Rôzne

Čo si zbaliť na jedenie na dlhú cestu?

mynameisjanka - bez fotkymynameisjanka, 2. júna 2016

Ahoj, v sobotu cestujeme autobusom do Anglicka a caka nas dost dlha cesta- okolo 25 hodin. Začínam si plánovať čo si zbalím na jedenie a vôbec neviem čo.. máte nejaké tipy? Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Na takú dlhú cestu sa bojím vziať nejaké obložené chleby, takže v tomto prípade sa nepozerám na zdravé - nezdravé a beriem vyprážané rezne, vyprážané kuriatko, prípadne pečené bravčové či pečené kura, pobalené studené, po porciách v potravinovej fólii a potom v mikrotenovom vrecku. Po porciách je zabalená aj zelenina - napr. rajčina, paprika, uhorka a a aj chlieb . Všetko spolu v nejakej dóze, v kabeli či batohu aj vhlčené obrúsky na ruky. A ak máš termotašku, všetko je vyriešené.
tiginko
ja som tiež za klasiku - rezne, tie nesklamú. Kus pečeného bôčika nakrájaného na plátky tiež nie. Kyslé uhorky a zeleninka ako Sovka. Ale môj najobľúbenejší recept na cestovanie v posledných rokoch je jednoznačne tento:  varecha.pravda.sk/recepty/slany-cuketovy-kolac/29003-rece...
. Bez neho už ani necestujem a všetci spolucestujúci ho odo mňa vyžadujú. Hlavne tí zdravo sa stravujúci, ktorí nad rezňami ohŕňajú nos. A keď dám na časť tohto slaného koláča upiecť tenké plátky slaninky, tak sa zalizujú aj mäsožravci :-) Dobrú cestu a veľa šťastia @mynameisjanka
luss44
mne sa osvedčila opečená sekaná v chlebe potretom horčicou, vysmážané kuracie dolné stehná s chlebom, nejaké kyslé uhorky, paprika... A nesmela chýbať napr. bábovka či bublanina, niečo jednoduché, nekrémové. Toto sa u nás vždy na cestách pojedlo.
haji
Určitě je trvanlivé pečené maso, ale to bych spotřebovala první. Dále je více trvanlivé smažené maso - tedy řízek. Mám dobrou zkušenost s karbenátkem - smaženým, ne pečeným na papíře v troubě.Chleba jako přílohu, ale ne moc - má tendence plesnivět. Pokud jde o sladké - koláč suchý, ne s plnkou nebo ovocem. Myslím, že by byly dobré i domácí sušenky - je tu dost receptů, /případně perníčky/. Jsou to "jednorázovky" a nepadají z nich tak moc drobky. Vše zabalit na porce do freš fólie, i alobal je dobrý, také různé druhy krabiček /podle místa v autě, kufru/, následně dát do osobitnej tašky. Dobré jsou vlhčené ubrousky, papírové kapesníky. V záloze mám i malý ručník, může se hodit. Z ovoce jablka, banány /rychleji zkonzumovat/, zelenina - paprika, okurek, s rajčetem už je potíž - kape šťáva. Na pití si nechat při ruce menší petku, po vypití do ní vždy jde natankovat čistá voda. Vždy pamatuji na Coca colu - alespoň mně pomáhá jak přísunem energie, tak na trávení. Nemusí se jí vypít moc, stačí dva doušky. Poslední názor nevnucuji, každý jsme jiný. Šťastnou cestu!
haji
@Kimlo (2.6.2016 21:50)
Díky, připomněl jsi mi mrkev, ta jde vzít v pohodě! Tím nechci říct, že by vegetariáni měli chroustat na cestách jen mrkev!! Nebudu fušovat do něčeho čemu až tak nerozumím. Byla jsem rok bez masa, ale pravda - necestovala jsem. Krásný večer!
haji
@2010 (2.6.2016 21:53)
Do autobusu je to fakt nutnost! haha
luss44
teraz ma napadlo v súvislosti s radou od @2010 - letenka vyjde lacnejšie ako bus. Ale zase môžte mať iný dôvod prečo cestovať autobusom. Každopádne si treba premyslieť koľko toho človek zje za 25 hodín.
sovka62
@Mirop (3.6.2016 09:15)

No áno, zastávky robia a sú tam bistrá a motoresty. Ale skúsil si tam niekedy jesť? Ešte len potom zistíš, čo je nezdravá strava, všetko z fritézy (olej vyymieňajú, či len dolievajú? To vie ten hre.) Bagety a pod plné najlacnejšej, nahnusnejšej majonézy, kedy ich spravili je tiež vo hviezdach. Na takých miestach som schopná zjesť tak balený koláčik.
frezia
Teraz su lety lacnejsie, ako busy a vlaky. S ryanair mozes letiet za 75 euro tam aj naspät, Bratislava - Londyn napr. 25.6. a naspät 9.7.
V inych mesiacoch este lacnejsie. Treba si zadat e-mailovu adresu v leteckej spolocnosti a budu ti posielat vsetky akcie. A za dve hodiny si tam. Moja neter lieta k dcere do Londyna z Kosic casto a tiez velmi lacno.
Ja som uz letela z Berlina do Bratislavy aj za 4,99 euro a naspät 9,99.
A k tomu jedlu, mozes zobrat, co ti tu radia, len nie karbonatky s cesnakom. Ked to rozbalis, tvoji spolusediaci sa ti veru nepodakuju. Ked som kedysi cestovala 19 hodin autobusom do Berlina a cestujuci zacali vytahovat tie kdejake vyprazane aromaticke jedla, bol v buse smrad na nevydrzanie. Na kazdej zastavke predavaju vsetko mozne a vo velmi dobrej kvalite. Hlavne si zober flasu dobrej mineralky a cerstve ovocie. Trocha kultury aj pri cestovani nezaskodi.
katka78
Sto rokov dozadu som aj ja cestovávala vyše 25 hodín trasu Trnava - Londýn, autobusom. Väčšinou mi stačilo ovocie (banán, jablko), keksy a minerálka. Často som ani tie keksy nezjedla, človek počas tej cesty bez fyzickej námahy aj tak veľmi hladný nie je, skôr usedený a možno unudený. Tiež som nechcela veľa jesť a piť kvôli toaletám. Čo do seba dáš, pôjde raz aj von, a počas 25h cesty to môže byť väčší problém než hlad :-). WC v preplnenom autobuse nie je príjemná záležitosť a na pumpách (odpočívadlách, motorestoch), kde často stoja desiatky ďalších autobusov sa navyše tvoria veľké rady. Takže ak ideš autobusom, odporúčam skôr ľahšiu a skromnejšiu stravu. Napokon, ide o 1 deň a ak nemáš vážne obmedzenia, tak ti to skôr prospeje než ublíži. Ak idete autom, o to lepšie, cestu si vieš naplánovať aj s návštevou reštaurácie, konkrétneho odpočívadla, prípadne s vlastnou stravou ako píše @sovka , @tiginko a ďalší. Prajem ti šťastnú cestu a doraz bezpečne do svojho cieľa!
2010
Aj keby mi platili tak 25 hodin...
za 50 eciek som v Londyne a ked chcem ist na autobusovy vylet po anglicku tak sa tam
k nim pridam.
 www.esky.sk

mynameisjanka
Ďakujem pekne všetkym za rady.. a autobusom ideme preto lebo to ideme z gymplu no bohuzial lietadlom sa nedalo ist :/
marika9
Nedá mi nezapojiť sa. Ja by som z pumpy a podobných zariadení nedala do žalúdka nič. Okrem toho, že tomu jedlu neverím (dnes každý šetrí), videla som chrobáky aj myši. Aj napr. vo Viedni, Budapešti apod. Moja klasika je rezeň v chlebe a neskôr chlieb s kvalitnou suchou salámou. Iné nie, lebo sa nerada "špiním" od jedla.
Na margo: otázka neznela či autobusom alebo lietadlom, ale čo jesť.
cesminaz
Ja by som napiekla nejake pogaça na slano,napr. syrove a orechove.Potom aj nejake so sladkou plnkou :-) to su jedla "do ruky" :-) a nepokazia sa ani v teple.Pravdaze paradajky,uhorky,papriku.A nejake to "chruskanie" treba tiez zbalit.Za vagon jedla hadam tiez netreba,kedze z tych 25hodin planujes hadam si aj pospat a nie ich prejest ;-)) Stastnu cestu zelam!
abdul
Keďže je už po cestovaní, určite sa dozvieme výsledok. A zabezpečili ste aj nejakú vhodnú dezinfekciu na cestu ? Bez toho ani kilometer.
marianne
Ja by som si nebrala absolutne nic, po ceste mate po kazdych 4 hodinach prestavky a na pumpe sa da uz kupit vselico na zahryznutie za dobry peniaz a kvalitne: bagety od vymyslu sveta, aj varene jedlo, salaty, ovocie, oriesky, cokolvek na co mate len chut...inak prepchavat sa reznami pri ceste do 30 hodin, ziadna slava..skor neco na lahko,len sedis ...
mijaita
Já vozím obyčejný, dobrý, chleba namazaný máslem a nějakou zeleninu a ovoce. 25 hod preci nejíme :-)
adsys
uz je to asi neaktualne, ale mozno sa zide nabuduce.
mne sa na dlhsie cesty (obzvlast pracovne, ked nechceme vsetky diety minut na predrazene sladkosti na pumpach) osvedcili tieto cookies z ovsenych vlociek:  varecha.pravda.sk/recepty/cookies-z-ovsenych-vlociek/3758...

z jednej davky ich vyjde dost vela, zasytia a vies si ich upravit a obmenit podla svojich preferencii. akurat treba ratat v batozine s miestom na skatulku, vo vrecku sa rozmrvia a potom ich mozes dat tak akurat do jogurtu :)
moravanka
píšu pozdě a pro ČR, ale slyšela jsem chválu na na tři týdny trvanlivé jídlo podle výběu na  www.e-jidlo.cz/....
Možná se dá něco podobného najít i na Slovensku nebo berte jako tip při výletu k nám