Aspartam
Z Wikipédie
Skoč na: navigácia, hľadanie
Aspartam
Chemické označenie N-L-α-Aspartyl-L-fenylalanín1-metyl ester
Chemický vzorec C14H18N2O5
Molekulová hmotnosť 294.30 g/mol
Bod varu 246-247 °C
CAS 22839-47-0
Aspartam je jedno z umelých sladidiel.
Je asi 200-krát sladší ako cukor. Na trhu sa objavuje pod rôznymi obchodnými značkami
(napríklad NutraSweet). Je teplotne nestály, preto sa nemôže používať na pečenie. Jeho
kalorická hodnota je prakticky nulová.
Je zložený z dvoch aminokyselín (L-asparagovej a L-fenylalanínu), ktoré sa bežne
vyskytujú v prírode. Tretia zložka je metanol.
Toto náhradné sladidlo sa v súčasnej dobe používa vo vačšine „light“ nápojov a v
potravinách. Na potravinách je toto náhradné sladidlo označované ako aspartam alebo E
951.
Škodlivosť [úprava]
Americký úrad síce povolil sladenie aspartamom, zároveň ale zdokumentoval 92
škodlivých príznakov pri jeho častej konzumácii. Medzi inými uvádza otupelosť, bolesti
hlavy, únavu, závrate, bolesti žalúdka, búšenie srdca, zvyšovanie hmotnosti,
podráždenosť, úzkosť, stratu pamäti, halucinácie, vyrážky, záchvaty, slepotu, hučanie v
ušiach, depresie, stratu sluchu, kŕče, stratu chuti, nespavosť, slabosť.
Niektorí odborníci ďalej aspartam dávajú do súvislosti s nádormi mozgu, sklerózou,
epilepsiou, chronickými bolesťami svalov, chronickou únavou, Parkinsonovou a
Alzhemerovou chorobou, cukrovkou, malígnymi tumormi lymfatického tkaniva,
defektami novorodencov.
Výskyt [úprava]
V liekoch Paracetamol, Septofort a Makrofer. Umelé sladidlá Vitar Sweet, Nutra Sweet.
Rôzne iontové nápoje. Rôzne diet nápoje.
Zdroj: " sk.wikipedia.org/wiki/Aspartam...
"
obyčejným cukrem, neškodilo by nám to tolik, co některá zdravá
jídla. Prý ani jogurty a jiné pokrmy light nejsou zdravé. Kdo chce
zhubnout, měl by jíst raději polotučné potraviny ale v menším množství.
!/pages/babickina-z%C3%A1hrada/274985579206100
Siahnite radsej po prirodných sladidlách (stévia je napr. výborná) Sladký život želám. :)
"Je úplne bezpečný, neboli dokázané žiadne nežiadúce účinky.
Aspartám nespôsobuje zvýšenie telesnej hmotnosti, pretože je nízkokalorický. Podľa štúdií, náhrada cukru aspartámom môže byť užitočná na zabránenie budúcemu prírastku hmotnosti.[3][4][5][6]"
Prvé tri odkazy sú na vedecké štúdie a štvrtý odkaz z wikipédie je na článok, ktorý, ako som po prečítaní zistil, je podložený 41 štúdiami a berie do úvahy obe strany diskusie. Veď posúdte sami:
blaze.sk/aspartam-dobry-alebo-zly/...