Kuchyňa a vybavenie

čo hovoríte na silikónovú a plechovú bábovkovú formu ?

michal81 - fotkamichal81, 25. marca 2014

Zdravím všetkých,
čo hovoríte na silikónovú a plechovú bábovkovú formu ?

Zdroj / Obrázok na nemeckej wikipedii:




Vľavo je gumená silikónová modrá bábovková forma a vpravo je plechová čierná bábovková forma.

Není aj podľa vás najlepšia bábovková forma zo skla ?!

Tú gumenú modrú máme síce doma, kupovala ju mojá mama, ale bojím sa v tom piecť... heh... používam sklenenú ktorú máme doma v kuchyni taktiež... akoby sme tých plastov nemali dosť už na Zemi. Podľa mňa sú najlepšie formy na pečenie hocičoho buďto z keramiky alebo zo skla ! Koniec koncov sa to odráža aj na ich cene pri kupovaní nových.

Michal

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
babovku mam plechovu v troch velkostiach,sklenena sa po par rokoch porucala, sklo je sklo...
treba ju vymazat a vysypat ,inak sa cesto prilepi
silikonove formy mam male - na muffiny, brumiky a taketo veci
spratne, netreba mazat, akurát treba podlozit , lebo naplnene za surova nedrzia tvar :-)
no a umelina- ano, je to umelina, a vie niekto, kolko presne jej prechadza do cesta pri peceni?
verim tomu, ze ked sa nadychnem, dostanem do seba bordelu ovela viac
alebo si obleciem oprate oblecenie
atd atd atd
dnes uz je chemia vsade, aj na plechových formách na pecenie :-(
1x lba
sovka62
Vyskúšala som sklo, plech, smaltovanú zvonku teflón vnútri a aj silikón. Najhoršia bola silikónová, plniť sa musela položená na plechu, s ktorým sa potom vkladala do rúry a ešte aj tak som nemala istotu, že kým ju do tej rúry dostanem nebude po celom plechu. O následkov používania silikónu bez certifikátu o zdravotnej neškodnosti ani nehovorím. Ďalšie mínus - veľmi zle sa umývala, cesto bolo v drážkach ako prilepené. Takže veľmi rýchlo putovala z domu.
Najlepšia sklená, tá mala len jeden nedostatok, potvora, stačilo trošku klopnúť a asi po 15 rokoch sa ona rozlúčila so mnou, či som chcela, či nie.
Mám aj tú na obrázku vpravo, má nepriľnavú vrstvu, ale aj tak ju statočne vymazávam maslom a vysýpam. Pečie sa v nej veľmi dobre, len si dávam veľký pozor, aby som nepoškodila tú nepriľnavú vrstvu, kvôli zdraviu.
babidka
Ja sice odjakziva pouzivam najradsej sklenenu - ta moja "posledna" ma uz takmer 4O rokov :-) Ale - nezavrhujem ani plechovu , ani keramicku a ani silikonovu .Pretoze kazda je na nieco dobra :-) Silikonovu pouzivam napr. v studenej kuchyni na nepecene dezerty alebo na aspik .
No a k tvojim obavam z mnozstva chemie - vieme my , co sa uvolnuje pri peceni z plechovych foriem , zo smaltu alebo zo vsetkych tych antiadheznych povrchov ??? To by sme museli prestat pouzivat takmer vsetko....
pivonka
Mám silikónovú a som s ňou spokojná. Dokonca ani nepoužívam ako podložku plech. Povytiahnem si dostatočne mriežku, bábovkovú formu na ňu opatrne položím a zasuniem do rúry. Vyklopím bez problémov. Predtým som piekla v sklenej, ale už ju nepoužívam.
1x lba
gubics
Mám silikónovú aj z hliníkového plechu. Mne osobne sa lepšie osvedčila tá silikónová.
Silikónové formy používam na všetko, mám ich zo 6 nikdy ma nesklamali.
beatacsontosova
Ja som mala niekoľko rokov silikónovú formu, niekedy v začiatkoch sa mi nepodarilo bábovku vyklopiť tak som začala mastitť a múčiť ako normálny plech, odvtedy s tým problém nebol, manipulácia bola trošku zložitejšia, ale po niekoľkých pokusoch som to zmákla a bolo to fajn, asi sila zvyku. akurát po niekoľkých rokoch som ju vyhodila - začala tak nejako divno smrdieť a ten smrad prešiel aj do chute bábovky - tak som ju vyhodila, presne ako hovorí @sovka , blbo sa umýva (ani myčka ju úplne nevyčistila), rovnako mám aj malý plech na koláč, veľmi zriedkavo ho používam, mäsko sa v tom nepečie dobre, nie je chrumkavé od spodu, ani zemiačky, aj koláč chutí inak, proste klasický plech je klasický plech. jediné, na čo nedám dopustiť sú muffinkové košíčky, netreba vymazávať, muffinky stále krásne vyskočia, akurát som si pár krát popálila prsty keď som ich ešte za horúca chcela vyklopiť :-) a keďže som teraz viac - menej bez klasickej bábovkovej formy, tak pečiem v malinkej tortovej s nástavcom na bábovku (takéto čosi:  eshop.tescoma.sk/pecenie/formy-a-plechy/delicia/623280-f...
. je to super, zatiaľ sa mi bez problémov vyklopila, takže u mňa skôr plechová ako silikónová :-) ale odporúčam fakt si vyskúšať, časom budeš mať prax a sa nepopáliš
amelie
silikónové formy čistím kašičkou zo sódy bikarbony a octu. Zo zásady kupujem iba pevné silikónové formy, ktoré si zachovávajú tvar aj po naplnení. Je pravda, že pri častom používaní sa ťažšie čistia, najmä formy na malé pečivo.
pusta
@beatacsontosova , pozerala som tvoj link na silikonove formy a možno si si nevšimla, ale pri každej jednej je uvedená záruka iba na 5 rokov.
toto asi treba vždy pri kúpe brať do úvahy.
ebaka
Roky používam starú plechovú formu a som spokojná.
afataga
ja mam sklenenu aj plechovu s teflonou vrstvou, viac pouzivam tu plechovu, v silikonovych formach by som sa tiez bala piect, darmo mi bude vyrobca tvrdit, ze su bezpecne, nevidim, co sa uvolnuje pri vysokych teplotach, takze neverim, som zvedava, ci sa za par rokov zas nebude pisat o ich skodlivosti :-), preto ani ziadnu nemam a ani sa nechystam kupit, silokonovu mam iba podlozku na valkanie cesta a valcek
sisulik19
Ja osobne silikonovu nemam mam iba kosicky na muffiny a som s nimi spokojna a este s mi nestalo aby sa mi nieco prilepilo na formicku, treba ich predtým ako nalejeme cesto vyplachnut vo vode...
michal81
nooooo neviem... ja sa bojim pouzivat silikonovu formu, niekde som cital, ze po case zacne silikonova forma divne pachnut (plast)... bojim sa vsetkeho umeleho... i ked je pravdou, ze dnes je uz umelina skoro vo vsetkom (myslim jedlo)... snazim sa proste tomu vyvarovat :-/ stale verim len a len ten sklenenej babovkovej forme... mozno ani plechova nebude zla, ale ako "amatersky pekar" :D zasa viem to, ze v kovovej forme sa pecie cesto uplne inac nez v hrubsiom skle alebo v keramike ! napriklad medvedie labky (zatial som sem neuvadzal recept, mozno raz...) ktore robievam sa pecu vlastne v malych plechovych formickach a ak nastavite vysoku teplotu pecenia, tak su zo strany plechovej formicky cierne a zpecene... musia sa piect na nizsiej teplote a dlhsie (aby neboli z vnutra surove a zo strany formicky cierne a horke a pripecene)... takze stale som sa nejak nedonutil skusit tu silikonovu formu alebo mozno aj tu plechovu :-)