Rôzne

Čo na intrák...pod zub.

mojack - fotkamojack, 16. októbra 2011

Syn začal študovať na VS a rád by si na cestoviny ( ktoré zvádne
uvariť aj sám ) pridal niečo čo by som mu mohla doma pripraviť ))
(sterilizovať). Na internáte by si to iba zohrial. Viem, že v obchode by
si mohol niečo kúpiť ... ale domáce je domáce.
Prosím , kto má niečo sem s tým.... vdaka

@zareaguj


Diskusia k téme

lejla8
mne mamka pripravovala do mensich zavaraninovych poharov rozne maso na zelenine, s rozmixovanym lecom (tzv. kockove maso alebo sote). taktiez mi sterilizovala huste polievky, napr. kapustovu, hrachovu. na cestoviny su chutne omacky s paradajkovym zakladom. stacia lupane paradajky z konzervy, cesnak, cibula, oregano, moze byt aj mlete maso alebo obycajne parky....
marianna76
Je dobré, ak v nedeľu keď varíte,napr. niečo na šťave, guláš,segedín, omáčku dajakú... navariť viac a hneď horúce dať do pohárov a zavrieť, aby viečko chytilo.
2010
Ja vidim problem aj inde, tradicna Slovenska kuchyna je velmi casovo narocna a relativne komplikovana v priprave .( preto sa aj tak malo muzov sa zapaja do varenia ).Ked sme my starsia generacia chodili na skoly inej alternativy nebolo ako zobrat z domu lebo v obchodoch aj tak nebolo.
Teraz su neobmedzene moznosti a staci sa trochu poobzerat a zmodernizovat pristup k tradicnej kuchyni kde ked sa to nerobi hodinu dve alebo v tlakaci tak to nemoze byt dobre ( citat mojej mamy), cerstve suroviny aj mrazena zelenina su cely rok .Pridat wok do svojej vybavy a dobra cina sa da zbuchat za 10 minut za par korun .
PS:
Tu je jedna stranka ...typicke studentske "ala konzerva tuniaka a spagety" a vela dalsich otrasnych ale aj dobrych, viac ako 3000 od studentov.
 www.studentrecipes.com
marianna76
môj brat si vždy rád bral z domu. lebo pokladal za stratu času, aby si on aj keď len pol hodinu mal variť... hlavne v období skúšok
julica
Nuž, nabaľ mu cibuľu a cesnak, bazalku a rajčinový pretlak. Polievku z nedeľného obeda horúcu do fľašky... Najlepšie bude chápať to ako jedinečnú šancu na to, aby sa syn naučil variť a samostatnosti a aby si mu ušetrila chrbát od prenášania ťažkých nákladov. Na intráku sa dá uvariť všetko, aj kysnuté cesto :)
matata1
@julica ja si spomínam na rôzne, ba až exotické výtvory, ktoré boli napočudovanie aj jedlé. Raz sme robili pirohy. Namiesto valčeka sme použili fľašu a cesto sme vaľkali na rysovacej doske. Veru nám sa nechcelo vláčiť haldy jedla v rukách (batohy sa vtedy nenosili).
2010
Hlavna vec ze nikdo nema predsudky a predstavu ako sa to ma varit..
a potom sa spravi aj omeleta v igelitovom sacku...a vsetkym chuti



evusik
celkom som sa pobavila a aj zaspomínala na moje internátne časy a aj synove.... zabudli ste na jednu veľmi dôležitú vec! keď sme si nabrali stravu z domu, nemuseli sme kupovať a keď sme v nedeľu večer povybaľovali na intráku tašky mali sme stravu aj na celý týždeň a tak sme ušetrili korunky a večer hybaj s partiou na pivo :-)
,
oravka
ja veľa zamrazujem, na trhu je množstvo nádob...Guláš,paprikáš... a cestoviny si uvaria sami.Mäso na rôzný spôsob so šťavou...a ryžu v sáčku tiež zvládnu.
janger
@mojack , moj syn (a tak isto to bolo aj s dcerou) si vari od zaciatku studia sam....Viem, ze mu to ide celkom dobre. Dokonca sa stravuje dost zdravo :-). Alebo raz navari jeden spoluziak, druhy raz niekto iny... Casto je to wok, co je uplne nenarocne varenie, za chvilu hotove. Trosku samostatnosti im nezaskodi. Neviem, ci tvoj syn ma moznost na intraku varit? Tu u nas to nie je zvykom, ze mamy vyvaraju pre decka zasoby na intrak...Ale slovenske mamicky su asi prilis dobre :-))).
sovka62
Aj u nás išlo hlavne o peniaze. Keď som sa chystala na intrák, bola by som zbalila celú špajzu, nevadilo mi vláčiť, čím viac som doniesla, tým viac z vreckového mi zostalo. A predstavte si, aké sme boli blbé! Raňajky 1,20Kčs, obed a večera po 2,60 Kčs za porciu a my sme si raňajkové lístky ani nekupovali, zdali sa nám drahé, a obedy a večere sme si neorazili vždy, keď sme chceli nejakú parádu , šminky a pod. Takže sme si kupovali chlieb, pridávali k nemu zásoby z domu, sem- tam cestoviny, sem-tam rôzne zázraky zo zemiakov..... A posteľ v intri stála 40 Kčs za mesiac, tam sa ušetriť nedalo, nech sme špekulovali ako sme chceli.
sovka62
Aby som to upresnila, písala som o vysokoškolskom internáte. Stredoškolský stál 345,- Kčs mesačne a tam sa so stravou a pod. špekulovať nedalo. Vychošky dozerali.
sovka62
@2010 , omeletka celkom fajn, ale čo tie vajcia aspoň neosolili? A vieš, že som niečo podobné nedávno kúpila? Bolo to len z bielkov (asi z mierne našľahaných), akýsi vajcový syr, s ktorým sa malo zaobchádzať ako s iným syrom, napr. vyprážať. Skúsila som, nikomu nechutilo, tak sa to dojedlo nakrájané na maslovom chlebe, ako
varené vajce.
2010
@janger ked pozeram co pises , hovorim si ze musis zit na "zapade" ,
starsi je vegetarian, a celu vysku varil sam ,aj ked prisiel domov varil svoje vegetarianske vytvory o mladsom ani nehovorim.Inac tu skoly nemaju vyvarovne plus miestne anglicky hovoriace dievciny su totalne lave, takze kazdy je odkazany uplne na seba a to je spravne , zacina to samostatnostou vo vareni a potom automaticky sa to prenesie aj na ine zivotne rozhodnutia ako napriklad ...financie.
@sovka62 , ten koumak co to vari tam mrmle v polke videa ze to je len ukazka, a ze do toho sacku este nahadze sunku , cibulku a ochuti to.
veronika353
Náš prostřední nám včera před odchodem na internát "vybrakoval"špajzu,v neděli na oběd uvařím víc a zabalím mu,ale dost si uvaří sám.Minule dělal chleba ve vajíčku a spotřeboval 20 vajec a 3 chleby.Taky umí vajíčkovou omeletu,upeče králíka i bábovku a ještě ořechové řezy se žloutkovou polevou,ale to pekl doma,když jsem s manželem byla na dovolené.Na intenátě vaří jednodušší jídla.Vaří si i se spolužáky hlavně z finančních dúvodú.Myslím si,že je celkem zodpovědný a zbytečně od nás nevytahuje peníze.
mojack
Velka vdaka za prispevky. Tak synu ... nadišiel čas aby si sa chytil varechy.
mojack
Ale samozrejme vzdy mu niečo pribalim aby si to mohol zohriat. Ved milé varechačky dali napady.
mojack
julica ,Maš pravdu je to šanca aby sa syn naučil variť. Z obchodu mu polotovary nechutia. Ved ani sa nečudujem nikdy to nekupujem.
porzellanka
@mojack ja obcas pripravim synovi sterilizovane maso: upeciem kura alebo bravcove, rozdelim do poharov a sterilizujem asi hodinu pri 80 stupnoch. Syn byva na private, sice si tam moze varit, ale casto ma prednasky do siedmej vecer - prilohy a zeleninu si urobi rychlo, prihreje maso a ma veceru. mozes takto urobit aj gulas (bez zemiakov) a segedin (bez smotany)
mojack
to sa musi sterilizovat tak dlho? Hoci je to už uvarené? Maš pravdu v tom , že prednašky maju dlho. A chodit a nieco kupit a potom varit.
Vdaka.
porzellanka
no vycitala som to v knizke: Konzervovanie a mrazenie v domacnosti.
tam pisu, ze : do 3/4 upecene maso pri 100 stupnoch 1.5 az 2 hodiny. Kedze ja davam normalne upecene (vykostene) kura alebo udusene maso, pouzivam mensie pohare (alebo velke do polovice, aby tam mal tak 1-2 porcie) tak sterilizujem kratsie. A este: surove maso by sa muselo sterilizovat 2 az 3x po 2 hodiny v 24 hod. odstupoch, aby sa nevytvaral tzv. Botulotoxin.
mojack
vdaka, tak radsej tam budem robit mensie pohare a normalne upečene.
wonderalice
Na internáte ma kamošky naučili "Obedový expres": cestoviny uvarené v osolenej vode, zmiešať s kečupom a tuniakom z konzervy. Také sparťanské, ale celkom chutné :)
nazarboncuk
náhodou,jediná izba na intráku, kde sa varilo, bola chalanská. A naozaj varilo. Nám deckám z východu sa nechcelo z trnavy každý týžden behať hore dole domov pod maminu suknu, tak si chalani poradili. Maminky im nabalili panvice, fritézy,remosky...keby ste videli to vybavenie :D no a v nedeľu na obed bolo pečené kura, zemiaky, ryza, šalát. Keď sa chce /a musí/ tak sa dá :)