Rôzne

Brusnice

mininka - bez fotkymininka, 15. septembra 2010

Diskusia k téme

mininka
Prosím o recept na spracovanie brusníc./džem,alebo iný nápad/
lubjak
Mam rada mrazene brusnice,vzdy su po ruke ako cerstve a mozu sa pridavat do sladkych aj slanych jedal.Robievam brusnicovu omacku/v troche vody rozvarime brusnice,osladime podla chuti,trochu mletej skorice,ked su uvarene,pridam maizenu rozrobenu vo vode a uvarim omacku./Ked su tam aj cele brusnice o to je to lepsie.Vhodna je k masu,ale aj k pudingom ,kolacom.
darinocka
Vlani som odkladala prvýkrát černice do soli a boli super.Týmto spôsobom sa môže odkladať drobné lesné ovocie.Čisté,umyté ovocie nasypeme do pohára,pridáme štipku/medzi prsty/ soli,dolejeme studenou vodou z kohútika,uzavrieme a sterilizujeme 10-20 minút.Ja klasicky pri 80°C,v hrnci alebo rúre.Tento spôsob je vhodný aj pre diabetikov.  www.dobrarada.sk/?id_menu=18534&caption=0&module...
1x radost
darinocka
Zabudla som dodať,aby ste takto zavárané ovocie ochutnali až minimálne po mesiaci.Toľko totiž trvá,kým soľ "vytiahne" cukor
z ovocia a to chutí ako čerstvé,teda ho možno dosladiť a ďalej upravovať.
babi
S brusnicami mám dosť skúseností, robím ich pravideľne každý rok, keďže môj muž je polovník a mávame divinu, ktorá si brusnice doslova pýta. Recept. 3 kg brusníc 1,5 kg kryšt cukru a 1/4 l vody. Cukor s vodou necháme zovrieť a pridáme umyté a odkvapkané brusnice. Chvíľu povarím. Naplním malé poháre a sterilizujem 10 min
evanaaa
A sušené brusnice? Dajú sa použiť tiež na omáčku, či do pečenia?
1x haji
babi
@evanaaa sušené bresnice sú do pečenia výborné, dajú sa používať ako hrozienka. Ako prílohu k divine ich môžeš tiež použiť, tak že ich vo vode s cukrom podusíš
vieraa
miminka ja robím brusnicový kompót s jablčkami a hruškami, je vynikajúci a velmi zdravý. Potrebuješ, brusnice, hrušky, jablčka, škorica, kúsok vanilky, a cukor. Všetky suroviny dáš spolu varit do jedného hrna zasypeš cukrom a varíš pokial nevzikne hmota ako na džem. Ked je to všetko uvarené/poznáš to hlavne ked sú jablčka a hrušky už makšie ale nie rozvarené/ tak plníš do 0,3 dcl pohárov.Možeš dat sterilizovat, alebo ešte horúce dat pod deku /ako kedysi sme to robili s džemom/pokial víčko nechytí. Je vynikajúci. Ja som v mladšom veku vždy chodila na čučoriedky a brusnice, žial teraz to momentálne nie je možné. Množstvo surovín: na 1 kg brusníc dáš cukru podla toho aký sladký chceš mat kompót, jablčka 4-5 ks, kúsok škorice, 3-4 ks klinčeky a ak máš hrušky tak tiež možeš nakrájat zo 2-3 ks, to už záleží na Tebe.Neskoršie aj sama prídeš na to kolko čoho budeš potrebovat, tak prajem chut do roboty a potom dobrú chut pri konzumácii.
vieraa
miminka ešte dodatok. Hrušky a jabĺčka treba ošúpat a nakrájat na polmesiačiky.
danculka
Ano , všetky brusnicové variácie sú dobré a k divine sa obzvlášť hodia,ale je dobre ponúknuť aj našim chlapcom sem,tam za pohárik zavarených, je to vynikajúca prevencia proti prostate na ktorú sú tak náchylný,nezáleží na veku,mladým sa nič nestane a starším to pomôže.
vybusna
ja si pamatam obdobie, ked som bola mala a rodicia chodili kdesi na kaliste na brusnice a oni ich nosili uplne zelene...porozkladali ich v jednej vrstve do bedniciek a nechali v tme...kazdy vecer ich vytiahli a vyberali tie, ktore...neviem ako .....scervenali.....cela rodina ako tlci, sme sedeli okolo a vyberali...mamka ich zavarila s hruskami a skoricou...a bola to fantazia..doteraz citim tu chut...v mnichove brusnice dostat celkom bezne aj ako lekvar, aj ako kompot ale tomu z mladosti sa nevyrovnaju nikdy. brusnicovu stavy pijeme na kvanta, lebo dezinfikuju urologicke cesty...
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
Ja som uplne zavaraci zaciatocnik a znama mi doniesla velke mnozstvo brusnic a cucoriedok (bezne mrazim, ale mrazak vyhlasil, ze je plny). Chystam sa zavarat tym najjednoduchsim sposobom (len solou, mam rada, ked ma ovocie svoju chut), avsak netusim ako dlho. Pohariky pouzijem cca 3dcl.

Postavim ich do studenej vody a potom co? Necham zovriet a pockam dalsich desat minut? Alebo je lepsie ich dat do vyhriatej rury (niekde bolo spominanych 80C) na 10 minut?

No, pomozte mi, prosim :)