Rôzne

Arytmia

evkalibka - bez fotkyevkalibka, 20. mája 2013

Poradíte mi prosím recept prípadne hotovú čajovú zmes na zníženie arytmie srdca ? Beriem aj lieky ale raz za čas ma chytí a vtedy to si to neviem ustáť. Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

helica
@evkalibka , bohužiaľ s arytmiou sme si veľmi dôverne známe, takže viem pochopiť Tvoje pocity. Hotovú čajovú zmes nepoznám, ale môžem doporučiť Hloh (okvetie) a Valeriánu lekársku. Obe sa dajú kúpiť aj vo forme kapsúl. Ďalej odporúčam rybí tuk pre vysoký obsah omega 3 mastných kyselín, ktorý je známy svojim antiarytmickým účinkom. Taktiež sa dá kúpiť ako kapsule, ak by si si ho kupovala, sleduj taký prípravok, ktorý má najvyššie percento účinnej látky a tiež aby pochádzal od rýb zo studených morí. Pri akútnom záchvate Ti pomôže masáž " karotíd" (dvomi prstami jemne masíruj oblasť krčnej tepny, ale len na jednej strane!). Snáď Ti tieto moje rady, ako od bývalej zdravotnej sestry padnú na úžitok. Držím palce!
pusta
s tou masážou karotíd pozor, môže spôsobiť zástavu srdca.
pusta
k celému len toľko, ak to nevieš ustáť, ako vravíš, najistejšie je zavolať linku rzp telefonnne číslo 112. nečakaj, to je vážna vec vyžadujúca okamžitý lekársky zásah.
evkalibka
obom vám ďakujem, a ja som si našla recept ,je tam po 20 g hloh, lipa, valeriana, šišák a srdcovník, ale tie dve posledné nepoznám.
gabriele
@evkalibka minule som pozerala na TA3 rozhovor Bubana s nejakym lekarom na temu arytmie...kde tvrdil, ze pokial nie je vazna porucha srdca arytmie su neskodne a su velmi bezne...niektori ludia ich maju velmi casto...aj mne hned lekarka naordinovala lieky, ked som jej povedala, ze mama ma nejake problemy s tlakom a arytmiu...ja ich vsak neberiem...ale mam tinkturu z hlohu a sisaka...sem-tam si robim kuru...asi 3x za rok...sisak je krasna rastlinka...mam ju na zahrade...ale ucinny je hlavne koren...a to najmenej trojrocny...je mi luto znicit taku peknu kvetinku...tak som si kupila suseny koren a nalozila do vodky...je to velmi odporne...horke...ale velmi ucinne...aj na rozne ine ochorenia...da sa o nom vselico zistit na americkych strankach...inac aj listy hlohu su ucinne...a aj plod...ja robim tinkturu z plodu...najprv ho treba trochu vysusit...lebo ked sa nalozi cerstvy vznikne z neho taky rosol...robila som z plodov aj liecivy dzem...srdcovnik kupis bezne v lekarni...ten je tiez dobry...to zlozenie caju je podla mna velmi dobre
gabriele
zabudla som napisat, ze ta lekarka mi naordinovala lieky vraj preventivne...ze to mame v rodine...a ten lekar na TA3 povedal, ze nie je treba liecit bezne arytmie liekmi, ze to moze viac skodit ako pomoct...
3sandra3
ja mám tiež skúsenosti s arytmiou. Treba jesť veľa banánov a marhúľ. A keď ťa chytí, skús zatlačiť ako na stolicu, alebo chytiť nos a zastaviť na chvíľu dych.
2010
Arytmia je vazna lebo je podcenovana, lebo nie je len jedna a velmi zalezi ktora cast srdca je afektovana- daj si zistit kardiologom, v mojom pripade musim uzivat aj lieky na riedenie krvi, lebo moze vytvarat zrazeniny , mne tu kardiolog povedal ze 30% nevysvetlenych poraziek je z arytmie.( takze neviem ci je to az take neskodne ).Takze ako @pusta povedala radsej volaj 112 .
pusta
ja úplne súhlasím z @2010 , v kľudnejšom období ja na mieste vyšetrenie Holterom, /to je taký prístrojček na baterky, ktorý ti na 24 hodín dá kardiolog pripásať k hrudníku, aj domov sa to požičiava/, kde sa zaznamenáva 24 hodinové EKG, potom sa vyhodnotí lekárom. slúži na odhalenie dysrytmií /arytmia je nesprávne, znamená bez rytmu/ a presne sa zdiagnostikuje porucha srdcového rytmu, podľa jej druhu sa potom lieči a určujú kontroly.od rôznych liekov, úpravy denného a diétneho režimu, môže ísť až o nutnosť dať chorému kardiostimulátor, prechodný alebo trvalý. je ešte množstvo potrebných vyšetrení, ako krvné,biochemické, internistické, echokardiografia, vektokardiografia - o čom rozhodne kardiolog, ako aj o nastavení konkrétnej liečby či už ambulantne alebo počas hospitalizácie.
naše babské rady,názory, nech sú akokoľvek dobre myslené, rôzne čaje a pod. ti veru nepomôžu, ale exaktné vyšetrenie a liečenie, kontroly odborníkom - kardiologom a internistom.
ako @2010 povedal a ver mu !!!, je to veľmi vážna vec, vyžaduje lekársky zásah, preto neodkladaj vyšetrenie a nelieč sa podľa seba alebo iných.
a v záchvate dysrytmie /arytmie/ - volaj rzp linka č. 112.
pusta
@evkalibka , teraz som sa pozrela do tvojho profilu, ty bývaš v Banskej Bystrici, takže všetky popísané možnosti máš priamo po ruke.
Vyhni sa čo najskôr následkom neliečenej dysrytmie ako cievnej príhode mozgovej, srdcovému infarktu, zlyhaniu obličiek a iným následkom.
v tvojom veku človek nepatrí ešte do starého železa, nezanedbaj, ale predchádzaj! môžeš totiž so správnou liečbou viesť plnohodnotný život.
gabriele
ja som pisala, ze po vyluceni vaznej poruchy srdca...cize po vsetkych kontrolach, ktore tu pisete...ak sa nezisti ziadne vazne ochorenie, arytmia je neskodna...ja nie som lekar...toto tvrdil skuseny kardiolog...da sa to najst v archive TA3...a koniec-koncov je mnozstvo odbornych clankov, kde sa to da vycitat...
pusta
@gabriele , lenže porucha srdcového rytmu je veľmi vážne ochorenie srdca, dokonca bez dif. dg a adekvátnej liečby aj smrteľná.
možno si to len zle pochopila a mysleli sa fyziologické dysrytmie, napr. u športovcov, detí a inde.
neviem si predstaviť na základe čoho sa dajú posúdiť ako fyziologické a neškodné, ak pacient nie je exaktne vyšetrený...
2010
@gabriele , v anglictine sa srdcove choroby volaju"silent killer" tichy zabijak, (na rozdiel od inych chorob kde za zvijas od bolesti), ked som sa lekara pytal vsak ja nemam skoro ziadne priznaky , tlak trochu zvyseny , chlolesterol Ok ? odpovedal, ano mate priznak-smrt.Treba sa dat vysetril specialistovi a vo vacsine pripadov to bude ako pises, neskodne, ale neda sa to bezne posudit a obvodny ta odbije , schudnite a prestante pit -) , co ma tiez pravdu.
 www.kardioklub.biznisweb.sk/info/opisy-ochoreni/arytmia-srdca/...
gabriele
...ja vas chapem, ze verite svojim lekarom...mozno by bolo dobre nastudovat si aj iny pohlad na tuto problematiku...odporucam hlavne cinske, taiwanske, ruske a japonske vyskumy...
pusta
gabriele, myslím, že ty si nič nepochopila. @evkalibka , má poruchy srdcového rytmu a pýta si radu na čaje, lenže píše, e ich nevie "ustáť".
ak ju to aj chytí len raz za čas, tak vtedy potrebuje súrne lekársku pomoc. a o tom jej písal @2010 ako aj ja.
pre doplnenie vzdelania by som si pozrela aj tebou odporúčaný iný pohľad na túto problematiku zo záujmu, ale v našich podmienkach to v tejto situácii nie je okamžité riešenie vzniknutého stavu.
preto máme na danú vec a pomoc odlišný názor ako je tvoj. v záchvate jej to nepomôže, ak sa spoľahne na na alternartívnu medicínu.
myslím, že by si si mala ujasniť pojmy: bežná arytmia, neškodná arytmia, fyziologické poruchy rytmu, exaktná diagnostika, záchvat, poškodenie srdca. okrem toho má rozhodne pozitívne 2 rizikové faktory z piatich, ak nie viac. jej problém neznesie odklad.
je už na @evalibka , čo si vyberie.
pusta
@gabriele , ja som tú reláciu pozerala, ty si vytrhla z taj relácie len jednu vetu, kde hovorí o tom, že väčšina extrasystol u zdravých podotýkam "mladých! ľudí je neškodných...
celé však treba chápať v kontexte. inak sám kardilog sa venoval viac-menej len extrasystolám a to veľmi všeobecne - teda jednej z obrovského množstva možných arytmií., čo aj sám povedal.
nie je nám známe, konkrétne o akú poruchu rytmu ide u @evalibka , preto by som jej okrem exaktného odborného vyšetrenia nič iné neradila.

vkladám link s videom z tej relácie, ktorú spomínaš.

 www.ta3.com/clanok/1019212/arytmie.html...
martapaula
áno,je to veľmi vážna vec.Najpresnejšia diagnóza sa stanoví pri katetrizácii srdca.Mne ju robili v B.B. v Rosweltovej nemocnici.pri tej katerizácii sa to dá odstrániť tzv.abláciou,ale u mňa sa zákrok nepodaril,úspešnosť je asi len 60 percentná,som na liekoch a stále v strachu zo záchvatu tachykardie,kedy mám pulz aj 200 za monútu,vždy treba volať rýchlu.
gabriele
@pusta rozhodne v tom mam jasno...nerob si starosti...nie som ziadny laik...ak takymto problemom clovek netrpi, tak asi nevie, ze moze podstupit vysetrenia v spickovych zariadeniach-trebars aj zahranicnych...brat -podla dnesnych kriterii-spickove lieky... a kopu "preventivnych" liekov ...a aj tak ti z nicoho nic zacne srdce robit "kotrmelce" ... a pan profesor pokrci plecami...ja som vam dal vsetko, co bolo v mojich silach...nechas to tak?...alebo sa snazis ziskat informacie aj inde...ja som to nenechala tak...
pusta
@gabriele , prepáč, nevedela som, že máš medicínske vzdelanie. v tom prípade si sa však takto nevyjadrila vo svojich predchádzajúcich predchádzajúcich komentároch, aj tú reláciu si zle interpretovala, preto som z tej relácie pridala video.
ospravedlňujem sa ti, už sa nevyjadrím.
čo som chcela povedať pre @evkalubka , to som povedala a je na nej, čo si vyberie a čo jej vyhovuje.
pusta
@gabriele , nevysvetľuj si to zle - len si napísala, že nie si laik, z toho usudzujem, že máš odborné medicínske vedomosti, tak ti ustupujem.
evkalibka
veľmi Vám všetkým pekne ďakujem, to čo som napísala ma najviac asi pochopila @pusta , ja sa liečim už 5 rokov, chodím do SÚSCH v BB ku kardiológovi, som na liekoch, mám tak 2-3 mesiace "kľud" a potom ma to vychytí a neviem si ju ustáliť. Samozrejme že som bola aj na urgente, no oni povedia - pridať tabletku, tak som sa za to pýtala na nejaký podporný liek alebo čajovú zmes, aby som ju brala preventívne, pôjdem si pozrieť do lekárne. Ešte raz každej jednej ďakujem
pusta
@evkalibka , práve preto treba ihned volať rzp linku 112, ten záchvat treba zachytiť počas jeho trvania elektrokardiograficky, a to sa dá aj doma, rzp je prístrojovo i liekmi na zvládnutie záchvatu vybavená, ak by nepomohlo, vedia ťa okamžite previezť priamo na nemocničnú intenzívku, kde sa pod monitormi nastaví aktuálna nová liečba. nezriedka je nutné podávať auj kyslík a sú schopní vykonať aj potrebné biochemické vyšetrenia, ekg, vnútorné prostredie, krvný obraz , ajko aj kardioverziu u teba doma, v prípade nutnosti i počas prevozu. ty nemusíš mať zachytenú poruchu rytmu, ked prídeš už na kontrolu kardiologovi, ev. na urgente. preto neváhaj, ked niečo také nastane. Holtera treba nezriedka naložiť opakovane, aby sa tieto stavy zachytili na 24 hodinovom EKG. tieto záchvaty môžu nastúpiť úplne nečakane aj pri adekvátnej liečbe, majú rôzne závažný stupeň a rozdielne dlhé trvanie.
neradím ti v záchvate podnikať cestu na pohotovosť či urgent, ale volať domov rzp.
prajem ti dobré zdravie a pekný večer.
danielas
@pusta veľmi správna aj výstižná úvaha, je v nej všetko dôležité obsiahnuté, skôr by som volala 155 ako 112
evanaaa
Začiatkom apríla mi náhle zomrela švagrina - dva dni predtým sme spolu četovali a skončila - som unevená, idem spať, tak zajtra! Lenže ja som na druhý deň ani nezapla NB, čo sa len málokedy stáva a na nasledujúce ráno volal brat, že zomrela. Na infarkt myokardu. Pri tom saneleičila, nemala nejaké potiaže, nik to nečakal. Len bola preťažená- v robote bola viac ako doma - obyčajná predavačka v potravinách. Zaujímavé, že ona bola ako lekárska encyklopédia, radila čo kedy robiť a ak jej synovia zakašľali, už bolo zle. Pritom na seba nemyslela a mňa prekvapilo to, že nikde a nikdy jej nič nezistili, čo by ju upozornilo, že si má dávať pozor, že má problém a veľký. Len by ma zaujímalo, čo jej konkrétne pri pitve zistili, čo vlastne pôsobilo zástavu srdca na prvý raz. pred polnocou sa len sťažovala na bolesti brucha, či žalúdka, vracala.....a potom brata prebudilo chrčanie, myslel, že chrápe....skúsil jej dávať dýchanie, volal pohotovosť, oživovali ju do pol jednej, ale zbytočne.....práve to ma najviac prekvapilo. Ona nebola z tých, čo by hýrili, pili, fajčili. Tak prečo? Od vtedy sa bolím, že sa ráno neprebudím, lebo ja nejaké ie problémy mám a beriem lieky , možno v tom to je, že ona asi žiadne nebrala.
frezia68
evanaaa: prejavom infarktu je niekedy práve únava a bolesť brucha a nie na hrudi.......
hannah22
@evanaa a je tažké niečo také zažit, poznám z vlastnej skúsenosti mladšieho brata bolela ľavá ruka a nešiel nikam, zaspal a nezobudil sa viac, za tri mesiace sestra najmladšia z nás zomrela v nemocnici nad ránom, dokonca napojená na holter, nik jej neveril že je jej zle ,robila do posledného dna .... a potom ešte behom roka ešte zomrela aj mama ... ja som celé noci nespala
mala som problém si večer lahnut do postele, od strachu.... a tak beriem lieky na arytmiu, užívam valerianu ,kvapky a pomáhajú aj prípravky z rastliniek od Energy, chodím na kontroly a každý večer ďakujem za každý den a prosím o další.... každý máme ten svoj čas
stanovený... prepáčte trochu som sa rozkecala ale @evanaa viem že strach je najhorší a zhoršuje každú nemoc, snaž sa nebát sa spánku.... a niekedy aj harmančekový čaj pomáha ukludnit ... :))
pusta
@danielas , ty máš na mysli lekársku pomoc. mne asi pred 5 rokmi na linke 155 odporučili volať práve linku 112 a prišla aj s lekárom, možno sa to zmenilo znovu.
112 je integrovaná záchranná pomoc /teda aj iné - ako požiar, havárie, zdravotná pomoc.../
a sú schopní a aj to robia, zariadia a pošlú priamo cez ich centrálu cestou dispečera odbornú lekársku pomoc s potrebným vybavením, ktorá zasiahne na tvári miesta alebo nariadi v prípade potreby prevoz do nemocnice.
teda je užitočné a treba vedieť: volať 155
alebo
112

vkladám link:

 www.chirosan.sk/rychla-zdravotnicka-pomoc.sk.html...

samanka
ja mám tachykardiu už vyše 20 rokov. Keď pozrela lekárka (obvodná) na moje EKG, skonštatovala-dajte si Belaspon....ďaľšia lekárka (ako darcom nám z času na čas robia aj takéto vyšetrenia) mi povedala, že to nie je dobré, ale veď "pozrite sa, niektorí sú na tom ešte horšie". Tak sa neliečim, ani sa nemienim. Z otcovej strany celá rodina pomrela na infarkt, takže mám predispozíciu. Riešim to tak, že z času na čas si dám magnézium, klasické, obyčajné, v lekárni ho majú za 2,50. Žiadne "značkové". A vápnik, ktorý nám, skôr narodeným "odchádza". Tlak mám nízky, mala som ho vysoký len pred štátnicami..:-))) a v poslednom čase sa mi zdá, ako by sa tachykardia zmiernila. @evkalibka , skús sa orientovať na potraviny, ktoré obsahujú draslík, nevyhnutný pre správny "chod" srdca.
pusta
mám pripomienku k vápniku v šumivých tabletách.
1. nezabuduje sa do kostí ako z prirodzených zdrojov
2. podporuje vznik žlčových a obličkových kameňov
informácia priamo od chirurgov, urologov a patologov.
rirodzené zdroje Kalia sú na mieste: napr. zemiaky, banány, mlieko, kapusta a iné.
pusta
@marianne , áno, to áno, je to vynikajúci prirodzený zdroj calcia. ja som to vedela a je ešte mnoho dalších. vdaka za link, veľmi užitočné.
evanaaa
@hannah22 , to muselo byť pre teba hrozné, stratiť behom krátkej doby toľkých z rodiny.....chcela som len povedať, že sa každý musí kontrolovať a hlavne nezanedbať prevenciu.
A @frezia68 , čiastočne máš pravdu - hroziaci infarkt sa prejavuje rozdielne u žien a u mužov - kým oni cítia bolesť na hrudi a za hrudnou kosťou, meravenie ľavwj ruky a krku, u žien je to práve tá nevoľnosť, bolesť žalúdka, sťažené dýchanie. Lenže málokto si uvedomí, že to, čo cíti, je hroziaci infarkt, keďže tie príznaky sú aj pri iných ťažkostiach.
helica
@pusta , predpokladám, že ak niekto z diskutujúcich má vyššie zdravotnícke vzdelanie, tak si to zrovna Ty. Vyjadruješ sa na vysokej odbornej úrovni, a je vidieť, že nemocnicu nepoznáš len z idúceho vlaku. Ja som asi pred 3 mesiacmi prvý krát v živote volala RZP -155 a prišli po 20 minútach, kedy samozrejme záchvat pominul. Inak veľmi rada by som sa s Tebou skontaktovala, trebárs cez mail,alebo Skype. Ďakujem
evkalibka
dievčence pozorne som si prečítala vaše diskusie, aj ste ma vystrašili, no snažím sa myslieť pozitívne a nemyslieť na to najhoršie. Liečim sa aj na vysoký krvný tlak, takže magnézium užívam skoro pravidelne. A tieto moje záchvaty ma obyčajne chytia v kľude v noci alebo ráno. Konečne ma lekár objednal na Holter až na druhú polovicu júna. Tak čakám. Keby sa dalo ísť aspoň do záhradky ale stále prší.
pusta
@evkalibka , netreba sa báť, spolupracovať treba! a ty nie si padavka!!!
mne naložili 5 Holterov, kým sa zachytila arytmia - ale potom záchvat riadny a poruchy rytmu najrôznejšieho druhu. nastavili na správnu liečbu, nešlo to hned, nie všetky lieky, ktoré som dostala, boli pre môj organizmus kompatibilné. ale vdaka dalším Holterom sa vybrali tie, ktoré boli pre mňa účinné v optimálnych dávkach. nie je to vždy také jednoznačné a hned, sem - tam sa ešte nejaké kratšie paroxysmy objavia, ale stav je teraz ok.
predtým bola u mňa často aj po nastavení liiečby rzp, na základe ekg a vyšetrení priamo u mňa doma leteli infúzie, kyslík a iné - a zvládlo sa, kardiolog dostal správu, ktorú mi nechala rzp, lieky a ich dávky upravil, t.č. musím zaklopať dobfe na drevo - je to dobré. tak žiadne strachy @evkalibka
pusta
@evkalibka , nemáš byť prečo vystrašená. je lepšie, ak pacient má čo najviac vedomostí o svojom ochorení, pretože potom vie, čo kedy a ako môže pre seba urobiť aj on sám. tak sa nám drž, držím ti palce!!!
evkalibka
Ďakujem za povzbudenie a za cenné rady, snažím sa nemyslieť na to, naozaj nie som padavka, prežila som už aj horšie veci ale v podvedomí stále vo mne niečo drieme. A to je asi nie dobre, takáto "citlivka" sa so mňa stala keď som ostala na dôchodku, hoci sa doma nenudím. Ešt raz ďakujem a prajem všetkým varecháčkam pevné zdravie.
matufo
@Gabriele (20.5.2013 21:28)
Zdravim,možem Vas poprosiť o tel.kontak chcel by som recept na tu tinkturu z hlohu aeste par veci sa povypytovať.Prezvonte prosim na0903804565.
matufo
@2010 (25.5.2016 15:43)

cital som to, je toho všade plno a píšu o tom istom, ja som chcel iba vedieť niečo viac o prevencii čo možem urobiť aj sám, pretože mal som srdcový záchvat FP a príčiny z tých odborných člankov mi nesedia,tak tomu nemožem pochopiť prečo sa mi to stalo,tiež mi p.doktorka preventivne dala liecbu aby sa to neopakovalo, p doktorka už lieči vznik situacie, a prevenciu,keď som sa jej pýtal na príčinu vzniku pokrčila plecami a povedala: u vás ťažko povedať čo sa mohlo stať,nie som prorok.