O Varecha.sk

Čajová versus kávová lyžička

tiginko - fotkatiginko, 16. mája 2012

Milé varecháčky a varecháči, rada by som Vás poprosila, keby sme si ujednotili tieto dva pojmy. Veľakrát som si totiž v receptoch všimla, že často sa používa pojem kávová lyžička (KL) namiesto čajovej (ČL). Najmä nie veľmi skúseným kuchtíkom to môže robiť pri niektorých surovinách problém, zbytočne budú nadávať na recept, respektíve ich kuchárske JA utrpí značnú ujmu. Považujem sa za primerane starú a kuchyne znalú aby som vedela, že čajovou lyžičkou sa myslí tá stredná medzi polievkovou a tzv. mokka lyžičkou, ktorá je tiež uvádzaná ako kávová. Z môjho hľadiska som to nepovažovala za veľký problém, viem odhadnúť napr. do akého množstva múky by mala ísť ČL soli namiesto udávanej KL, napokon bude to jednoducho málo slané, trúfam si povedať pre niektorých tým pádom zdravšie jedlo, ale nie je to jedno napríklad u sódy bikarbóny, prášku do pečiva, alebo u niektorých korenín. K tomuto príspevku ma čerstvo inšpiroval okrem iných aj recept od @Marianne69 na Špaldové pečivko  varecha.pravda.sk/recepty/spaldove-pecivko-fotorecept/168...
(ktorý sa mi mimochodom veľmi páči a mám ho už uložený v KK) a v ktorom sa niektoré varecháčky sťažujú, že sú nespokojné s výslednou kvalitou. Je celkom možné, že dôvod bude v tých lyžičkách….

@zareaguj


Diskusia k téme

rea1
nechce sa mi verit, ze by toto robilo niekomu problemy. snad iba velmi mladym a neskusenym kucharkam. ved odjakziva KL=ČL a mokka je mokka. a mnozstvo "mokka" sa skor uvadza ako 1/2 ČL (KL). normalne si ma prekvapila, a to varim uz 40 rokov. :-)
babav


.....
odporucam kupit si univerzalnu odmerku ....vyborna pomocka ;-)
marianne69
@tiginko ja by som skor povedala,ze to moze byt mukou,specialne pri spalde a vies,ze tak to uz niekedy chodi,ze nie vzdy sa vsetko kazdemu vydari :-) ako si si vsimla v recepte robila ho nie jedna varechacka a podarili sa.Jedna varechacka,napisala,ze boli hutne,ale celozrna muka spaldova,pokial sa nemiesa s inymi mukami,taka je je tazka a hutna...veru ja mam teraz odmerky na lyzicovanie,ale nikdy som nerobila rozdiel medzi kavovou a cajovou lyzickou,aj ked je mozne,ze rozdiel tam je,to neviem.....
marianne69
... a ver mi ja ich robim velmi casto,mam ich v mraziaku non stop a aj mne sa nepodaria niekedy tak ako by som chcela:-).niekedy su perfektne a inokedy hutnejsie,neutrafim vzdy hustotu cesta rovnako,staci ak dam menej vody a vysledok je iny...ked som ich robila prvy krat nadavala som ako pohan,co za recept mi suseda dala,praxou som sa zdokonalila:-)))
aretta
@rea1 nesúhlasím. čajová lyžička je čajová a kávová zas kávová :-) ved skús si dať čajovú do šálky s kávou, vyvráti sa ti von a kávová sa zas v čaji utopí :-) teda, ak len nepiješ čajíček ako angličanky, z malinkatých šáločiek. ja som skôr za to, že kávová je tá tzv. mocca, minilyžička ako pre bábiky.
marianne69
...ja hadam napisem len posledne k tejto teme,kym sa spusti lyzickova vojna:-)) @tiginko v lyzickach to urcite nie je,ta soda tam az taku uloha velku nezohrava,je to v spalde,ak jednoducho niekto ocakava,ze 100% pecivo zo spaldovej celozrnej muky bude nadychane a mat krasne velke oka,ako ked sa pecie z hladkej muky s kvaskom,nech sa do receptu ani nepusta a ak to niekto dokaze,rada pojdem k nemu do skoly:-) ver mi so spaldou robim ako som ju objavila v obchode a to je asi 12 rokov.Anglani maju na to pekny vyraz: Spelt is not everyone taste.Spalda nie je kazdemu po chuti.Aj tento recept mi dala jedna starsia pani Anglicanka,ktora sa vytiahla z onkologickeho problemu a prisaha,ze jej k tomu pomohla aj spalda.:-)
ancicka
Ja som vždy si myslela,že to je jedno.Pečiem už tiež dosť dlho na to aby som nad tým ani nerozmýšľala,ale ako sa chová v kysnutom ceste tak to som aj vedela.
Taktiež viem ako sa prejavuje v piškotovom ceste.Ked dáš do piškotového cesta sodu miesto pr.do pečiva,tak zmení chuť a taktiež aj farbu cesta.
ancicka
@marianne69 ,má v tom pravdu,že celozrné pečivo nikdy nebude tak nadýchané ako s bielej.Ja väčšinou pečiem celozrný chlebík.On je hustejší a aj hustejší.S cestom sa pracuje ťažšie,ale vo vysledku je oveľa chutnejší ako z bielej múky.
tiginko
OK, ja som tym nemyslela nič zlého, ale viem aj z môjho nevarechacskeho okolia, že len čo sa niekde v recepte vyskytne mierka KL, a to hlavne u mladších ročníkov, tak sa rozvinie debata o tom, ktorá lyžička to vlastne je. Preto si myslím, že je správnejšie a jednoznačnejšie používať výraz ČL, prepáčte, ale KL ktorá sa podľa niektorých rovná ČL sa už málokde používa pri káve, hádam len u nás - socialisticky vychovaných duritkovo-zalievaných kávičkárov.
marianne69
Ok ja tam teda dam CL:-) niekedy, ked vpisujes suroviny do receptu ti automaticky nahodi aj mnozstvo v lyzickach alebo inych mierkach a niekedy tam nahodi aj KL,CL,PL a ani neuvedomis a odtuknes,co ti ponuka,(uvidis,ked budes vpisovat vlastne recepty) ak to vnimas ako problem,ja nemam problem to opravit.
marianne69
...aj ked si myslim,ze objemovy rozdiel je zanedbatelny,ale konkretne v tomto recepte som to opravila.
margaretka28
Ale prosím vás o čom tu točíte,po prečítaní tejto diskusie som si dala tú námahu a premerala svoje lyžičky,mám 4 druhy,niektoré sú hlbšie,iné plytšie,ale zato väčšie,ale objem majú rovnaký,bežne ich používam do malej šálky na kávu,aj do veľkej 250 ml na čaj,ani v jedjednej sa neutopí,či nevyvráti,podľa mňa je to to isté a mokka lyžičky ani nemám,zato mám mokka šálky,ku ktorým si myslím,že patria,ale tie vôbec nepoužívam(svadobný dar) a súhlasím s @marianne69 ,je to v múke,tiež veľa pečiem.
zuzuu10
Som jedna zo začiatočníčok, a nemyslím, že by ČL/KL robili problém, aspoň mne sa to zatiaľ nestalo... Robila som aj spomínané špaldové pečivká, a v pohode - nerozlišujem ČL a KL, máme ich rovnaké :) a potom Mokka - k malým kávovým šálkam. Všetci ale pijeme kávu z riadnych hrnčekov, zrejme preto ma nikdy nenapadlo, že KL a ČL nie je to isté :D
Súhlasím s názorom, že veľký rozdiel urobí múka - niektorá pije tekutinu "ako dúha", iná nie... :)
rybarkuchar
Nedá mi priliať trochu oleja do polemiky ČL/KL. Niekedy v začiatkoch mojich kuchárskych pokusov som to riešil - a hrozne ma rozčuľovalo, že to nie je v recepte napísané exaktne - najlepšie gramáž. Teraz ma to nevzrušuje. Sypem od oka a je to.
rulik
tiež si myslím, že nie je rozdiel KL,ČL pretože to by sme potom museli uvádzať aj či kopcovitá alebo zarovnaná,podľa mňa to pre začiatočníka znamená, že tam nemá kydnúť polievkovú lyžicu suroviny ale trochu menej trebárs niečo ako KL,ČL
1x silen
rulik
ešte ma napadlo, ako sa píše aj vyššie,keď niekto bazíruje na množstve videl som v nejakej relácii o varení, že ten pán mal na všetko také pekné kovové odmerky,1 ako množstvo = hrnček,1 ako množstvo = PL,1 ako množstvo = KL(ČL),všetky vyzerali rovnako, rozdiel bol len vo veľkosti
evanaaa
Ja som tiež nerobila rozdiely medzi malými lyžičkami, na čo sa ktorá používa, tie isté mám aj na čaj aj na kávu. A potom, neexistuje jedna univerzálna veľkosť, lyžičky sú rôzne veľké, a tak isto aj tie PL, polievkové, staršie sú väčšie a hlbšie a tie modernejšie zas naopak, plytšie a niekedy aj menšie. Zbytočná polemika.
radulienka
Ja som toho názoru, že ak niekto píše bez diakritiky, tzn. bez dĺžňov a háčkov a malými písmenami, napíše sa čl ako cl a potom môže vzniknúť problém s centilitrom, kl napriek tomu nemá iný význam a preto by hádam bolo lepšie písať kávová kl alebo KL, tak sa to nedá zmýliť. Môj osobný názor...
eldina
@tiginko tvoja filozofická téma-ČL či KL ma príjemne prekvapila..:) milujem takéto úvahy..:) máš odo mňa 5 bodov/virtuálnych/
myscho
keby som sa k tomu mohol vyjadriť z gastronomického hľadiska, poznáme: polievkovú lyžicu, dezertnú (napr. k polievkam podávaným v miske), kávovú (cappuccino, čaj...), moka (espresso), zmrzlinová (s plochou hranou) a limonádová (k limonádám alebo caffe latte) :)) pojem čajová lyžička neexistuje
ludmilaikov
Mňa skôr máta, ako sa volá lyžička (nerez) s rúčkou niečo medzi kávovou/čajovou a kokteilovou. Kúpila som kedysi v IKEA (made in China), a teraz márne žmýkam google. Aj keď: narazila som na "jogurtové a limonádové lyžičky". :D

viera1
@ludmilaikov (26.11.2020 19:50)

Dezertná lyžička.Prestiera sa hore nad základný (klubový tanier) a je sa s ňou napr.Crème brûlée,Panna cotta,tiramisu,lávové koláčiky atď.Ak je dezertom torta,tak sa prestiera dezertná vidlička,ak sú lievance alebo palacinky,tak dezertný príbor-vidlička a nožík.