Rôzne

Akú hudbu počúvate pri varení alebo pri jedle?

jogurt714 - fotkajogurt714, 21. decembra 2020

Ahojte,

aká hudba vám najčastejšie hrá pri varení a pri jedle?

Ja mám veľmi rád heavy metal



@zareaguj


Diskusia k téme

luwinka
@jogurt714

Tak ja mám rada rockovú hudbu , ale nie až takú moc brutálnu , môžem uviesť aj skupiny , ktoré rada počúvam pri varení , alebo pečení sú to 70-roky . THE SWEET , SUZI QUATRO , SMOKIE , DEEP PURPLE a veľa iných. Túto hudbu počúvam už od malička od 12 rokov , nakoľko som z hudobnej rodiny , kde sa hrávali tieto skladby u nás v rodine. A mne sa to zapáčilo už ako malej slečne - alebo lepšie povedané dievčati. Keďže mám brata , ktorý je naozaj rockérsky typ , tak ma to zaujalo a tiež som sa do toho dostala tým , že to hrával často a počúval na magneťáku , alebo na LP platniach , ktoré sú v tejto dobe vzácnosť. Takže pre mňa je to hudba v štýle ROCK !
babidka
Ja nepocuvam nic.Ja IBA varim.Mna dokonca vyrusuje pri vareni aj to, ked niekto sedi v kuchyni a chce sa rozpravat.Vnucky aj vnuk su vynimka.Uz od malicka sa mi pri vareni motkali v kuchyni, snazili sa pomahat.Dve mensie som uz ako dochodkyna cez den dozerala, kym ich mama pracovala. No a ked davate pozor na dvojrocne dieta so skrabkou na zemiaky v ruke...taky Oueen ci operne arie iba vyrusuju:-)Najmensia je uz prvacka , vari so mnou , cisti a kraja zeleninu aj zemiaky,umyva salat, robi nalevy, miesa marinady, obaluje rezniky,mixuje . Dokonca najradsej pouziva moj velky noz sefkuchara.A veruze ani ona nechce pri nasich cinnostiach ziadnu hudbu.A ako som si vsimla , ani 16 rocna vnucka pri vareni ani peceni nema v usiach jej neodmyslitelne sluchatka :-)
marianne
pri Vianočnom varení mám obľúbené DVD Christmas Christina Aquilera. Tá baba to s hlasom vie a Vianočné DVD je parádne.
3x haji, zolik a ywa
afataga
Ja dost Radiou beat cez net, mam rada rockovu aj tvrdsiu, ale ako sa hovori, odtal-potal.
Napr. taketo nieco:


2x haji a zolik
haji
Mám oblíbenou stanici Jemné melódie, Vltavu a přidala jsem Rádio Junior, když potřebuji změnu a Radio Jazz. Jazz je úplně super. Tam nemám žádné vazby a nevyleze mi do červených čísel nostalgie, minulost ani nic jiného. Hladina emocí je klidná. A to je k nezaplacení. Nejen při vaření.
Miluju André Rieu, jeho koncerty mě vždy potěší. Vídeňská filharmonie a její pravidelný Novoroční koncert musí být. Vše směřuji k tomu, abych mohla na Nový rok být u telky. Nejen hudba, ale i nádherná výzdoba mě potěší. Dlouho jsem netušila, kde se bere nezaměnitelný zvuk Vídeňské filharmonie, vždy poznám, že hrají právě oni. Nedávno jsem poslouchala nějakého odborníka, který o nich mluvil. Nástroje umělců Vídeňské filharmonie jsou všechny původní, neupravované - prostě stará dobrá klasika, stará dobrá škola. A je to znát na "plném" zvuku. Nemám hudební sluch, přesto rozdíl poznám. Dalo by se pokračovat přes další velké umělce Pavarotti, Carreras, Domingo - tři tenoři úžasných hlasů. A dále k služebně mladším pěvcům Bocelli a další. Miluji hlas Dagmar Peckové, to praskají sklenice.
Hudbu poslouchám intuitivně, pouštím si to, co je mi v ten který moment milé. Při vaření je fajn něco co plyne bez turbulencí. Tam jsou jistotou Jemné melódie. O turbulence se postarám já při sporáku, když se děje něco nestandartního. K jídlu jsem v dětství a mládí léta poslouchala vážnou hudbu. V čase, kdy jsem obědvala, nic jiného v rádiu po drátě nedávali. Jak člověk přijde k lásce k jídlu a vážné hudbě? Jednoduše.
Bez hudby jsem jako bez ruky. Něco musí hrát. Potřebuji kulisu zvuku, která se mnou spolupracuje a já s ní.
zolik
@haji (22.12.2020 11:09)
Bola som na koncerte Dagmar Peckovej v prazskom Rudolfine. Uz je to niekolko rokov, ale zazitok nezabudnutelny!

evanaaa
Tak ja sa priznávam - nič a nielen pri varení, vôbec......už roky rokúce, nemám ani rádio, občas som prepla na TV8, ale len v rámci prestávok, spevákov a skupiny, poznám väčšinou len z médií.....mne sa ani dnešná hudobná tvorba veľmi nepáči, nemôžem za to. A ak už, tak len staré melódie.....ale neznamená to, že nemám svoje pesničky.
2x zolik a haji
haji
@zolik (22.12.2020 21:04)
Jsi měla krásný zážitek, nejenom Dagmar Pecková je síla, samo Rudolfinum má nezaměnitelnou energii! Hlavně naživo. Telka neumí přenést všechno.
1x zolik
zolik
@haji (22.12.2020 21:18)
Bola to pecka, mala som pocit ze jej je plny sal. Uzasne umelkyna. Od vtedy si Dagmar Peckovu vzdy rada vypocujem.
1x haji
tomeska
Moje srdcovky sú pesničky Iglesiasů, Julio , Enrique, Julio jr. - všetkých troch. A Miriele Mathieu. To potom hlučnost' v kuchyni stúpne o pár decibelov navrch. Inak poslúcham Radio Čas (na Morave) , ráno zapnem, večer vypnem. No a staršie pesničky slovenské. To si pustím kazetu a občas aj uroním slzičku , lebo každá pesnička sa viaže na nejakú udalost', nejakú spomienku. " Dedinka v údolí, malé domčenky, nevidel som vás už dlhé roky...." To nie sú slzičky , ale krokodílie slzy. Alebo: " Nečakaj ma už nikdy dievčatko moje zalúbené ... " Dnes rádio hrá jednu pesničku 2-3 x za deň po celý týždeň a dokážu ju človeku pekne znechutit'. Inak, stát' u sporáka potichu, by sa mi nepáčilo. Nepohrdnem žiadnou muzikou, pokial má nejaký prijatelný rytmus, a nie je to len " duc duc duc, .
A mimochodom - parádny muzikál : Děti ráje so Sagvanom Tofi a Lukášom Vaculíkom. Bola som v Ostrave (všelijako som sa krútila ,aby som nemusela íst', a to som mala lístky zadara) a nel'utujem, a s dala by som i repete.
2x zolik a haji
finczi
To je rôzne....podľa momentálneho stavu. Najčastejšie rádio Košice a Slovensko, rockové taktiež. Niekedy potrebujem ticho a sústredenie, teraz mi robia radosť jemné tóny. Vianočné piesne ľúbim, ale nie keď rovnaké počujem x krát denne. Niečo mimo varenia - keď žehlím, v slúchadlách mi zneje Vltava. Ihneď zabudnem na všetky starosti ; ) Krásne pohodové dni prajem!
1x haji
sovka62
Pri vareni a peceni nepocuvam nic, ale svojich favoritov mam. Milovani The Beatles, ktori ma sprevadzaju od mladosti, teraz aj The Backwards, koncert bol nezabudnutelny. Okrem nich Elvis a napr. Roy Orbison, skratka tento typ hudby.
mariamka
u nas stale nieco hra, mne ticho vadi :) taka vsehochut, ale skor rock, pop, country, opera, momentalne fici gramo


1x haji
luwinka
@2010 (23.12.2020 17:04)

Najkrajšia skladba z roku 1978 Stumblin in , od Suzi Quatro a Chrisa Normana . Sú to 2 legendy teraz už 70-tnici. Skladba sa hráva stále či už na stužkových slávnostiach , alebo na diskotékach , svadbách , nakoľko je o láske , prečo by sme si ju nepripomenuli aj v tomto vianočnom čase :-)
1x haji
frezia68
Moje staré rádio prehráva kazety,aj CD a tých mám veľké množstvo.Kazety sme si aj nahrali a tak mňa od rána teší hudba rôzného žánru,ale najradšej melodické roky 1960 Beatles ....milované francúzske šansóny a potom Hana Hegerová,melódie Juhoslávie spomienky na dovolenky,Suliko-Gruzia,Goraľu -Poľsko a country mix so spomienkami na stanovanie,opekačky,gitara,priatelia.....nezabudnuteľné spomienky.Ale vždy dominoval Matuška a Gott a sprevádzali ma dlhé roky.Ale tých spevákov je veľa....slovom melodické melódia a texty,ktoré dojímali a neboli to prázdne slová.Ráno mi začína rádiom Slovensko a ak ma omrzí tak obľúbené CD a ticho mám málokedy...ľudovky nútia k pohybu,neškodí za linkou sa dá.Alebo si prenesiem do kuchyne laptop a na YT je hudba od výmyslu sveta a nabíja ma energiou, ak netercujem spevákom,tak aspoň brumendo :-))))) Hudba je pre mňa životabudič .A koncerty André Rieu je niečo neprekonateľné,dojímavé,nádherné.
2x haji a katoon
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
James Blunt, Frank Sinatra, Phil Collins
1x haji
mrnousik
Ani neviem povedať, do podmazu počúvame rádio Expres - je to kompromis, on je Metalista a ja Depešák :D A keďže najradšej varím pri ňom v kruhu rodiny aj s našou Lajkou, tak čo aktuálne dávajú. Aspoň si pri tom poohovárame, že Durica prerazil spolu s Gladiatorom ďalšie pomyselne dno, že Queen aké pecky dával, "vypeckuj mi ten Depeche", "Zas nepustili Guns´n´Roses cele", "To je ten Rocket Man?" a tak :D
katoon
Pokud potřebuji dodat energii, poslouchám slovenské lidovky, čadáše nebo italské písně jako Bella Ciao, L’Italiano, Mambo Italiano, Tu Voa Fa L’Americano, atd.
K jídlu nic nebo klasiku.
mitzy
No hlavne nieco energicke ako Rolling stones, Queen, Elvis, Sinatra, opera, klasicka hudba (hlavne Mozarta a Cajkovskeho) a obcas potemnejsie ako Cure alebo Soap&skin, Moderat a ked nemam dobry den tak nahnevanu hudbu (Foo fighters) a ked sa mi chce tancovat tak Madonnu a Jacka rozhodne. Obcas su fajn aj soundtracky z filmov. Ako kedy ako co.
kucharka
Dnes sme počúvali Michael Kiwanuka. Bol to trochu taký oddych po všetkých vianočných melódiach... :-))

janger
Ja mam rada v kuchyni klud a ticho.
Ani "premavku" v kuchyni nemam rada. Ak peciem a niekto by mi tam behal, tak to ma dost rusi. Preto najradsej peciem vecer, alebo ked som sama doma.
janger
@haji (22.12.2020 11:09)
Mila @haji , spominas okrem ineho, ze Andre Rieu patri k tvojim favoritom.
Aj ja ho mam rada. Bola som aj na koncerte, no velmi, velmi pekne! Ked pridu lepsie casy, tak by som znovu chcela ist. Ta sila hudby! Normalne slzy tecu, take posobive je to. Okrem ineho na mna velmi zaposobila velka skupina muzikantov so skotskymi gajdami a hraju Amazing grace, no to az husia koza sa cloveku spravi. Ak budes niekedy mat moznost ist na koncert, tak chod.
Andre Rieu sa mi velmi paci aj ako clovek.
A predstav si, co teraz pocas krizy robi! Vypeka torty. Kedze nemaju teraz pracu, koncertovat nemozu, tak pecie pre radost torty...Hovoril v televizii, ze vzdy po koncerte, ked spal v hoteloch a bol plny adrenalinu, nemohol spat a pozeraval videa s receptami na pecenie. A ma teraz z toho take hobby....
Dufam, ze coskoro budu zase moct koncertovat a prinesu radost tolkym ludom po celom svete.
Pozdravujem :-).
haji
@janger (27.2.2021 20:45)
Velmi pěkně děkuji za tvůj koment od srdce. Potěšila jsi mě velmi V těchto těžkých dobách na Andre Rieu myslím. Není to jenom jeho profese, která dostává na frak. Zrovna minulý týden u nás reprízovali jeden z jeho koncertů, vždy mě potěší a přinese dobrou náladu. Hledala jsem na internetu nějaké informace, ale vyhledávač se nepochlapil. Nic moc jsem nenašla. Tak díky za zprávu, že Andre peče torty. Kdyby jsi napsala, že okopává zahrádku, bylo by to uvěřitelnější než to, že se dal na pečení. Chlapec umí překvapit!
Pevně věřím, že někdy si dám jeho koncert naživo. Za odměnu.
Pozdravuju k vám tam v širou dál... ať se vám daří! Ať to zvládneme tak nejlíp jak jen je to možné!
haji
@nadia56 (27.2.2021 21:28)
Moc děkuji za vložení hudby AR, krása, láska, jemnost... dalo by se pokračovat v superlativech. Jsi milá, potěšilo. Co kecám, vždy potěší!
Hezký večer a děkuji za pohlazení!
haji
@janger (27.2.2021 21:40)
Děkuji za odkazy a souhlas, jeden neví co se může. To sedí i obecně. Bomba torty aj André!!
1x janger
janger
@nadia56 (27.2.2021 21:28) , ty mas zrejme tiez rada jeho hudbu a tiez piesen "O, Holy Night"....Tak nech sa paci, tu mas dve v jednom :-) -. Hoci je uz davno po Vianociach :-)....
Pre mna je to v tomto podani jedna z najkrajsich vianocnych piesni.
 youtu.be/8VfYKmJkxl0...
nephilim
@janger Ale, ale. Čo to vidia moje oči. Pán Rieu. Ja som sa doňho zamilovala. Love theme Romeo & Juliet. Oprášila som husle. Od prachu. To isté platí pre Einaudi. Jeden z mála momentov, keď dobrovoľne sadnem za klavír. Primavera. @janger Vianoce majú skvelú vlastnosť. Neviažu sa na dátum. Vianoce môžu byť aj v lete. V Austrálii som vešala ozdoby na palmu. Máti rýľuje pri "Adeste fideles". Sis zdobila vianočný stromček zásadne pri prachstarej gramoplatni. Rúfus: O dvanástej komnate.
K hudbe a pečeniu. Mám uložený tzv. bake well list. Notebook. Že nech sa dobre pečie. Zoznam skladieb. Miestami divoký, hovorí muž. Sia. Dvorský. Okorenený štipkou metalu. A Marta Kubišová. Rolling Stones. David Bowie. Fleetwood Mac. Voňajú badiánom. Vanilkou. Kardamómom. Anízom. Včera som piekla. Jabĺčka v župane. Škorica. Pečené jablká. Štipka muškátového orieška. A boli skoro Vianoce.

janger
@nephilim (28.2.2021 04:18), tie tvoje vcerajsie vone, tak to je uplne vona Vianoc :-).
Je to zaujimave, ako nam vone dokazu navodit nejaku atmosferu, spomienky.

Pre mna je napriklad mandarinkova vona spojena s Mikulasom, Vianocami.....A to asi preto, ze volakedy, uz dost davno, ked som bola este dieta, mandarinky byvali pribalene v mikulasskych balickoch, z cerveneho celofanu....
A tiez na Vianoce. Nase mamy stavali vtedy v radoch v zelovoci. Mandarinky neboli dostat ako teraz, takmer cely rok.
Ach, ach, spomienky...

nephilim
@janger Mandarínky a arašidy. Bez nich sa Mikuláš nepočítal. Občas sme si dokonca aj varechu v čižmičke našli. Asi preto ich má mama doma tak veľa.

2x haji a janger
mamec
@nephilim (1.3.2021 10:15)
Varecha nie je zlý darček, nevieš kedy sa ti zíde. Keď som sa osamostatnila, mala som len jednu varechu a v obchodoch v mojom okolí zrovna žiadne neboli, tak som musela všetko robiť tou jednou. Začiatky boli ťažké :-)
nephilim
@mamec Zasmiala som sa. Tiež som ľutovala, že jednu varechu som nečorkla. Dávno, dávno tomu. Nemala som lievik. Tak zrolovaný papier poslúžil. Ako varecha ruka. Keď sa dalo. Naposledy som videla novú domácnosť. Brácho+frája. Mixér. Pekárnička. Kávovar. Ryžovar. Parný hrniec. Spešl prístroj na varenie vajíčok. Nezávidím. Ale pousmiala som sa. Bože. Toľko miesta ušetrím...

haji
@mamec @nephilim
Varecha je dobrá věc. Podědila jsem po babičce, otcovej mame, celú vybavenú domácnost. Varech kopec. Jedna z nich vede prim. Tou dělám vše slané. Už když jsem ji začala používat, byla z půlky "vychoděná" a téměř tmavě hnědá. Dnes je ještě "vychoděnější", sjetá bokem napůl a téměř černá. Také s ní jím praženicu. Žádná lžička, vidlička - ale vareška. Pak mám menší, světlou. Tu jsem si koupila v začátku na nějakých trzích. Tou dělám sladké věci, případně s ní míchám kvásek. No a hodně ráda jsem omilostnila velikú svetlú varechu - dostala jsem ji k nějakým narozeninám od kolegů v práci jako recesi. Že určená na "výplatu" přes zadek, když zlobím. S velkou červenou mašlou. Mašla už je pryč, varecha ostala. Aj drevitá chuť pominula. Nedávno jsem s ní začala míchat kynuté těsto. A jak jsem ráda, že ji mám. To je trojice varech, bez kterých si neumím představit svoji kuchyň. Když některou zapatroším - jsem KO. Stres a emoce mě úplně rozloží. Ale vždy se objeví. Chválabohu. Bylo by to jako ztratit člena rodiny. Mám plno dalších varech, ale ty si beru jen v nouzi nejvyšší. A to je málokdy.
U nás se vyhrožovalo na Mikuláše uhlím. A jednou snad tam to uhlí i bylo. Už si nepamatuju kdo byl takto obšťastněn. Mandarinky, pomeranče, banány, fíky, datle, kokos, kakao - jen o svátcích. Mikuláš, Vánoce a Velikonoce. Babičky lítaly po městě a sháněly o dušu. Je na co vzpomínat. Shánělo se kdeco. Člověk ani není tak starý, ale pamatuje.
haji
@mamec @nephilim
Varecha je dobrá věc. Podědila jsem po babičce, otcovej mame, celú vybavenú domácnost. Varech kopec. Jedna z nich vede prim. Tou dělám vše slané. Už když jsem ji začala používat, byla z půlky "vychoděná" a téměř tmavě hnědá. Dnes je ještě "vychoděnější", sjetá bokem napůl a téměř černá. Také s ní jím praženicu. Žádná lžička, vidlička - ale vareška. Pak mám menší, světlou. Tu jsem si koupila v začátku na nějakých trzích. Tou dělám sladké věci, případně s ní míchám kvásek. No a hodně ráda jsem omilostnila velikú svetlú varechu - dostala jsem ji k nějakým narozeninám od kolegů v práci jako recesi. Že určená na "výplatu" přes zadek, když zlobím. S velkou červenou mašlou. Mašla už je pryč, varecha ostala. Aj drevitá chuť pominula. Nedávno jsem s ní začala míchat kynuté těsto. A jak jsem ráda, že ji mám. To je trojice varech, bez kterých si neumím představit svoji kuchyň. Když některou zapatroším - jsem KO. Stres a emoce mě úplně rozloží. Ale vždy se objeví. Chválabohu. Bylo by to jako ztratit člena rodiny. Mám plno dalších varech, ale ty si beru jen v nouzi nejvyšší. A to je málokdy.
U nás se vyhrožovalo na Mikuláše uhlím. A jednou snad tam to uhlí i bylo. Už si nepamatuju kdo byl takto obšťastněn. Mandarinky, pomeranče, banány, fíky, datle, kokos, kakao - jen o svátcích. Mikuláš, Vánoce a Velikonoce. Babičky lítaly po městě a sháněly o dušu. Je na co vzpomínat. Shánělo se kdeco. Člověk ani není tak starý, ale pamatuje.
1x janger
haji
Co mě opravdu žere, je, že něco mi doma žere kávové lžičky. Zvláště ty oblíbené po babičce, těch už je jenom pár. Dokupovala jsem několikrát, miznú a miznú. Vrchol všeho je, že už před pár léty jsem pozbyla dezertní vidličku po babičce. Byla jediná, jedinečná a úúúžasnááá. S ní jsem jedla rybí salát, vlašák a podobné věci. Dezerty málokdy. Jednoho dne zmizela a není jí. Když si na ni vzpomenu.... je mi úzko, velmi mi chybí. Uf
Ale to jsem se od hudby dostala k matérii, omlouvám se.
haji
Se picnu, koment se mi načetl dvakrát. Omlouvám se za odbočení od tématu a duplu koment z 1.3.2021 12:42 hod. Šotek od včera úřaduje. Dnes se vrazil i na diskusiu a množí...
1x janger
janger
No, dievcata, z hudby do voni, z voni do Mikulasa, z Mikulasa do varesiek, z varesiek do vidliciek :-). To je podarene citanie. Ale vlastne vela spolocneho mame. Spolocne spomienky na minulost. Aj to ludi velmi spaja....

To spojivko spolocnych spomienok chyba ludom, ktori ziju v zahranici. To asi najlepsie pochopia ti, ktori ziju v cudzine....
nephilim
@janger Po cudzokrajných vŕškoch sa tmolím už asi dvadsať rokov. Mám takú nepokojnú povahu. Ale. Sú momenty. Ktoré ťa vrátia. Tu v Alicante je Slovenka. Horalky. Bola za mnou v nemocnici. Videli sme sa prvýkrát. Spomienky. Školská družina. Príbor. Tácky. Farba stravných lístkov. Hliníkový obedár. Obe nás nadchol - ahoj, @haji - výraz "jídlonosič". Cvičky. Zvané jarmilky. Mimochodom. Sis tvrdou rukou zaviedla tvoj recept. Jangerky. Minulý rok sme piekli pararelne. Cez Skype. Brácho. Ja. Bolo to milé. Muž sa ich nevie dojesť. Samozrejme. Naj úspech malo prasiatko. To už neuvidíš. Padlo v prvej línii.

@haji Máti má nemiznúcu lyžičku. Vlečie si ju na dovolenky. Bez nej káva nechutí. Milovaný nožík. Boh chráň dať do umývačky.




2x haji a janger
janger
@nephilim (2.3.2021 05:50), jeeeeej, no to sa moc, moc tesim z "Jangeriek" :-)))), po mne pomenovanych.

Ja som uz takmer 40 rokov prec....
Mne Varecha prinasa kopu "spolocnych" spomienok.