Kuchyňa a vybavenie

A aké sú vaše hrnce?

nalpa - fotkanalpa, 29. októbra 2014

Pri jednom recepte mi padla do oka v diskusii narazka na hrnce..hmmm...popravde pregulila som ocami,,ach jaj.. a potom som preguglila otazku aj s makcenami a dlznami! :)

A ake su vase hrnce?! Ha?! :-))

PS: ..mam priatela, ktory sa vytahuje pekacom po mrtvom..utlocitny prepacia, prosim.. ale on ho tak vola ,,,pekac bez ucha, otlceny , vysoky echt davny smaltovany pekacik,,,zdedeny ho ma , chlap papula neumyta a vola ho ako ho vola, ale ten pekac by nemenil...a foti ho! aj co v nom navari! nie ze nie..:DD..ja mu aj tak trochu zavidim popravde, aj ked je otlceny, bez ucha ....niet uz takych, niet ..

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
:-)
veru viem ktory koment myslis :-)
to mas tak
ked kupis somarinu, nestihne sa ani zodrat a musis to vymenit za nove
ked kupis dobru vec, pouzivas ju az do uplneho rozpadnutia
@stefanm tu takto nafotil stary mixer eta, niektry zo sikovnych - teraz neviem ci kimlo alebo kto, tu dal chleba v janskej mise ktora uz tiez kadeco zazila :-)
taketo predmety maju tu naozajstnu cenu, nie len financnu, ale aj moralnu
a ona nepekna poznamka vlastne ani nebola urcena tomu riadu, ale autorovi receptu, bohuzial
kazdy mava zly den a sme tu rozne povahy, ale tolerancia len tazko moze superit s agresiou
a pritom by sme ju v svojom zivote v skutocnosti kazdy tak rad uvitali :-)
prajem vsetkym krasny den a pokoj aky maju radi :-)
micanela
mam niektore veci v kuchyni este po babke - nie su ultra moderne, sem tam aj otlcene a nehanbim sa za to. a na rozdiel od novych drahych "hraciek" vydrzali desiatky rokov.

presne ako pise @smejkad , ide aj o citovu zalezitost
mata3636
aj ja som si všimla ten koment. a mohla som si aj oči vyočiť a nevidela som neumytý, ale často používaný a rokmi poznačený hrniec. ten koment bol úplne zbytočný, podrývačný. a to sa nechcem týmto nejako vtierať autorke "inkriminovaného" receptu. len to bolo fakt zbytočné. potom sa nečudujme, že tu neustále vznikajú hádky a rôzne napádania. niekedy je dobré, sadnúť si na prsty a nereagovať zbrklo.
marcel83
No ak by som ja mame/babke "smalťák" drôtenkou a "krasíkom" čistil, pekne by ma "vyčápala" po ušoch... Nehovoriac o tom, že ak sa to muselo čistiť tak "nehumánne", tak v tom pripravované jedlo prihorelo a to je na zamyslenie....

A aké su moje hrnce? Môžem potvrdiť, že umývačka /+detergenty/ im vie dať druhý dych ;)
pusta
@all
moji milí súpútnici varechou, nie je potrebné, aby ste hovorili v inotajoch, každému z vás je nad slnko jasnejšie, že ide o môj posledný recept, aj to, kto taký negustiózny koment dal.
ten hrniec a ešte jeden mám po mojej nebohej dobrej mame, ešte jeden taký mám, obidva sú pre mňa vzácnou relikviou, aj ked už majú rokmi patinu a škrabance od drhnutia, nehanbím sa za ne.
blíži sa čas dušičiek a preto vás pekne prosím, nedeľte sa na tábory pre a proti.
neteší ma to :-(
každý vidí to, čo chce vidieť...
dakujem vám za vašu objektivitu a morálnu podporu.
Prajem vám všetkým pekný pohodový večer a spomeňte si s úctou na vašich drahých blízkych, ktorí už nie sú medzi nami.
katkat
ja mam doma hrnce zdedene po mame, ktore maju na dne napisanu cenu v Kcs, najvacsi za 20 :)) su s velkou pravdepodobnostou starsie ako ja :) a su super, nedam na ne dopustit, aj ked su zvnutra doskriabane a maju rozne chybicky krasy. Paci sa mi aj to, ze ich mozem pekne drhnut bez vycitiek svedomia :D
nalpa
.. som nesmierne rada, ze okrem mna maju aj iny opotrebovane hrnce, ktore sice nemaju image IN , ale sluzia a dokazuju tejto konzumnej dobe ze davno sa vedeli vyrabat veci co sluzia dlhoo, predlho....mam take plechy do rury,,,ostali mi ciste nahodou po jednej strarej pani, nadrhla som sa ich ze az...a mam ich najradsej, nielen kvoli tomu ze som sa na nich nadrhla- lebo sa nevydrhli tak akoby som chcela, cierne mapy a cmuhy dake na smalte ostali..ale na pecenie chleba a peciva su uuplne suprove..tazke , ozaj tazke smaltovane plechy , maju snad 60 rokov a original boli do tych velkych tazkych smaltovanych americkych sporakov....
@marcel83 , veru ..babka by hnala drhnut smalt nestrne sa veru nema a ani ked je zaneseny /zafarbeny od jedla..vecne som to pocuvala od mojej babky ;-))
Aj my ! mame umyvacku riadu a susic/ku riadu ale osobitne.. su za vsetky hviezdicky, naramne setria energiu: kazdy vecer sa postavim k drezu, zacnem umyvat a volam: ockooooo..susiiit...:-))..dakedy az zvacsa ma susicka opozdeny start sice a vydava divne zvuky , ale ja si ju viem zrovnat :-)
PS: diskuzia naozaj nebola zalozena za toho alebo proti tomu, nezujima ma kto, kde , kedy a ako..ani som tie komenty necitala, nahodou mi padol do oka ten koment o hrnci, pomyslela si na svoje leskle hrnce, aj tie opotrebovane a zaujimalo ma ci aj vy mate take hrnce...alebo kracate s dobou a stare vyhodite a nove kupujete..potom som si pomyslela, ze mozno ja som taky obycajny cloviecik ..mno...:-)
manya
aj dnes som varila halušky a použila som ako vždy misku zdedenú po manželovej starkej pred 30 rokmi, vždy si na starkú spomeniem, lebo našich spoločných rokov bolo málo a ona bola vynikajúci človek, miska má už pár odrenín ale to mi vôbec nevadí;
mariamka
heh ta susicka,, aj ja mam taku, to bude asi vyrobna vada :), veru, riady od maminky este stale drzia, kdezto tie moderne, bezne ucho odpadne, tycovy mixer sa mi rosypal po mesiaci a to syn vravel, ze mi kupil znacku, atd atd, smaltova suprava je ale stale komplet a to mala nedavno 26. vyrocie
evanaaa
Ja novšie ani moderné hrnce veru nemám, ale mám smaltované, dve súpravy, jednu som dostala ako dar, keď som sa prvý raz vydávala, má asi 47 rokov a druhá má len asi o niečo menej, možno 40 a varím v nich stále, aj keď mi raz švagrina povedala, aby som ich už vyhodila, mne je ľúto vôbec niečo vyhadzovať, lebo si myslím, že niekdy ani nie je to o tom, v akých hrncoch varím, ale ako varím a ak by som zle navarila, drahé hrnce to nezachránia. Mám aj iné veci, ktoré prežili dobu a zatiaľ ich nevyhadzujem, aj keď je pravda, že ich už pomaly nemám kde skladovať.
alena45
ja mám hrnce rôzne, ale z tých drahých ani jeden. A mám aj po starej mame starú "lábošku", dokonca si pamätám, keď chodili hrnce drótovať.
zolik
@nalpa Ja som extremista. Mam velmi drahe hrnce, panvice, misy atd. od AMC. Ale mam aj skoro 80 rocny pekac na hus, prasknuty, zdrotovany a obity. Stare formy na babovky, na chlieb a formicky, ktore zazili obe svetove vojny a su pravidelne pouzivane. Milujem mix modernych a starych (ale este uzitocnych veci)
@pusta Tvoj hrniec na fotke je pouzivany, co je dobre. Je vidiet, ze v nom rada varis. Urcite nie je spinavy, alebo zanedbany. Viem byt voci Tebe kriticka, ale s tymto tvrdenim nesuhlasim.
radost
@alena45
jéééj..to si ma krásne vrátila do zabudnutej témy..áno..chodili hrnce inovovať drotári..veru..žiadny sa nevyhodil..čo aj tiekol-malá dierka-opravili..a fungoval dalej..moji predkovia mali k vlastnej "matérii" akúsi
úctu..žili viac v pokore..moda ich nezaujímala..raz darmo..nebolo z čoho..dnešné plytvanie..samoľúbosť..potreba mať stále viac-ma troška bolí..a...nostalgia..
methi
Ja po mame a po babicke hrnce nemam, ale mam jeden taky, co by clovek povedal, ze spinavy. A to hlineny bez glazury. Nesmie sa umyvat saponatom, len vydrhnut solou, ci pieskom. Ale ta vona a chut jdla, ktore v nom urobim!
finczi
Ja mám jeden veľký liatinový po babičke, má hádam viac, ako 70 rokov. Je určený na varenie plnenej kapusty a škvarí sa v ňom slanina na masť a škvarky. Ten hrniec prežije aj mňa, taká je to kvalita. Ja som najviac spokojná s liatinovými hrncami / mám ich kúpené ešte za socializmu, bolo ich ťažko zohnať/, jedlo v nich uvarené je veľmi chutné a úžasne sa v nich varí.
1x rela
pusta
@radost , aj mňa si vrátila do časov, ked sa hrnce drátovali :-)
nevyhadzovalo sa nič veru.
mama mala hrnce skôr rozdelené - veľký na vytápanie masti, veľký na varenie lekváru, veľký na varenie vody, na varenie mäsovej polievky, zvlášť na omáčky a guláše, na ostatné polievky, na varenie mlieka, na varenie halušiek a cestovín, menšie na varenie kávy, na čaj, na zápražku, palacinkáreň atd, tie boli naukladané podľa veľkosti a aj do seba, stáli v komínkoch vedľa seba v poradí a podľa dôležitosti, častosti používania, na dverách kredenca boli naukladané pokrievky hrncov a varechy a varešky viseli na druhej strane svorne s rôznymi plechmi a pekáčmi na pečenie.. zaobchádzala s nimi s úctou a s láskou a tak ma to učila mama aj stará mama.
ešte spomeniem, že tam boli uložené v radoch mlynčeky - na mäso, na mak, na orechy a na odšťavovanie ovocia a zbavenie od šupiek a zrniečok a na pasírovanie. toto všetko pochádzalo z výroby značky Fiľakovo, tie boli najkvalitnejšie a najlepšie.
marcel83
Mať osve mi príde zbytočné. Nehovoriac o potrebe miesta.
nalpa
@marcel83 , ved to sa neda byt vecne 2in1, musime byt aj osve.. a uz ani tej energie na to nie je po tych desatrociach,,ziadna slava noo, ani ten vonkajsi designuz nie je bohvieco.. foto akurat tak do cestovneho pasu, otvorit a hned zatvorit ..:D
zuzanka1367
Ja tiež vlastním rajničku po starkej, ktorá so mnou putuje už od detstva. Ani pri jednom sťahovaní som sa jej nedokázala vzdať. Vymenila som sadu hrncov pre indukčnú dosku a čuduj sa svete, moja srdcu milá rajnička s indukciou problém nemá, tak si ešte v našej rodine miesto nájde...tiež mám neglazúrovaný pekáč ako píše @methi nevyzerá ako módna vychytávka, ale tá chuť...
marcel83
@nalpa :D
@methi no áno, ale to je keramika bez glazúry.... To je vidno už na fotke, ze ten hrniec nemá hladké vnútro, tak sa niet čomu čudovať, že to "zašlo". Na adhezívny povrch sa úplne inak /s chuťou/ častice prichytia...

Podobne na tom boli aj také tie komunistické "panvice na volské oká" z hliníku, čo sa na ne vajce chytalo... Isto vieš, akú mám na mysli... ;)
jozka2
Prosim vas uz ked tu spominate varne dosky s induk doskou,ake hrnce su najlepsie pouzivat na to.Pravdepodobne si kupim takyto sprak,ale mam riady na varenie/aj 4L hrniec na polievku/z varneho skla.Nedam na ne dpoustit ked zacne vriet, odstavim a vari samo a Nerada by som sa s nimi rozlucila,je mozne ich pouzit aj na tento typ var.dosky?
jozka2
Este by som sa chcela spytat ci je na Slovensku k dostaniu var.doska ta ktora ak sa zacne varit sama vypina teplotu a ohrev iba kde je hrniec? velmi by ste mi pomohli. vdaka
hubanevymachana
@jozka , tebe nepreskakuje? Na Slovensku a take hrnce? Kedy si bola na Slovensku naposledy? Tu dostať len hlinene, obdrôtované hrnce, drevené lyžice a recepty na petržlenové víno. Prisám vačku, nič viac!!!!
hubanevymachana
Ale majetnejší si môžu kúpiť aj indukčný varič a ešte majetnejší indukčný sporák, ale takých tu asi veľa nebude, či?
jozka2
hubanevymachana,keby si si na tom Slovensku nalial petrzlenove vino namiesto polskej vodky tak by si aj otazke rozumel co sa vlastne pytam.Aj blbi lidi jsou lidi a predse je ma buh rad.Mna tvoje podrotovane hrnce nezaujimaju a drevenou varechou varim aj ja a najradsej a tebe som tuto otazku nepolozila,tak prosim ani mi nenastupuj na slovo.Vdaka
jozka2
hubanevynazana,aj ked si robis z mojich receptov srandu,mne je to jedno ja si za tym pevne stojimco som napisala.Najprv sa spytaj niekohokto s tym prichadza do styku,ked sam nemas vlastny usudok az potom sa vysmievaj.
marikahr
@jozka2 na indukcnu dosku ti budu fungovat len tie hrnce, ktore magnetizuju - mozes si to vopred vyskusat jednoducho s magnetom; a teda varne sklo urcite nie! Napr. v pohode funguju obycajne smaltovane hrnce, a dnes uz na hrncoch najdes znacku ci je vhodny aj na indukcnu dosku a vyber je dobry ;-)
marianne
Mne sa osvedlili stare dobre tazke liatinaky a smaltove hrnce,funguju vsade aj na indukcii,cim starsi,tym lepsi,nedam na ne dopustit.Vsetky nerezove som rozdala.Muz este vymysla s zepterami,ale ja nechcem ani pocut...
marcel83
Základ elektromagnetického indukčného ohrevu je to, že sa rozkmitajú častice ocele, preto je dno hrnca horúce, ale krycie sklo sporáka studené.

Čiže nerezové hrnce majú sendvičové dno a tam vloženú oceľ. /tr.ocele 11-16/

Elektromagnetická indukcia je nadstavená na ohrev max 110°C, čiže áno, dá sa povedať, že "vypne" sama - nič by ti nemalo prihorieť. Keď stiahneš hrniec/panvicu z indukčnej zóny, tak je zóna okamžite studená.
jozka2
Vdaka vam aj redakcii,ja som nemala casu/skor som leniva/to nastudovat,ale poslednu dobu sa nam 2 x stalo,ze som odisla z kuchyne a pane boze v poslednej chvili som sa vratila ked voda bola skoro prec,este aj teraz mam zimomriavky na chrbte co by asi bolo ak by ten skleneny hrniec vybuchol uuuf a manzelovi sa podarilo tak varit ,ze dvojite dno ostalo na platnicke,preto mam starch a tak to dopadne ked robim 10 veci naraz .Vdaka mozem sa v TS este na vas obratit ak budem okolo toho nieco nemat jasne?