Varenie

Ako robíte lasagne?

domisska - bez fotkydomisska, 3. marca 2014

V lidli je taliansky týždeň. Kúpila som hovädzie mäso, lúpané paradajky aj pláty na lasagne. Ako však na to? Variť alebo nevariť? Či len prelievať vriacou vodou? Čo s plnkou a ako dlho piecť? Aký syr na posypanie (za študentské ceny?) Poraďte, prosím ;)

@zareaguj


Diskusia k téme

kimlo
Nevariť, plátky sa dávajú surové.
natascha1
Tak, ako píše @Kimlo , zásadne surové, radšej dať viac omáčky a bešamelu. @Kimlo , paradajky už vykukujú spod hliny, mám z nich radosť, ďakujem za ne.
mariana33
ja ich na chvíľku zalejem vriacou vodou....mám tu na vareche aj recept na lasagne...nám veľmi chutia, tak ak chceš otestuj....
sovka62
Skúšala som surové, síce v omáčke zmäkli, ale zdali sa mi hrubé a zvlnili sa, skúšala som predvariť, tie sa zvlnili už v hrnci, tak som sa rozhodla prerušiť s lasagnami diplomatické styky a odvtedy som ich ani nevidela, nie že variť. Radšej uvarím cestoviny, ktorá sa chovajú zodpovedne a držia tvar, aký od nich očakávam.
mariamka
@sovka62 super odpoved :)) ja mam nejake kupene, omylom /poslite polovicku pre tortilly a donesie lasagne, vraj mu to dala predavacka/ asi ich polamem na tie zodpovedne cestoviny :)
tiginko
ja som prvý krát predvárala lasagne, vadilo mi to, zlepovali a trhali sa, nedali sa poriadne vybrať z horúcej vody a vtedy som sa zapovedala, že ich už v živote robiť nebudem. Potom som sa dozvedela, že ich netreba variť, len v tom prípade sa pridá viac tekutiny, resp. redší bešamel, keď robíme s ním, a tepelne sa upravujú dlhšie. A odvtedy mi nerobí žiadny problém robiť lasagne na rôzne spôsoby a som s nimi vždy spokojná. Teda niežeby som ich varila každú chvíľu, ale tak 2x do roka určite. @domisska vyhľadaj si vo vyhľadávači recepty, je ich tu dosť, napr. aj ja tu mám jeden, bez mäsa  varecha.pravda.sk/recepty/lasagne-zeleninove-s-gorgonzolo...
staja
Robievam lasagne veľmi rada, nepredváram, ale treba si vybrať - existujú rôzne druhy: na obale by mali mať uvedené, že sa nemusia variť. A keďže sú medzi nimi plnky, vôbec mi nevadí, ak sa zvlnia pri zapekaní. Samozrejme treba pridať tekutej zložky, aby pláty zmäkli.
eldina
zalejem toľkým bešamelom, aby sa mohli pred pečením ešte pol h napučať, tak zmäknú aj horné plátky a vtedy sú po upečení fajnové...:)
kltko
keď ich robím v malom a mám pekáč akurátny na rozmer lasaní, tak nepredváram, ale omáčku (bešamel) urobím asi 1,5 x redšiu (pridám viac šťavy, mlieka), aby sa cestovina stihla napiť. Výhoda - jednoduché. Nevýhoda - treba cvik v odhade hustoty omáčky, aby výsledné lasane neboli priveľmi suché.
Keď robím vo veľkom, krátko obváram - veľký hrniec vrelej vody, hodím dnu 3-4 plátky, nechám zo 2 minúty prevrieť a dierovanou naberačkou prehadzujem do veľkej misy so studenou vodou. Výhoda - upravím si tvar v mise (plechu) podľa potreby, nešpekulujem nad hustotou omáčky. Nevýhoda - pracnejšie.
domisska
Ste super. Dakujem vam za tipy aj odkazy na recepty. Dnes je den D, takze budu na veceru. Priatel ich miluje, tak dufam, ze po mojom pokuse neprestane... :) Dam vam vediet, ako to dopadlo.
megdesign
@domisska no tak ani nejde o to, aby priatel neprestal po tvojom pokuse milovat lassagne, ale aby neprestal milovat teba, ci? ;)
babidka
@megdesing :-)))
Moje dcery pouzivaju to instantne lasagnove cesto /je uz predvarene/ bez problemov , vraj iba urobia redsiu masovu omacku.Ja si robim radsej cerstve cesto ktore hned pouzijem bez predvarania . Samozrejme , ze chut sa neda porovnat ....-) Ale to je skor pre skusenejsich kucharov :-)
marcy
kupujem tie ,čo netreba predvárať a používam lúpané paradajky v skle ( domáca zásoba ) mixnem pred spojením s mletým mäskom ,dodajú kvalitnú šťavu a hojne bešamelu :-)