Varenie

Cesto na medovníky

zizaster - bez fotkyzizaster, 24. novembra 2014

Milí,drahí,
Mám na vás otázku. Ako dopredu robíte cesto na medovníky? Ako po potom skladujete? Niekde som čítala,že cesto ľudia kedysi mávali aj rok,len čo ja viem... Sú tam vajcia,aj keď cukor by mal byť v tomto prípade aký-taký konzervant. Ďakujem za odpovede:-)

@zareaguj


Diskusia k téme

soniatko
@zizaster cesto namedovníky z mojich receptov skladujem aj tyzden niekdedy aj viac podla toho ako stiham najmenej vsak 24h uz z komentov je jasne ze je osvedceny :o) verim ze sa medovniky podaria. najlepsie su cerstvo upecene a mozes ich piect aj tesne pred sviatkami bez maknutia. ale mozes ich napiect dopredu aj ked stvrdnu staci pridat do dozy kusok jablcka alebo cerstvy chlebik a budu ako oblacik makucke.

 varecha.pravda.sk/recepty/jankine-medovnicky/21833-recept...
finczi
Závisí od receptu. Niektoré cestá stoja 24 hod., niektoré urobím večer a ráno pečiem a sú také, ktoré postoje 2 hodinky, alebo aj nič. Sú aj onakvejšie, ale tie robia majstri medovnikári. Upečené skladujem buď v kameninovej nádobe/mám staručkú po babičke, alebo v sklenených 5 l fľašiach. Na zmäknutie používam kúsky jabĺčok ako @soniatko. Ak Si už vyberiete akýkoľvek recept, nech sa Vám darí!
zizaster
Ďakujem obom:-) Tento rok plánujem skúsiť niečo nové. Môj starý recept je super,ale ide tam žalostne veľa cukru a tomu sa chcem vyhnúť,keďže moja 2 ročná dcérka medovníky miluje.
zizaster
Vyzerajú výborne:-) Možno skúsim aj tie. Plánujem viac druhov.
eraserhead
no
keď pôjdeš podľa receptu v druhom komente, možno ti vydržia aj 3 ROKY, ako táto moja chemická torta ktorá tento rok oslávi už tretie Vianoce




umelej hmoty a cukru je tam dostok
honestka
@zizaster : Je pravda, ze cesto moze stat aj taku dlhu dobu a ja som jednou z tych, ktora ho pouziva.
Tento recept je velmi stary a "trik" je zrejme v tom, ze pokial cesto stoji neobsahuje vajicka iba med a muku, ktora sa vtedy pouzivala vacsinou razna a tato potrebuje dlhodobe zretie.
Pernicky su ozaj neporovnatelne s tymito novodobymi receptami kde sa setri a v ktorych su namiesto povodnych jednoduchych surovin
/s pouzitim medu, masla a korenin/ dnes casto "vylepsene umelymi tukmi". A na mnozstvo uvedenej muky v danom recepte 2-3 lyzice medu nemozu zrejme dodat tu pravu chut starobylych jarnocnych pernickov/medovnikov davnych majstrov, ktori sa venovali tomuto umeniu.

Inac za snahou ziskat co najblizsie podobny a rychly recept hladanim aj ja som uz piekla vela medovnikov z tunajsich receptov a niektore su ozaj velmi dobre. Casto ma vsak sklamali tym, ze aj ked su uvedene ako "makke" ak neobsahuju kvalitny med tiez stvrdnu.
Ja tu som zistila, ze je velky rozdiel od koho kupim med a ozaj iba ten osvedceny z trhu nikdy nesklame. Nastastie tiez mame svojho dodavatela, zrejme teda aj na tom velmi zalezi, ci je med v ceste pouzity len z komercneho obchodu "pancovany".
Preto je v niektorych komentoch poznamka, ze po par hodinach ozaj neostali makke a potrebovali dodatocny trik s jablckom alebo chlebom.

No, A tie krasne cifrovane su aj mnou velmi obdivovane - Ste tu sikulky!
zizaster
No a preto sa pýtam,hľadám,zisťujem. Keď idem piecť niečo nové,i keď medovníky nové nie sú,skôr len hľadám dobré cesto a dĺžku uskladnenia,tak dosť dlho predtým študujem. Tuk neplánujem dať žiadny,keď už by som aj,tak logicky maslo,iné nepoužívam. Kokosový olej mi do nich príde trochu mimo. A keď maslo,tak nehovorím o tých v alobale z obchodu. No a med máme domáci,švagriná je včelárka. Tento rok plánujem piecť z ražnej alebo špaldovej celozrnnej,kvôli sebe aj dcérke. Muž medovníky neje,takže ich zjeme my dve. Ďakujem obom za komentár.