Varenie

Dostala som suchý bôb, nie bobovicu fazuľu:-)

zdezda - fotkazdezda, 23. augusta 2010

Brázdim s vareškou na Vareche a žiaden recept som z bôbu nenašla. Buď zle hľadám, alebo tu fakt nie je. Idem ešte študovať kuchárske knihy z minulého storočia, no ak niekto máte osvedčený, chutný recept zo suchého bôbu, budem rada, keď ho zverejníte. Ďakujem a všetkým prajem pekný deň :-)

@zareaguj


Diskusia k téme

19 komentáre k článku
Určite nájdeš nejaký originálny recept. Bôb pestujem, ale len takých 15 rastliniek, aby som si obnovovala sadbu. Keď robím fazuľovú polievku, tak k fazuli pridávam aj 10-20 kusov bôbu. Mne chutí veľmi, ale ešte som iný recept nenašla ani nehľadala. Som zvedavá, či niečo nájdeš.
Ja si matne spomínam, že v detstve mamina aj starká varili s bôbom zemiaky - zemiaky očistiť nakrájať na krížalky a uvariť, bôb deň vopred namočiť a potom uvariť a zmiešať s uvarenými zemiakmi, na masle opražiť nakrájanú cibuľku, pridať k zemiakom s bôbom, osoliť a jedli sme to s kyslým mliekom.
Svokra z toho robila niečo ako pomazánku : Namočiť, uvariť, ochladiť, ošúpať a buchnúť do mixéra s cesnakom, cibuľou, varenými vajcami, kyslou smotanou a lyžicou oleja + korenie (mleté biele, soľ). Niekedy pridávala aj upečený pokrájaný bôčik a feferónku...pomery neviem ani približne, a možno som aj niečo vynechala :-)) tuším tam sekala aj zelerovú vňať nakoniec (??)
@zdezda ja mám bôb už asi rok v pohári v komore a ešte som z neho nerobila vôbec nič. Tiež som zháňala recepty a nič. Jediné načo som natrafila bolo, že bôb sa používa podobne ako fazuľa, čiže recepty čo robíš s fazuľou, môžeš robiť aj z bôbom. Aj ja by som privítala zaujímavý recept s bôbom.
Hmmmm, zatiaľ ďakujem, dievčatá, namočila som si 200g a ešte pátram. Mám čas, aj tak sa má vraj namáčať 2-3 dni :-). No niečo som už našla, na sladko aj na slano, no a keď niečo vyberiem, určite aj nafotím a pridám na Varechu.
čerstvy bob, ako hrach, je vyborny duseny na masle apridat ho k dusenemu masu bravčovemu. len nesmie mat to okvetie čierne , vtedy je už tvrdy madusenie ,potom len varit a luskat zo šupiek pri TV-ako bolo povedane-
u nás je dlhoročná tradícia (ešte od mojej babičky, narodenej v 19.storočí :)) jedenia bôbu po štedrovečernej večeri. Uvarený slaný bôb jeme len tak, bez všetkého, a veľmi nám chutí. A aj mladí prevzali túto tradíciu...
Mama môjho priateľa (priateľ je Egypťan) robí z bôbu takú kašu. Volá sa foul. Bôb namáča cca 2 dni, potom ho dá do osolenej vody variť a varí kým nezmäkkne. Bôb scedí, vodu si odloží a ošúpe ho. Pridá k nemu trochu rasce, odloženej vody a mixuje ponorným mixérom, kým z neho nie je kaša. Servíruje ju v menšej miske poliatu horúcim olivovým, alebo sezamovým olejom. Je sa s arabským chlebom.
Veeeeeeeeeeľmi pekne vám ďakujem za rady a komentáre, od včera ho namáčam, mením vodu, vyzerá tak, že ešte potrebuje 1 deň byť vo vode tak, ako píše hanadey. Tetuška, aj ja mám najradšej tú veľkú fazuľu, bobovicu, no už keď mám ten bôb, tak ho chcem chutne využiť. Mono ho nakoniec spapkáme len tak, ako píše dublinka :-)))
Lubica555, to ho tam melie uvarený, či surový? Lebo ten nápad sa mi páči. Tiež nám ho varievala babka a šúpali sme si ho, ako píše Sjuz. Bola to pochúťka.
Moja mama melie bob do fasirky surovy, cez noc namacany. Nevari ho. Tento recept sme videli v ceskej TV pred par rokmi a to ju navnadilo na pestovanie bobu v zahradke.
No tak sme ho jedli po uvarení len tak, aj so šupkami, lebo boli mäkké :-) Nabudúce ho vyskúšam surový pomlieť do fašíriek, ako mi radí Lubica555, ďakujem.

Pridaj komentár do diskusie: