Koncom júna som zmiešala starú fazuľu, namočila, priam nakvasila, a vysiala do riadkov na zelené hnojenie. No počasie chcelo, že všetka fazuľa dozrela a tak mám cca 6 kíl očistenej miešanej fazule. Počas zimných večerov ju budem triediť, čo je fantasticky ukľudňujúca činnosť. Neverili by ste ! Priznám sa, že väčšinou varím len polievku, použijem dva - tri druhy fazule, ale už som aj zavárala malú bielu v rajčinovej omáčke, a kedysi som robievala chilli con carne. Tento rok som robila v kotlíku hovädzí guláš s fazuľou - bab gulyas. Tam som použila tú najväčšiu, ktorej sa hovorí bobovica, hoci to bôb nie je. Túto diskusiu som otvorila kvôli tomu, aby ste sa aj Vy vyjadrili, ktorú fazuľu na čo používate ?
@zareaguj
fazuľu máš krásnu, moje dievky by sa s ňou tiež zahrali na popolušky:), alebo využili na lepenie mozajkových obrázkov….
bôbovicu-švábku ju aj voláme-pestujeme-najradšej kyslá polievka z nej..keď ju varím-dám tam kožky z údenej slaniny-a časť uvarenej zjeme samotnú..len tak..
tiež robievam aj fazuľové lečo-teda lečo plus fazuľa..
drobnejšiu najradšej do zeleninových polievok na rôzny spôsob..
kedysi aj fašírky..plnku do koláčov..no už je to minulosť..
a mám bielu menšiu-palicovú-tú pestujem na struky..neviem ako sa volá,no strúčky sú dlhé okolo 20cm a veľké,široké,úžasné...
my už sortiment druhov jedál zužujeme..stačí nám základ..
veru..musím čoskoro uvariť..:-)
Prívarok som nerobila už veeeeľa rokov, a fašírku alebo paštétu nikdy. No teraz, keď jej mám toľko, a ešte zo dve kilá minuloročnej, tak si musím nejaké recepty vyhľadať.
Bielu fazulu robim na kyslo s udenym kolienkom a strakatu zasa s fliackami ako polievku.
Z uvarenej robim nielen polievky, ale i placky, fasirky na rozne sposoby. Musis zamestant fantaziu a vytvoris krasne jedlo kedykolvek. Ved fazula je nahradou za maso. Prajem ti dobre napady a zasa peknu urodu na buduci rok.
máš si z čoho vyberať.Máš nádhernú úrodu :-).
toto je tiež výborná vec na studené zimné večery. Varíš dlho, zahreješ sa, zavonia v baráku.
varecha.pravda.sk/recepty/chili-fotorecept/12190-recept.h...
Z bielej fazule varim a peciem nasledovne :
varecha.pravda.sk/recepty/fazulovy-paj-fotorecept/14757-r...
varecha.pravda.sk/recepty/fazulova-natierka-white-bean-pa...
varecha.pravda.sk/recepty/biele-cili-fotorecept/13586-rec...
červenú a čiernu používam do mexických jedál, červenú aj do šalátov teplých či studených, s mäsom či bez. Strakatú na polievky a prívarky, bielu do polievok s údeninou, eintopfov a babgulyásov. Priznám sa, robila som aj nasladko ako náhradu gaštanového pyré, ale nechutilo nám to. A ešte priznávam, že čím menšia fazuľa, tým je pre nás lákavejšia, mňa velikánska fazuľa až odpudzuje, neviem si vysvetliť ten blok:-)
Fazule budem triediť preto, lebo aj ja ich mám suché v sklenených pohároch, ale do jedál ich aj tak miešam. S tým Tvojím blokom Ti nepomôžem, akurát viem, že veľa ľudí fazuľu vôbec nejedáva, čo je škoda.