Čo varíte, keď sa začne hlásiť zima?

kvakac - fotkaKvakac 28. novembra 2018 o 15:05

Ja ako prvé varím huspeninu, ktorá je nezdravo - zdravá a hlavne dobrá. Teraz sa mi ohromne vydarila , krásne sadla, až sa dá pekne krájať.

@zareaguj


26 odpovedí:
  • kvakac - fotkaKvakac 28. novembra 2018 o 15:07

  • bubaya - fotkaBubaya 28. novembra 2018 o 16:35

    Toto by už malo byť trestné!!!! takto pokúšať úbohých hladných varecháčov. Ja som dnes varila recept od konkurencie, Kimlov fazuľový prívarok, bol vynikajúci.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarIvkamatko 28. novembra 2018 o 18:46

    Ja v zime veľmi rada varím jedlá, do ktorých ide kyslá kapusta a mám rada tie jedlá prihriate na druhý deň. Teším sa, keď prídem domov taká uzimená a prihrejem si kapustnicu, alebo halušky s kapustou, chutí to oveľa lepšie ako v lete. V zime oveľa častejšie ako v lete varím čaje, teda v lete čaj ani nepijem, kým v zime si ho vychutnám. Aj polievky varím viac v zime ako v lete.
    @zareaguj
  • denyany - fotkaDenyany 28. novembra 2018 o 18:50

    Ja som mala huspeninu včera. A j keď nebola taká dekoratívna ako tvoja, chutila skvele. Už som čakala, kedy sa ochladí a dáme si. Ináč varím všetko hocikedy, len tá huspenina je u nás sezónnym jedlom.
    @zareaguj
  • silvia16 - fotkaSilvia16 28. novembra 2018 o 22:11

  • používateľ nemá avatarHaji 28. novembra 2018 o 22:19

    V zimě zahřeje dobrá, hustá polévka. Kapustnica, čočková, fazolová, hubová.
    Segedín se dá jíst i v létě, ale v zimě mi chutná víc.
    V zimě jsme dostávali domácí zabíjačku a to byl čas zabíjačkové polévky, podbradku, tlačenky, jitrnic a jelit. Jako dítě jsem nad tím ohrnovala nos. Teď, na stará kolena, vzdálena domácí zabíjačce mi tyto produkty zachutnaly.
    No a k zimě patřil čas honů, dostávali jsme od známých bažanty a zajíce. Někdy i zvěřinu. Kdeže ty dávné sněhy jsou - vzdálenější než vzdálené. U škubání bažantů jsem prskala, brblala a někdy i plakala. Maminka nepovolila a musela jsem se patřičně snažit. Plněného bažanta papat ano a škubat ne?! To byl silný argument.
    Jo a pečené brambory k večeři. Na kolečka a nebo na půlky, trochu soli, kmína, tuku. K tomu dipík ze zakysané smetany či jogurtu s česnekem. Hmm to je dobrota! Venku fičí studený vítr, sněží. A já mám doma voňavo pečenými brambory, česnekem a v bříšku plno a teploučko. Dám dobrý čajík. Hmm to je krásná zimní pohoda.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarRadost 28. novembra 2018 o 22:43

    @Haji (28.11.2018 22:19)

    plus
    horúci čajík z vlastnoručne nazbieraných bylín
    po vymrznutí-hmm-už takých dní v zime menej:
    plus štamperlík domácej..
    Nech žije zima..!!
    len nie dlho..:-)
    @zareaguj
  • babidka - fotkaBabidka 28. novembra 2018 o 22:44

    U nas v zime " idu" zemiakove lokse pecene na sporaciku na drevo , strukovinove huste polievky, domace hurky/ jaternice/ a hlavne zemiaky.Pecene , varene , opekane , vyprazane ...s cesnakom, kminom ci cibulkou, s kyslym mliekom alebo hustou kyslou smotanou.A ja mam este rada jedlo ktore nam casto robievala na veceru nasa mama- zemiakovu kasu a k tomu zaprazenu stavu z kyslej kapusty.Ak boli domace klobasky , tak boli aj tie.Alebo pridala do stavy aj susene hriby a obcas smotanu.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarViera1 29. novembra 2018 o 08:43

    Teraz mám na teplomeri -15°C,tak rozmýšľam,že či hŕstkovú alebo kurací vývar.Paradoxne,zahrejú kalorické jedlá a pohybu máme menej,tak na jar s úžasom pozeráme na váhu,či nie je pokazená :).Zemiakové placky,kapusta vo všetkých formách,strukoviny a hlavne veľa cesnaku celú zimu...tak jeme.
    @zareaguj
  • rika111 - fotkaRika111 29. novembra 2018 o 09:37

    Aj u nás bolo do rána -13°C a inovať na tráve. V takýto zimný a studený čas dobre padne teplý čajík z lipového kvetu, ktorý som poctivo v lete zbierala a sušila. Striedam ho tiež so šípkovým čajíkom s medom. To je pre mňa v zime to naj.
    Ale tiež sa teším na huspeninku. Tá v zime ked´ začne mrznúť nesmie chýbať. Máme ju radi celá rodina iba 12 ročný vnuk ju nechce ani ochutnať, ale verím,že jedného dňa jej tiež príde na chuť.
    Naozaj sa chute počas života menia. Ako dieťa som polievky nemohla ani vidieť, nie ešte jesť. Naučila som sa to až pri mojich deťoch, ktoré ich museli povinne jesť a ja s nimi. A teraz na staré kolená som zistila, že nič nie je také úžasné ako dobrá voňavá polievočka! A najlepšia je tzv. "nedeľná" čiže slepačia.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarEvelynba 29. novembra 2018 o 13:11

    Samozrejme, typické zimné jedlá - husté polievky, zabíjačka, pečené mäsko, zemiaky na akýkoľvek spôsob, klobásky atď. Všetko čo zohreje telo aj dušu. No a samozrejme, @kvakac , aj huspenina. U nás hlavne v zime, ale zaujalo ma, čo mi povedala švagriná, žijúca v Nemecku, že tam sa huspenina konzumuje hlavne v lete. Dôvod má svoju logiku - že práve v horúcich letných dňoch dobrá studená huspenina osvieži. No nech je kedykoľvek, je super... :-) A tvoja je krásna. Aj ja sa chystám. Najmä keď mi to bolo viac-menej prikázané ako terapia pre manžela, ktorému diagnostikovali koxartrózu 3. a 4. stupňa. :-(
    @zareaguj
  • marianne - fotkaMarianne 29. novembra 2018 o 13:26

    Hlavne pikantné, husté polievky. Smelo dám aj chilli a nie jednu...dajú sa jesť aj ako hlavné jedlo, gulašoidné, strukovinové s mäsom, husté zeleninové, vývary..bez toho neviem na jeseň a zimu frčať...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarHaji 29. novembra 2018 o 13:55

    Bože a zapomněla jsem na salát z červené řepy a křenu. Milovala ho moja babka, byl úspěšný v celé rodině. Nezavařuju, urobím do pár flaš a dám do lednice. Je to super "zimní dobrota" k hlavnímu slanému chodu. A někdy si jdu zobnout i večer jen tak, bez ničeho - na chuť.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarBrano7 29. novembra 2018 o 23:45

    Vidím, že boli spomenuté dobroty všetkého druhu, tak len doplním koložvárska kapusta
    @zareaguj
  • mitzy - fotkaMitzy 30. novembra 2018 o 10:56

    Varím najradšej tiež polievky. A ľahšie jedlá, cítim sa tak dobre, nie úplne zaťažená.
    A so zimou si do vody každé ráno hodím jedno magnézium s vitaminom B. Veľmi mi to pomáha - byť s dobrou náladou celý deň. Magnézium je aj v banáne, no keď je takto sychravo, treba si pomôcť aj vitamínmi. Okolo obeda si zas urobím šumivé kalcium s vitamínom D. A odšťavujem pomaranče. Dcérke som včera urobila kačacie stehno, to ľúbi, aj keď to sme piekli - nevarili :) - rada pečiem aj zeleninu v zime. A samozrejme nie je nič lepšie ako čajík keď sa dojde zvonku brrr.
    @zareaguj
  • elenas - fotkaElenas 30. novembra 2018 o 11:45

    V zime mam rada výdatné polievky: boršč, kapustnica, fazuľová, šošovica, kelová, hovädzia, slepačia a iné. A takže guľáš na rôzne spôsoby, pečené mäso s kyslou kapustou, omačkami, kačica a iné.
    @zareaguj
  • terinka55 - fotkaTerinka55 30. novembra 2018 o 17:33

    Všetky tie “nezdravé”, ale fantasticky chutiace jedlá. Viď horeuvedený prierez slovenskou a českou a moravskou kuchyňou :-)
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarIvkamatko 3. decembra 2018 o 22:32

    Obyčajný chlebík vo vajíčku na raňajky, uvarené bravčové koleno - k tomu kapusta, knedľa /mňam!/,to obed, večer pamajoránový čajík a zemiakové placušky s kečupom alebo tatárkou - ráno vytočiť kolegyňu: prosím, potiahni za mňa, nevládzem, som proste prežratá. Nepripomínaj mi sodu, už som mala a nefunguje,...ale aj Pancreolan som skúšala.....a tej NO_SPA už tiež neverím. Dám na radu manžela, chvíľu ma zatrasie a potom príde účinok domácej slivovice. Veríte tomu?
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarWera1 4. decembra 2018 o 13:16

    babenky kucharky, poradite mi, v čom varite huspeninu? Mate na to nejaky specialny hrniec?
    @zareaguj
  • bubaya - fotkaBubaya 4. decembra 2018 o 15:14

    @Wera1 (4.12.2018 13:16)

    Hrniec musí byť hlavne veľký, aby sa tam všetky suroviny zmestili. Lebo na začiatku tam toho musí ísť hodne - kosti, kože, mäso, zelenina.........A nie tlakový, huspenina sa musí variť pomaličky.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMotyka 4. decembra 2018 o 20:59

    Mitzy - s tými šumivými nápojmi opatrne. Ja som kvôli nim prišla k žlčníkovému kameňu. Takže ich užívaj čím menej.
    @zareaguj
     1x mitzy
  • používateľ nemá avatarSaraotal 4. decembra 2018 o 21:14

    takže keby som ju aj ja chcela varit, stači obyčajny hrniec v ktorm dom apripravujem jedlo, alebo niečo lepšie, nejaky smaltovy?
    @zareaguj
  • bubaya - fotkaBubaya 4. decembra 2018 o 23:47

    @Saraotal (4.12.2018 21:14)

    Lepší je hrubostenný, varí sa to tam rovnomerne. Ak máš elektrický sporák, tak je to jedno, dáš platničku na malý výkon. Ale počítaj s tým, že huspeniny sa nedá navariť málo, tak aby to mal potom kto u vás vyjedať.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarWera1 5. decembra 2018 o 11:52

    @Bubaya (4.12.2018 15:14)

    super, ďakujem. Premyšlam, že ju niekedy spravim, pretože je to ovela lapeiš ako kupovana a nevedela som ako na to. A hlavne v akom hrnci to varit. Tak dakujem a potom ta pozvem na huspeninu :)
    @zareaguj
  • mitzy - fotkaMitzy 5. decembra 2018 o 20:26

    @Motyka (4.12.2018 20:59)

    Ďakujem za upozornenie :) to by som nerada veru.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKucharka 8. decembra 2018 o 16:52

    Ked sa zima hlasi... nam napriklad chuti pecene jahniatko, ako dnes.


    @zareaguj
     1x haji


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist