Rôzne

Co je smetol?

petra5 - bez fotkypetra5, 28. septembra 2012

Prosím vás čo je smetol??idem robiť koláč a je to tam napísané
vôbec neviem čo to je...

@zareaguj


Diskusia k téme

repkica
Smetol je tuk na pečenie ešte zo socialistických čias :-), môžeš ho nahradiť akýmkoľvek tukom na pečenie Palmarin, Hera, Helia a pod. slúžil ako náhrada masla :-)
1x paty
orchidea
Naše staré mamy ich poznajú pod názvami Smetol, Visa a Iva. Dnes ich nazývame Palmarin (špeciálne vhodný na pečenie rôznych druhov cesta), Helia (špeciálne vhodná na prípravu krémov a náplní) a Cera (špeciálne vhodná na polevy). Bez ohľadu na ich nové mená, sú to stále tie isté kvalitné stužené rastlinné tuky.... našla som to na stránke www.palmagroup.eu podľa toho sa pri pečení aj ja riadim a používam ich.
petra5
Ďakujem Vám pekne som múdrejšia a koláč bude isto chutiť lepšie ja som myslela že je to sóda bikarbóna :D to by dopadlo :D
evanaaa
No, to by si si ale dala, sóda bik. sa dáva štipka alebo čl, a Smetol aj 250 g, tak už len váha toho by ťa mala upozorniť, že to bikarbóna nemôže byť.
ancicka
@repkica ,tak to nemáš pravdu,že zo socialistických čias.Ved smetol sa vyrába aj dnes a to vo väčšine ho používajú pekárne ,ale ho dostať aj v obchode.ja ho niekedy kúpim aj v potravinách v AGRE na váhu.Smetol sa používa prevážne do hnetených a kysnutých koláčov,napr.linecké,vianočka...
hubata
@petra5 :
to máš ešte šťastie že si nečítala v nejakom recepte: "jedna múdra hlava do pečiva" (kypriaci prášok) hehe ..........
majo51
predávaju smetol v tescu a je veľmi dobrý.
trencanka
Ano, smetol je opat na trhu. Vsimla som si v obchode. Tieto tuky nepouzivam pri peceni. Robim z masla. A je to aj poznat na kolaci, je lepsi.
elbarca
nepouzivajte umele tuky, ak nemate financie na maslo, vykaslite sa na pecenie, tolko umeliny na domace kolace netreba, ak chcete piect doma, tak len M A S L O .... skoda, ze osveta zlyhava, netreba nic umele, maslo je chutne a zdrave, vsetko co vymysleli komercne spolocnosti je zle a nezdrave, dajte na domace zdroje, smetol je to odporne chemicke zlozenie pre komerne velkopekarne a rychly zisk bezproblemove pecenie v pekarnach a vyrobach... aby bolo lacno pre obcanov a spotrebitelov... nenechajte sa zbalamutit... kedy piekli stare matere so smetolom, nikdy... len maslo a mast popripade olej.... tak si to premyslite, smetol a vsetky natierky pre " srdce" ako rama, veto, flora, vsetko je KATASTROFA, nejedzde to, su to roztopene igelitky... skuste si precitat zlozenie a ak tym chemickym vzorcom nerozumiete nejedzte to, radsej malo masla ako toto...aj ked vam to doktor neodporuca mast a maslo, chemia nie nie nie nie nie nie.... porozmyslajte.... telo si s tym nevie rady a to by malo hovorit za vsetko... mozno som to trochu napisala nezrozumitelne, ale skuste sa na to pozriet racionalne, vzdy len to co je prirodne a to sa tu tyka tukov je zdrave, teda maslo a mst plus oleje, nie umele tuky, telo ich nevie stravit a zanasa si organizmus, srdcu sice trochu pomozete ale co ostatne, F U J, netreba to nahradzat, su recepty aj bez tuku a vajec, ak sa mate ochranovat pred cholesterolom... netreba sa tak bat...
bozulka
Čiastočne súhlasím s @elbarca , všetky tieto margaríny,nech sa volajú akokoľvek sme používali vtedy keď nebolo dostatok masla alebo bolo pre niekoho drahé.Často sme naleteli na "zdravé" receptúry,ktoré pomáhajú nášmu zdraviu /bez cholesterolu/...Počas môjho života som často naletela v snahe zdravo sa stravovať,ale našťastie rozum ma vždy presvedčil vrátiť sa k prirodzeným potravinám bez chémie...
zolik
uplne suhlasim s @elbarca. Uz pred viac ako 30 rokmi mi moja mama vtlkala do hlavy: "nikdy ale ozaj nikdy nepouzivaj Visu a spol. Vzdy len maslo". A aj ked mala rezept s hore spominanou nahradou, tak to vzdy zamenila za maslo. Ja nepouzivam ani odtucneny tvaroch, nizkokaloricke vyrobky a ani light produkty. Je mi to neprirodzene. A verte nikto v nasej rodine nema ani nadvahu a ani zdravotne problemi. Tiez som toho nazoru, ze potravina ma byt autenticka, nie nahradena niecim, ako: "ze, akoze maslo".
afataga
@elbarca 100% suhlas, do kolacov len maslo, niekedy olej, do kysnuteho cesta mast alebo maslo, uz som tu pisala do inej diskusie, ake skodlive su umele tuky, zapchavaju steny buniek, okrem ineho, nechce sa mi znova rozpisovat, kto chce, informacie si najde
ancicka
@elbarca ,máš pravdu,ale ak by sme chceli piecť a variť iba s domácich produktov,tak by sme museli mať každý farmu.
Ja osobne si viem toho dorobiť a dopestovať dosť,ale niekedy musím si dokúpiť.
Ked si kúpiš a to asi každý deň,či už nejakú buchtu,alebo hociaké pečivo tak vo všetkom sú umeliny.Ešte aj ked si kúpiš masko čajové,tak aj to ti nezaručí,že to nieje miešané s umelinami.
ja som mimochodom porovnávala len farbu domáceho,mnou robeného masla a kupného.Moje bolo krásne žlté a to kupné,oveľa svetlejšie a aj chuťové to bolo poznať rozdiel.
Takže aj ked si raz za čas upečiete so smetolu,alebo použijete trocha cery,tak to zasa nieje až taká katastrofa.Cholesterol a podobné neduhy sú aj s iného/napr.stresy,nervozita, a pod/ nielen so stravy.
evanaaa
Veru @ancicka , pravdu máš, a " otráviť" sa dá aj z iných potrvín. Nie každý má na maslo, a mne tie " chemikálie" celkom chutia, aj keď sa to iným hnusí, a teraz ma budú odsudzovať. Ráno robéím chlieb narýchlo mužovi,a ak by som mala čakať, než mi maslo zmäkne, musela by som vstať o pol hodiny skôr, ale, nebudem sa rozppisovať, ľudia to kupovali, kupujú a aj budú, ako vidím. Ochorieť sa dá aj z iného. A teraz ma "okomentujte".
elbarca
@ancicka a @evanaaa , chcem vam napisat len tolko, ze o vsetkom viem, co jeme v kupenskych potravinach a ze by sme sa ochranili, len kleby sme jedli domace produkty, ale naco dobrovolne kupovat umele tuky, na to som chcela poukazat, dufam, ze ste moje slova pochopili a tyka sa to aj ostatnych. Nechcem rozvijat debatu o tom co je zdrave a co nie... v mojom veku je mi to jasne... len som chcela @petra5 objasnit, ze moze byt stastna, ze ho doteraz nepouzivala, rakovina a ine civillizacne ochorenia su tiez urcite aj zo stresu ale v prvom rade je to zo stravovania a az potom su ine faktory... to je moj nazor, naco sa dobrovolne otravovat... napúriklad aj umelymi tukmi a lzami z reklam tym krmia aj nasiich najmilsich teda rodinu a hlavne deti...

apropo ak @evanaaa nechces otravovat umelymi tukmi svojho manzela a nevstavat skoro rano, urcite sa najde ina alternativa ranajok ako umele tuky na dobry chlieb, zeny predsa robia stravu celej rodine a je to na nich co vyberu pre svojich manzelov, deti, vnucata ci blizkych, vari nemam pravdu????
evanaaa
@elbarca , pravdu máš, ja som dlhé roky žiadne tuky okrem masla nepoznala, raz som si natrela Ramu a nechutila mi, no potom, neviem ako, som začala používať nátierku Palma a celkom mi chutila, vtedy sa ešte o škodlivosti margarínov až tak nehovorilo ( a nemala som PC), no a neskôr som si navykla, hlavne mi vyhovovalo, že so nemusela zakaždým čakať, kým mi maslo zmäkne aby som si mohla natrieť krajec chleba, čo trvalo oproti mäknutiu pár sekúnd a potom som ho znovu vbkladala do chladničky, aby zas stuhlo.
irenaw
dievčatá, ak máte možnosť zohnať si francúzsku maselničku, máte po probléme s tuhým maslom. maslo sa skladuje v studenej vode ako za starých čias. vodu denne vymieňame a maselničku máme niekde na chladnejšom mieste. maslo sa dá hneď natierať. mám ju z Maďarska a nejaké som videla aj na českých stránkach. alebo ak máte niekde v okolí šikovného keramikára, možno vám ju vyrobí. má ich v ponuke napr. aj Emile Henry, ale k nám sa ktovie prečo nedovážajú. pekný deň
wegar
Odporúčam používať iba maslo alebo olej do treného cesta a umelým stuženým tukom sa vyhýbať. Maslo sa dá naškriabať na tenučké plátky, ktoré sa dajú ľahko rozotrieť, zdravie by malo mať prednosť pred lenivosťou...
 www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=76812...
tuty
@Elbarca (29.9.2012 14:55)

Smetol je asi jediný tuk na pečenie ktorý neobsahuje mliečnu bielkovi a ak máte na ňu silnú alergiu, reči o tom, aký je škodlivý a zlý sú vám úúúplne na nič.
1x tuty