou, vďaka).
annan
Už aj si ich ukladám.Zajtra budem piesť.
anka22
tieto rožky pečiem často sú vynikajúce, také ako boli niekedy. Dakujem za recept si super kuchárka

babkamt
@anka22 sú to výborné rožky. Aj preto sa k nim často vraciaš a pečieš ich. Ďakujem za pochvalu. Vážim si ju. Potešila ma.
nyja
@Luss44 (22.4.2013 13:17)

chcem sa spýtať, či v tej starodávnej pekárni nepečú aj Dubčekove rohlíky? Neviem, či si na ne pamätáte z minulého režimu, ale boli fantastické. No a keď táto pekáreň ctí staré recepty, možno ho poznajú a pečú ich? Už dlhú dobu po recepte pátram a nie a nie ho nájsť.
1x sracz
babkamt
S nostalgiou spomínam na pekáreň v Bratislave, ktorá bola na Obchodnej ulici oproti Pioniera. Bývali sme neďaleko nej. Každý, kto šiel okolo predajne, musel do nej vstúpiť. Zlákala ho vôňa čerstvého pečiva. Bola som ešte len dieťa, no rada som tam chodila na ich voňavé pečivo. Predávali tam aj maslové rohlíky a iné rôzne dobroty. Dnes mnohé obchodné reťazce síce majú v predajni pekárne, no pečivo pečú mrazené. Tie sú dobré čerstvé, no keď vychladnú sú gumové. Tieto rohlíky, čo som na ne pridala recept sa podobajú na takzvané Dubčekove rohlíky. Vyskúšaj ich, aby si zistila, či sú to tie, čo hľadáš.
1x sracz
ribana
Jeeej dakujem pekne , Babkamt hned ukladam a dnes aj napeciem cmuk . Velmi si ma potesila s tym to receptikom , pretoze uz od nedele do mna hucia nech napeciem karlovarske rozky..... hehe tak dnes uz budu ,dakujem este raz.
:3
rika111
Pekný deň, dnes som nabrala odvahu a pustila som sa do pečenia karlovarských rožkov, na ktoré som priznám sa za tie roky už aj zabudla. Ale pri názve som si spomenula na tú úžasnú chuť a tak som to skúsila. Samozrejme, že sa mi úplne tak krásne nevydarili ako vám, niektoré sa mi totiž trošku odtočili asi som ich slabo stlačila. Mala by som však otázku, tá nádoba s vodou tam musí byť počas celého pečenia, alebo ju treba po čase vybrať? A kedy? Pretože rožky z vrchu boli pekné zlatisté ale zo spodu boli biele.Tak som nádobu s vodou vybrala a nechala ich ešte 7 minúť dopiecť aj zo spodu. Vydarili sa naozaj sú úžasné aj vďaka vašemu receptu.
1x sracz
používateľ nemá avatar
bmb
bmb
Možno treba doplniť použitie masla -rozpusteného alebo zmäknutého- do cesta.
1x havla




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia