Kuchyňa a vybavenie

Drátenky na čistenie hrncov alebo iné pomôcky

pusta - fotkapusta, 22. apríla 2013

milé varecháčky,
mám antikorové riady sady Tescoma Tulip. Na pokrievkach z
vnútornej strany po obvode sa mi dosť ťažko ostraňuje nečistota z
tej rýhy dookola z vnútra.
kedysi bolo v drogériách dostať tenkú plochú drátenku asi veľkosti
viledy, z ktorou sa výborne čistilo aj iné.
poradte, ako to robíte doma, resp. čím a kde kupujete.
okrem toho sa na povrchu tvoria na hrncoch žltkavé a hnedasté
škvrnky a tiež v rýhe so sendwichovým dnom po obvode. skúšala
som práškom do pečiva, s handričkou s octom, cifom, ale nie veľmi
úspešne.
čím to robíte Vy doma, ev. ak ide o iečo špeciálne a osvedčené, kde
sa dá kúpiť?
dakujem za odpoved.
@pusta

@zareaguj


Diskusia k téme

mracik9
pusta,mne sa osvedčila čistiaca pasta TORO,skús :)
aroooo
a ja som spodok vonkajšej strany dna čistila Cifom a šlo to krásne.... ešte sa aj ligotal, ako v tej reklame...
slavka2012
Ja ich davam do umyvacky, odstrania sa tam aj zazrate skvrny a riad sa neposkriabe.
helica
@pusta , ja na tie ryhy na okrajoch pokrývok, alebo aj hrncov tiež požívam Cif a zubnú kefku, ktorou sa krásne dostanem, kam treba. Keď sú okraje viac znečistené - zastarané, nastriekam prípravok na grily, najlepšie penu a ono mi to ozaj výborne funguje. Skús, za pokus to predsa stojí.
mariamka
ja na pripalene hrnce a plechy pouzivam obycajna dratenku, teda na smaltovane, ale tie dnesne dratenky, moje nervy, to asi robia z blata, nevydrzia ani mesiac, normalne sa ten drat droli a mrvi ako by bol z papiera.. ale do prsta ide pluha.. poznate take co nieco vydrzia? tieto, co bezne dostat, za vela nestoja.. ale o to asi obchodnikom ide, kupovat ich castejsie ..
rulik
ja používam obyčajné drátenky len sa treba trochu pohrať
marika9
Na drátenku zabudni. Ja umývam v umývačke a nemám žiadne fľaky. Ak nemáš umávačku, tak doporučujem "drátenku" - vankúšik, ktorá je napustená čistiacim prostriedkom a pri čistení sa sama spotrebováva. Je jemná. Ja som ju kúpila v Lidl pod značkou Vento-12 pagliette saponate. Ale je to dostať aj pod známymi značkami. Ja ich používam aj na sporák a hlavne rúru. Skús aj prášok do pečiva.
pusta
nuž ja umývam ručne, viem, že na niektoré antikorové riady napr. Zepter sú špeciálne čistiace pasty, tiež na ručné pasty. Clinox musím na Tescoma Tulip vyyskúšať.
súhlasím s @mariamkou , tiež sa mi drôt dostal nie raz do ruky a to je veľmi nepríjemné. neviem, ako sa dá s takou drôtenkou "iba pohrať"? :-)
preto som začala používať silonové drôtenky, ale to nie je ani zdaleka to, čo potrebujem.
kedysi som používala veľmi efektívnew a úspešne plochú drôtenku, ale už dávno ju na Slovensku nedostať, doteraz ju bežne dostať v ČR. skúsim pridať jej fotku:



mariamka
ja mam umyvacku, ale ked vari manzel (co som teda rada, ze ho obcas chyti rapel), tak mam hold o zabavu postarane, a vzdy mu vravim podlej to poriadne :) aj tak musim preventivne drhnut, to ziadna umyvacka nevezme, mozno tak auto-... :) dakujem p. @pusta takyto typ vazne nepoznam, vyzera trvacne
mracik9
pusta,áno presne tu pastu používam,práve na antikorový riad sa osvedčila v mojej kuchyni :))
evanaaa
Ja som tú plochú drátenku dlho používala, mala by som sa po nej obzrieť, či ju ešte niekde neuvidím.
rulik
pohrať = trochu treba s tým popracovať, nie je to hotové raz-dva, raz-dva neznamená hneď
používateľ nemá avatar
hag
hag
Ja odkedy mám umývačku, tiež neriešim pokrievky či menšie hrnce. Ale keďže sme veľká rodina, a veľké hrnce umývam ručne, drátenka mi doma nechýba. Už som mala aj takú, čo sa drolila či hrdzavela. Treba dať pozor pri kúpe, nekupovať tú najlacnejšiu, ale vyhľadať nerezovú, drahšiu. S tou mám dobré skúsenosti. Myslím, že poslednú som mala značky Tescoma. No a k nej prášok na riad. Ja používam ATA, s tou som najspokojnejšia a v kombinácii s drátenkou nemám problém s fľakmi či zanesenou špinou.
tatranocka
Arconel majú normálne v drogérii.Voľakedy bola balená po 1 ks (vtedy ju robili Česi)výrobu presunuli na Ukrajinu a v drogérii vám vyberú z balenia počet kusov z veľkého balenia.Treba sa pýtať predavačiek.
pusta
@tatranocka , prosím ťa, kde v drogérii? tu v bratislave nemajú. toto som našla na nete. naposledy som kúpila v špecializovanej drogérii v deväťdesiatich rokoch minulého storočia. vtedy boli originál balené po 3 ks. budem rada, ak vieš, kde možno určite dostať. nedám na tieto drátenky dopustiť.
dakujem ti za odpoved.
pusta
@hag , cif, ocot, prášok do pečiva, kefka na riady, silonová drátenka mi na tie škvrnky na antikorovom riade nepomohli, najmä nie v rýhach. niečo síce zíde, ale nie všetky. teraz som kúpia atu - vyskúšam aj to. dakujem.
nás doma je na umývačku riadov málo, oplatí sa celkom iste pre normálnu domácnosť.
pusta
@rulik , pohrla som sa, ver mi. s plochou drátenkou to nikdy problém nebol, asi je ten problém v silonovej drátenke, nepomohli veľmi ani čistiace prostriedky vyslovene na nerez. ešte musím vyskúšať Clinox. pokiaľ viem ja, niektoré antikorové riady potrebujú svoju konkrétnuu značku. toto je tescoma, čo ja mám.
tatranocka
V Poprade sú tri drogérie,kde robia ešte predavačky z čias socializmu a tie to poznajú.Treba sa pýtať,či to môžu objednať (lebo môžu-v ponuke sú).Mladá predavačka na mňa vyvalila oči a staršia doniesla zo skladu.Tak to je.
pusta
@tatranocka , ty žiješ v Prahe, nemáš s tým problém. v Poprade tie staršie pamätajú, ale v ba je to s tými predavačkami, ako s tými mladými v Poprade, máš naprostú pravdu.
dakujem ti, si veľmi milá.
pusta
dakujem vám za vaše milé príspevky.
hubata
Ja rozmýšľam o výmene nerezových hrncov za klasické smaltované. Teraz majú také chutnučké, bodkované a navyše ich stačí prečistiť práškom na riad a sú zasa krásne.....
pusta
@hubata , to je pravda. kedysi stáli pár halierov a dnes sú to neskutočné ceny...ale to sú riady aj po rokoch rokúcich.
jarka66
ja pouzivam na odstranenie pripalenin ekologicky bio mex, pekne vycisti aj vnutro aj vonkajsiu stranu, neskriabe povrchy, maju ho na vitarian. sk