Bielkový suchár

matus113 - fotkamatus113, 20. decembra 2009
Bielkový suchár
Foto: matus113

Krehká,chrumkavá pochúťka vhodná na vianočný stôl.

75 minút
príprava
45 minút
na 50 °C

Suroviny

5 ks
150 g
150  g
1 vrecko
50 g
50 g




Postup

  1. 1

    Oddelíme si 5 žĺtkov od bielkov. Odvážime si 150 g práškového cukru, pridáme do bielkov a vyšľaháme z toho sneh. Do zmesi pridáme 150 g polohrubej múky. Premiešame, pridáme vrecko mandlí, vlašské orechy a môžeme aj lieskové oriešky.

  2. 2

    Vymastíme si srnčí chrbát a vysypeme ho múkou. Do srnčieho chrbáta vylejeme hmotu a dáme piecť do rúry na pol hodinu. Keď je suchár upečený, ešte teplý ho vyklopíme na alobal. Zabalíme a necháme ho vychladnúť do druhého dňa.

  3. 3

    Na druhý deň ho nakrájame na veľmi tenké plátky. Poukladáme na plech a dáme piecť na 50 stupňov. Po asi 45 minútach by mali byť plátky chrumkavé.

Diskusia k receptu

Vymazať
sovka62
Už som ho skúšala, ale veľmi sa mi nevydaril, nebol taký, aký mi ponúkla moja neterka. Tak skúsim ešte podľa tohto receptu, možno to bude lepšie.
Vymazať
jankaj622
tento recept je výborný na využitie bilekov, ja som tento rok robila veľa vianočných oblátok a trubičiek a zostali mi bielka a tak som narobila sucháre . Vydržia dlho a mam v zásobe ,,niečo sladké domáce".
Vymazať
forneta
obycajnjy biskupsky chlebik a ja by som neradila ho asi dawat tdo toho alobalu bo ked je teply ten chebik thak sa potom z neho pari a ked as do toho alobalu zabali thak na alobale ostawaju kwapky wody a ta sa potom pomaly spusta dole po alobale rowno na chleba a potom je chleba mokry xDxD tha toto je moj nazor a ani ho neodporucam krajat nozom ale na krajaci bo niektore orechy potom odpadawaju z chleba a su potom cele a v chlebe su dierky xDxD
Vymazať
matus113
Vyskúšajte podľa nášho receptu a uvidíte,že chlebík sa nezaparí.Keby sa nechá voľne vychladnúť,tak suchár uschne..
Vymazať
forneta
nechapes... ja to robim takto... po upeceni ro len vyberiem z rtuby a dalej nic a na druhy den nakrajam na krajaci a potom zase susit...
Vymazať
potvorky
Tiež sme tieto Vianoce tento recept vyskušali a sucharik sa nam vydaril.Vydržal aj dlho po sviatkoch.Skušala som aj kusok nazabalit a nechat vonku ale na druhy den bol ako guma....

Vymazať
foska
Tiez som bola volakedy "mudra" a nezabalila som upecene srncie chrbty do alobalu. Vysledkom (aj po ususeni platkov v trube) bola gumovita hmota. Vcera som vsak upiekla hned dvojitu davku, pekne horuce zabalila do alobalu a navecer sa krasne dali krajat platky, po ususeni su to chrumkave dobrotky.
Vymazať
turistka
@Matus113 , dnes som vybrala bielka z mrazničky a dala do chladničky rozmraziť, zajtra pečiem. Bude dobrota na nedeľu v košíčku :-)
Vymazať
ampara
Ja mám tento rcpt od svokry a tam sa píše,že upečený sa vyklopí do mokrej utierky , zabalí sa a nechá sa do druhého dňa. Potom sa krája a suší. Roky to tak robím a som spokojná.
Vymazať
ana333
Dnes ráno som piekla,zabalila do alobalu ešte horúce a večer keď somprišla z práce sušila..JE VÝBORNÝ!!!!!vďaka za recept

Vymazať
soniatko
mam bielky co mi ostali z lineckych idem na to :) dakujem za recept z detstva si ho pamatam... milujem to ked sa mi podari oprasit recepty na ktore sa casom zabudlo... a este viac ked rodina zacne vplyvom chuti spominat... pamatas a to sme mali vtedy a vtedy.... jaaaaaj toto bude bomba :) este raz dakujem
Vymazať
martamm
@Ampara (28.3.2013 09:12)
Na tom nieco je, sj upeceny chlebik davam do mokrej utierky a nie je gumovy, takze najblizsie skusim tuto metodu, pripadne jeden chlebik do alobalu, druhy do utierky a porovnam
1x ana333
Vymazať
pigeonia
@forneta (26.12.2009 11:42)

Ja som robila už niekoľkokrát podľa podobného receptu, ale dáva sa hladká muka…
Chlebík pekne drží, krajam obyčajným nozom(poriadne naostrenym) a neodskakujú mi teda žiadne oriešky…
Myslím si, že ten alobal má práve v tomto svoj význam, chlebík zvlhne a tak sa chladí a nie je suchý, potom tie oriešky neodskakujú…:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia