Rôzne

Arašidové maslo

zuzulienka03 - fotkazuzulienka03, 19. novembra 2013

kúpila som arašidové maslo s nádejou, že to je niečo ako naša nutela.. nabrala som si za lyžicu, takú riadne kopcovitú, vložila do úst a pôžitok sa stratil.. ono to vôbec nie je chutné.. teda aspoň pre mňa...
vyhodiť ho nechcem, čo s ním?? máte osvedčené recepty, kde sa tá slaná chuť stratí? .. raz som jedla koláč, ktorého cesto obsahovalo arašidové maslo, ale neviem sa dopátrať k receptu...

@zareaguj


Diskusia k téme

figovnik
skús si natrieť na chlieb ako keby nutelu ale potom ešte na to natri vrstvu džemu... tak to jedia aj američania asi preto aby to vyvážilo tú slanú chuť..
tiginko
@zuzulienka03 skús si dať hore do vyhľadávača arašidové maslo, nájde ti to recepty na Vareche, ktoré ho obsahujú. Keď sa ti hce, môžeš to isté urobiť aj napríklad v Googli
marikafil
no ja mám arašidové maslo stále doma, a používam ho hlavne do omáčok na cestoviny - sama som si robila také paradajkovo-cukinové omáčky, uvarím cestoviny, v inom hrnci zohrejem omáčku, pridám 1-2 lyžice arašidového masla a čerstvú papriku - a rýchly obed je hotový...
zuzulienka03
poznám funkciu vyhľadávania ;) ... no nič z toho sa mi nepozdávalo a v niektorých receptoch bolo uvedené "natural" arašidové maslo.. teda recept nebol prispôsobený na slané arašidové maslo...
tiginko
aha, tak potom nič, prepáč že som ťa podceňovala :-)
babav
@zuzulienka03 , ak chces aby ti chutilo bez varania ci pecenia,musis ho pomiesat s tvojim oblubenym dzemom.Americke deti na takych sendvicoch vyrastaju . Mozes si ho este vylepsit ak pridas nakrajany banan ( oblubeny sendvic Elvisa Presleyho) ;-) .
doktorina
isteho času som tu aj ja dala otázku ohladom arasidoveho masla.Nie je to zlé,ale my na to nie se zvyknutí a ja som sa pýtala či by som ho mohla dat napriklad do bábovky.Mám recept kde sa dáva mast.Skúsit som skúsila.....vona bola neskutočná.....cesto bolo po vymiešaní tuhšie,ale bábovka po upečení bola velmi,velmi dobrá.
rulik
tiež som raz chcel deťom urobiť radosť a kúpil som im to, nemali z toho radosť
janger
@rulik , ono to je asi zvyk...Tu, v Holandsku, deti na tom vyrastaju, asi tak, ako u nas byval chlieb s mastou :-)...
honestka
Suhlasim s dievcatami, ze zapadniarske deti na nom vyrastaju. Azia a Ameriky naozaj pouzivaju tento druh masla v kuchyni velmi bezne a je pravdepodobne v kazdej chladnicke, pretoze Je velmi vyzivne a ked si nan clovek zvykne aj velmi chutne. Ked sa robia tasky menej solventnym pri pomoci vyzivy nikdy nechyba pohar;
Tak isto, ked sa deju pohromy /ako nedavno nasa potopa - robia sa tieto sandwiche ako zaklad rychlej stravy zasytit masy pomocnikov/.

Ja ho rada pouzivam do ovocnych aj zeleninovych koktailov, detom ho podavam k nakrajanemu ovociu /jablcka, hrusky ai./ ktore si donho namacaju;
pri peceni do cesta, aj ako plnku v spojeni trebarz s avokadom na linecke cesta;
ozaj mame radi ako teple alebo studene omacky aj k roznym minutkovym dobrotam z masa, hlavne ked ho mas slane.

Mozno ze lepsie si zvyknut na jeho originalnu chut by bolo dobre urobit si male mnozstvo doma z neslanych arasidov, kedy je jeho pouzitie vsestranejsie.
Ak ho nemas ako vyuzit a poznas v okoli cukrovkarov - daj im ho ako rychlu pomoc kvalitnych proteinov trebarz s kombinaciou syrov.
rulik
@janger asi naozaj ide o zvyk, tradíciu, tak ako arašidové maslo, lievance, vajce so slaninou to naozaj nebývali raňajky v našich regiónoch, skôr si pamätám ako nám starká robila na raňajky žiarený chlebík potretý husacou alebo kačacou masťou, vajcia ked sa nemuseli odovzdávať tak sa radšej predali alebo inak spotrebovali,arašidy len na Vianoce, ale prežili sme a nemyslím si, že by sme boli menejcenný
janger
@rulik , a kto tu hovori o menejcennosti? Ved tu len debatujeme o arasidovom masle...Spomenula som len, ze to, ci nieco chuti alebo nie, ze je to asi len zvykom. Ved predsa nikomu nekazem, ze maju ludia jest na Slovensku arasidove maslo. To ale neznamena, ze by clovek nemohol ochutnat aj nieco ine. Ale ked nechuti, tak nechuti... Ja mam rada aj jedno, aj druhe. Taky dobry mastny chlebik si dam tiez moc rada :-).
katka78
Arašidové maslo milujem na bielom toaste a zapíjam ho mliekom. Moja úchylka. Len jej nesmiem podliehať často, lebo by som sa už ani cez dvere neprecpala :-)
Inak z neho robím napríklad tieto chutné truffles:
 makinglifedelicious.com/2011/12/22/crunchy-peanut-butter-chocol...

.. a už dlhšie sa chystám aj na túto polievku, teraz sú také sychravejše dni, možno už by bolo aj načim vyskúšať konečne ..
 varecha.pravda.sk/recepty/arasidova-polievka-fotorecept/3...
slavka11
na vareche je babovka s arasidovym maslom. Pohladaj. Robila som ju a bola chutna. Chutila po orieskoch. Manzel ma zasa rad suchar na to arasid.maslo a potom dzem. Mne tato kombinacia nechuti ale je to vec vkusu. Druha vec je zasa pravda ze vacsina veci co pochadza z ameriky je des a DES a kedze tieto ich kombinacie su tam bezne nie je sa co cudovat ze tam rastie banda zdegenerovanych nacionalistov, ktory poznaju iba USA a zvysok sveta je pre nich neznamy vesmir a tak sa voci zvysku sveta aj chovaju. Vsetkych ovladnut, vsetko od nich si privlastnit a este sa tvaria ako oni robia sluzby svetovemu mieru. brrrrrr. Keby jedli viac nasho chleba s mastou nemali by taketo mamonarske chutky :)))))
babav
@slavka11 , ulavilo sa ti?!Nevedela som ,ze arasidove maslo ma aj degeneracne ucinky....Viem ,ze je zdrave a vyzivne ,o to viac ak si ho pripravis doma z cerstvo olupanych arasidov .Nemusia byt americke!
babidka
Ani ja som nebola nadsena chutou arasidoveho masla ked som ho prvykrat ochutnala :-) Tak som ho pouzila na pripravu arasidovej omacky ktora sa podava k niektorym azijskym jedlam /napr.satay/ a tiez do arasidovych keksikov .No ale moj vnuk miluje chlebik s arasidovym maslom a jahodovym dzemom a tak som si aj ja nakoniec na tu chut zvykla a obcas si takyto chlebik dam spolu s nim :-)
@slavka11 , nevedela som ze konzumaciou arasidoveho masla vyrastie z nasich deti banda zdegenerovanych nacionalistov :-) Este dobre , ze ja som bola vychovana na tradicnom slovenskom masle a chlebe so smalcom ...:-(
2010
@slavka11 , uplne s tebou suhlasim ty americania z toho degenerovali a cernosi ocerneli ( tam ho jedia najviac ) a v azii ozlty, ale neviem co sa stava slovakom v hlave ked sa napchavaju tymi margarinom na chlebe.
fitnessguy
kto arasidove maslo nevyskusal, tazko moze hodnotit jeho chut ci kvalitu - z diskusie mam pocit, ze sme ho niektori odsudili len kvoli povodu. a preto - ceske maslo :) www.mojprotein.sk/arasidove-maslo-40