Varenie

Ako sa varí na pare?

mary12cullen - fotkamary12cullen, 12. mája 2011

Hmm... mám takú otázočku... S varením na pare nemám skúsenosti a rada by som vedela, ako sa to robí. Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

kucharronald
Keď chceš variť, či pariť na pare, musíš si najprv zaobstarať parák, ktorý bude vhodný do hrnca. Na dno hrnca dáš trocha vody, záleží to od toho, ako dlho budeš pariť, a aký dlhý máš parák. Hrniec dáš na plyn, a čakáš dovtedy, kým voda nezačne vrieť. plyn stíšiš, pridáš parák, a to, čo chceš pariť (ja parím najčastejšie zeleninu, zemiaky, knedľu, parené buchty), a potom podľa druhu paríš tak dlho, ako to bude potrebné. Dôležitá vec je aj tá, že počas parenia musíš mať hrniec prikrytý pokrievkou.
Sú potom aj elektrické, v ktorých vieš tak isto pariť, ale s tým skúsenosti nemám.
mary12cullen
Vďaka... chcem si totiž urobiť banány na pare s kokosom. No určite sa mi to zíde aj inokedy
nadia56
mary12cullen,
varenie v pare je jednoduche a velmi zdrave, rychle, najvhodnejsie je kupit si parny hrniec, ku ktoremu dostanes aj recepty s casom parenia, vela receptov najdes aj na nete,
ja parim okrem zemiakov, zeleniny aj ryby, maso, mlete maso, /udene maso aj parky,/knedle a buchty, v paraku varim aj vacicka na tvrdo a ryzu na sushi, sosovicu na privarok, teda na pare sa da urobit skoro vsetko,
treba len vyskusat,
pekny den vsetkym :-)
pekny den vsetkym :-)
nadia56
samozrejme vajicka - to je tak, ked napisem, poslem a potom az kontrolujem :-)
veronika1984
ja som sa varenia na pare len tak v hrnci akosi prilis bala, az som dostala od sestry parovar (teda parny hrniec :)) je to vynikajuca vec, hlavne parene buchty a knedlu by som uz z obchodu nechcela :))) ale zemiaky su tam vynikajuce, uplne maju taku "do vody nevyvarenu" chut. ak to chces skusit v hrnci, tak som niekde citala, ze sa nemusi dat parak (ak by si to robila len jednorazovo), ale staci naliat na spodok vodu, pripevnit utierku, alebo nejaku redsiu tkaninu na hrniec a prikryt pokrievkou, vodu nechas zovriet a ked sa ti tam uz vytvori dost pary, tak tam supnut, co potrebujes naparit a je to. nikdy som to nerobila, tak neviem, ako by som tu tkaninu tam pripevnila, ale asi treba utierku priviazat k ucham hrnca. Casovo je to asi 20 minut, to uz zalezi na tom, co paris. Napr. ked robim knedlu v parnom hrnci tak treba tie nadobky vytriet olejom a po vybrati hned dobre poprepichat spajdlou, aby nesplasla.
Prajem prijemny zazitok pri pareni :))) a nech sa ti to vydari.
babidka
tak s tou utierkou mame vsetky "starsie" svoje skusenosti , lebo niekedy neboli v obchode ani paraky ani parne hrnce . Najlepsia je nejaka starsia - uz poriadne preprana a tym aj tensia a redsia- utierka na riady . Potom obycajna gumicka aku davame do gatiek ci teplakov :-)Do hrnca nalejes asi na 3-4 cm vodu , na vrch polozis utierku a okolo hrdla hrnca omotas tu gumicku , zaviazes poriadne natuho na maslicku a mas parak :-)gumicka je prizna a tak drzi lepsie ako nejaka snurka . Ked si nechces utierku velmi zaspinit , tak pod banany /ci ine/ daj kusok papiera na pecenie ...To je najjednoduchsi a najlacnejsi parak aky si mozes urobit aj sama :-) Parne hrnce su vyborne na vselico , ale oplati sa do nich investovat az vtedy , ked si presvedcena , ze ho vyuzijes .Aby ti zbytocne nezavadzal ....
babidka
ach ach , zabudla som dodat , ze to cele musis samozrejme prikryt nejakym dalsim hrncom alebo este lepsie miskou s priemerom takym , aky ma aj spodny hrniec aby sa jedlo vobec uvarilo :-)Banany som este neparila , neviem odhadnut cas na ich pripravu . Buchty na pare parim 12 minut , zemiaky 20-30, brokolicu 10 min a masko asi 45 min .