Zdravá výživa

Čo jeme .....

sjuz - fotkasjuz, 20. apríla 2010

Dostala som, tak sa chcem podeliť... stojí za prečítanie.



Cereálne raňajky sú vraj učebnicovým príkladom úspešného vykrádania našich peňaženiek. Keď v 19. storočí lekár John Kellog hľadal zdravú náhradu za mäso, vynašiel kukuričné vločky. Vtedy to bol pomerne čistý produkt takmer neupravované nespracované kukuričné zrná, mleté, skvapalnené, zahrievané a vysušené. Dnes by sa vraj červenal od hanby, rozpakov a zlosti, keby zistil, ako sa tieto cereálie pod jeho menom spracúvajú. M. H. Diamond v knihe Ako si ovládať telo opisuje výrobný postup v USA: Kukuričné zrná sa namočia do lúhu, áno, ide o žieravinu, ktorá spáli kožu na tele. Potom sa zrná vystavia agresívnej pare, namočia v ochucovacom sirupe, ktorý je najmä z rafinovaného cukru. Potom sa sušia, prebehnú sústavou valcov, ktoré ich lisujú tlakom 75 ton. Po tejto procedúre sa opekajú, nahrievajú a vločkujú, až sú pripravené na kúpeľ v chemikáliách konzervačných látok a prísad. To, čo vyštartovalo ako skutočne živé kukuričné zrno, sa premenilo na mŕtvu ochutenú látku, konštatuje americký lekár.
Inak - minule na Spektre som presne videla, ako sa vyrábajú....bŕr. A vraj zdravé raňajky pre naše detičky....

Ako sa vyrábajú džemy a marmelády?
Keďže továrne musia vyrábať po celý rok, ovocie skladujú do zásoby. Marhule, jahody, ríbezle sa ošetria chloridom vápenatým, ktorý zaručí, že v džeme cítime a vidíme celé kúsky ovocia. Ovocná zložka však býva často nadstavená želatínou a farbivá dodajú bledému ovociu želaný odtieň.

Prečo sú hrozienka v müssli šťavnaté?
Je to tajomstvo niektorých výrobcov. Namočia sa do horúceho roztoku kyseliny fosforečnej, vďaka čomu sa potom dajú naimpregnovať roztokom glycerínu. Sú pekne guľaté a šťavnaté.

Aj hranolčeky sa máčajú v lúhu Keď si robíme doma hranolčeky, je to jednoduché. Tie, ktoré kupujeme hotové zmrazené, prechádzajú náročnou úpravou. Zemiaky sa musia okúpať v parných strojoch, kde im popraskajú šupky, potom ich oškriabu kefy. V niektorých výrobniach, ako napísal nedávno český časopis Týden, sa doposiaľ používajú na lúpanie zemiakov kúpele v koncentrovanom sodnom lúhu, ktorý rozloží šupky. Po nakrájaní na hranolčeky sa predvaria vo vode obohatenej siričitanom sodným a fosfátom. Obe chemikálie zabraňujú tvoreniu tmavých miest a dodávajú zemiakom zlatožltú farbu.

Keď šunka nie je šunka.
Trocha mäsa, odrezky, želatína, dusitany, fosforečnany, rastlinné gumy, aromatické látky, konzervanty, stabilizátor, zahusťovadlo a voda. Tak to je šunka, akú si kupujeme v obchode. Kto robí domácu šunku, vie, že do nej pridá kvalitné mäso, soľ a korenie. To, čo kupujeme v obchodoch má od tohto receptu ďaleko. Pod názvom šunka sa totiž často predávajú najrozličnejšie výrobky z kusov mäsa a odrezkov, éčka potom pomôžu z tejto nevábnej hmoty vyrobiť žiadanú šunku. Vďaka fosforečnanom, ktoré v mäsových výrobkoch viažu vodu, môže byť až 30 percent váhy šunky len obyčajná voda. Podobne je to v aj v ostatných údeninách.


@zareaguj


Diskusia k téme

sandratamer
Včera som hľadala v KL šunku bez éčok. Nenašla som. Tie, čo označujú ako detská šunka majú totiž len o tri éčka menej ako tie normálne. Čiže asi 7. :-(
sjuz
Pekne. S tými údeninami je to ťažké. Čo mám skúsenosť - Kostelecké majú najvyšší podiel mäsa :/ Ja osobne jem mveľmi málo údeniny, ale moji chlapi nevydržia bez salámy :)
sandratamer
Ja údeniny nejem vôbec, kupujem ich tiež len pre rodinu. Dcére som do školy na desiatu zvykla kupovať Baby šunku, ale tú už myslím nevyrábajú..
sjuz
Myslím, že som ju videla v Jednote u nás v Apolle...
hera
...aj ja nieco pridavam , bez slov....
Takovej páreček z Makra
21. 09. 2004

Následující receptura na obyčejné párky byla získána od nejmenovaného pracovníka jedné rakouské firmy, která vyrábí uzeniny na objednávku a podle cenových požadavků supermarketů a hypermarketů v ČR, zřejmě pod jednotným obalem.
Obyčejné párky, receptura na 100 kg výsledného produktu:
15 kg SEPARÁT (kostní moučka)
15 kg SÁDLA
26 kg KŮŽOVÁ EMULZE
10 kg A-GEL (chemie)
6 kg ŠKROB
22 kg LED (strouhanky pro spojení směsi, později zvodnatí)
2 kg SŮL
2 kg SÓJA
1 kg EMULGÁTOR
1 kg KOŘENÍ + BARVIVO


Výsledný produkt: 100 kg růžovoučkých párečků.

Pokud byste v receptu marně hledali maso, nespletli jste se, skutečně tam žádné není.
Dobrou chuť Vám přejí „SPOJENÉ KAFILÉRIE
frezia68
Sjuz,ďakujem,práve som chcela nahradiť domáci chlebík nejakými cereáliami ( kvôli nadváhe),ale radšej to budem riešiť delenou stravou.Ale ja doteraz neviem,kde nachádzate éčka pri údeninách?Zaujíma ma napr. morčacia,či hydinová šunka,alebo diétne párky....Asi je najlepšie mať klapky na očiach a kupovať to,čo deťom chutí?Horšie je už zmieriť sa s reklamou,že je to zdravé.....,veď aj v detskej výžive sa našli škodliviny.Kto má záhradky,vie urobiť zásoby aj na zimu a zabezpečiť zdravú stravu deťom,ale to nie je riešenie.Veď rodičia sú zamestnaní a potrebujú polotovary a nedá sa nekupovať,snáď len obmedziť?Nevidím riešenie.Aj zeleninu a ovocie dovážané z celého sveta-kde je záruka,že sú zdravé,bez škodlivín?
evas13
Šunku kupuje len na výročité sviatky a odkedy som robila u mäsiarov mám najradšej domáce výrobky. Ináč sa nečudujem výrobcom, keď si pomáhajú E-mi, lebo keď vidíte tovar ako sa vám pred očami kazí, je vám z toho ťažko.
Cerálie zjem čo mám auž ich nekúpim. Pomohla si mi rozhodnúť @sjuz .
evas13
@frezia zloženie výrobku je na vakuovo balených výrobkoch a tie čo sa predávajú v pulte je to isté, ak nie ešte viac E.
frezia68
@evas ,práve preto nič vákuovo belené nekupujem,len u mäsiara,ale tam to nezistím?
sjuz
veď to, že u mäsiara je to ťažšie...
hera - dobry recept.. :))
sjuz
čo sa týka tých cereálií - nevravím o GMO kukurici, ktorá spôsobuje nezvratné poškodenia organizmu - následok sú tráviace ťažkosti minimálne - a to do konca života...
Alebo taká sója - stále nám tlačia do hlavy, aká je sója úžasná, pritom je to jeden z najvačších alergénov, zásobareň estrogénu - čo pre deti je úplne nevhodné...atď. Tu je viac:  www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=v...

michsamant
Sjuz, dobre citanie. Po precitani som aj rada,ze u nas sa udeniny nepredavaju...teda predavaju,ale mrazene a ja to nekupujem (salamy). O soji som toto nevedela, takze uzitocna informacia. Prave som uvazovala ako ju urobim deckam.
Kedyzi predavali vybornu krajanu pastiku (tu obalenu slaninkou), ale ked som ju chutnala naposledy, co bolo tak 3 roky dozadu, bolo to cosi hrozne, fakt dohovie, co v tom je.
sjuz
Miška - na badatel.sk je viacero dobrých článkov, aj o potravinách, treba pohľadať.
alena45
zle sa to číta. Aj tak mám priebežne nečakané alergie na hocičo. Ani sa to nedá liečiť, lebo sa mi to stále mení. už sa neviem dočkať vlastnej zeleniny.
Párky som nejedla niekoľko rokov (ten článok už dávno poznám), ale prišla dcéra a tá ich zbožňuje. Tak kupujem spišské a myslím, že nie sú také "obabrané". Ale ak niekto pozná ich zloženie, tak nech si ho radšej nechá pre seba. Nechcem to vedieť.
2010
sjuz,
absolutne suhlasim co pises, ale povedz mi jednu potravinu ktora je predava v hypermarketoch , nie je chemicka na internete je mozstvo stranok ktore ti potvrdia ze vlastne vsetko co jes ti skodi daakym sposob.
Len tak prikladam neprelozeny "vycuc" kde bol anlyzovana zelenina a obsah skodlivych chemikalii v nej :
CELERY - Total 55 chemicals

Human Health Effects:

(9) - Known or Probable Carcinogens, (6) - Suspected Hormone Disruptors

(12) - Neurotoxins, (10) - Developmental or Reproductive Toxicants

ORANGES - Total 50 chemicals

Human Health Effects:

(8) - Known or Probable Carcinogens, (24) - Suspected Hormone Disruptors

(10) - Neurotoxins, (8) - Developmental or Reproductive Toxicants

STRAWBERRY - Total 42 chemicals

Human Health Effects:

(7) - Known or Probable Carcinogens, (18) - Suspected Hormone Disruptors

(11) - Neurotoxins, (6) - Developmental or Reproductive Toxicants

BLUEBERRIES - Total 47 chemicals

Human Health Effects:

(7) - Known or Probable Carcinogens, (22) - Suspected Hormone Disruptors

(12) - Neurotoxins, (6) - Developmental or Reproductive Toxicants

APPLE - Total 39 chemicals

Human Health Effects:

(5) - Known or Probable Carcinogens, (19) - Suspected Hormone Disruptors

(10) - Neurotoxins, (5) - Developmental or Reproductive Toxicants

CARROTS - Total 38 chemicals

Human Health Effects:

(7) - Known or Probable Carcinogens, (19) - Suspected Hormone Disruptors

(5) - Neurotoxins, (7) - Developmental or Reproductive Toxicants

BROCCOLI - Total 36 chemicals

Human Health Effects:

(5) - Known or Probable Carcinogens, (19) - Suspected Hormone Disruptors

(9) - Neurotoxins, (3) - Developmental or Reproductive Toxicants

GRAPES - Total 36 chemicals

Human Health Effects:

(4) - Known or Probable Carcinogens, (17)- Suspected Hormone Disruptors

(10) - Neurotoxins, (5) - Developmental or Reproductive Toxicants

CAULIFLOWER - Total 19 chemicals

Human Health Effects:

(2) - Known or Probable Carcinogens, (9) - Suspected Hormone Disruptors

(6) - Neurotoxins, (2) - Developmental or Reproductive Toxicants

BANANA - Total 17 chemicals

Human Health Effects:

(4) - Known or Probable Carcinogens, (7) - Suspected Hormone Disruptors

(2) - Neurotoxins, (4) - Developmental or Reproductive Toxicants

 hubpages.com/hub/Find-out-what-chemicals-are-present...
2010
a co tak spomenut najvacsiu otravu , ta sa na slovensku uplne ignoruje.Pasivne fajcenie ...cigaretovy dym obsahuje skor 4000 chemikalii.
"
sjuz
veru... stačí pozrieť niečo bližšie o GMO...a pozrieť knihu na prvej stránke na www.badatel.sk - o skorumpovanej medicine....a hneď bude jasnejšie...
vegetarianka
Tiež som presvedčená, že dnes nám škodí takmer všetko. Vyberám si potraviny, ktoré sú, čo najmenej upravované a keď už na ich obale je nejaké zloženie, tak kupujem len také, ktoré majú čo najmenej riadkov... Čo najviac čerstvého ovocia a zeleniny, aj keď pozerám, že to tiež nie je záruka zdravia...a prečítala som si aj článok o sóji, informácie som radšej hneď vypustila z hlavy a tofu zostane v mojom jedálničku naďalej (milovníci mäsa sa tiež svojho rezňa nevzdávajú pod nátlakom žiadnych argumentov). A hneď som si na badatel.sk našla ďalší článok, ktorý potešil  www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=v...

Dnes sa dá nájsť toľko protichodných informácií, že je priam nemožné riadiť sa nimi.
cistinka
Cereálie, mussli, cornflakes a iné zdravé veci nekonzumujem....Je to všetko chémia...To nevravím o chipsoch a iných moderných blbostiach. Pre môj organizmus je zdravšie dať si pečený bôčik, domácu slaninku alebo voňavé oškvarky. Tak som bola chovaná od malička...Než si dať na raňajky zdravý doporučovaný šrot....radšej si natriem čerstvý chlebík domácou masťou, posypem cibuľkou a viem, že mi nič nebude.......Takto to robili ešte moji prarodičia a dožili sa dlhého veku bez toho, aby poznali nemocnicu.
Je to len môj názor...proste to nekupujem....keď mi príde návšteva, namiesto chipsov a umelých tyčiniek radšej spravím nejakú dobrú pomazánku a čerstvé bagetky.
2010
cistinka,
absolutne suhlasim,
Ty hovoris ako moj dedo , ktory tvrdil ze chude maso je len pre baby , na ranajky pil slivovicu. A zomrel ked mal 80 rokov zdravy ( padol zo stromu ked oberal slivky na jeho kopaniciarsku slivovicu.
alena45
čistinka pravdu máš a aj tak zdravo vyzeráš. Akurát nechápem, že to robia ľudia pre ľudí a pre nich je zisk všetko. Ktovie čo jedia ich deti.
evusik
ja som k podobným stránkam ako je badatel.sk a ich výrokom skeptická. Podľa mňa je to všetko o reklame, stále do nás niečo tlačia - čo máme a čo nemáme jesť. Keď som bola malá, mama v kuchyni používala výlučne masť. Potom prišiel Smatol a Sana vlastná sestra masla a všetci hovorili že živočíšne tuky človeku škodia, po rokoch už nie stužené tuky boli dobré ale rafinované oleje a teraz sa to vracia naspäť a je dobrá aj tá bravčová masť. Vždy budú zástancovia a odporcovia a pravda bude niekde uprostred.
Iné je to s výrobou párkov a iných gebuzín ale ja to nejem aj keď to nie je riešenie. Bola som v obchode, pri syroch stál starý pán a vyberal si syry, ja som sa mu prihovorila a povedala som mu že to nech nekupuje, že to nie je syr, nechápal, tak som mu vysvetlila že nech si pozrie zloženie a až mi ho bolo ľúto aký ostal šoknutý keď zistil, že ten "syr" je vyrobný výlučne zo sušiny a to je to isté ako keď párky neobsahujú mäso ale len kostnú múčku
babidka
@vegetarianka ma pravdu - je tolko protichodnych informacii , ze kazdy si moze vybrat co chce a nechce pocut . ja mam to stastie , ze uz mam moznost si "vyrobit" vlastne bio-potraviny . a tiez pozeram , co kupujem . ale nezabudnite , ze vsetky tie zatracovane Ecka su chemikalie ktore sa nachadzaju v prirode v roznej forme tiez - ved kuchynska sol je vlastne tiez take Ecko ...to bola informacia ktoru som sa dozvedela v skole na prvej prednaske z organickej chemie :-))
Myslim si , ze tu ide skor o to KOLKO toho skonzumujeme . Ved aj ta "zdrava" slivovicka je zdrava iba vtedy , ked si ju das 1-2 pohariky , ked je to pol litra uz sa o zdravotnych ucinkoch hovorit neda a pri litriku-dvoch ide o otravu alkoholom , zruti sa metabolizmus, rozvrat vnutorneho prostredia a ...pomoze uz iba pohrebna sluzba usporiadat pohreb...

honestka
Kedze vsetko je vlastne nejedle, neviem z coho budu dalsie generacie existovat.
Nie pre "nic" sa objavuje rakovina uz v babatkach, chemika je vsade pconuc vecami, co sa pestuju v zemi. Iba si myslime, ze ked nehnojime na zahradke umelinami, (tiez sa vyberiem nafarmu pre normalny hnoj), ze papkame spravnejsie, ale svinstva je vsade plno, uz aj v samotnom snehu ci dazdi.
Pokial sme boli doma, obcas sa k nam dostali zahranicne casopisy a tak sme "slintali" co vsetko TAM maju... Pokial sme sem neprisli a zahryzli do tychto ;dobrot; a preto varim doma a naucili sa to aj deti, hoci sme velakrat vystaveni sposobu stravovania sa inde.

My si tiez radsej urobime skvarky, bocik, slanainu a vsetky tie vraj "nezdrave" veci.
Generacia v nasej rodine sa dozivala 100 a troska nizsie. Bohuzial generacia, ktora vyrasta neviem ako vobec prezije bez chorob aspon polovicku.
Smutne, a snazim sa taketo informacie uz nevnimat, lebo so mnou otriasli zo zaciatku poriadne.
sovka62
Asi by bolo najlepšie, keby si človek všetko vypestoval a dochoval doma, ale ani tam by sa celkom nevyhol následkom znečisteného životného prostredia. Ale aj suroviny na priemyselnú výrobu sú pestované v rovnakých a horších (veľkovýroba) podmienkach a potom dodatočne obohatené o ďalšie škodliviny. A teraz mám pred očami všetky tie rodinné domy, kde sa na celej ploche záhrady vyníma bazén, trávnik a pár okrasných krov, len aby sa domáci náhodou nenarobili (mimochodom s trávnikom je viac roboty ako s pestovaním ovocia a zeleniny) a všetko sa donesie zo supermarketu, kde sa na víkendovom "výlete" nakoniec strávi trištvrte dňa. Toto je súčasne preferovaný životný štýl a nemôžem pochopiť, že sme takí ľahostajní a tak ľahko podliehame cudzím vplyvom.
sjuz
Súhlasím, Sovka, aj keď s tým, že s trávnikom je viac práce ako so zeleninou vôbec nie :)) - trávnik, raz týždenne pokosíme, polieva sa sám a je to...ale o záhradku sa musíš starať permanentne :) Síce nemám mrkvu atď., ale rajčiny, papriky, cesnak, ovocie - a s tým je práce celkom dosť. Ale teším sa z tej práce, pretože je rozdiel, ako si povedala - mať úrodu domácu a zo supermarketu. Priznám sa, že keby som mala priestor, záhradku by som si zväčšila s radosťou:)
Ale čo s mäsom, údeninami - tak to je už ťažšie - väčšinou sme odkázaní na tie supermarkety, mäsiarov...
andula1964
Súhlasím dievčatá z každou z Vás.No v dnešnom uponáhlanom svete,čo nám už zostáva,nie každý ma záhradku či komoru na dedine? Tak sa dnes vraví,ked mladý z mesta idú na návštevu na dedinu.No všetko si nemožeme doma vypestovať či vychovať,tak sa napcháme čo nám momentálne obchody ponúknu.Ja rada pracujem na záhradke,no dopestovať toho viac i pre naše deti dá zabrať.Do práce chodíme ako tý z mesta,no a potom rýchlo na roličku či tú záhradu.Cesta z práce domov nám niekedy trva 45minút,autobusom čo stojí pri každej vrbe aj viac,potom rýchlo opatriť hydinu,zobrať motyku a šup do záhrady,večer prichádzame domov unavený napcháme do seba dáku tú našu domácu potravu.A výsledok??? V45rokoch vyzeráme na55,sme gulaté,unavené,vyčerpané,ale máme dobrý pocit ked nás navštívia naše deti a my ich nabalíme,oni sa tešia ako sa budú dobre a zdravo stravovať s bio potravinami od rodičov!! No dokedy to tak bude??? Ved velmi málo naších detí má vzťach k práci na záhrade a zvieratám,ktoré sú najzdravšie! I ked sme ich od mala učili k tomu.Tak budú len na tých éčkach,disičnanoch a inej hrúze.A my na staré kolená taktiež!! Podlahli sme cudzím vplivom??? Každý to vysvetlí po svojom, je to už tak a škoda,že to sme všetci dopustili.Ved taký krik ríbezlí pri našom bazéne ,by boka dobrá vec. Taká záhradka za altánkom aj to by sa dalo,domáca paradajka,redkovka či šalátik,určita by sa pri letnej grilovačke hodili.ALE??????? Veľa otázníkov a málo snahy z našej strany. :D
sjuz
Sandra - tak majú len Kinder šunku...:( - s cca 5 Ečkami....
sandratamer
IBA S PIATIMI E-ckami????? To kde maju? :-)))))
Je to smutne, asi sa budeme musiet naucit zit bez sunky. Teda moje decka.
sjuz
hmm...tiež somzostala prekvapená - Kinder šunka s éčkami...v Jednote, balená.
vegetarianka - pozrela som si - no celkom sranda - aj keď nie so všetkým sa dá súhlasiť - keby som nehrabala lístie z orechov, celkom by mi spálili trávnik....napríklad:)
vegetarianka
Sjuz: To s tými lístím je určite pravda, ale tí, ktorí ho nehrabú, rátajú s tým, že práve na tom mieste im asi nič neporastie :-)
Závidím ľuďom, ktorí majú veľkú záhradu, lebo si tam môžu navrhnúť naozaj krásnu permakultúru. Ja mám k dispozícii menšiu plochu, ale niektoré permakulturistické rady sú využiteľné aj na malej ploche...tak dúfam, že sa mi tej zeleniny podarí vypestovať čo najviac. S mužom sme sa rozhodli, že časť obetujeme aj na trávnik-lúku a na ten sa zas teší on.
sjuz
Môj muž mi zasa "nedovolí" obetovať časť trávnika na ďalšiu "záhradku" :)) - no na jeho obranu musím povedať, že ho aj chápem, pretože je tam už pod zemou spleť zavlažovania, takže to by asi nešlo. A tak stále chodím okolo domu a skúmam, kde by som ešte čo zasadila:) teraz som "obetovala ruže - 5 kríkov - našla som im iné miesto - prekopala som pôdu a pripravila ju na papriky.
bozulka
@sjuz hoci toto všetko je mi známe už dávno,ale keď to človek číta znova a znova tak stále som z toho čím ďalej tým viac paf.A to čo napísala @hera to je doslova škandál.Keby to bolo v mojej moci trestala by som takýchto " zodpovedných" za výrobu tohoto typu "potravín"nejakým strašným trestom,tak ako voľakedy trestali remeselníkov,výrobcov,ktorí okrádali alebo nedodržali to čo ponúkali až hrdelným trestom ako veľkých zločincov.Viem pochopiť,že ľudstvo na celom svete sa množí strašne rýchlo a že každý sa chce najesť,ale prečo sa musia prežierať?Keď niekedy vidím tie nehorázne súťaže /v rýchložraní/ tak si spomeniem na ľudí a hlavne deti čo nemajú čo do úst a je mi z toho zle...Ale bohužial takú moc nemám a nikdy mať nebudem a z toho som zase smutná.
My sme si ešte pred pár rokami dopestovali na záhradke všetku zeleninu a ovocie okrem citrusom,zeleninu aj takú o ktorej v obchodoch ani nechyrovali,ale žial jednak ubúdajú sily a jednak zlodeji a vandali ničia všetko a to potom človeka prestane baviť.A to je ďalší problém na ktorý by som potrebovala mať Moc lebo naši zákonodarci sa starajú o všetko možné len nie o ochranu nás občanov a nášho majetku/teraz myslím naše záhrady a našu úrodu na nich,čiže našu tvrdú prácu/.Ale to som sa dostala kam som nechcela.Takže ,hor sa do boja proti jedom,ktoré výrobcovia a predajcovia ponúkajú,ale ako....Nekupovať...?
evanaaa
...čo na to všetko povedať,nemám čo pridať.Takéto informácie by mali byť častejšie uverejnené aby si ich ľudia prečítali ale čo by potom jedli,keď už ani ten vzduch nie je neškodný ,či sú to potraviny,hračky,ainé veci okolo nás.Ale to,že pojedáme toľko svinstva (prepáčte) a nemôžeme sa proti tomu brániť - to je vlastne 21 stor.,a umelý svet okolo nás,nič nie je prirodzené,tak sa spoliehajme aspoň na prírodu.Chudera,aj tak ju devastujeme.
sjuz
Veru, človeku je z veľa vecí dnes až zle, Bozulka. Súhlasím s tebou.
ches
Naozaj to je velmi dobra tema. My co sa povazujeme do starsej generacie sme boli vychovany na jedoch a prezili sme to.A teraz nam nepomôze ani bio vyrobky aj tam sa najdu nedostatky.
To co neni postrekovane neprezije alebo hned zvädne.
Kupila som si bio petrzlen ,doniesla som ho v kvetinaci domov a ani dva dni neydrzal. My to nazyvame len bio cena. A ten co neni bio sa drzi.Ked chodim nakupovat ,tak bludim po regaloch co mam kupit, vsetko vypada dobre len pod svetlom/mäso, salamy ,sunka. A neviem co by nam prospelo.Uz sme sa dali aj len vodu pit, ze vraj ta je najzdravsia.Comu mame verit.
sjuz
ches, presne:) - bio cena, žiaľ.
sovka62
Sjuz, od včera so rozmýšľala, čo mám spraviť. Manžel totiž zásadne už roky raňajkuje cereálie s jogurtom a najradšej má Corn Flakes. Dokonca aj dovolenke sa bez nezaobíde. Tak som váhala, informovať ho a zhnusiť mu obľúbené raňajky, alebo mlčať? Nechať ho jesť ten hnus a riskovať, že si ublíži? Nakoniec som sa dnes rozhodla a tvoj príspevok som mu vytlačila. Prečítal, je zhrozený, tak už len čakám, čo si dá zajtra na raňajky.
vcelka
Kinder, Baby a pod.... to sú len prívlastky, ktoré majú navodiť dojem, že je to zdravé pre deti. Aj podľa Potravinového kódexu SR tieto prívlastky v skutočnosti nič neznamenajú a nikoho nezaväzujú. Spravidla označujú veľkosť - priemer (akože je to malé), alebo spôsob mletia (malé kúsky namiesto veľkých). Muselo by to byť naozaj označené ako Detská šunka a pod. a to znamená, že ečka sú tam len prírodné (tak ako keď soľ preloží chemik ako chlorid sodný)...
Akonáhle vidíte, že v názov je príliš "rozprávkový", tak ide nie o skutočnú kvalitu. Farmárov sen (viete, že ovocie to ani nevidelo), šunková hostina (okolo šunky to ani nechodilo), a výrobky "s príchuťou" znamenajú, že tam tá surovina vôbec nie je. Nejde o klamanie, jednoducho sa treba vyznať v názvosloví a slovníku výrobcov.
marlen
takmer všetko ste už povedali. čo dodať? nie všetky éčka sú škodliviny. a nepáči sa mi ani, že keď sa troviť jedlom, tak mastným, či alkoholom. východiskom sa mi skôr zdá jesť len toľko, koľko nám naozaj treba. najviac nám škodí vlastný tuk, čo viem z vlastnej skúsenosti.
marlen
p.s.a príliš nekombinovať, použiť čo najmenej surovín, bez umelých dochucovadiel.
hannah22
@sjuz , dobre si čítala , v EU sa vraj budú obmedzovať vitamín.doplnky, ich dostupnosť sa má znížiť, čo je za tým toho sa bojím, tvoj článok je fajn, nezostáva nám iné, len držať sa zásady že v jednoduchosti je sila, čím menej prekombinovaných jedál, bez šunky a cereálií sa dá žiť, používam ovsené vločky a krúpky , pšenicu, ale aj tak mám depresiu z toho, do čoho rastú naše vnúčatá a ako ich naučť zdravo žiť... :(
sjuz
vďaka - tak to je blbé - na badatelovi su kvalitné preložené články, žiadne konšpirácie - a ak si čítala Codex Alimentarius, je ti všetko jasné :(
Je tam (badatel) aj kniha Liečba megadávkami vit.C, ja na tom fungujem už dlho, celá moja rodina aj známi, samozrejme to nejde len tak s hocijakým céčkom, a poviem, že sa dajú podchytiť aj vyliečiť rôzne choroby, len tým, že u nás prevláda názor že 60 mg vit C denne je dosť, tak si ľudia myslia, že 2000 mg denne a viac ( to je minimum na rozhýbanie metabolizmu) je už priveľa. Ja som syna za dva dni dostala z horúčiek a zápalu priedušiek bez antibiotík - každú pol hodinu 2000 mg. Samozrejme, treba pri tom brať aj iné doplnky a dodržiavať pravidlá, no ak človek má záujem, dá sa to. Treba si len preštudovať poriadne celú publikáciu.
Odbočila som, no čo sa týka tých vitamínových doplnkov, je katastrofa, aké máme stanovené (a kým!) denné odporúčané dávky - ktoré sú vlastne úplne zbytočné, pretože sú tak nízke, že nemajú ŽIADEN terapeutický účinok. Ten sa začína pri iných hodnotách... A je zlé, že sa nás snažia takto dostať do nemocníc len preto, aby sa nabalili....lebo zdravotníctvo je predsa najlepší biznis.
sjuz
hanah - tiež mám depky z toho, kam toto všetko speje.
sjuz
Kto by mal záujem, mám knihu od Sergeja Nikitina - Škodlivé potraviny, viem poslať mailom.
marlen
milé dámy, viac ako tie potraviny, doplnky a ja neviemčoešte, škodí s t r a c h
sjuz
možno, ale zo strachu schovávať hlavu pred realitou do piesku tiež nie je vhodné....
ellinka51
@sjuz - prosim,kde si mozem precitat viac o tom Vitamine C - strasne to potrebujem - dakujem :)
sjuz
ellinka, napis mi mail, aby som mala kontakt na teba, a ja ti vsetko napisem a poslem:)
ataebk
aj ja by som mala záujem o info o vitamíne C...hlavne sjuz, čo si spomínala, že nie hocijakým Cečkom sa liečiť...tak to ma zaujíma, aké a odkiaľ...pozerám, že diskusia prebiehala už dávno, hádam sa k tomuto ešte dostaneš a prečítaš...kde ti napísať ten mail?