Rôzne

Čo sa dá spraviť zo zvyšného bielka?

babkamt - fotkababkamt, 14. decembra 2014

Dievčatá, práve si prezerám moje recepty, stále sa neviem rozhodnúť, čo upečiem. Natrafila som na tento lacný výborný recept z jedného zvyšného bielka. Možno sa recept teraz pred sviatkami niekomu zíde.
 varecha.pravda.sk/recepty/cokoladove-kosicky-nepecene-lac...

@zareaguj


Diskusia k téme

luss44
mne z piatkového pečenia ostali bielky, tak som z nich urobila krémeše. Ale chystám sa tiež na kokosky.
pacik
Čo sa dá urobiť z jedného bielka? Nechať ho v pohári na kuchynskej linke, trošku na neho pozabudnúť, potom si ho popliesť so zvyškom čaju, doliať tam čaj a po zopár dúškoch prísť na to, čo je na dne. Môj zážitok cca spred pol hodiny :-)
smejkad
odlozit, pockat kym sa ich nazbiera viac a potom carovat - pusinky, laskonky, pavlova....
arasid
Hoci len jedno bielko ti zostane, nevadí, daj ho do menšej misky, prisýpaj polohrubú múku a miešaj, pridávaj toľko múky /pri jednom bielku len tak medzi prstami/, až sa t ipodarí vypracovať cestíčko, nechaj ho trošku obschnúť, niekde pri radiátore ale polhodinku, zober obyčajný struhák na uhorky a jednu čistú utierku. A strúhaj, strúhaj strúhaj, pekne po celej ploche a máš strúhanku do polievky miesto rezancov, alebo halušiek. A keď toho urobíš viac, lebo ti zostalo viac bielok, budeš mať nielen trochu strúhanky do polievky, ale po vysušení aj dobrú "tarhoňu", lebo upražíš trošku nadrobno nakrájanej cibuľky, pridáš strúhanku, jemne miešaš, že by sa trošku opražila, primerane podleješ vodou, prisolíš a zakryješ ako ryžu. Potom, keď už cestovina je uvarená, voda vyparená, premiešaš a tarhoňa je hotová. Už len nejaký kus mäska na šťave a máš obed.
Dobre osušenú strúhanku nasyp do vhodnej nádoby a máš kedykoľvek nachystanú do polievok - hocijakých, kde sa to hodí.
1x eva9
arasid
druhý recept - sucháre s orechami - Toje dobrota! My tomu doma hovoríme "cholera", bo ješ, pokým ešte sú.
bubaya
Moja sestra má mastnú pleť, takže si ušľahá to zvyšné jedno bielko, pridá do snehu šťavu z pol citróna proti pupákom, alebo trochu najemno postrúhanej mrkvičky proti vráskam. To si nagebrí na tvár, dá si uterák na vankúšik, prikryje sa dečkou a zaujme meditačnú polohu na cca 20 minút. Potom si to vlažnou vodou všetko opláchne. Nemusíme všetko pchať do žalúdka a zužitkovať len do kastróla. Myslime na seba, nech sme pri varení krásne!!!!!! Zaslúžime si to.
babkamt
@elix ír všimla som si tento recept dávnejšie. Potom som naňho zabudla. Ďakujem za pripomenutie.
@marcel83 áno, dá sa spraviť aj bielková pena.
@luss44 tiež uvažujem nad krémešom,ale to je ešte skoro. Myslela som niečo, čo sa nepokazí do sviatkov.
babkamt
@duliz poznám, je to výborné. Každý rok ho robí moja švagriná z viacerých dávok. Upečený na jemnučko nakrája a potom ho dá ešte sušiť. Niekedy mi z neho zabalí aj domov. Tieto keksíky vydržia v dóze dlho. Toto by sa mi celkom pozdávalo.
babkamt
@pacik jasné, každý máme občas "deň blbec". Ani sa nečudujem. Pracujúca žena pred sviatkami chce stihnúť sto vecí naraz. Ale vidím, podľa smajlíka, že si v pohode. Pekný večer bez nehôd ti prajem.
babkamt
@smejkad pôvodne som chcela upozorniť na môj lacný recept. No rozpútala sa tu zaujímavá debata na tému, ako využiť bielka, čo je super. Každý rok robím laskonky aj pusinky.
arasid
Včera mi priniesla jedna známa kúsok maškrty. Volala sa Anjelský dych. Božíčku, keby bola doniesla aj sedem kúskov tohto dychu, bola by som to spažrala na jedno posedenie. A viem, že tam idú tiež bielka, ale recept neviem.
arasid
Tak mi moja známa povedala, že Anjelský dych robila z receptu Varechy.sk. Musím pochváliť toho, čo ten recept sem dal, lebo fakt - je to výborné .