Rôzne

Čo mať v mrazničke pre návštevu?

bambuliatko88 - bez fotkybambuliatko88, 13. januára 2020

Prosím Vás o Vaše tipy čo rýchle, chutné a zároveň aj pohladí oči prichystať pre
nečakanú navstevu. Vždy mám v chladničke nejaké šunky, syry, zeleninu, ale aj
nejaké chuťovky - nakladané syry, utopence - doma urobené. Ale chcem si
nachystať do mrazničky domáce polotovary, čo viem rýchlo uvariť, upiecť,
ugrilovať, urobiť na pare atď a dať na stôl. Poraďte Vaše specialitky.

@zareaguj


Diskusia k téme

martamm
Ja bezne mrazim drobne kolaciky, kysnute, aj rezy, ci babovku, tiez obalene rezne, rybu, napadaju ma este surove spanielske vtacky, rozne syry...
2010
Odpoved je komplexnejsia, ked je navsteva ocakavana tak je to jednoduche, rozmrazis a pouzijes cokolvek podobne ako @martamm spomenula.
Ale ked je neocakava tak je to zlozitejsie, rychle rozmrazovanie domacich vyrobkov nefunguje, plus nechces vacsinu casu stravit v kuchyni
Pouzivam vyskusane zmrazene polotovary ktore dotatocne doma ochutim. Ci je to zmrazena pizza ktoru dochutim, alebo ako vcera krevety na motylika s ochutenou majonezou, z mraznicky na stol 15 minut.
Trik je este ako to rozmrazis, tym ze mame vela hosti co sa neohlasia, teplovzdusna friteza robi zazraky.



babidka
Ja tiez nemam velmi rada "prepadovky" ale obcas sa im clovek nevyhne:-) Preto vzdy mam doma AJ chladene rozvalkane listkove cesto. A ked pride necakana ale vitana navsteva , tak rychle urobim satocky z listkoveho cesta plnene tym co mam doma- sunkou, ochutenym syrom, pastetou,zeleninou...alebo cesto iba pokrajam na stvorce a pokladiem na nich to co sa najde /jasne , ze tam nenahadzem hocico bez ladu a skladu/ a o 10-15 minut je rychle obcerstvenie hotove. A ak nie je cerstvy chlieb ani pecivo - pomoze hriankovac.Nakrajam tenke platky chleba ci peciva , ak to je mozne tak ich ocesnakujem a urobim alebo prazenicu alebo otvorim pastetu , alebo rybicky...
babidka
Este doplnim-kedze byvame v dedine, kde je pramen velmi dobrej mineralnej vody a tym aj kazdy vikend dost sviatocnych letnych cykloturistov .No a v nasledujucej dedine je lyziarsky vlek tak su obdobia kedy o necakane navstevy nie je nudza.Takze v mraznicke mam vzdy odlozene par porcii duseneho alebo peceneho masa/gulasovy zaklad z bravcoveho aj hovadzieho , pecene kuracie aj bravcove maso/ ktore sa da velmi rychlo rozmrazit a "dokoncit".V case grilovaciek samozrejme nesmu chybat nejake klobasky a slanina .Sortiment obmienam , jednoducho uz pocitam s tym ze nas v urcitych obdobiach vzdy niekto necakane navstivi.Na a ak pride niekto "iba na skok" alebo "iba pozdravit ked uz som tu" tak ho ponukneme vodou, kavou, cajom a kupovanymi keksikmi:-)
2010
@bambuliatko88
Este jedna poznamka pre tych co byvaju v mestach netreba mat nic v mrazaku, staci mobil a kreditka, napriklad v Bratislave Bistro sk. dorucili pre nas perfektne rebierka, vonku je to Deliveroo, ci Lieferando atd.... doba sa zmenila.
lizatko
@martamm (14.1.2020 10:53)

Veru tak správne!!! Neohlásená návšteva môže byť vďačná akurát tak max za kávu, ak jej vôbec otvorím ...
V mnohých krajinách neexistuje aby sa návšteva neohlásila dosť vopred, ale slováci budú ešte aj kvôli prepadovke stresovať čím ich nakŕmia... Smiešne.
To kde sme...???
mirop
@lizatko (15.1.2020 20:28)

presne, kvoli neohlasenej navsteve by som sa vobec nestresoval. Myslim ale, ze oblubene varechacske klise "necakana navsteva" v dobe mobilov uz viac menej neexistuje.
cesminaz
@mirop (16.1.2020 07:13)

Neočakávaná/neohlásená návšteva by mala počítat aj s tým, že čo ak "nebudeme" doma :-) Dopredu ohlásenej návšteve vždy čerstvo uvarím. Pravdaže záleží aj od toho,že ako vopred sa ohlási :-) Ak mi zavolá 15-30 minút pred príchodom,tak niečo rýchle určite pripravím.A že to nebude presne na minútu hotové ked oni dorazia??? Tak tolko hádam vydržia,ved ani v reštaurácii ti nedonesú za okamih objednané jedlo :-) Zatial ich uhostím čajom,kávou a nejakým sladkým a slaným trvanlivým pečivkom čo mám väčšinou narobené a skryté v krabiciach práve pre takéto príležitosti ;-P A ak sú predsa len hladný ako vlk, tak im dám syr, olivy a chleba :-))
2010
@lizatko (15.1.2020 20:28)
Ani vonku to nieje to take jednoduche. Kolega ma dom na korze pri mori, stale mu dakdo kyva ked sedi na terase. Ja mam dom v strede velkeho mesta s troma parkoviskami, kde sa neda parkovat...aj sefovia su specialne lakomi ked maju vela platit a nemaju kde parkovat ci pri mori alebo v centre, a uz mas neocakavanu navstevu pod zamienkou co nemozes odmietnut.
radox1
a vobec,nazov temy je nezmysel ,ktora je zbytocna.ak teda pride nadrzo navsteva,nebudem predsa nic z mrazaku vyberat a cakat,nez sa to rozmrazi.ponuknem co mam,a ta prepadovka tiez hadam nepride s prazdnymi rukami.ja osobne som este nikdy neprisiel na navstevu neohlaseny,neratam susedov a rodicov.
martamm
@radox1 (16.1.2020 17:46)

Zial v nasej rodine sa vyskytuju take exemplare, ktore jednoducho zazvonia pri branke, vraj prepadovky su najlepsie. Samozrejme sa dovalia s prazdnymi rukami, preto moj postoj je, ze staci kava a hotovo
sovka62
V našej rodine (presnejšie v rodine z maminej strany - bratranci, sesternice a pod.) pretrvávajú predmobilové zvyky. Dokonca z čias, keď sme nemali zavedenú ani pevnú linku. Návšteva sa objavila a domáci sa úprimne potešili. Nikto neriešil, čo a či vôbec bolo niečo prichystané. Jedlo sa čo dom dal, nikto hostinu neočakával, podstatná bola radosť, že budeme chvíľu spolu. Teda, chvíľu, tá niekedy trvala pár hodín a niekedy niekoľko nocí a dní. Hostia sa zapojili do bežného chodu domácnosti, ak bola práca v záhrade, pridali sa, zapojili sa do varenia, nakupovania, skrátka ako svoji a keď prišiel čas na zábavu, bavili sme sa do chuti.
A viete čo? Robí mi to radosť, každá takáto prepadovka ma vráti do starých zlatých čias.
45678
@sovka 62 (18.1.2020 15:25)

Jaaaj! @sovka ,bejvavalo :-), že sa návšteva zapojila do chodu domácnosti, dnes sa z minulosti zachovala iba ta prepadovka:-) ja osobne mam tiež rada prekvapenie, keď niekto zazvoní pri bráne a nečakaní hostia, hosť do domu, Boh do domu, a obyčajne to najlepšie vypáli. Žiadne stresy, čo chystať ohlásenej návšteve a vyčkávanie..Doma sa vždy niečo nájde pod zub, naposledy som robila zemiakové placky, radi si počkali. To co bolo, žiaľ, už sa nevráti :-(
frezia68
Tak som si prečítala diskusiu a zaujal ma @Mamec a v duchu sa usmievam,lebo ja pritakávam.Mám brata 89 r. a švagrinka 89 r. je tiež štedrá a vždy boli pohostinní.Ale už majú opatrovateľa,ani von už nechodia a ak som avizovala,či môžem prísť (dátum a aj cca hodinu,lebo autobus),tak opatrovateľ kúpil,aby mali čo ponúknuť. Videla som,že robím starosti,hoci ja som išla vždy preto,že som napiekla obľúbené škvarkovníky,zemiakový nadľahčený šalát (vraj robím najlepší,nuž neurob),či huspeninu........ A tak v poslednej dobe sa nevinne opýtam,že čo práve robia a že za hodinku prídem a najedená.Bezlepkáča ťažko hostiť. Vypijem kávu a už ma poznajú.Áno,nechcem,aby ma hostili. A priznám sa,že ak by prišli nečakaní hostia,dostanú kávu,minerálku,čaj,bezlepkový chlieb (ak je napečený) a objednám pizzu.Mali sa ohlásiť.Mala som debatu s priateľkou,že veď mám nejaké pečivo,keksíky.......no,nemám.Lebo ak prídu nečakane,chceli ma vidieť a nie sa hostiť,lebo vedia,že bezlepkáč.Ale zo zemiakov sa dá čarovať a tie mám vždy,ak trocha sa zdržia.A aj Fernet sa nájde :-)))))),abstinent má smolu.
mamec
@frezia68 (18.1.2020 16:30)
Som rada, že ma aspoň niekto pochopil. Keď k niekomu prídem, chcem sa s ním porozprávať, potešiť sa zo stretnutia. Najesť sa predsa môžem doma. Toho čo chcem (alebo môžem)
a kedy chcem. Skutočne nemám rada, keď sa ma snažia "hostiť", lebo to je pre mňa veľakrát dilema. Odmietnem a urazím hostiteľa, alebo zjem a urazím moju tráviacu sústavu?
tomeska
No bambuliatko, ved už ti chýba len chlieb alebo nejaké iné pečivo a máš hostinu hotovú, podla toho , čo všetko doma máš. Ak chceš konkrétnu odpoved, tak uved, pre akú návštevu chceš pohostenie.
Určite nie takú, ako som mala raz ja. Známi prišli za určitým účelom, ohlásili sa, nuž si vravím, niečo kúpim a ak prídu, tak to dám dohromady. Mala som aj upečený rýchly zákusok. Prišli(manželia), o hodinu skor.Pýtam sa , dáte si kávu ,čaj, nejakú vodu ....? Sedeli sme na terase, tak som doniesla zákusky, a jednu kávu. JEDNU. """ Nám stačí jedna , na polovicu. """ A ja sladké nemožem , moj si dá aj za mna. Nič nechystaj. "" No však som nič viac nechystala a bola ako oparená, vykolajená ako rýchlik. A návšteva trvala 6 (šest )hodín. Predpoklad boly 2 až 3 hodky. No ešte dlho trvalo ,než som to strávila. Ako hostitelka som bola nanič.
Tak ked príde neohlásená návšteva, dostanú vodu,kávu alebo čaj, a nejaké tie sušenky. Tie doma sú, lebo mám mlsné deti i vnúčatá. Vždy vravím ,že som rýchlo napiekla. Ked sa ohlásia, tak podla toho ,kto to je ,tak ho pohostím. Ale žiadne stresy. Ako vraví "mamec", na návštevu sa chodí z každého iného dovodu, ale nie najest sa. (možno sú i takí). m.
bambuliatko88
Ďakujem za všetky reakcie. Avšak v prvom rade ma zaujímali vaše kreatívne nápady z jedla ako riešenie dilemy, či "nečakanú" návštevu vôbec pohostiť alebo nie. Jednak bývam na vidieku, kde nie je žiadna reštika, ani možnosť donášky pizze či čohokoľvek, jednak mám rada ak dám na stôl niečo, čo som sama vykuchtila a vôbec som nechcela riešiť, či mám mať z takej návštevy stresy. Samozrejme je základom dobrá nálada a postačí aj chleba so smalcom. Skôr ma zaujímalo, či zvyknete mať niečo "po ruke" v mrazáku, ak by sa predsa len napr. stalo, že máte chladničku ako vykradnutú, alebo nestihate nákup a pod. Vymyslieť sa dá, jasné, čokoľvek, či už zo zemiakov, hrianky, nehovoriac všelijaké keksy. Ale keďže je tu na vareche veľmi veľa inšpiratívnych a skvelych receptov, tak som hľadala ďalšie inspiracie
kecupicek
Zažila som ja už všelijaké prepadovky, či už príbuzných, alebo rôznych manželových vysokopostavených kolegov, preto zo zásady mám po ruke vždy syr, salámu-celú štangľu, šunku, vajíčka a zeleninu, či už čerstvú, alebo nakladanú. Vždy, keď nás niekto nenazdajky navštívil manžel mi s úsmevom pripomenul: Mamička nakrájaj niečo na zahryznutie... Urobila som to rada, lebo som predvídala, že ak sa budú častovať len tak nalačno, tak to zle dopadne. Naše návštevy najviac ocenili domáce klobásky, tlačenku, šunku, jaterničky a k tomu aj kvalitný domáci alkohol a štvorlitrovú fľašu nakladaných uhoriek s feferónkami. Zabavili sa do noci, vyspevovali a odchádzali veselí a na rozlúčku mi aj ruky bozkávali a ďakovali za pohostenie.
Dnes sa každý ohlási, tak mu pripravím to čo by ho potešilo. Každý sa kamsi ponáhľa, tak len nejaké chuťovky narýchlo a kávičku. Kam to všetko speje?
pilippon
@radox1 (17.1.2020 16:57)

no my to tak napriklad robíme ked ideme k svokrovcom. ked povieme ze prideme tak vyvaraju a vypekaju, ustavicne nas vynukuju co je neprijemne. A este nam to aj nutia domov co nechcem kedze mame uplbe ine stravovacie navyky. Takto prideme bez ohlasenia, po obede, dame si kavu, podebatime, deti vystiskaju starkych a ideme domov. Vsetci su spoko.
1x mamec
demonka
Za mna vacsinou mam doma susienky a slane cipsy,a keby mi dala navsteva vediet,ze sa zastavia do hodiny tak mam stale mrazene ovocie v mraznicke alebo kompot mandarinka,ananas a narychlo zbucham bublaninu
violetacamorova
Moja mama má často prepadovky, ktorým sa veľmi teší...sú to jej deti a vnúčatá a vlastne ktokoľvek je veľmi vítaný a dostane čo je práve po ruke a podelí sa s tým...ako už písala Sovka predo mnou...