Reštaurácie

Dobrá cukráreň

julica - fotkajulica, 29. januára 2011

Iste sme si všetci všimli, že cukráreň, navyše dobrá sa u nás hľadá ako ihla v kope sena. Včera ma nesmierne potešil článok Viktora Klima  www.delikatesy.sk/restauracie/nenapadna-cukraren-robi-tor...
a zaviedol ma na stránku  www.laurent.sk/....
V najbližších dňoch, možno hodinách :) sa tam vyberiem a, dúfam, z diskusie bude zážitok. Máte nejaké tipy na vychýrené cukrárne aj inde po Slovensku?

@zareaguj


Diskusia k téme

arasidka
Julica, pozriem si to,kde tá cukráreň vlastne je, ale môžem povedať, že i u nás sú dve dobré - konkurenčné cukrárne. Jedna je U Galána na hlavnej ulici mesta, je to maličká cukrárnička, iba so štyrmi stolmi, ale výrobky cukrárov sú veľmi dobré, krémy "neošálené", šľahačka pravá - "poctivá" a parížske rožteky - mňam, tá podkovička pod čokoládovým krémom voní od orechov a vanilky!
To je jedna cukráreň, druhá nám vyrástla kde - nič - tu nič - tiež na hlavnej ulici v pasáži domov. Na rozdiel od cukrárni Galánových ( rodákov nášho mesta neviem z ktorého až kolena ), majiteľom tejto cukrárničky je cudzinec . Hm - len neviem, či Turek, či iný, ale atmosféra je tam veľmi príjemná, a zákusky ? Hotová báseň - óda na sladké sny - cenove tiež prístupný a rozmermi koláčov je o dosť prajnejší ako u našich rodákov vedľa. Keď mám chuť na parížsky rožtek - idem rodákom, keď mám chuť na dobrý parížsky, či francúzsky, či taliansky krémeš - idem - ako mu ja hovorím Alimu.
jatanika
úžasne to vyzerá a zrejme aj chutí... len to mám trochu z ruky...
arasidka
tak ak to je je Račku, stĺporadie - hurá, asi už viem kde to je. Pred tým tam bola pekáreň, tam som si chodila vždy niečo kúpiť, keď som skončila v práci na Sibírskej a ešte pred bývalou BEZ-kou stávali autobusy ČSAD, a potom som cestou domov v autobuse hrýzla tie dobroty.
julica
@arasidka , to v pezinku? prave dnes sa chystame bezkovat na babu... mhm, zastavka v cukrarni by bodla, vdaka za tip
@jatanika , hadam nieco take najdes aj niekde blizsie
sovka62
So záujmom som si prečítala a pozrela a veru aj závidela, lebo v Trnave nemáme cukráreň, v ktorej by boli dobré zákusky. Preto toľko pečiem, lebo ak chcem niekoho pohostiť, nemám kde niečo dobré kúpiť. Z celej duše sa mi hnusia krémové zákusky, kde je krém tuhý od margarínu, umelé šľahačky odpornej mastnej chuti, cukrová poleva na punčových rezoch namiesto poctivého fondantu, v orechovej plnke viac strúhanky ako orechov a to už nehovorím o holých makovníkoch a holých orechovníkoch. Najbližšiu cestu si naplánujem s medzipristátím v Laurente a už teraz sa teším, ako si pochutnám.
trencanka
Veru tak, dobrych cukrarni je ako safranu. V Trencine mame len jednu a to cukraren Aztek na Palackeho ulici. Do inych neodporucam ani vkrocit.
Tiez peciem vela, mam rada dobry kolac ku kave.
lubjak
v dnesnej dobe zakusky s klasickou slahackou a maslom zmizli.Vsade argumentuju ,ze sa nepredaju ihned a na druhy den uz nie su pekne,lebo slahacka klesne,tak presli na nahrady a trvanlivejsie margarinove kremy.O chuti uz nemusim hovorit.Krasou mozu zaujat, ale len raz.Najst kvalitny slahackovy francuzsky kremes ,alebo veternik s karamelovou slahackou a nadychanym pudingovym kremom,nechajte si zajst chut.V Pezinku je ta ista situacia.Ak Laurent je nova lastovicka,nech sa im dari,drzim palce.Kto si pamata kvalitne vonave a cerstve zakusky sa moze len tesit.
vcelka
Dobre, ze sa opat objavila "Amerika"... :-) Tato cukraren uz nie je nova, myslela som, ze ju uz gastronomicke a delikatesne portaly poznaju - nuz asi im nejde o zbieranie najcerstvejsich informacii, len tak cosi sporadicky... Naozaj su zakusky sice cenovo sokove, ale uplne lahucke, fajn, absolutne neadekvatna je kava. Musetti (!!!) a pritom tak zle urobena... pena je biela, takze sice na kave troni, ale to nie je ta "baristicka" orieskovohneda prava pena dobreho espressa. Takze este tam by to chcelo dotiahnut. Nuz naozaj si dat radsej jeden dobry zakusok, ako si dat dva hnusne, co je teraz pravidlom. Normalne sa mi tisnu slzy do oci, ked si spomeniem na socialisticke dobosky, kremese, veterniky, puncove, indianky... to bola celkom ina chut (a nejde vobec o to, ze stali 2 koruny, to sa neda dnes porovnavat, ked potravinarstvo vtedy stat dotoval z penazi nas vsetkych). Kedysi nam ponuka 20-25 druhov isla na nervy, ludkovia pomyslite..., dnes by som za nu dala mesacny plat. A cim krajsie su tie dnesne urobene, tym si mozete byt istejsi, ze to chutovo nebude stat za vela - vsetko robia prasky - farbu nadychanost, trvanlivost... Naozaj by aj mna zaujimalo, kde sa v inych kutoch Slovenska da najst dobra poctiva cukraren.
sailero
cukraren PETRUSKA v Novych Zamkoch je naozaj velmi dobra- ako tehotna v 1995 som nedokazala okolo nej prejst bez toho, aby som nemala kusok sladkeho. Dcera dostala meno podla cukrarne- jedina Petra v nasej rodine. Dodnes len tam chodime na zakusky s dcerou PETRUSKOU- samozrejme nie kazdy den.
tatty
Aká krásna téma, ja mám totiž sen..mať raz svoju malú cukrárničku a sama piecť. Zatiaľ trénujem a dolaďujem klasické zákusky - veterníky, venčeky, dobošky, krémeše, šamrole, všetky možné rezy. Moje zákusky by boli (budú?) orechové, mandľové, čokoládové, šľahačkové, určite nie bledomodré, ani fialové, či zelené. Uff..tak som si zasnívala, idem hádam povysávať... :-)
tatty
sovka62..a na námestí na rohu (neviem, ako sa volá tá cukráreň), tam nie sú dobré zákusky? Ja som tam občas zašla na zmrzlinu, ale zákusok som nekoštovala.
marcy
aj mojím tajným snom je maličká cukráreň s dobrou kávičkou :-) kade ideme,chceme vyskúšať miestne špeciality,no Kežmarok,Levoča,Lipt.Mikuláš,Bojnice.....vždy sme odchádzali znechutení,že nikdy viac.....V Košiciach,či Prešove sme lepšie pochodili.Mne tiež vadia rastlinné šľahačky,či iné náhražky.Sledujem,že mládež si kupuje v obchod.reťazcoch drobenkové koláče.V tej mojej cukrárni by boli určite jablkové,tvarohové,makové,slivkové domácke,ale určite aj sviatočnejšie,šľahajdové dobroty a mliečný bar :-)
delikatesy
vcelka: neobjavujeme Ameriku. Vedeli sme o nej uz ked sa otvarala. To vsak neznamena, ze tam hned pobezime. Nie sme Markiza ;-) Niektore veci je dobre kontrolovat az po case, nie hned po otvoreni...
S kavou ale suhlasim, material maju celkom dobry, len prevedenie trochu zaostava...

Ci je inde dobra cukraren? Za Nitru mozem povedat, ze cukraren s asi najzvucnejsim menom v meste robi gastanove jazycky z fazule... takze tak...
hubata
Neviem čím to je, ale máloktorá cukráreň vydrží byť dlho cukrárňou, postupne sa stáva expressom. Voľakedy s mamou sme chodili v nedeľu poobede do cukrárne na zákusky zatiaľ čo otec bol s bratmi na futbale. Ja som si vždy dala také to penové kuriatko - niekedy bolo žlté, niekedy bolo ružové alebo biele. Hádam ten varený sneh by sa dal nejako nastriekať na piškótu, ale ako to kuriatko oblejem tou cukrovou polevou..... poradíte?
sovka62
@tatty , veru ani tá (radničná) nie je dobrá. Všetky šľahačky sú rastlinné, vo veterníku je jedna mastná hrča na spodu (a žĺtkový krém nikde, je to slabo ofarbené kakaom), druhá mastná hrča navrchu (to má byť šľahačka...), skrátka hnus. Teda, dúfam, že im nekrivdím, už som tam roky nebola, presne odvtedy, čo som si tam dala (a nezjedla) taký veterník ako som napísala.
ursula4
U nás v Žiline je to tak ako aj v iných mestách.Zákusky v cukrárni umelé,v obchodných reťazcoch to isté ,takže mi nič iné neostáva len sledovať varechu a piesť a piesť a piesť.
arasidka
Juiica,isto si ešte nie doma, napíš, či si si vybrala jednu, alebo druhú z tých cukrární. Lebo ja som tam pobede bola, ale veru, mladého tam nič okrem predavačky nebolo.Dala som si tvarohovú kocku a tak som bola strašne pažravá a pod tlakom môjho muža, bo aj on mal slinu, som si dala ešte gaštanový jazýček. Ešte teraz som z toho najedená :))) Tvarohová kocka bola veľmi dobrá, gaštanový jazýček bol tiež veľmi dobrý, ale skúmali sme tú šľahačku navrchu - je pravá - alebo falzifikát, chutnali, chutnali, a zdá sa nám, že aj keď bola veľmi chutná, že bola asi s tužidlom!
A gaštanový jazýček tam robia jemnejší ako inde, chutil mi. Vlastne, mne tam chutí všetko... zo mňa tam majú radosť!
tatty
sovka, vidíš, tak dobre, že som zostala pri tej zmrzline :-). Ja by som skoro povedala, že tak, ako poznať dobrú kuchárku - kuchára podľa omáčiek, tak dobrú cukráreň podľa veterníkov :-)..no a kávy samozrejme.
zitar
Čítam túto diskusiu a rozmýšľam, kde v Bystrici je dobrá cukráreň. Cukráreň by aj bola, ale zákusky, ako všetci píšete, o ničom.
2010
No a ja citam tuto diskussiu a sa smejem. Lebo keby ste sem prisli tak sa povraciate. V australii slovo zakusok este neprelozili do anglictiny.
Tak hnusne "zakusky" asi nie su nikde na svete.Este nepochopili ze slane maslo sa tam nepouziva a po tyzdny nie su vhodne na predaj.
julica
@tatty @marcy , tak to vam drzim palce, uz len kvoli nam :) Do tej petrusky budem musiet zajst, ked opat budem v meste papa joa, najlepsiu relikviu mate nastriekanu na zadnej stene sudu :) A este sa tesim, ze tu mame aj moje oblubene @delikatesy.
@arasidka , nakoniec sme tam neboli, naskocili sme aj v bezeckych topankach do auta a uhanali domov do postele, uff, ledva pisem pre svalovicu :)
tizian1cat
@2010 :to mas pravdu, ked som bola v afrike, jeden anglican v oktobri doniesol nieco v krabici, povedal, ze to je vianocny puding, dal pod postel a na vianoce nas nutil, aby sme to jedli. Myslím, ze od tej doby z hlbky duse neznásam zákusky.
@julica , díky za ten link na delikatesy,pekné lyzovanie, ja idem prehnat bígla.(ci naopak)
baculata
Mám velmi dobru skusenost s cukrárnou Katica v Horných Salibách v okrese Galanta.Ked máme tadial cestu neobídem ich.Vždy kupim domov krabičku zákuskov.Maju tam nekonečne vela druhov a vždy všetko čerstvé a správnej chute.Vedla tradicnych dobošiek,laskoniek...vela ovocných od vymyslu sveta.Vždy tam kupujem aj slané pečivo,ktoré je tiež velmi chutné,uhladné.Pecu aj vo velkom,mali sme odtial zákusky,ked sme robili svadbu a aj slané,boli sme nadmieru spokojní.
bozulka
Moja maminka mi hovorievala,že dobrú cukráreň musíš najprv cítiť a potom vidieť!V Malackách bývali také cukrárne dve U Petríka a u Gregusa.Za posledné roky neviem,ale nebude ani tam nič iné,dievčence poradíte až pôjdem na cintorín kde sa mám zastaviť?V Piešťanoch to je tiež rovnaké i keď občas sa zdá že sa lepšia,ale kam sa to hrabe na "socialistické" to je pravda.
bozulka
@julica , prosím vymaž ten jeden príspevok 2x som nechcela aj tento prosím.Ďakujem.
samantha14
Odvtedy ako som v cukrárni chytila salmonelu z veterníka som nebola a veterník do úst nedala. Pečiem doma a dobre si rozmyslím, kde sa koláčikom ponúknem.
vcelka
No a môj včerajší diskusný príspevok kde zmizol...?
julica
@vcelka , aky? ten dlhsi, kde pises, ze sa zase objavuje amerika? tu je, hore :)
vcelka
Nie, druhý, neskorši... Však keď píšem, že zmizol, tak tam asi nie je. Myslíš, že už od tých dobrôt nevidím...:-)
julica
:) Neviem, je mi to luto, ja som nic nemazala, ale ved vies, ako to v poslednom case fici na vareche...
vcelka
Prečítala som si o miznúcich príspevkoch, no a tiež sa mi to teda stalo. Škoda, už sa mi to nechde znovu písať. Pochválila som Ťa za krásnu tému a navrhla som, aby redakcia zriadila zvláštny chlievik na skúsenosti Varešuliek a Varešuľkov s cukrárňami po celom Slovensku. A hneď som poradila ostatným, aby určite nekupovali zákusky v Tescu - je to len mastné a sladké...
marcy
sledujem vždy Cukrárnu na ČT 1 so skvelou Ivou Janžurovou :-)....taká pikoška,mala som možnosť vidieť fľakaté,hnusné preglejky ( na ktorých drží upečené platy piškotového cesta ),na ktorých jedna cukrárka robí biznis,tfúúúj.... na špindírstvo,s jedlom obzvlášť som háklivá,pomaly som odpadla pri kúpe ovčieho syra na jednom družstve :(( ....žiadne sito na dverách,kachličky špinavé,spústa múch a kyslý zápach,zažltnuté pleny .....potom človek nedôveruje
evanaaa
Bozulka, veľký výber cukrární tu v MA nie je, ale ja pri jednej bývam, patrí k nášmu domu - Hviezda- ale tiež sa mi nezdá bohviečo - zákusky typické, klasika, chuť tiež na nič, asi jedno cesto a plno verzií, ale neviem, ako teraz pečú, lebo už sladké nemôžem, tak tam nekupujem. Len škoda, že ešte " nevymysleli " cukráreň pre diabetikov, aj keď v BA je jedna výrobňa - cukráreň Ludvik tuším, v Petržalke a to je ďaleko. V každom väčšom meste by mala byť aspoň jedna.
julica
@evanaaa , dala som vam link do diskusie o bezcukrovych zakuskoch - bezcukrova cukraren je na karadžičke, uz skoro na krizovatke s kriznou. ak chodis z malaciek autobusom, mas to kusok. vraj je skvela!
evanaaa
Julica, díky, ak tadiaľ pôjdem môžem sa podívať, ale až sa trochu zmierni počasie, alebo na jar.
cinina
Našla som novú cukráreň v Bratislave. Na Paulínyho ulici v centre mesta. Majú veľmi dobré zákusky, diabetické aj bezlepkové, sladené fruktozou a niektoré druhy trstinovým a hroznovým cukrom. Odporúčam. Vivien
ejta
síce až teraz som sa dopracovala k tejto diskusii, ale mali sme práve v práci oslavu a kolegyňa mala zákusky z cukrárne  www.danela.sk
na Trnávke. A musím povedať, že boli fakt super. Dokonca mali aj moje milované višne v marcipáne, ktoré som už nejedla asi 15 rokov.
jena
najlepšia je u nás v Pezinku na hlavnej ul .u Aliho! Súhlasím príjemné prostredie a výborné koláčiky!
pravacokolada
Dobrý deň,

radi by sme Vás informovali o našej ponuke Pravej belgickej čokolády, výrobníkov čokolády, čokoládových fontán a všetkého pre domácich i profesionálnych cukrárov.
Všetok ponúkaný tovar nájdete aj na  pravacokolada.sk

Prajeme Vám pekný deň.