Varenie

Ako využiť zimné jabĺčka?

teresa21 - fotkateresa21, 12. februára 2011

Dnes som triedila zimné jabĺčka v pivnici a nanešťastie takmer polovica skončila v komposte,
ostatné som vytriedila na tie pekné, ktoré ešte lákajú k zakusnutiu a ostatné, trochu
zošúverené, ktorých bolo najviac. Z prvej várky varíme výživu, no neviem čo s ostatnými.
Neviete poradiť nejaký dobrý recept na mušt? Poteší však akýkoľvek tip na ich využitie.
Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

marcy
vyprešovaný surový mušt v skle nechať 24 hodín s 1 lyžičkou strúhaného chrenu odležať,potom precediť a držať v chlade.Vraj vydrží dlho bez straty vitamínov,neskúšala som ,ale toto mi poradil jeden dobrák :-) túto jeseň.U mňa sa míňajú do štrúdli,v miske z jenského skla často pečiem štvrťky jabĺk na troške masla,so škoricou,klinčekami,ba aj 2 kuličkami nového korenia :-),pridám sušené brusnice a vlašské oriešky.Na studeno výborná pochúťka s upečenými chrumkavými orieškami,teplé ako náplň do palaciniek.....odšťavovať,odšťavovať...to poradím,aj čerstvý kompót je výborný.
bobarka
My jablká poriadne umyjeme, stred vyberieme trubičkou na šamrony,pokrájame na plátky a na site sušíme na radiátore.
babinka
jablcka bud cerstve, alebo susene, tie dokazem jest na kila a naucili sa to jest aj vnucky - najzdravsie jablckove cipsy, ked sa sedi pri TV ci jednoducho mame chut nieco zobat. Doma sme ich susievali na site polozenom na radiatore a za dva dni boli vyborne, ked sa uskladnia do papierovych skatul a daju na suche miesto, vydrzia dlho.
hubata
Súhlasím s babinkou. Okrem toho sme celá rodina pili rozmixované šťavy nielen z jabĺk ale som k tomu pridala aj ostatné čo v pivnici bralo skazu napr. mrkvu. Vždy som urobila len toľko porcií, aby sme to vypili čerstvé. Riedila som to vodou, trošku prisladila, ochutila citrńom - proste urobila chutným, voňavým. Tiež som uvarila za kýbel obyčajného čaju (pigi) a do neho nahádzala jablká, šípky alebo ovocie z mrazáka čo by sa inak nezjedlo. Ale psst: decká nevedli čo pijú, lebo by potom mrkotali že to nechcú.....
hubata
A ešte takúto fintu som si na nich vymyslela: ak mi zostal tvrdší chlieb, pokrájala som ho na kocky, vložila na wok panvicu, dala olej, cesnak, majoránku, osolila a pripiekla. Na tanieri som im to potvorám posypala strúhaným syrom, alebo ozdobila kečupom, alebo .... veď čo už doma bolo zvyšné a aby to aj voňalo a dobre vyzeralo. No a k tomu ten vyššie menovaný čaj. Dostali to k "Matelkovi" na raňajky a pýtali si ešte aj dupľu. Volali sme to Klausove čipsy, lebo ten ako prvý nám uťahoval po revollúcii opasky. A tak sme v zdraví prežili niekoľko politikov. Inak moja babka tvrdila že len vďaka sušenému ovociu z ktorého varila nielen čaj, ale ho dávala všade (koláče, kompóty) prežili jej deti v zdraví vojnu.
enge149
my odšťavujeme a kombinujeme s iným ovocím,vždy toľko čo sa zje čerstvé/najlepšie sú s domácou cvikľou aj zdravé/a ešte zázvor super liek na "bacily"na zdravie nech sú akékoľvek
evanaaa
Možno by sa dali spraviť aj na spôsob Pečeného čaju ( ovocia), ja som tak robila podľa receptu z Varechy, ale z viacerých druhov ovocia, skús len z jabĺk, môžeš pridať možno aj trochu mrkvy a pomaranč na ochutenie. Nakrájaj očistené jablká na kúsky, daj na plech do rúry na 250st., neskôr môžeš aj znížiť, pridaj kryštálový cukor, škoricu, pár klinčekov a peč, možno aj hodinu, potom nalož do fliaš a odlož. Môžeš robiť čaj, je to dobré aj samotné alebo k nákypom, palacinkám, do koláčov a pod.