Rôzne

Ako vybabrať s kúpačmi?

silvi - fotkasilvi, 31. marca 2013

Aj vás desí zajtrajšie ráno? Ja už neviem čo robiť s toľkými kúpačmi,
každý rok sa mi stane nejaká tragédia, raz to skončí s vytrhnutým
zábradlím, vlani prasklo sklo v sprchovom kúte, predvlani manžel opil
kúpačov ,že sedeli u mňa do večera, ani ich nemal kto odviezť. Ja už
sa bojím celej veľkej noci lebo sa bojím, že sa niečo stane. Neotvoriť
im dvere nie je možné, lebo moje deti mi vždy nazháňajú nejakých
šibačov a ja už mám teraz dosť. Prosím poraďte mi

@zareaguj


Diskusia k téme

lasocka
hmm..je to ťažke..ja som odchadzala s dcerou vždy rano z domu k mojmu otcovi a prežili sme pekný deň v klude...
Zajtra ostavame doma a tiež nam budu vyzva§ať aj takí, ktorí sa bežne maju problem aj pozdraviť a zajtra budu velice milí, len aby niečo dostali:)
Najlepšie na doobedie niekam odísť...a buduci rok si naplanovať program mimo domu:)
silvi
@lasocka ja mám 5 detí a oni sú radi keď nazháňajú kamarátov lebo máme doma aj dievčatá, no vždy to schytám aj ja.... kde môžem ísť keď mám doma 5 hladných krkov? Bol už aj taký rok, keď prišli chalani s harmonikou o 4:00 ráno. Potom ich treba hostiť, nalievať im a potom sa so mnou hádajú mamičky že som naliala ich 13-14 ročným synom.
silvi
A pritom kto má vedieť koľko majú rokov? ja keď som ako 15 ročná kupovala v stánku cigarety tak som tiež hovorila že mám 19. Krpatá som bola ale uverili mi, asi chceli kšefty
daniella9
@silvi
Koľko rokov majú vaše deti?
No a kebyže ku mne príde niekto o 4 ráno vyrevúvať s harmonikou, tak ho niekam minimálne nakopem, a nie im ešte otvárať a hostiť ich...
A nalievať 13 - 14 ročným, maximálne maličký pohárik, a ked sa im nepáči, tak prosím chodte inde,
treba nastaviť jasné pravidlá a nepopustiť, a máte kľud
silvi
Moje deti sú v pubertálnom veku, od 11 do 20 rokov.
O 4:00 ráno je ešte dobre, poznám jednu obec, kde im bašavel začína už o polnoci :-)
No vysvetlite to ich mamičkám :-)
A ako vnímate veľkonočný pondelok vy @daniella9 ? :-)
aroooo
deti nemám,pri tomto počasí spím celé doobedie....
lasocka
fuu,tak to nie je jednoduché:)
Ale aj tak, ako napísala @daniella9 , treba nastaviť pravidlá...
Opýtam sa ťa ako mamičky.tebe by sa pačilo,keby tvojim deťom niekde polievali? ak stým nie si stotožnená tak to nerob,len za to že to sa patrí a čo povedia ludia...
daniella9
@silvi
Ja neuznávam toto šialenstvo ohľadne mlátenia dievčat a žien korbáčmi a oblievania vedrami vody. Ani za účelom zabezpečenia zdravia a plodnosti. Ak chce byť niekto zdravý a plodný, tak má o svoje zdravie dbať pravidelne a nie len jeden deň v roku. Je to prežitok z dôb, ked na rytmus ľudského života vplývali povery a mágia - jarná voda a mladé vrbové prúty ako symbol prebúdzajúcej sa prírody a života zabezpečujúce, že dievča bude zdravé. Ako chápem, že ľudia si takýmto spôsobom vysvetľovali mnohé javy, ktoré nevedeli pochopiť, ale nikdy nebudem pozitívne vnímať mlátenie dievčat a žien. šialenosť s korbáčmi, vodou a ožieračkami odmietam.
daniella9
A keby ma chcel niekto proti mojej vôli schytiť a vyvliecť von, aby na mňa vykydol vedro vody, tak si môže byť istý, že by som mu priložila nôž k hrdlu. A to už ani nehovorím o mokrých kobercoch, či stenách alebo rozbitých pohároch, premočených šatách, oblievaní v spánku a tak. A kebyže niekto začne robiť randál ešte nad ránom, tak asi na nich poštvem psa alebo čo.
Avšak, musím si zaklopať, mám šťastie, že v mojom okolí sa nevyskytujú žiadni takíto primitívi a u nás v rodine je tento sviatok braný ako ľudová tradícia, ale s mierou, žiadne vedrá vody a ani mlátenie.
Ak sa to niekomu páči, tak prosím, nech si to užíva, ja mu to doprajem, ale mne nech s tým dajú pokoj.
micanela
@silvi , tak toto nastastie ako Bratislavcanka z panelaku riesit nemusim a som fakt rada :-)
radost
nuž-zariadi to život sám..pribudnú roky..deti odídu z domu...a je po "nepríjemných" radostiach..
a tešíme sa návšteve vzdialených synov..u nás sú tieto sviatky o stretnutí sa rodiny..a na "bláznovstvá" sa dobre spomína...:-))
veľa radosti všetkým želám...
marika9
Čo tak turistika v pondelkové ráno? Do ôsmej by som aj tak neotvorila nikomu a potom zmiznúť a urobiť niečo pre svoje zdravie. Mne sa to dobre hovorí, mám syna.
marikafil
My sme už od mlada chodievali na veľkonočný výlet, celá partia - tam nás chlapci (a chlapi) akože pošibali korbáčikmi a potom dostali nejakú čokoládovú drobnosť. Dôležitý bol ale ten výlet a príjemná spoločnosť. Keď už sme mali dve dcéry, tie v škole vyhlásili, že sú na výlete a tak sa k nám, našťastie, žiadni "kúpači" ani nevybrali. A máme pokoj...
ewitka
Tento zvyk som odjakživa nemala rada. Chlapi ťa vyoblievajú, vyšibú a niektorí veľmi nešetrne a potom ich musíš ešte obskakovať. Je to nespravodlivé. To musel vymyslieť nejaký chlap čo nemal ženy rád.
stefik
tak ja neviem ale keby mi zničili zábradlie a sprchu tak im iste další deň zaklopem na dvere a pýtam si náhradu škody.
babidka
Chapem ta - ja tak isto nemam rada pondelkove "mile prebudenie vodou" .V panelaku som si za cias detstva nasich dcer uzila dost . Vyriesila som to nakoniec radikalne - v pondelok rano som nalozila deti do auta , zobrala im hracky , knihy jedlo a slo sa do prirody . Ked prsalo - sedeli sme vsetky tri v aute a hrali karty , citali si a hrali rozne hry . Vsetkym synovcom , bratrancom, ujkom aj strykom som dopredu oznamila ze v pondelok NIE SME DOMA PRE NIKOHO :-)Cudzi ma nezaujimali - kamarati ani spoluziaci nasich dcer :-) Odkedy sme v dome je to lahsie - mame velkeho cierneho vlciaka ktory uz vyzorom odpudzuje kazdeho ! A ten jeho hlas ktory zurivo vykrikuje " Opovaz sa votrelec vkrocit na moje uzemie ! Nielen gate z teba strhnem , ale ...!!!"Ver mi , nik sa neopovazi :-) Ani pribuzni ani cudzi ....
elian44
JJ zlatý panelák, dvere sú na zvonček, koho nechcem nepustím, dcéry sú veľké a aj keď boli mladšie nanajvýš nakukli z balkóna, kto to zvoní:)
Obliate koberce netolerujem a oblievačky som si užila dosť, keď som bývala v detstve na dedine. Moje baby boli prešibané a aj keď som ich posielala na Veľkú noc babke na dedinu, aby si to užili, nikdy neišli:))
evanaaa
@silvi , ja ťa chápem, nás bolo 8 detí, z toho polovica dievčatá, u nás sa nepilo, a aj keď sa kúpila fľaša, len pre dospelého šibača ( dvaja susedia, ktorí by tiež neodišli, kým je fľaša plná), a mama bola pohostinná....ale neboli to nejaké veľké "bitky" a liatie vody na hlavu, dalo sa to vydržať, postupne sa ale aj zvyk pomaly vytráca a ja šibáčov je menej vidieť, ale asi len v meste. Mne to príde ako škodoradosť mužov a chlapcov, že majú v jeden deň v roku " voľnú ruku". Tebe by som poradila v prvom rade vysvetliť dievčatám, prečo si to nepraješ, a ak, tak ozaj určiť pravidlá, poukázať na škody ( im nevadia?) a dievčatá nech kamarátom tiež povedia svoje podmienky....alebo pustiť len tých ozaj slušných. Viem, je ťažko radiť nám, čo nemáme poroblémy ale ak by sa to opakovalo, tak by som rázne pohrozila babám, že nebudem nikoho púšťať dnu, nech sa poučia a oznámia to aj kamarátom-spolužiakom. Niekedy ide o život, ako vidím z TV, že tí chlapci ozaj nemajú zmilovanie a tradícia sa mení v niečo , čo by nemalo byť. Správne píše @babidka , tie zvyky, čo kedysi boli už nemajú také opodstatnenie, doba sa mení a modernizuje. Pozrite len Ameriku - ani nevedia podstatu sviatkov Veľkej noci, keď deťom schovávajú vajíčka, aby ich hľadali v tráve. Nemajú potuchy, čo to symbolizuje a ani vedomosti, aby to aj deťom vysvetlili.
sovka62
U nás bolo roky tak, ako u @babidky. Ráno zmiznúť z domu (zaujímavé, naše dcéry, ktoré si inak ľúbili pospať, nemali problém vstať ani pred šiestou) a hor sa do prírody, či do niektorého z blízkych kúpeľných miest. Proviant, čo by inak zjedli šibači, sme nabalili so sebou, našli pekný flek a debužírovali v pohode, v suchu.
Teeeda, vlastne nie úplne vždy v suchu, lebo raz sme sa viezli do Trenčianskach Teplíc, mierne popŕchalo a naše slečny hlásili ockovi, že oni tam vzadu majú vodu. No, kto vlastnil Škodu 100, iste si pamätá, že do nej zvyklo tiecť všelikade, aj mne na prednom sedadle kvapkalo na nohy. Tak sme ich odbili, že to nevadí. Zastali sme na parkovisku a slečny nevystupovali. Ocinko otvoril zadné dvere a zistil, že tam naozaj majú vodu, pred sedadlami, zarovno vrchu stredového stĺpika. Až vtedy pochopil, prečo si v Trenčianskej Teplej musel v ktoromsi dome pýtať vodu do chladiča, lebo sa mu prehrieval motor. Prasklo kúrenie.
V ten rok bola suchá tradícia porušená, boli sme radi, že sme sa dostali domov.
luss44
Ženy, ja Vám nerozumiem.... viem že to nie je veľmi príjemné - byť obliata a vyšibaná a navyše ešte za to kúpačov odmeniť, ale na druhej strane je to aj zábava. A ako si máme zachovať nejaké zvyky, čo si naše dievčatá budú spájať s Veľkou nocou? To že boli zamknuté doma a neotvárali dvere? Mám 2 dcéry a tiež každý rok trochu frflú pred Veľkonočným pondelkom, ale nakoniec vždy vidím ako si ráno privstanú, pomôžu mi nachystať občerstvenie, a či už príde sused, rodina alebo spolužiaci, nechajú sa vyšibať, ponúknu hostí, posedia, podebatujú a neberú to nejako tragicky. Doteraz spomínajú ako ich spolužiaci po minulé roky naháňali po dvore s vodou a korbáčom a ich výskanie bolo počuť až k susedom - samozrejme ked je vonku teplo, tento rok to nehrozilo... Čo je na tom zlé, prečo keď toto vidíme v TV ako sa polievajú dievky v krojoch tak sa nám tie zvyky páčia, ale keď sa to má týkať nás, tak zamkneme dvere. Samozrejme nikdy k nám nechodili hulváti, ktorí by sa u nás opili a spôsobili škody, vždy to je slušne a v rámci zábavy. Týmto som asi nezapadla medzi Vaše predošlé príspevky, ale ja to vidím takto. Ešteže na dedinách sa tieto zvyky trochu udržiavajú, keď nechceme aby ich naše deti poznali len z TV.
honestka
@evanaaa , troska si strelila vedla s tou Amerikou ze by nevedeli...
je tam /aj tu/ velmi vela poboznych ludi, ktori si tradicie vazia. Sviatok je v Piatok, Pondelok je pracovny.

Oni zase nerozumeju nasim zvykom a povazuju nase sibacky a oblievacky za barbarske z dob, kedy drabi nahanali poddanych bicmi a oblievali ich vodou aby sa prebrali; to len neskor tradicie sa zacali krystalizovat a bajit rozne ktore si kazda krajina a doba prisposobila za svoje.
Vajicko ostalo a nech je uz malovane akokolvek jednoducho ci cifrovane /orthodox su ozaj malokde vidiet/ v kosicku, alebo schovane v trave aby deti hladali /pritom maju uzasnu radost a zabavu/ je to len na tom, ze sa hovori: iny kraj iny mrav".

My si drzime svoje zvyky a nenamietame aby si domaci a pristahovalci robili tak ako s nimi vyrastali, pretoze su tu ludia takmer z celeho sveta a zijeme v druznosti;
nasi znami sa uz nedivia, ze pri posedeni s nami mame ceremonie s ktorymi su bezpecne vysporiadani tesia sa a prijmu ich ako nieco obohacujuce a to nehovorim iba o dobrom pohosteni.
tak ako my sa ucime poznavat ich jedla, ich sposoby, ktore su v mohom tak odlisne /a nemat ich tu nazorne ani by sme nevedeli ze vobec existuju/, pretoze nie vsetko sa da spoznat iba z citania.
prepac mi tuto poznamku.
honestka
a k povodnej otazke iba tolko, ze symbolizmus oblievacky je v nasej teraz uz rozrastenej novej rodine ktory zaviedol manzel velmi striedmy, na ktory si zvykli zenicky v pohode, paci sa im, ze budu po cely rok ciste a krasne a naucili sme ich aj to, ako si kupaca poctit odmenou.
Nastastie U nas sa nikdy nesibalo.
danielkab
Ja si myslím,že je to pekný zvyk...Veď tí muži to robia pre to,aby sme boli celý rok zdravé a pekné. ;) A keď majú z toho takú radosť,prečo im to nedopriať?Veď raz za rok sa to dá vydržať.. :) Našťastie v mojom okolí sú skutoční gentlemani a túto "povinnosť" si odbijú len symbolicky..:D Žiadne surové bitky a veľké oblievačky.My ich za to pekne pohostíme,posedíme a idú o dom ďalej.Avšak,nalievanie alkoholu
-násťročným by som v žiadnom prípade nedovolila!Nielen,že je to trestné,ale mladiství v tomto veku sú náchylnejší na vypestovanie závislosti,ktorá sa bude ťahať až do dospelosti!Nehovoriac o tom,že by som určite nebola nadšená z toho,keby môj 13-ročný syn prišiel domov a mal by vypité!
babidka
Velka noc je krasny krestansky sviatok s duchovnou naplnou a ak je v tomto sviatku symbolika jari , ocisty , noveho zivota - tak urcite to nebude v tom , ze sa chlapi najprv zabavia a potom opiju ....:-)Vyhovorky na to ze ide o zdravie , symboliku??? :-) Vymysly... Ak mi zliali obyvacku o 6,00 rano tak , ze aj susedia mali vodu vsade a koberec som musela pre plesen o tyzden vyhodit ....bola to ohromna zabava !Ale nie pre mna . Naliat spiacej zene do postele vedro ladovej vody , ci ju v takej hnusnej zime ako je teraz vytiahnut na dvor a zabavat sa na nej polievanim a sibanim po holych nohach ako som to videla v TV- ohromne ! Mozno to v pohanskych casoch malo nejaky vyznam ale teraz je to iba bujara zabava na ukor zien . Zaujimave , ja nepoznam ziadnu zenu ci dievca ani v rodine ci medzi priatelkami ktorej by sa oblievacka pacila :-(((
danielkab
@babidka
Nuž ale...tak to je potom chyba asi niekde inde..(žeby vo výchove?)Pretože u nás sa nikdy nič podobné nestalo...
vierutt
Presne, ako hovorí @babidka. Nikdy som nemala rada veľkonočný pondelok, pripadá mi to strašne primitívne vyliať kýbeľ studenej vody na ženu - čo už na tom môže byť zdravé a mať modriny po nohách od korbáča! @danielkab , nerozumiem Tvojej poznámke o výchove - to akože žena má znášať od muža všetko "tradičné", aj keď jej ide o zdravie? Alebo myslíš na nesprávnu výchovu tých šibačov (alebo zakomplexovaných chudákov? Ty dopraješ mužovi všetko z čoho má radosť?
luss44
@danielkab , ďakujem, ale asi sme jediné, ako tak čítam...
@babidka , nuž k Vám asi chodili veľmi nevychovaní šibači, mňa nikdy nikto nepolial vedrom vody v posteli, ani si nikto nedovolil polievať vo vnútri domu vodou, keď, tak vytiahli dievčatá na dvor a tam ich poliali, jasné že s ich súhlasom, nič nasilu, prezliekali sa niekedy aj 4x a brali to ako zábavu, a o modrinách na nohách nemôže byť ani reči... a deťom sa u nás alkohol nikdy nepodával, a nikto od nás neodchádzal opitý. ale komu to príde primitívne a nevhodné, jeho vec. Ja som rada že moje dievčatá poznajú zvyky a majú spomienky na to, ako sme farbili vajíčka a chystali výslužky do košíka pre šibačov.
danielkab
@vierutt
Každý si to vyloží ako chce,však? :) Mala som na mysli nevychovaných šibačov...No u nás sú muži natoľko inteligentní,že si nepotrebujú na nás kompenzovať svoje komplexy a nevyžívajú sa v tom,že by nám robili schválnosti. A áno,snažím sa mužovi dopriať všetko,z čoho má radosť..A to isté dostávam na oplátku ja od neho.Je príjemné,keď si navzájom vieme urobiť radosť...Že ma trošku pokvapká vodou a decentne "potľapká" korbáčom po zadku,mi predsa nemôže ublížiť.
danielkab
Samozrejme,nechcem to zľahčovať.Zrejme mnohé z vás majú zlé spomienky na Veľkú noc a preto je pre vás asi trošku nepochopiteľné,že mne sa to páči.Je to škoda,pretože ste nemohli vidieť tie pekné veci,ktoré to so sebou prináša.V tom prípade treba len dúfať,že na ďalší rok to možno bude lepšie alebo,ako to tu bolo už viac krát spomenuté,vybrať sa niekam na výlet.
luss44
veru tak @danielkab , tešil ma pohľad na 5 mladých ľudí u nás v obývačke, ako im chutila moja gaštanová torta upečená podľa rcp z Varechy :) Ale keď má niekto problém s veľkonoč.polievaním, prosím, nech ide z domu preč, alebo zamkne dvere. Mňa to nikdy nenapadlo. Asi to bude tými spomienkami - u mňa veselými, u niektorých nepríjemnými...
evanaaa
@honestka , viem, že Američania nevedia pochopiť naše zvyky, dnes som videla v TV reportáž, ako reagovali, keď videli tie oblievačky, mimochodom, to by sa ani mne nepáčilo....ale ja len z toho, ako mi spomínal synovec žijúci v Amerike, iste, Slováci a iní čo tam žijú, vedia, o čom je Veľká noc, tým som nechcela z nich robiť hlupákov, len som porovnávala ich zvyky a tie naše, ktoré sa viac približujú tradíciam. Nedá sa povedať, žeby som to poznala len s čítania ale aj z rozprávania - ako som spomínala, synovec je v Amerike, sestra v Kanade, a ešte pár známych......a nemyslela som to kriticky, iste, aj tam sú pobožní ľudia a každý inak preciťuje alebo prejavuje svoje náboženské cítenie. len som tým príspevkom chcela naznačiť, ža ani ja nesúhlasím so všetkými tými zvykmi.
denyany
@daniella9 , úplne s tebou súhlasím. kým som žila s rodičmi, Veľkú noc som pretrpela. lebo je neslušné nevpustiť kúpačov dnu, čo by o nás povedali... a podobne. odkedy žijem vo svojom, robím si po svojom a som maximálne spokojná. Veľká noc je pre mňa len predĺžený víkend. nevypekám, nevyváram, len ak manžel má chuť, v niektoré ráno tohto víkndu urobím raňajky na spôsob veľkej noci a to je všetko. žiadni kúpači! krásne si oddýchnem a plná elánu sledujem, ako sa poniektoré ženy spamätávajú z tradičnej Veľkej noci celý zvyšok týždňa. ale koho to baví, nech sa páči.
danielkab
@vierutt
:) Rétoriku? Možno áno,ale názor nie.Keď má niekto iný názor ako ja a nestotožňuje sa s tým mojím,nebudem ho nasilu presviedčať,že ten môj je správny,či nebodaj nech ten svoj zmení.Každá čo sme tu,máme svoj život,spomienky,inak sme boli vychovávané.Nikto nemá právo,aby hodnotil niečie postoje.Ja som len prispela svojou mienkou do diskusie,nechcela som nikoho uraziť.
rea1
rozbitá sprcha? vytrhnuté zábradlie? ožratí kúpači - a nebodaj nezletilí, ktorým ty ešte naleješ? nehnevaj sa na mňa, ale keď toto dovolíš vo svojom byte/dome, tak si to zaslúžiš. nechcem byť zlá ale to si nevieš spraviť poriadok s návštevou ani s vlastnými deťmi? deckám vysvetli, že zvyky sú síce pekná vec ale odtiaľ potiaľ, kúpačom vajíčko, koláče a malinovku a mužovi jednu lopatou po hrbe, keď nevie prestať nalievať. a kúpači, ktorí sa minulý rok správali ako besná zver? marš preč, ani ku bránke by som ich nepustila. že ťa poohovárajú? nech, po 3 dňoch je po klebetách. vytrhnuté zábradlie! no moje nervy, to boli u vás kúpať absolventi pomocnej jednotriedky z balíkova alebo ich zabudli zaštepiť proti besnote? poliať? prosím, aj sifónové fľaše sa nosili. vyšibať? dobre, ale VŠETKO S MIEROU! a kto tú mieru nemá, toho nepustím a basta. a vlastným deckám to vysvetliť dôrazne a s tým, že prípadné škody budú dávať do poriadku a hradiť z vlastného vreckového alebo z letnej brigády. ja viem, že som krkavec a nie mater ale treba aj vlastné decká aj návštevy naučiť, že k tebe majú mať úctu. ak ti rozdrbú celý barák - akú úctu k tebe majú?
radulienka
Zaujímavé, že sa na tejto diskusii zatiaľ nepodieľal ani jeden chlap, ako to vidia oni? Ja osobne tie zvyky tiež nemám rada, symbolika hej, ale žiadne násilie v tejto dobe emancipácie. A prečo by len ženy mali byť zdravé, muži sú zdraví od prírody, či ako?
gordonko
@radulienka nevyjadril som sa ,ale čítal som ,ale ked chceš napíšem Ti môj názor
..... ked som chodil polievať ako chlapec , chodil som z vlasnoručne upleteným šibákom ,niekedy z injekčnou striekačkou a dostal som ,,výslužku,, vajíčko .... ked som dostal čokoládové to už bolo niečo ...... dnes je to priam biznis pre ,,mládencou,, ....starké sa predháňajú ,ktorá dá viac a šibači sa chvália koľko si ,,vyšibali,,
podla mňa kúpač má dojsť , dievča ofrkať vodou a vyšibať , zobrať vajíčko či kraslicu a pobrať sa dalej ( nenisom zastancom davania peňazí , to ktomu nepatrý ) , pre rodinných príslušníkou sú plné stoly a gazdinky núkajú , potial to beriem no alkohol som nikdy neuznával ,lebo bud si dotičný ,,kúpač ,, sadne a nevstane kým nieje flaša prázdná , alebo má taký mix alkoholu v sebe že vysype obsah žalúdka niekomu na koberec ..... alebo je tak pripitý ,že už nešibe ,ale ,,šlahá,, a chudák dievča.... okrem toho pribudli aj voňavky , moc ich neuznávam , lebo dotyčnú po mnohých voňavkách bolí hlava a to predsa nieje potrebné
asi pred 4 - 5 rokmi som išiel zo synom ako doprovod k jeho spolužiačke , otvorila nám jej mama a 3 x opakovala otázku ,,mi sa poznáme ...... mi sa poznáme .... až mi to bolo trápné a ona nevedela či nechcela pochopiť , že spolužiak ide vyšibať spolužiačku čo je podla mňa celkom normálné ..... moja dcéra zas na oblievačku išla do vane , ale to až potom čo som sa od ženy dozvedel ,že sa dcéra nato ťešila a mi sme ju tam nehodili ....tak bola okúpaná 2 x
...mimochodom , už dva roky nikam šibať nechodím
ajuschka
pamatam sa ze ako mala som chlapcov cakavala vo vchodovych dverach s nachystanym vedrom.... ved by sa mohli raz za rok umyt, no nie? :D
mariamka
u nas / na dolniakoch / sa teda odjakziva polievalo a statocne s kyblom na dvore :) 4x prezliect a supito do kostola aj s listockom .. kto - kedy - kolko .. ale sranda prisla na druhy den, neviem, odkial a ci vobec je taka tradicia, ale u nas to fungovalo, vybrali sme sa aj so sestrickou nasich mylich bratrancov rad-radom sibat a vlastne im tu skodoradost vratit.. bol aj vlk syty aj baran cely..
luss44
@vierutt , vôbec som nezmenila rétoriku, nechápem ako si na to prišla... bola asi chyba prispieť do diskusie "ako vybabrať s kúpačmi" príspevkom o tom, ako zo slušnosti privítať a pohostiť kúpačov, ktorí ma prišli slušne vyšibať a pofrkať vodou - symbolicky. Mne osobne by bolo ľúto chlapcov, ktorí chodia slušne po známych a rodine, aby dodržali veľkonočné zvyky, a ja im zamknem pred nosom. Nuž ale každý sme inak vychovaní.... a súhlasím s @rea1 , ak je niekto obliaty v posteli vedrom vody o 6.h ráno, tak asi si sám neotvoril, že? Každý nech si užije Veľkú noc, ako chce, len ma zaráža že je nás tak málo, ktorým ešte niečo hovoria veľkonočné zvyky.
silvi
Prestaňte sa mi tu hádať, lebo vás vymažem. Snažím sa udržať kultúru diskusie, ďakujem.
Každý mení rétoriku podľa situácie, ja dokonca aj slovnú zásobu, hlavne vulgarizmy.
Keby ste mi radili skôr ako dneska niektorí, jojky.
Prví kúpači boli môj manžel a deti, to som sa prekonala. Po vysušení vlasov sa mi cez kuchyňu vtrepalo asi 6 "triezvych" junákov. Zvuk harmoniky bol horší, akoby som hrala ja a to som na harmoniku nikdy nehrala. Keďže 50 metrov od domu máme potok, vodu im nebolo potrebné nalievať do ich vedier. Po prvom panáku, ktorý si doniesli v ploskáčke sa zhodli, že asi sú na kúpačke a mali by poliať tú krásnu ženu v kuchyni s plachým výrazom tváre. Tak ma vyvliekli von, oliali ma od hlavy po päty, v nohách kŕče a aby nebolo dosť, do očí mi niekto striekol kolínsku vodu. Nič som nevidela, počula som len priblblý smiech. Manžel im dal 30 eur, doplnil ploskáča a aby toho nebolo dosť, dvaja sa mi pobili pred dvorom. Tak zasa prvá pomoc, rozbitá pera, dva monokle a hrče na hlave. Prvá pomoc, dovi dopo.
Aby toho nebolo dosť, poobede sme na tú pohotovosť išli aj my s mojím akútnym zápalom močových ciest. Darmo som im hovorila že mám choré obličky.
Na budúci rok polievam ja ich. Ako v tej rumunskej reklame na vodku.
xenoclea
My sme boli tri dcery plus mama, ale otec, nastastie, tento (pre mna barbarsky) zvyk neuznaval a nikomu inemu sme neotvarali, takze sme v zivote neboli vysibane. Teda - raz sa ma otec pokusil ofrkat nejakou smradlavou bulharskou vonavkou, ale ked zbadal moj pohlad, tak skrusene ustal v tejto snahe... Manzela mam cudzinca, takze ani tu to nehrozi... Ale mali by ste vidiet tie zhrozene pohlady, ked som Svedom rozpravala o nasich velkonocnych zvykoch! My sme chodili na Velkonocny pondelok na huby alebo len tak na vylet; to som dodrzala aj tento rok - boli sme na vylete na jednom zo stokholmskych ostrovov a uzivali si krasne slniecko a pokoj...