Varenie

Ako na punčové rezy?

alina598 - bez fotkyalina598, 21. apríla 2020

Milí Varecháči a Varecháčky, veľmi by som potrebovala cenné rady od skúsenej cukrárky, ako postupovať pri príprave
fondánovej polevy, dodržania jej správnej tuhosti, ako ju nanášať správnym spôsobom a následne ako a kedy takýto zákusok
nakrájať, aby fondánova poleva nepukala. Ďakujem Vám vopred všetkým za Vaše cenné rady a skúsenosti, ktoré si veľmi vážim, s
pozdravom Alina.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Fondán vyrobíš z vody, cukru a octu. Na jeden plech rezov si priprav cca 300 - 400 g kryštálového cukru, vodu a 1 PL octu. Priprav si kovové očko. Možno ho máš na konci niektorej pomôcky na varenie (na zavesenie).
Cukor daj do kastrólika, zalej vodou, ale len tak aby bol ponorený. Začni variť a miešaj a miešaj. Rozvar bude postupne hustnúť. Hotový bude vtedy, keď do neň ponoríš to kovové očko a v strede sa ti urobí blanka. Fúkni do nej. Ak vyfúkneš bublinu, máš hotovo. Odstav, pridaj ocot a rozvar vylej do plechy opláchnutého studenou vodou. Začni ho miešať, najlepšie ak ho budeš podoberať zo spodu, širokým krátkym nožom alebo špachtľou. Hmota začne belieť a tuhnúť, až sa z nej vytvorí biela guľa. Tú môžeš skladovať v chladničke aj pol roka.
Keď budeš chcieť poliať rezy, nakrájaj fondán na menšie kúsky a pomaly zohrievaj. Keď sa rozpustí, pridaj trošku potravinárskej farby a môžeš polievať.
Pravý fondán je pružný, pri krájaní puká až keď príliš vyschne. Pukajú akože "fondánové" polevy zo všelijakých vrecúšok, ktoré sa ako fondán len tvária, ale ani sa tak nechovajú, ani tak nechutia.
Je to dosť roboty, najlepšie je spraviť ho z kila cukru a z chladničky odoberať podľa potreby.
alina598
@sovka62 (22.4.2020 07:43)
Milá Sovka, ďakujem veľmi pekne za cenné rady pri príprave fondantovej polevy. Ešte by som sa chcela spýtať na postup, keď urobím polevu môžem ju horúcu hneď nalievať na koláč, aby sa rovnomerne rozliala? A kedy je najlepšie krájať hotové rezy, aby mi poleva nepukala. Lebo s týmito krokmi, pri ich príprave som mala najväčšie problémy. Ešte raz srdečne ďakujem a prajem krásny zvyšok dňa
ajkadajka22
Ja mám veľmi dobrú a jednoduchú polevu na punčový rez,ktorá nepraská a pekne sa reže. Tu je: 8 dg masla,10 dg práškového cukru, 1 PL mlieka,červená farba,citrónovášťava,alebo trošku kyseliny citrónovej . Rozpustiť, vymiešať a poliať.
sovka62
@ajkadajka , môže byť dobrá, ale v žiadnom prípade to nie je fondán. A na pravé punčové rezy patrí fondán, alebo to je síce nejaký zákusok, ale nie punčové rezy. Viem, že aj v cukrárňach ju nie vždy použijú, tam sa obrátim na päte a odchádzam, nekúpim nič.
sovka62
@alina598 , nie, horúcim po uvarení sa to poliať nedá. Vtedy sa to na fondán ani nepodobá. Je to sivastý roztok. Najoprv ho treby vymiešať do biela, až potom je to fondán.
Preto som na záver napísala, že je dobre urobiť si ho niekedy keď máš voľnú chvíľu a skladovať v chladničke, Keď ho budeš potrebovať, stačí vybrať.
alina598
@sovka62 (23.4.2020 09:53)
Ďakujem veľmi pekne Sovka za odpoveď, určite vyskúšam. A je pravda, že na punčové rezy musí ísť fondán. Ja som používala kupovaný fondán a poleva sa mi po stuhnutí lámala, asi bol veľmi hustý, zrejme budem musieť získať potrebné skúsenosti a zručnosti aj pri krájaní. Každopádne vyskúšam Tvoj recept a potom sa už budem tešiť z poriadneho výsledku, som Ti nesmierne vďačná za cenné rady, pekný víkend