Varenie

Bravcove na rezne

micanela - bez fotkymicanela, 26. augusta 2013

prosim o radu - mozno tu budem za vola ale jednoducho mi to nejde. mali sme bravcove maso /stehno na rezne/ ale nebolo to ono. chut vyborna ale ja mam rada makke lahodne masko a toto veru nebolo.
proste tvrdsie ako chcem nech robim co robim. ziadne zapekane veci so syrom, smotanou a podobne /lebo mi to nevoli dieta/, proste iba obycajny reznik na prirodno. pomozete? vopred dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Dievča moje, ja juž varím toľko rokov, že je to hanba priznať a aj mne sa stáva, že mäso ostane tvrdé. Robím rovnako ako celý život, to čo sa zmenilo je mäso. Ak ho nekúpim špeciálne u mäsiara, ktorý predáva len mäso zo slovenských zvierat, môžem piecť, dusiť, variť do nekonečne. Včera som bôčik kúpený v Metre piekla 4 - slovom štyri - aby si nemyslela, že je to preklep, hodiny. Potom bol konečne mäkký.
Takže to nebude o recepte.
rulik
stehno je dosť suché a tak ako karé nebude veľmi mäkké, treba ho naklepať a naložiť na čas do marinády a aj tak nebude výsledok istý, mne sa dosť osvedčili rezne z krkovičky bez kosti, len môžu byť trochu mastnejšie, nerobím ich často tak si vyberám, vždy ked uvidím peknú krkovičku
ubka
@sovka kupovali sme asi z jednej svine :-)))..rovnaký obchod, rovnaká skúsenosť...
viera1
Na prírodné rezne jednoznačne guľaté pliecko (čo najtmavšie).Ani ich nevyklepávam,ochutené orestujem v tlakovom hrnci,vyberiem,vsypem nakrájanú cibuľu,navrch poukladám rezne.Zalejem vodou a za 25min. odstavím.takto robievam aj krkovičku (bez kosti).V každom prípade musí byť mäso nebalené !To ani nekupuj.
glka
dobré reštaurácie používajú bravčovú sviečkovicu - panenku ...
zvonko
je pravda že stehno je suché,ak chceš aby bolo mäkučké,tak jednoducho ho rob ako doteraz,po do pečeni ho poukladaj do zapekanej mysy (JÁNSKA)podlej vývarom nechaj 30minut piect a zaručene budu ako od babičky
jerica
nechcem aby to vyznelo , samochválou , ale ja mám s takým karé najlepšie skúsenosti, je to koniec karé ,kde začína krkovička, kupujem od časti kde začína dvojfarebné mäso , až po koniec kare. Keď to chceš mať na prírodno, je tu veľa receptov, určite sa dá vybrať.
ja ti pridávam ten môj:
 varecha.pravda.sk/recepty/pecene-kare-fotorecept/9886-rec...


janealli
Ja všetky rezne po vypražení, či už kuracie alebo bravčové, ukladám do tlakového hrnca na malý paráčik (dierkovaný tanier), pod paráčik mi stečie prebytočný tuk, hrniec uzavriem a aj po 2 hodinách mám rezne teplé a mäkké. V dávnejšej minulosti som vypražené rezne uložila na pekáč a dala na nízku teplotu do rúry, ale vtedy boli rezne trošku tmavšie, v tlakovom hrnci sa mi to lepšie osvedčilo.
sonulienka
Možno aj tieto by Ti chutili:
varecha.pravda.sk/recepty/rezne-pecene-na-smotane-fotorecept/27792-recept.html
micanela
@sonulienka - urcite su vynikajuce ale ako som pisala, musim drzat pomerne prisnu dietu takze ziadna smotana, syr ani nic podobne
2010
Ok, ja pridam neslovensky- neuropsky postup aj ked to vari Gordon je to typicky azijsky postup = rychlo + silno ( vysoky plamen) + kratko a na to je najlepsie kare s kostou a pristupovat k tomu ako by sa robil hovadzi biftek plus vyber mlade maso ( bledo cervene ) a po osmazeni odloz na teple miesto na 5 minut .



helica
@micanela , chcela som Ti poradiť presne to, čo píše @jerica. Najlepšie rezne sú skutočne z vysokého karé (časť, kde končí krkovica a začína karé, tomu sa hovorí " vysoké karé). Pýtaj si ho u poctivého mäsiara, ale dobré skúsenosti mám aj z Kauflandu- balené v ochrannej atmosfére, najlepšie vykostené. Ak môžeš, vyberaj mäsko pekné ružové, nie biele, lebo to býva zo staršieho prasaťa. Ak natrafíš na takéto - fajnové krehučké rezníky zaručujem!
A ešte jedno: rezne obaľuj tesne pred vyprážaním, vkladaj do horúcej masti, nie však prepálenej a vyprážaj na silnejšom ohni, nie pomaly, vtedy zvyknú byť tiež tuhšie. Držím palce a verím, že nabudúce budú jedna báseň!
arasidka
nechcem opakovať to, čo už gazdinky napísali, ale také fajné karé - vykostené, z toho sú vždy dobré rezne. A ešte niečo pre mladé - začínajúce gazdinky, ak kúpite bravčové mäso v kuse - trebárs stehno, lopatku, alebo aj roštenku a podobne, nikdy nekrájajte "po vlase", ale naprieč, ale to hádam viete. Ale čo, sme na varení, tak to pripomínam. Dokonca, ak robím rezne z kuraťa, mäsko jemne preklepem, len tak, aby sa nepovedalo. A ešte jedna rada pre tie naše začínajúce kuchárky, ak sa chystáte urobiť bravčové rezne, nikdy si dlho dopredu mäso nekrájajte na rezne s tým, že si ho deň dopredu chcete takto nachystať, alebo rovno u mäsiara poviete, aby vám ho hneď on nakrájal na kúsky, a potom si mäso pripravíte do misky do chladničky. Po narezaní sa z neho stráca šťava, vytečie a mäso je potom suché. A ako sa tu už píše, rezne sa pečú "svižne" , nie dlho, vkladajú sa do horúceho oleja, alebo masti. A ešte jednu zásadu používam my doma , ak vyberiem vysmažený rezeň z panvice, vložím ho do kastróla, alebo inej nádoby a hneď prikryjem, nenechávam rezne odokrytá .
jeka
Rezne naukladať na seba (dva rady) a zakryť pokrievkou,potom už len (aspoň každé dve -tri minúty) preložiť.
hubata
Rezne pre dietárov s klasickou vôňou a chuťou vyprážaných robím takto: mäso kúpené u mäsiara, nakrájané odborne tak ako má byť nakrájané na rezne (a nie poskladané v hyperbordele z bohviečoho) zľahka naklepem, osolím a vklepem do nich vrstvu strúhanky. Potom obalím klasicky v múke, vajíčku a opäť v strúhanke. Naskladám na stojáka do zapekacej jenskej misy a podlejem trochou vody alebo vývaru z hovädzej polievky. Pečiem v rúre cca 50 minút. Rezne sú ako keby vyprážané na panvici v množstve oleja.

Takto sa dá diétna huba oklamať nielen s bravčovým mäsom, ale aj s hovädzím. Samozrejme že ak nechcem mať chuť a vzhľad vyprážaného rezňa, ale len na prírodno, tak sa dá k mäsu pridať cibuľa, cesnak, horčica, majoránka - to na čo má chorý chuť a k čomu to mäso mienim použiť.

To isté s diétnou fašírkou: pomleté hovädzie mäso (samozrejme pre diétara chudé, zo stehna) ochutím tým čo môže: petržlenovou vňaťou, cesnakom a natlačím do vymastenej šálky alebo podľa množstva do inej formy. Šálky postavím do horúcej vody a varím cca 50 minút zakryté na pomalom ohni. Ak do mäsa kvapnem trocha kečupu, okraje chytia peknú hnedú farbu a majú vzhľad vypraženej fašírky.

Aj dietár chce sa chutne najesť a určite to klasické dusené mäso, čo sa podobá každý deň ako vajce mu už nechutí. Mala som svokru ktorá mala tak prísnu diétu, že nemohla slané, mastné, korenené a tak som si pomáhala takto a môžem povedať že jej chutilo. Aby som nemusela variť všetko v dvoch hrncoch, tak zo začiatku som varila v jednom, ale málo slané a bez korenín. Až neskôr som odobrala jej porciu a dochutila podľa toho čo mohla jesť. Nám nedietárom som dovarila normálne. Jedli sme spolu pri stole a vlastne jej diétne jedlo sa od nášho nediétneho nijako nelíšilo vzhľadom a keď sme jedli všetci spolu, porozprávali sme sa pri obede a aj jej viac chutilo.
micanela
@hubata , robim to tak isto uvarim pre seba cosi takmer bez chuti a zapachu a manzelovi to dokorenim, dosolim, dorobim omacku ... a obaja sme spokojni

jensku misu urcite skusim, tak som rezne nikdy nerobila - dakujem za radu
2010
Rezen zo stehna perfektne makky a stavnaty- vcera ? na to treba japoncov aby zmenili technologiu pripravy. Netreba tvrdohlavo mucit rezne a vymyslat salamunske dusene, podlievane, oblievane,pecene atd. postupy. 5 minut s objednavkou donese na sietke aby nebol masny a aby dosiel -:)
PS: Plus struhanka je japonska Panko co odpudzuje masnotu ( aspon tak tvrdia)




2010
@radox1 zabudol som, mas pravdu, ale pridavat japonsky postup na nemastne, stavnate rezne je strata casu lebo 90% percent kuchariek je ako moja mama ktora aby bolo maso stavnatejsie pouzije mastnejsie maso. Aby bolo makke znizi teplotu - zakryje a dusi - vypraza pomalsie... a potom sa stazuje ze vyprazane rezne su mastne -tazke na zlcnik. Kocurkovo ako u blbych. Cheers
radox1
ako keby si pisal o mojej rodine,ale niektorych som to odnaucil,a uz robia rezne rychlo,kratko a na vysokej teplote,a vzdy tesne pred servirovanim,aby ho nenechali sparit v nejakej nadobe prikryty,aby nevychladol.
afataga
vy dvaja sa v tom vobec nevyznate, najlepsie je urobit ich z mastneho masa, vyprazat dlho a pomaly pod pokrievkou, potom dat do hrnca aspon 4 vrstvy na seba a dat este do rury aspon na dve hodiny, najlepsie este podliate vodou, ak su furt tvrde, kuchta to isti :-)