Milí,drahí,
Mám na vás otázku. Ako dopredu robíte cesto na medovníky? Ako po potom skladujete? Niekde som čítala,že cesto ľudia kedysi mávali aj rok,len čo ja viem... Sú tam vajcia,aj keď cukor by mal byť v tomto prípade aký-taký konzervant. Ďakujem za odpovede:-)
varecha.pravda.sk/recepty/jankine-medovnicky/21833-recept...
varecha.pravda.sk/recepty/medovniky-stale-makke/46598-rec...
keď pôjdeš podľa receptu v druhom komente, možno ti vydržia aj 3 ROKY, ako táto moja chemická torta ktorá tento rok oslávi už tretie Vianoce
umelej hmoty a cukru je tam dostok
Tento recept je velmi stary a "trik" je zrejme v tom, ze pokial cesto stoji neobsahuje vajicka iba med a muku, ktora sa vtedy pouzivala vacsinou razna a tato potrebuje dlhodobe zretie.
Pernicky su ozaj neporovnatelne s tymito novodobymi receptami kde sa setri a v ktorych su namiesto povodnych jednoduchych surovin
/s pouzitim medu, masla a korenin/ dnes casto "vylepsene umelymi tukmi". A na mnozstvo uvedenej muky v danom recepte 2-3 lyzice medu nemozu zrejme dodat tu pravu chut starobylych jarnocnych pernickov/medovnikov davnych majstrov, ktori sa venovali tomuto umeniu.
Inac za snahou ziskat co najblizsie podobny a rychly recept hladanim aj ja som uz piekla vela medovnikov z tunajsich receptov a niektore su ozaj velmi dobre. Casto ma vsak sklamali tym, ze aj ked su uvedene ako "makke" ak neobsahuju kvalitny med tiez stvrdnu.
Ja tu som zistila, ze je velky rozdiel od koho kupim med a ozaj iba ten osvedceny z trhu nikdy nesklame. Nastastie tiez mame svojho dodavatela, zrejme teda aj na tom velmi zalezi, ci je med v ceste pouzity len z komercneho obchodu "pancovany".
Preto je v niektorych komentoch poznamka, ze po par hodinach ozaj neostali makke a potrebovali dodatocny trik s jablckom alebo chlebom.
No, A tie krasne cifrovane su aj mnou velmi obdivovane - Ste tu sikulky!