Kuchyňa a vybavenie

Dobry den

michael - fotkamichael, 27. augusta 2013

chcel by som sa Vas kucharov amaterov aj kucharov profikov
spytat ci by ste mi neporadili neaku dobru predajnu s nozmi ci uz
internetovu alebo realnu.. neaku taku s ktorou ste spokojny a
zaroven mi poradili aka znacka nozov je dobra a aku skusenost s
nou mate ... Dakujem uctivo

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
kedysi este v minulom tisicroci :-))) mi moj prvy sef povedal, ze na maso su najlepsie noze Solingen
ten uz dosluzil, ale poctivo si odkrajal svoje
teraz mam Tescoma -staci, uz nekupim
Fiskars - dobry
Zwilling - velmi dobre
Royality line - svajciarske keramicke, este prikratko, aby som dala zavazny posudok, ale na prve razy a rezy excelentne noze :-)
rulik
pekná sada Solingenov to je na celý život
mám jednu
bubaya
Solingen je mestečko v Nemecku a je tam niekoľko desiatok výrobcov nožov, dobrý je Güde, alebo Zwilling. Alebo potom francúzske Sabatier. Podľa hĺbky peňaženky. Dobrú službu urobia aj české Mikov, ešte z čias socializmu mám jeden. Dôležitý je dobrý brúsny kameň, najlepšie ten diamantový, a správna technika ostrenia.l Tu je návod:


abdul
Oné, k predošlému by som pridal český KDS. Nebrať falošné Solinger a podobné šmejdy. Dobrý nôž od 20€ vyššie za kus. Pozri si poriadne čepel noža a najmä rukoväť. Hladká, precízna robota, všetko lícuje, bez nerovností a ostrých hrán. Poriadne fabriky nevypustia do predaja odfláknutú robotu, na rozdiel od garážových firiem. Súpravy 8 nožov za 35€ je hlúposť. Ostrenie nožov v kuchyni na " brúske " - dve železné kolieska proti sebe s umelohmotnou príchytkou, by som odmenil telesným trestom. Ja brúsim brúsnou pastou a na jedno nabrúsenie sady mäsiar zvládne zabíjačku bez použitia " osličky ". Tá najviac zoberie z materiálu čepele a nôž sa rýchlo zatupí.
A už dosť. :-)
michael
@abdul dakujem za vystizne a presne opisanie tvojho nazoru na brusenie a na kvalitu noza.. nesmierne si to vazim a somr ad za ponuknute info aj od dalsich zapojenych varechacov. Velke dik
silvi
Ja kupujem nože výlučne na trhoch v Nowom Targu a hovorím tomu spokojnosť za nízku cenu.
huck
Ako hovori anglicke porekadlo, ze nie som dost bohaty, aby som kupoval lacne veci, tak sa aj ja podla neho spravam uz dlhe roky a verte je v tom zrnku mudrosti kusisko pravdy. Podla vlastnej skusenosti pokladam za najlepsie noze na svete japonske Global, KAI, a Forever a tiez nemecky Zwiling. Ja som si kupila Global, som nadmieru spokojna. To nie su obycajne noze, ale kuchynske nastroje, ako casto s humorom komentujem :) Nie su lacne, ale je to super investicia na dlhe roky. Kai a Forever som pozerala v specialnej predajni... Forever ceramic knife by som chcela aspon jeden.... Nechcem sa robit mudra, jednoducho skus sa spytat uja Googla o japonskych nozoch , ktore som tu spomenula... Velmi milo ma prekvapil, tvoj zaujem o prakticke veci ako su noze, ktore dnes uz nie su obycajne kuchynske pomocky . O nozoch sa v dnesnej gastronomii rozvila cela veda a to nie bez dovodu.
@abdul , one, suhlasim s tvojim komentarom do bodky.
kuchticka
@Abdul , @huck , rada som si precitala onfotrmaciu o spravnycg-dobrych nozoch. Ja pouzivam noz kazdy den a vela. Dostala som darom sadu od CEPTER, ked som bola v Rurope - su to tie s pilkou, ale velmi sa mi nepacia. Neda sa s nimi krajat vsetko -napr. maso.
Da;sou sadu nozov som dostala tu u nas, tie nejake "znackove", ale casto ich musim zaniest nabrusit (robia mi to zadarmo masiari v obchode kde nakupujem
elixir
@radox1 v čom máš pocit, že sú keramické horšie? Zaujíma ma to... ja mám teraz pol roka keram. nože, čo som dostala, a krájajú lepšie ako všetky, čo som kedy skúšala... aj mäkšie ovocie a zeleninu krásne prekroja do rovna a hladka, takisto mäso... Zatiaľ ich mám krátko a spokojnosť, ale skôr z dlhodobého hľadiska ma zaujíma, akú skúsenosť s nimi máš ty, či Tvoji známi...
radox1
takze,ker.noz je dobry pokial sa nestupi,lebo ho nemas sancu nabrusit,zatial co ocelovy udrziavam ocielkou.ked uz tak ho pouzivat vylucne na zeleninu,vtedy si zachova ostrie dlhsie,ale ked s nim budes rubat maso a chlieb,tak je do roka tupy.ten kto presiel z nejakych tupych kudiel na keramiku si povie vau a je nadseny,ale u mna ostry noz je ten,na ktory ked pustim rajcinu z vysky asi 40cm,sa musi prepolit napol.
elixir
@radox1 vďaka za tip... ja sa v nožoch nevyznám a fakt si zatiaľ hovorím "vau"... snáď mi vau vydrží čo najdlhšie :)
radox1
inac manzelka pouziva ker.noz vylucne iba na zeleninu a ovocie koli vitaminom, ostrie jej drzi uz druhy rok a hovori ze to reze skoro samo,i ked pre mna stale nie je dostatocne ostry.
paploska
ahojte, tak ja v kuchyni na 90% využívam nože keramické, tých 10% je nôž na šúpanie aby som sa neporezala. jasné, že sa nedá brúsiť (vraj v tescome áno), ale vzhľadom na moju spokojnosť s ostrosťou noža (neotupil sa ani po 3 rokoch) ho raz, keď bude tupý vymením za nový keramický :-)
bubaya
silvi, vidíš, to že nože "kupuješ" znamená že kupuješ nekvalitné veci. Dobrý nôž sa nekupuje, ten sa kúpi raz a potom drží kým sa nezoderie.
abdul
Oné, k tomu brúseniu keramických nožov. Každý nôž sa dá nabrúsiť. Aj keramický. Možno nie v bežnej kuchyni, ale dá sa. Pieskovec + voda a malé otáčky. Prípadne brúsnym kameňom na britvu. Veľká nevýhoda keramických nožov je v materiáli. Krehký, pri menšej neopatrnej manipulácii sa buď vyštrbí, alebo zlomí. A pád z kuchynskej dosky na zem je väčšinou aj posledný pohyb keramického noža.
2010
Ja viem ze si keramicke noze nikdy nekupim ( nemam nic proti nim) ale pre mna vytiahnut ocielku a prebrusit noz pred varenim je taky ritual o ktory by som prisiel... aky noz ? zabudni na lacne haraburdy a chod rovno k drahsim, ktora znacka ? taky co ti bude najlepsie sediet v ruke ,u mna osobne uz dlhe roky su to Global.( ale skusal som aj ine ) Good luck
radox1
len treba pripomenut,ze s tou ocielkou treba vediet aj spravne narabat,inac noz este viac stupite. nie je nic horsie ked tahate noz po ostri ako aj pan dokonaly- mr.Ramsay(sice spravil tzv.ihlu,ale to je len na par rezov),co je total zle.VZDY PROTI OSTRIU.

toto je zle





a takto to je spravne:




2010
@radox1 , :-) pozeram a nastastie ma to moj dedo naucil spravne proti,
ale ako on brusil na kameni na to som este nedorastol ...podobne ak tu



ankabanka
aj u nas idu dobre noze, pouzivame zo serie "Wusthof Gourmet Knives‎" puzivala ich mamicka, prvy som zdedila a kupou pokracovala v tradicii. Brusit ma naucil ocko, hoci som mala pred tym respekt. Tiez mam rada nakupovat novinky, ale cim dalej sa presviedcam, ze klasika je natrvalo. Keramicky som posunula dalej a myslym ze uz ziadny noz kupovat dalej nebudem musiet.
Moj priatel vlastni japonske, ktore su tiez fantasticke. Nabrusit nam staci raz za cas pracuje sa nam s nimi velmi dobre.
Ozaj sa oplati prvy raz investovat do kvality.
slnecnica1
Ako sa hovorí sto ľudí sto názorov. Ja mám nože ZEPTER aj KERAMICKÉ a podľa mojich skúsenosti nože ZEPTER nemajú chybu . Mám ich už aspoň 20 rokov a sú stále výborné nemenila by som za iné a mala som možnosť.
micanela
mne sa najviac osvedcil keramicky noz - uz ani neviem, kde sme ho kupovali ale nie je to nic znackove
babidka
Samozrejme , ze cepel noza je najdolezitejsia . Nemam prave tie najlepsie noze ---ale mam muza , co mi dokaze dobre nabrusit kazdy noz aky sa mu poda:-) Dalsia dolezita vec je , aby ti noz dobre sadol do ruky . Aby nebola rukovat prilis mala alebo velka, aby mala dobry a tebe vyhovujuci tvar . Ja niektore /naozaj kvalitne/ noze pouzivat nedokazem pretoze mam male dlane a jednoducho mi tie noze "nesedia" . Videla som par cinskych kucharov ktori dokazali doslova carovat - s obycajnymi lacnymi velkymi a podla mna uplne nemoznymi nozikmi :-) Aj japonskeho kuchara ktory so svojim velikanskym nozom s modrastym nadychom krajal absolutne dokonale doslova priesvitne platky zo zeleniny a aj z ryby. Takze kludne mozes investovat niekolko sto € do nozov a nemusia ta uspokojit ...alebo si najdi ten "svoj" ktory nemusi byt predrazeny - ale dokazes s nim vsetko. Takze "dobru ruku" pri vybere !
ubka
@babidka úplne súhlasím s Vašim názorom, nôž musí sadnúť do ruky, aby sa s ním dobre pracovalo a nie vždy záleží od značky a kvality prezentujúcej inými.