Dostala som do daru domácu pekáreň na chlieb. Je to výhoda, upiecť si chlebík podľa svojho receptu. Žiaľ sa mi nedarí. Chlieb je buď hustý, tvrdý, alebo drvivý. Kupujem si hotové zmesi, postupujem podľa návodu, ale aj tak to nie je ono. Viete mi poradiť? Dobré skúsenosti sú na nezaplatenie.Pekárnička stojí nevyužitá, a to je mi ľúto.
@zareaguj
250 ml vlaznej vody, 2 male odmerky soli, namiesto cukru pouzivam melasu tej davaj tak 2 velke odmerky, 1 velku odmerku oleja, 1 velku odmerku octu, 100 g chlebovej muky, 170 g celozrnnej psenicnej muky, 65 g spaldovej muky a 65 g raznej muky, 2 male odmerky suseneho drozdia. Peciem na programe zakladny a po druhom premieseni vyberiem haky, chlebik si v pekarnicke upravim aby mal pekny tvar a necham vykysnut a upiect. Je skutocne vyborny.
varecha.pravda.sk/zazitky/pekarnicka-ako-dekoracia/87-cla...
domacipekarny.dama.cz/recepty.php...
a tu sa aj dozvieš ako treba robiť s pekárničkou. Aj ja som čerpala všetky vedomosti a recepty prevažne tam.
Tiež som mala zo začiatku problém upiecť dobrý chlebík, ale už mám pár osvedčených receptov. My doma nemáme radi tie rôzne semienkové chleby, ale klasiku. Dávam do chlebíka varený zemiak, trochu celozrnnej pšen. múky strednej alebo 2 PL pšen. otrúb a trochu žitnej tmavej chlebovej, prípadne ľan. Podstatnú časť tvorí múka hladká T650 prípadne špeciál 00. A keď chceš mať chlebík "pravej" chlebovej chuti, tak si urob kvások zo žitnej múky a stačí, keď ho pridáš medzi múky 3-4 polievkové lyžice. Je to fakt super, až vtedy to zavonia ako v pekárňach. S kváskom je chlebík naozaj chlebíkom. Vôbec nepoužívam hotovú zmes, veď tam je veľa zbytočnej chémie. Môj prvý vydarený chleba: 3,4 dcl cmaru, 1 PL octu, 1 PL oleja, 500 g hl. múky T650, 1 varený strúhaný zemiak - stredná veľkosť, 1,5 Čl soli, 1 Čl cukru, 1Čl drvenej rasce, 21 g čerstvého droždia. Program: základný, ale dobrý je aj rýchly. Ak Ti pekáreň nepredhrieva, treba si trochu ohriať cmar a tiež musíš sledovať, či je hustota cesta dobrá, lebo niekedy je cmar hustejší, inokedy redší. Neviem akú máš pekáreň. Či máš dva háky, alebo jeden. No cesto by vždy malo byť husté ( v nádobe s jedným hákom vytvorí guľu, s dvoma hákmi sa musí guľa pri miešaní trochu "naťahovať" na oba háky) a na dotyk musí byť vláčne. Vďaka zemiaku, cesto ešte počas kysnutia trochu zredne. Lopatky nie vždy vyberám, v chlebíku neostanú veľké diery. Keď pečiem v pekárničke sladký koláč, do ktorého ide viac cukru, tak nastavím svetlú kôrku, lebo vďaka množstvu cukru je kôrka vždy tmavšia, ako pri pečení chleba. Veľa zdaru. Nech Ťa neodradia prvé neúspechy. Pekárnička je bombová vec, len jej treba prísť na chuť. Keď by si v nej aj nepiekla, tak ju využiješ na miesenie kysnutého cesta. Ja si bez nej už neviem predstaviť deň.
Vybrala som Ti aspoň tri recepty, s ktorými som ja spokojná po každej stránke. Ale ako som písala vyššie, musíš si aj tak dať pozor na hustotu, lebo tá závisí aj od múky, ktorá nie je vždy rovnaká, dokonca aj vlhkosť vzduchu má vplyv na kvalitu, aj odmerka nemusí byť vždy presná a aj váha. Niekedy musím pridať múku, alebo vodu, ale vždy len pomocou PL. Pridala by som do receptov, ale všetky som odniekadiaľ prevzala (už neviem od koho) a prípadne trošku upravila. Nerada by som dostala od niekoho "studenú sprchu" a za všetky recepty som vďačná.
Ja som vcera piekla chlieb z psenicno raznej muky /kupila som ju v Jednote/ a tam je dany postup:3 PL oleja, 200 ml mlieka, 1 PL cit.stavy,1 PL kyslej smotany, 1 PL medu,400 Mg zmesi múky, 1 PL rasce, 3/4 PL soli, 1 vareny zemiak a 15 g cerstvych kvasnic. Vsetko som dodrzala, urobila som vsak kvasok z viac ako 15 g drozdia a pridala som ho do tekutych casti na dno. Postup:zakladny. Chlieb sa v strede preliacil ako krater, ale cutove bol dobry. Kde som spravila chybu? Doteraz som piekla zo zmesi z Lidla, kde sa nachadzaju susene kvasnice.
možno tu nájdeš tú svoju pekáreň a dozvieš sa o nej niečo viacej, čo sa týka používania a skúseností.
aja1616 v tych receptoch si asi zabudla uviest vajicka, myslim vianocka a štóla. Prosim upresnit. :_)