Milé varecháčky a varecháči, rada by som Vás poprosila, keby sme si ujednotili tieto dva pojmy. Veľakrát som si totiž v receptoch všimla, že často sa používa pojem kávová lyžička (KL) namiesto čajovej (ČL). Najmä nie veľmi skúseným kuchtíkom to môže robiť pri niektorých surovinách problém, zbytočne budú nadávať na recept, respektíve ich kuchárske JA utrpí značnú ujmu. Považujem sa za primerane starú a kuchyne znalú aby som vedela, že čajovou lyžičkou sa myslí tá stredná medzi polievkovou a tzv. mokka lyžičkou, ktorá je tiež uvádzaná ako kávová. Z môjho hľadiska som to nepovažovala za veľký problém, viem odhadnúť napr. do akého množstva múky by mala ísť ČL soli namiesto udávanej KL, napokon bude to jednoducho málo slané, trúfam si povedať pre niektorých tým pádom zdravšie jedlo, ale nie je to jedno napríklad u sódy bikarbóny, prášku do pečiva, alebo u niektorých korenín. K tomuto príspevku ma čerstvo inšpiroval okrem iných aj recept od @Marianne69 na Špaldové pečivko varecha.pravda.sk/recepty/spaldove-pecivko-fotorecept/168...
(ktorý sa mi mimochodom veľmi páči a mám ho už uložený v KK) a v ktorom sa niektoré varecháčky sťažujú, že sú nespokojné s výslednou kvalitou. Je celkom možné, že dôvod bude v tých lyžičkách….
.....
odporucam kupit si univerzalnu odmerku ....vyborna pomocka ;-)
Taktiež viem ako sa prejavuje v piškotovom ceste.Ked dáš do piškotového cesta sodu miesto pr.do pečiva,tak zmení chuť a taktiež aj farbu cesta.
Súhlasím s názorom, že veľký rozdiel urobí múka - niektorá pije tekutinu "ako dúha", iná nie... :)
Dezertná lyžička.Prestiera sa hore nad základný (klubový tanier) a je sa s ňou napr.Crème brûlée,Panna cotta,tiramisu,lávové koláčiky atď.Ak je dezertom torta,tak sa prestiera dezertná vidlička,ak sú lievance alebo palacinky,tak dezertný príbor-vidlička a nožík.