Zdravá výživa

Dobrý článok o chlebe

mariaklara - fotkamariaklara, 20. januára 2013

Diskusia k téme

julica
Nedá sa mi nepochváliť pri tejto príležitosti: môj kvások Peťo má už 5 dní a nádherne vonia. Už je z neho aj namiesené.
helca103
zaujímavé články, kurkumu mám rada a často ju používam v kuchyni no a s tým kváskom zatiaľ skúsenosť nemám - ale tak veľa o ňom v poslednom čase čítam,že ho už musím vyskúšať.
marienka44
Nasla som si tam v clanku aj odpoved na moju otazku: kvasok sa musi zakladat z celozrnnej múky, to je dolezite!
Ja som minule citala poznamku od varecharky /meno uz neviem/, ze je mozne namiesto kvasku pouzit suseny extrakt z DM drogerie. Tak som tam na skusku kupila 150 g balenie za 55 centov a vola sa to Sauerteig. /k&sle cesto/. Je to v Bio kvalite. Vyskusam v dohladnej dobe z toho napiect chlieb, ale v navode na sacku pisu aj pridat obycajne kvasnice 1 balicek /neviem gramaz/.
mariaklara
@marienka , článok je zaujímavý, vytlačím si ho, aby som ho mala po ruke, ja som dnes písala mail pánovi, čo v NR ponúka hotový kvások, zajtra, vlastne už dnes by som si preň mala ísť, poradím sa s ním a určite Ti napíšem.Ozaj, nemáš náhodou mail, alebo nie si na FB?
julica
marienka, nemusi byt celozrnna, moj "peťo" je z obycajnej raznej.
julica
Teda poviem vám, ono to funguje! Musím povedať, že rozdiel je obrovský, neviem, či ešte budem chcieť drožďový chlieb jesť. Môj kvások má osem dní a už celkom sám upiekol dva chleby - bez akéhokoľvek droždia, šikovný chlapec! Jedinou nevýhodou je, že chlieb je veľmi dobrý a tak už mám zamiesený 3. v priebehu 3 dní, počet stravníkov: 2. :)
mariaklara
Mne by mala kamoška priniesť dnes ( vo štvrtok ) z NR od pána, ktorého som našla na kváskovej mape. Už sa neviem dočkať, @julica , a máš recept, podľa ktorého ho pečieš? Ďakujem.
marinha
Ražný kvások kúpiš aj sušený v zdravej výžive a chlebík chutný.
michsamant
Tiez som sa dala na kvaskovanie. Dnes ma moj kvasok 24hod. pekne nabublinkoval, prave som ho prikrmila a mozem cakat dalsich 24 hod. :) Som zvedava na chlieb, ked z neho upeciem.
mariaklara
@michsamant , videla som ho na fb, potom dáš recept, lebo ja som v lete robila a neviem, kde som robila chybu, chlebík sa mi nepáčil.
michsamant
Ano. Pisem si presne ako postupujem. Zatial len kvasok pestujem, prestudovala som, co som nasla, tak som zvedava sama ako to dopadne :)
michsamant
Dala som 100ml vody a 100ml muky pri zakladani. Dnes som ho prikrmila navecer 100ml muky a 50ml vody, lebo sa mi voda oddelila, bol trosku redsi. Ale bublinkuje pekne. Inak som sa docitala, ze prikrmovat sa moze aj kazdych 12 hodin v tom pomere 2:1 muka:voda
michsamant
Prilozim dobry obrazok, kde je to vizualne ukazane ako na kvasok. Neviem v akej velkosti sa ukaze, snad to bude vidiet.