Milí,drahí,
Mám na vás otázku. Ako dopredu robíte cesto na medovníky? Ako po potom skladujete? Niekde som čítala,že cesto ľudia kedysi mávali aj rok,len čo ja viem... Sú tam vajcia,aj keď cukor by mal byť v tomto prípade aký-taký konzervant. Ďakujem za odpovede:-)
Diskusie
- Kvetinka72: Potrebujem pomoc s grilážkami 1 najnovší komentár včera 23:27
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 27 najnovší komentár včera 19:26
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 6 najnovší komentár 2. decembra 2024
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 8 najnovší komentár včera 20:38
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 6 najnovší komentár 29. novembra 2024
- Kvetinka72: Potrebujem pomoc s grilážkami 1 najnovší komentár včera 23:27
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 8 najnovší komentár včera 20:38
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 27 najnovší komentár včera 19:26
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 261 najnovší komentár včera 11:46
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 6 najnovší komentár 2. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 120 najnovší komentár včera 11:46
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 27 najnovší komentár včera 19:26
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 8 najnovší komentár včera 20:38
- Kamilkoo: Ako môžem vyrásť aspoň tých 10 cm za nejaké mesiace 6 najnovší komentár 2. decembra 2024
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 6 najnovší komentár 29. novembra 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Hľadáte perfektné cesto na vykrajované koláčiky? Skúste toto naše len zo 4 surovín!
- Smotanový vajíčkovo-mrkvový šalát +video
- Nahé orechové štangle s jablkami
- Hovädzí stroganov
- Bezlepkové vianočné medovníky Liana - ihneď mäkké +video
- Bryndzové halušky s cibuľkou a so slaninou
- Vanilkové mini veterníčky s marcipánom a višňovým džemom +video
- Obrátené hovädzie rezne so syrom VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Ako z papierových tanierov vyrobiť škatuľky. Hodia sa na servírovanie aj na výslužku VIDEO
- Hľadáte perfektné cesto na vykrajované koláčiky? Skúste toto naše len zo 4 surovín! VIDEO
- Rýchla pečeňová paštéta, perfektná na chlebík aj na lokšu VIDEO
- Vanilkové mini veterníčky s marcipánom a višňovým džemom VIDEO
- Pečenie pre každého: 10 koláčov z kyslej smotany. Jednoduché rýchlovky z hrnčeka, aj kráľovské pre hostí
- Skúste a neobanujete: Top recepty, ktoré zabodovali na Vareche minulé Vianoce. Dobrá inšpirácia, keď neviete, čo na sviatky upiecť
- 7+7 receptov: Čo variť a piecť tento týždeň? Slané a sladké tipy na bežné dni aj prvú adventnú nedeľu
- Vôňa zimy: 10 receptov na perníkový koláč, úplne obyčajný aj vyparádený na vianočný stôl
- Lákavá ponuka: Starodávny, z jednej misy aj ako trdelník na plechu. 11x orechový koláč na víkend
- 11x makový koláč: Sviatočná štóla, pité aj opité a nezabudli sme ani na rýchlovky pre lenivé gazdinky
- Vďačný eintopf: 12x obed z jedného hrnca. Navarte chutné jedlo, ktoré vystačí pre celú rodinu aj na dva dni
varecha.pravda.sk/recepty/jankine-medovnicky/21833-recept...
varecha.pravda.sk/recepty/medovniky-stale-makke/46598-rec...
keď pôjdeš podľa receptu v druhom komente, možno ti vydržia aj 3 ROKY, ako táto moja chemická torta ktorá tento rok oslávi už tretie Vianoce
umelej hmoty a cukru je tam dostok
Tento recept je velmi stary a "trik" je zrejme v tom, ze pokial cesto stoji neobsahuje vajicka iba med a muku, ktora sa vtedy pouzivala vacsinou razna a tato potrebuje dlhodobe zretie.
Pernicky su ozaj neporovnatelne s tymito novodobymi receptami kde sa setri a v ktorych su namiesto povodnych jednoduchych surovin
/s pouzitim medu, masla a korenin/ dnes casto "vylepsene umelymi tukmi". A na mnozstvo uvedenej muky v danom recepte 2-3 lyzice medu nemozu zrejme dodat tu pravu chut starobylych jarnocnych pernickov/medovnikov davnych majstrov, ktori sa venovali tomuto umeniu.
Inac za snahou ziskat co najblizsie podobny a rychly recept hladanim aj ja som uz piekla vela medovnikov z tunajsich receptov a niektore su ozaj velmi dobre. Casto ma vsak sklamali tym, ze aj ked su uvedene ako "makke" ak neobsahuju kvalitny med tiez stvrdnu.
Ja tu som zistila, ze je velky rozdiel od koho kupim med a ozaj iba ten osvedceny z trhu nikdy nesklame. Nastastie tiez mame svojho dodavatela, zrejme teda aj na tom velmi zalezi, ci je med v ceste pouzity len z komercneho obchodu "pancovany".
Preto je v niektorych komentoch poznamka, ze po par hodinach ozaj neostali makke a potrebovali dodatocny trik s jablckom alebo chlebom.
No, A tie krasne cifrovane su aj mnou velmi obdivovane - Ste tu sikulky!