Medovníky stále mäkké

Medovníky stále mäkké
Foto: luss44
luss44Luss44, recept pridal: 25. novembra 2013 19:15Ďalšie jeho recepty

Nastal čas predvianočného pečenia a určite v každej domácnosti nebudú chýbať medovníčky. Ponúkam Vám recept, ktorý mám od známej a pečiem podľa neho už 26 rokov. Som s ním veľmi spokojná, pečú podľa neho už aj moje kolegynky a medovníky si chvália. Včera sme piekli prvú várku, ktorá určite do Vianoc nevydrží, takže budeme piecť ďalšiu...

Suroviny

20
minút
príprava
8
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Z uvedených surovín si vypracujeme cesto, keď sa lepí ako mne včera, podsypeme ešte trochu múky, ja som mala väčšie vajíčka, tak asi preto.
Medovníky stále mäkké - obrázok 1

2

vypracované cesto zabalíme do celofánu a odložíme do chladničky, stačí 1 hodinka ale môže byť aj viac, ja som nechala len hodinu
Medovníky stále mäkké - obrázok 2

3

na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, povykrajujeme medovníčky a poukladáme na plech s papierom. Potrieme vajíčkom, ozdobíme kúskom orecha. Keď ideme medovníky zdobiť bielkom, vtedy nepotieram vajcom. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 200 °C asi 8 minút, upečené sú raz-dva.
Medovníky stále mäkké - obrázok 3

4

Hneď po upečení ešte horúce medovníky poukladáme do veľkého 4 l skleneného pohára, zavrieme vrchnákom. V pohári sa zaparia a vďaka tomu ostanú stále mäkké. Mám to overené dlhoročným pečením, takto v pohári ich uskladňujem v chladnej komore až kým sa nezjedia. Už sa nám stalo, že sme objavili posledné niekedy vo februári a boli stále mäkkučké :)
Medovníky stále mäkké - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 23 ľudí (4,1 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • eviana, 25. novembra 2013 o 21:11
    @luss44 , už aj ich mám v oddelení "vianoce 2013" a spravím spolu s tatrankinými zlepovanými, ďakujem za recept :)


  • welwet, 25. novembra 2013 o 21:43
    som presvedceny, ze s tym poharom to funguje, dufam, ze sa nam tiez podaria take pekne a nakucke ...


  • radost, 25. novembra 2013 o 21:51
    ..a nezlepia sa niektoré spolu v tom pohári..??bo mne sa to -občas stalo..


  • smejkad, 25. novembra 2013 o 22:01
    mam pocit, ze sa zlepia , ked ich natieram cukrovou vodou, inak moje natierat nezvyknem a nezlepia sa, ale ja mam trosku iny recept :-)


  • luss44, 25. novembra 2013 o 22:10
    @eviana , @welwet dajte potom vedieť ako Vám vyšli, @radost a @smejkad - nie nezlepia sa, keď ich ideme ozdobovať tak len vyberiem z pohára, ozdobíme a idú späť do pohára, a nie sú zlepené. ďakujem za nahliadnutie a vyskúšajte :)


  • milina, 26. novembra 2013 o 09:42
    Ale ešte teplé ukladané na seba sa "zdeformuju" ???


  • valeri, 26. novembra 2013 o 09:45
    Zaujalo ma to, že ich dávaš ešte horúce do pohára, ja ich skladujem v podstate rovnako v uzatvorenej dóze, ale až po vychladnutí, len potom pridám k nim kúsok chleba, aby zmäkli. Ale tento spôsob rozhodne vyskúšam.


  • luss44, 26. novembra 2013 o 10:47
    @milina - vôbec sa nezdeformujú, ostanú rovnaké ako po upečení, ver mi, robím ich takto už roky. @valeri vyskúšaj, pália pri tom trochu brušká prstov :) ale stojí to za to...


  • betka11, 26. novembra 2013 o 11:50
    Zaujímave uskladnenie,niekde som čítala že medovníky sa nemajú dlho piecť,tým sa vysúšajú a stvrdnú.Ja pečiem 7 - 8 min.a skladujem v papierovej krabici na balkóne a sú mäkké :-).


  • goe, 26. novembra 2013 o 12:12
    Tento spôsob vyskúšam. Vďaka.


  • tinca, 26. novembra 2013 o 12:39
    @Luss44 mala som rcp podobný na mäkké medovníčky, niekde sa mi zapatrošil tak si ukladám tvoj,ale fígeľ je fakt v uskladnení,buď ako píšeš ty,alebo @betka11


  • bejulienka, 26. novembra 2013 o 12:55
    určite vyskúšam, len by ma zaujímalo, keď sa v tej zatvorenej fľaši zaparia, či nemôžu v tom vlhku splesnivieť?


  • riwexi, 26. novembra 2013 o 14:11
    Iste je to výborný nápad, ale ja mám najradšej keď medovníky chrumkajú (((


  • gabriele, 26. novembra 2013 o 14:31
    ked sa daju horuce do pohara je tam problem vzniku plesni...


  • babkamt, 26. novembra 2013 o 14:47
    Recept som si uložila. Medovníčky pečiem len z polovičnej dávky pre vnučku , za jej výdatnej pomoci.Na MMB som čítala , že ich dajú do sklenenej fľašky , ale vychladnuté. Ale verím ti , keď ako píšeš , že to máš vyskúšané.


  • luss44, 26. novembra 2013 o 18:48
    @tinca som rada, že Ťa tu opäť vidím :) @bejulienka a @gabriele - nebojte sa, žiadna pleseň nehrozí, veď sa priebežne pohár otvára, tak ako sa míňajú... fakt ich takto uskladňujem už od r. 1987 keď som začala piecť s babkou vianočné pečivo, iné ani nepečiem. @goe , @babkamt , aj ostatné budem rada ak vyskúšate a po sviatkoch dáte vedieť, čo a ako... :) @betka11 na studenom a vlhkom balkóne ostanú mäkké, ja ich mám v chladnej komore. @riwexi ja som na chrumkavé medovníky chodila k mame do bytovky, tá niektoré nechávala v suchej špajzi schrumkavieť :) lenže to už neni...


  • lujzita, 27. novembra 2013 o 09:28
    Včera som ich upiekla a dala do pohára. Zatiaľ sú mäkké, hoci tých pár kúskov, čo som nechala voľne na tanieriku sú už tvrdé. Tak uvidím. Ešte drobnosť, pár kúskov na spodku pohára sa prilepilo ku stene. Inak recept chválim, lebo sú chutné a aj samotná príprava je rýchla.


  • luss44, 27. novembra 2013 o 11:01
    @lujzita teší ma že si vyskúšala, hej, voľne vyložené stvrdnú, zvlášť keď bývaš v bytovke, ide o to, že v pohári vydržia dlho mäkké. Môže sa stať že sa občas nejaký prilepí na pohár, tie zjedz ako prvé :)


  • viane, 7. decembra 2013 o 22:06
    Dakujem za recept,su vyborne..dnes som ich piekla, zatial makke..ale rychlo miznu :-)



  • daguska, 9. decembra 2013 o 14:02
    Naozaj zaujimave, zatial je to pre mna najprekvapujucejsi recept, ale urcite vyskusam. Som zvedava...


  • daguska, 9. decembra 2013 o 14:03
    Ale toho korenia...no, neviem, ci nie je privela...


  • jansam, 9. decembra 2013 o 19:15
    Sú výborné,mäkkučké,tomuto receptu zostanem verná,vďaka zaň


  • luss44, 9. decembra 2013 o 19:44
    @daguska nie je korenia veľa, ale kľudne daj menej, ja som dala 4 čaj.lyžičky nie kopcovité, budem rada ak vyskúšaš. @viane a @jansam teší ma že ste napiekli podľa môjho rcp a že chutia :)


  • daguska, 15. decembra 2013 o 19:10
    Uz su pernicky upecene, su naozaj vynikajuce. Makkukinke, jemne. Dala som menej korenia, len 2 cajove lyzicky, ale pre tych, co maju radi vyraznu vonu je lepsie dodrzat presne recept. Velmi vydarene. Dakujem.


  • luss44, 15. decembra 2013 o 20:17
    @daguska veľmi ma potešilo, že Ti chutia. V zatvorenom pohári Ti vydržia mäkké až kým sa neminú :) krásne a pokojné Vianoce prajem.


  • daguska, 16. decembra 2013 o 00:14
    Dakujem za prianie, ale ako vidim , dlhu zivotnost nemaju, chodia mi na ne "domace kobylky",ale nevadi, upecim dalsie. Prijemne sviatky.


  • iwka17, 18. decembra 2013 o 17:17
    Super receptik ,, prave som ich dorobila , a zatial su fakt ale fakt krasne makkučke a vonavučke,, akurat nabuduce dam trošku kakaa nech su tmavšie , ale aj tak sa mi podarili ,, akurat ze ja nemam rada cely orech na vrchu tak som nasipala priamo do cesta asi za dlan mletych orechov, a su super,, škoda ze neviem ako sa tu pridava fotka,, pochvalila by som sa :D , fakt odporucam ,, zatial su makke tak dufam ze aj ostanu ,, sklenenu nadobu som nemala tak som och dala do krabice a na balkon ,, snad vydržia,, ale vysli mi ovela lepšie a krajšie ako minuleho roku ,, super ,,


  • luss44, 18. decembra 2013 o 23:02
    @iwka17 som rada, že Ti vyšli pekne a hlavne že chutia :) niekedy ani my nedávame navrch orech, ale tie potom ozdobíme polevou. prajem pekné sviatky


  • pekajka, 28. novembra 2014 o 18:30
    Prosím vás, zajtra idem piecť podľa tohto receptu. Koľko kusov z nich vyjde? :)


  • luss44, 28. novembra 2014 o 20:56
    @pekajka , na kusy to presne neviem, ale plný 4-litrový pohár a ešte pár kúskov navyše.


  • daguska, 16. decembra 2014 o 18:31
    Super,pecieme aj tento rok.Zatial najlepsie,aké som piekla.


  • luss44, 16. decembra 2014 o 19:02
    @daguska , tak to ma veľmi teší, že si sa vrátila k môjmu rcp :) dakujem za milú správu.


  • kakao, 16. decembra 2014 o 20:40
    A mňa veru recept vôbec neoslovil. Úvodné foto je veľmi fádne. Väčšina fotoaparátov má aj blesk, ale také niečo ty asi nepoznáš.

    P. S. Pekný hriankovač (alebo čo to vlastne tam vpravo je) na záverečnej fotke. :D


  • kimlo, 16. decembra 2014 o 20:45
    Pre @kakao : blbecku, načo komentujes recept ked ta zaujímajú fotky...


  • kakao, 16. decembra 2014 o 21:10
    Pre @kimlo : Blbečku, načo komentuješ komentár, keď ťa nezaujíma recept…


  • kakavo, 16. decembra 2014 o 23:47
    Brat môj, nerob mi hanbu, zas si si uhnul viac, ako máš dovolené? @kimlo prepáč mu to, on za to nemôže, pri pôrode vypadol babiculi z rúk....



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist