Lasagne zeleninové s gorgonzolou

tiginko - fotkatiginko, 2. marca 2013
Lasagne zeleninové s gorgonzolou
Foto: tiginko

Pôvodne som myslela, že urobím lasagne presne podľa receptu @palokuchki http://varecha.pravda.sk/recepty/zeleninove-lasagne-fotorecept/24451-recept.html a len sa u nej pochválim. Nakoniec som trochu pomenila recept a rozhodla Zobraziť celý popisPôvodne som myslela, že urobím lasagne presne podľa receptu @palokuchki http://varecha.pravda.sk/recepty/zeleninove-lasagne-fotorecept/24451-recept.html a len sa u nej pochválim. Nakoniec som trochu pomenila recept a rozhodla som sa pre jeho zverejnenie, lebo nám veľmi chutil a stojí za to. Takže varianta pre moju bezlaktózovú a bezslaninovú dcéru...

3-4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

9-10 plátkov
300 g približne
300 g približne
300 g približne
10-15 cm
1 PL
150 g alebo podobný syr
4 strúčiky
500 ml
200 ml
1 ČL
1/2 ČL malej - mokka
 na strúhanie




Postup

  1. 1

    Brokolicu a karfiol pár minút povaríme v slanej vode. Vyberieme a posekáme na menšie kúsky. Cukínu nakrájame na tenké kolieska. Na masle speníme nakrájaný pór, pridáme pretlačený cesnak a na hrubo nastrúhanú/namrvenú Gorgonzolu. Necháme chvíľku roztopiť.

    Lasagne zeleninové s gorgonzolou - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme paradajkové pyré a smotanu (ja som použila kvôli dcére sójovú), v ktorej som rozmiešala kopcovitú lyžičku škrobu (ja používam tapiokový). Ochutíme muškátovým orechom a soľou - s tou opatrne, Gorgonzola je slaná. Nakoniec ešte rozriedime 2 naberačkami vývaru zo zeleniny. Omáčka nesmie byť totiž hustá, plátky lasagne sa musia uvariť a spotrebujú na to tekutinu.

    Lasagne zeleninové s gorgonzolou - obrázok 2
  3. 3

    Do malého pekáčika nalejeme cca 1/4 omáčky, položíme 3 plátky nepredvarených lasagne, opatrným olamovaním môžeme upravovať do rohov nádoby (kúskami vypĺňame prípadné medzery). Na to poukladáme cukínu a nasekanú brokolicu s karfiolom.

    Lasagne zeleninové s gorgonzolou - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme ďalšou štvrtinou omáčky, na to 3 plátky lasagne a zopakujeme ešte raz. Poslednú vrstvu plátkov zalejeme zvyškom omáčky, posypeme nahrubo nastrúhaným syrom (v mojom prípade Goudou, výborná je aj Mozzarella, alebo Chedar) a dáme zapiecť na 180 stupňov cca na 30 min. Po vypnutí rúry odporúčam nechať minimálne 15 min v nej. Som rada, že som presne trafila hustotu omáčky: jedlo bolo šťavnaté, ale omáčka zbytočne netiekla a lasagne boli uvarené akurát. Fotka na tanieri je až po vychladnutí, čerstvo upečený syr vyzerá krajšie. Ale uprednostnila som konzumáciu pred fotením :-)

Diskusia k receptu

staja
Takýto variant by som skúsila, vyzerá to dobre. Tá zelenina je surová?
palokuchki
Mam radost, ze som ta inspirovala. S tou zeleninou sa to da naozaj vseliako kombinovat. Tato tvoja lasagne je tiez urcite velmi chutna. Dakujem ti za pripomenutie, tento tyzden aj ja zase nieco taketo spravim.
tiginko
@staja brokolica a karfiol su trocha predvarené, len aby neodskakovali pri krájaní :-) Cukína je surová
jerica
@palokuchki , Danielka , pozdravujem , recept nemá chybu :-) A to úvodné foto , jednoducho profi ! ! KK
lusinkab
Vdaka za inspiraciu @Tiginko vyzera to byt velmi chutne a su tam vsetky suroviny co mam rada :-) ukladam a bude sa skusat
afataga
vyzera to dobre, znieslo by to aj baklazan, kto ma rad, a ja ze co ide taka zima z monitoru :-)
tiginko
aká zima @afataga , veď to nie je recept na zmrzlinu :-) Máš pravdu s tým baklažánom, len ten mometálne nie je v ponuke obchodov, do ktorých chodievam. Ja väčšinou pozriem do chladničky, čo mám nakúpené a potom do Varechy, alebo do vlastnej hlavy. Na baklažánové jedlá, ktoré zbožňujem, tiež príde čas...
angast
@tiginko
krásna titulka a asi aj chutný rcp. Takéto jedlo by však lepšie ohodnotili moje baby. Chcel by som len poznamenať , že je chválihodné, že to vymýšľaš hlavou. To sa mi u teba páči.

afataga
zima ze si to fotila studene :-)))
@angast zvykni si na to, ze zeny, narozdiel od muzov, rozmyslaju hlavou :-)
angast
@afataga správna pripomienka. Až teraz som si všimol , že sa z toho
nekadí /nedými - možno iný kraj , iný význam/
Keby aj muži mysleli hlavou- ako hovorí Švejk- bolo by na svete toľko
múdrosti , že by každý druhý človek z toho zblbol.
pupava
vyzerá to geniálne, isto aj chutí! milujem lasagne, určite vyskúšam
tiginko
dúfam, že sa ti podaria aspoň tak ako mne, sú naozaj výborné
:-)
jujoska
vdaka za perfektny recept, doma velmi chutilo. Odkladam medzi oblubene




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia